Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena včelího vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Mezistěny nekupuju tak nevím. Dostanete k nim nějaký doklad že jsou nezávadné a vhodné pro styk s potravinou?
(24.03.2016 8:03)vocho67 napsal(a): [ -> ]Špatně jsi mě pochopil.
Chtěl jsem tím sdělit, že i pro odmítače plastu může být plast méně jedovatý než voskové mezistěny.

A k tomu jsi přišel jak? Máš nějaké srovnání?
Ono i plast může být porézní - například takový PE barel od koncentrátu do limonád můžeš vypláchnout kolikrát chceš a i po několika letech je stále docela intenzivně cítit...
Stav "špatně jsi mě pochopil" stále trvá.
Myslím, že pochopil. Ano, na začátku tomu tak možná bude. Pokud to tedy bude to, co výrobce deklaruje, pokud vůbec něco deklaruje...
(24.03.2016 7:27)vocho67 napsal(a): [ -> ]Možná té odpovědi přesně nerozumím, když budu řešit cenu voskových mezistěn, rámkových přířezů, práce - tak začátečník raději koupí plast, protože je to cenově výhodnější.
Problém může být odmítání plastů. Na druhou stranu, ve voskových mezistěnách může být tolik chemie .....

Tak já si spíš myslím, že je to o tom, jak to komu vyhovuje. A je jedno jestli plast, nebo vosková mezistěna a rámek. Cenu řeším až na druhém místě. Ale to je jen můj názor.
Ano, v mezistěnách může být spousta chemie, něco parafínu, a nejspíš tam koluje i desítky let starý vosk.
Čtu a žasnu jak je těžké pochopit proč nejsou mezistěny,proč je vosk drahý,proč cena mezistěn během dvou let stoupla na trojnásobek atd.
Přitom jednomu se nevyplatí tavit vosk a měnit ho za mezistěny radši si to vše koupí.Měl by si uvědomit že někdo druhý musí ten vosk prodat aby on mohl koupit.
Další se ohání všemi možnými jedy a koupí plast s certifikátem na pět stran aby následně použil ten jedovatý vosk na jejich natření.
Loni šlo sehnat mezistěny ve většině případech pouze výměnou.
Příčna příliš mnoho včelařů a velmi málo vytěženého vosku.Včelař hospodář se změnil ve včelaře dojiče co nejmíň práce a co největší zisk.Můj tatík mne učil schovej každý kousek vosku,nech včely stavět panenské dílo rovná se téměř 100% čistého vosku.Čím starší dílo tím menší výtěžnost vosku.Letos jsem vytavil 30 kg vosku a je mi úplně jedno zda si z něj nechám mezistěny udělat nebo ho za ně vyměním kdybych je šel koupi stáli by mě minimálně desetinásobek.Jen sem holt musel při jiné práci vosk vytavit.Dnes je některým včelařům zatěžko prodat i staré voští natož pak něco vytavit.
Starého psa novým kouskům nenaučíš. Asi málokterý včelař si na stará kolena bude chtít kupovat nějaké zařízení na získávání vosku, když to šlo tolik let i bez něj. A bohužel, ve Včelařství se těch článků propagujících získávání vosku už moc neobjevuje.
Děda nikdy netavil a jen posílal souše do Stražiska. A jde to stále. Takže není potřeba staré psy novým kouskům učiti...
I u p.Břinka je možné v zimním období prodat voští.Nevím jak teď svazová prodejna v Praze i tam byla tato možnost.Jistě by se našli i další u kterých to lze praktikovat.Stačí jen prostě aktualizovanou informaci o této možnosti a pustit do éteru.
Každý si muže vyrobit provizorní sluneční tavidlo z bedny a kusu skla.Bude překvapen jak to jde dobře při slunečním dnu vytavit.Na dno jsem dal kus černe plachty z plastu .To byl muj prototyp.Potom jsem si už vyrobil kvalitnější tavidlo,ale nevyhodil jsem ani kousek díla a vosk mužu pruběžně prodávat.Kdo neumí ani to doporučuji koupitprodejcu tavidel je dost.Vždycky se to vyplatí.
(24.03.2016 13:48)PetrM napsal(a): [ -> ]Děda nikdy netavil a jen posílal souše do Stražiska. A jde to stále. Takže není potřeba staré psy novým kouskům učiti...

