Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena včelího vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
(16.03.2016 20:44)MiroLunak napsal(a): [ -> ]... Když si to bude moci koupit od profesionálních "výrobců" , určitě bude mít čisté dílo.

Z pohledu sterility ano, z pohledu vosku v mnoha případech ne. Rezidua po léčivech zůstávají ve vosku dlouhá léta a to, co výrobci nazývají voskem nemá často s původní surovinou moc společného.
Navíc se to sem dováží po kamionech z ciziny.

Na druhou stranu za sociku byl vosk za cca 100Kčs, takže jste teď teprve na polovině toho co tehdy musel začátečník zaplatit. takových 5 hodin práce ve fabrice, 3 kila medu, 14 kilo cukru.

Mezi námi, pokud někdo dává MS výměnou za 35, taky nechápu jak může vyžít. Za ty prachy bych to možná měnil, kdyby mi to do krámu přivezli zadarmo. Smile
Karle ®, to bylo myšleno opravdu na ty začínající, bez ohledu na věk; mezi zaběhnutýma včelařema jsou i takoví, jak píšeš, ale z tím se asi nedá moc dělat - snad jen počkat...
Mě samotnému vosk zatím stále chybí - loni ke konci roku jsem koupil 40 kg á190 Kč, loni na jaře jsem si pro jistotu přikoupil 5 kg mezistěn á325 Kč, aby nepochybělo - když něco chci dělat, musím počítat s investicemi.

Dotace nepobírám - krom 1D, všechno si kupuji z peněz, který si buď vydělají včely a co pochybí, musím vydělat jinde. A podotýkám, že se snažím nešetřit... To ale patří jinam.
Cena vosku a medu se nemůže srovnávat.Vosk musí být dražší tak 4-5x nebo víc jinak nemá cenu se s tí žabit. Lepší to hodit do kotle a vyrobit a prodat radši 2 kg medu.
(16.03.2016 12:49)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Včera jsem byl v Lysé n/L.
měnit vosk za mezistěny....výměna 35,-.....bez vosku - 1kg mezistěn 400.- Kč Dodgy

já bral o víkendu 2kg za 710, a to byla spíš výjimka, pač jinak nedávají ani deko ..
...tak to je zadarmo a možná i zdarma, protože mezistěna by klíďo mohla stát 1000 Kč/kg...
Problem s nedostatkom vosku a jeho neustale zvysujucou sa cenou je v tom,ze vecsina velkovyrobcov a spracovatelov vosku ho aj vyvaza do zahranicia ako pise vo vcelarovi c.2 pan Klic z Nawaxu jeho firma vyraba medzisteny v mnozstve min.80ton rocne a vyvaza vyrobky ( sviecky ) aj do zahranicia Nemecko,Holandsko,Velka Britania.Ak by zostaval vsetok vosk co sa vyprodukuje v danej krajine tak by nebol ziaden problem a cena by bola ovela nizsia ... Smile
A jak chceš podnikajícímu subjektu zabránit v tom, aby svoje výrobky vyvážel do zahraničí? Vyhláškou či vládním nařízením?!? To už tady bylo. Jediná možnost je nabídnout mu takovou cenu, aby se mu ten export nevyplatil, tak se na něho vykašle... A to se tu právě teď děje.
Kdybych splňoval všechny legislativní náležitosti a měl možnost svůj med prodat třeba do Německa za dvojnásobnou cenu, určitě bych to udělal a za utržené peníze bych si pořídil luxusní linku na vytáčení a zpracování, navýšil počet včelstev...
Ja nechcem nikomu nic zakazovat,nech si kazdy podnika ako chce a v com chce ja som len konstatoval,ze preco su take vysoke ceny za medzisteny ...

P.S. Ja od neho medzisteny ani nekupujem mam ineho dodavatela ,u medzistien z Nawaxu boli zistene rezidia po liecivach a vcely nechceli stavat Smile
Tak v tom případě to není problém, ale příčina... Wink

Další příčinou ale také může být problém s MVP - spoustu vosku skončí v plamenech...
Ano, můžeme tvrdit, že za nedostatek vosku a zvyšující se cenu můžou ONI - výrobci a prodejci, nicméně pravda je taková, že za nedostatek vosku můžeme i MY - včelaři. V současné době stoupá počet nových včelařů a tím pádem i včelstev. Nový včelař, a včelař který navyšuje počet včelstev, prostě mezistěny nakupovat musí (pokud nevolí volnou stavbu), protože prostě vosk nemá. Bylo to tak vždycky už minimálně od 60.let: rostl počet včelstev, byl nedostatek vosku, klesal počet včelstev, byl nadbytek vosku. Stačí prolistovat stará čísla Včelařství. A za další, zeptali jste se včelařů ve vašem okolí, zda těží vosk a ten následně mění za mezistěny, případně nadbytek prodávají? Spousta včelařů nemá ani sluneční tavidlo, natož nějaké vařák. Hlavně včelaři s malým počtem včelstev staré souše likvidují, vosk netěží, a mezistěny kupují. A včelařů s malým počtem včelstev je u nás většina. Dokud se toto nezmění, tak bude vosku stále nedostatek, teda toho kvalitního. Aspoň dokud zase neklesne počet včelstev.
Z čeho plyne názor, že v současném koloběhu mezi včelaři je kvalitní vosk? Cool
(23.03.2016 14:53)cardicz napsal(a): [ -> ], prostě mezistěny nakupovat musí (pokud nevolí volnou stavbu), protože prostě vosk nemá.

nemusí, protože je doba plastová
(23.03.2016 16:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Z čeho plyne názor, že v současném koloběhu mezi včelaři je kvalitní vosk? Cool

Omlouvám se, ten dovětek mi tam nějak vyklouz. O kvalitě vosku v mezistěnách si iluze nedělám.

(23.03.2016 16:11)vocho67 napsal(a): [ -> ]nemusí, protože je doba plastová

Nemusí, ale pak tento včelař nebude řešit cenu mezistěn.
(16.03.2016 20:38)juryn napsal(a): [ -> ]Začínajícím včelařům to nepřeju, ale na druhou stranu alespoň budou mít menší potřebu uvádět na trh med za nízkou cenu a víc si toho budou vážit.

Teda ti co zvládli aspoň počty ze čtvrté třídy!
Od čeho se odvíjí cena vosku?
Od jeho množství ze včelstva?
Od pracnosti jeho zpracování?
Od spotřeby medu při stavbě?
Od poměru ceny vůči medu?
Od cenových představ prodejce?

Každý si může odpovědět sám.
Koukal sem na EBAY v Německu cen za 1kg. vosku 15-20 euro.
http://www.ebay.de/itm/echtes-Bienenwach...SwyZ5UpskX
Nabízíme originální, voňavé včelí vosk z naší vlastní produkce.
Naše včely jsou v blízkosti Steinhuder moře a sbírat tam pracovitý med lesní, louky, zahrady a vřesoviště.
Vosk byl opakovaně objasněna (velmi drahé) a nyní obsahuje téměř žádné nečistoty. Genuine včelí vosk, jak to přijde z tavicí pece.
Barva: nažloutlá, s přírodními barevných variantách.

Máme několik voskové bloky několika kg hmotnosti a bylo by v závislosti na velikosti vaší objednávky, bloky rozbít do několika kusy a posílám vás.
Minimální odběr: 500 g
Cena za 500g: 7,50 EUR
Poštovné a přepravní náklady: spadat pouze jednou za dodávku, i když Ebay by měl ukázat něco jiného.
K prodeji, žádný odstoupení od smlouvy nebo záruky
V případě dotazů prosím přijít k nám.
(23.03.2016 22:49)cardicz napsal(a): [ -> ]
(23.03.2016 16:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Z čeho plyne názor, že v současném koloběhu mezi včelaři je kvalitní vosk? Cool

Omlouvám se, ten dovětek mi tam nějak vyklouz. O kvalitě vosku v mezistěnách si iluze nedělám.

(23.03.2016 16:11)vocho67 napsal(a): [ -> ]nemusí, protože je doba plastová

Nemusí, ale pak tento včelař nebude řešit cenu mezistěn.

Možná té odpovědi přesně nerozumím, když budu řešit cenu voskových mezistěn, rámkových přířezů, práce - tak začátečník raději koupí plast, protože je to cenově výhodnější.
Problém může být odmítání plastů. Na druhou stranu, ve voskových mezistěnách může být tolik chemie .....
(24.03.2016 7:27)vocho67 napsal(a): [ -> ]...Na druhou stranu, ve voskových mezistěnách může být tolik chemie .....

A v plastových ne?
Špatně jsi mě pochopil.
Chtěl jsem tím sdělit, že i pro odmítače plastu může být plast méně jedovatý než voskové mezistěny.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's