V pořádku, já to tak taky dělal, ale stejně existuje spousta včelařů, co mezistěny jen kupují a na výměnu nebo prodej nedají nic.
Pohledem do zprávy o Včelpu vidíte, že není problém dovézt vosk.
Jediným problémem asi je, že je vyšší cena a k profinancování zásob ve výrobě je třeba i více peněz.
Možná to je jediný problém - výrobci nejsou schopni mít dost velké cash díky nízké ceně za zpracování.

Díky laciným dovozům nemuseli dřív platit vysoké výkupní ceny, takže to dopadlo jak to dopadlo.
Na dovoz nemají a v tuzemsku se na to lidi vykašlali. Kdo měl rozum, tak si chránil vlastní vosk, protože co je v tomn dovozovém, nikdo nechce nic vědět.
To je taky důvod proč jdu do kombinace plast a volná stavba do drátkování - vystačím si s vlastním voskem a nepotřebuji mezistěnyWink
(24.03.2016 19:16)cardicz napsal(a): [ -> ]
(24.03.2016 13:48)PetrM napsal(a): [ -> ]Děda nikdy netavil a jen posílal souše do Stražiska. A jde to stále. Takže není potřeba staré psy novým kouskům učiti...

V pořádku, já to tak taky dělal, ale stejně existuje spousta včelařů, co mezistěny jen kupují a na výměnu nebo prodej nedají nic.

Ono ani nejde tak o prodej jejich vosku, to vem čert, jejich peníze, jejich ztráta. Mnozí ale vůbec nedávají stavět, už jsem tu v jiném vláknu psal, že znám dovedu, že dává cca 1 mezistěnu na včelstvo a rok!!! Vosk má jen z víček, když už vyřadí souši (spíš jí dřív sežerou motýlice a myši), tak to hodí do hnoje, kde bacily případného moru vydrží 70 a nejspíš i více let. Už budou mrtví přirozenou smrtí i jeho dnešní vnoučata a ještě furt tu po něm bude, možná, morem zamořená hlína.

Chápu, že jsem otravný s tím, že furt tvrdím, že je nutné žít ohleduplně a domýšlet důsledky svých činů ne jen s ohledem na svůj okamžitý profit, ale myslet i na své budoucí a to nejen ve smyslu mojí rodiny, ale obecně. I když, muslimové už asi chovat včely nebudou...
Jak se spory co jsou v hnoji a jinde v zemi mohou vyvolat mor?
..rastlina nasaje a vylúči do nektáru Tongue
(25.03.2016 13:26)KaJi napsal(a): [ -> ]Jak se spory co jsou v hnoji a jinde v zemi mohou vyvolat mor?

Nevím jak. Prostě se zásadně nedoporučuje výlisky z vařáku či prostě košilky kompostovat a to i přesto, že je to velmi kvalitní hnojivo. Jde o to, asi, že je pak v tom kompostě velká koncentrace spor.

Mám to z přednášky kterou jsem zažil před vánocemi. I když na přednáškách jsem už slyšel ladasco.
Že včely chodí na hnůj pro vodu je známá věc...
Mluvíme o kompostu. Navíc i kdyb to bylo v močůve, tak na nakažení larvičky je třeba velká dávka - včely larvičky asi nenapájejí vodou- takže . . . . Podle mě je to naprostá kravina. Z kompostu se spory do včel nedostanou a i kdyby, tak na nakažení včelstva musí být soustavný a nebo silný infekční tlak. Vyloupené včelstvo atd.

Kdo byl ten přednášejcí odborník? Že jednomu věříš a druhému ne.
Výkupní cena vosku za 220Kč/kg:

http://www.vceliprodukty.cz/vykup-vosku/

Kdo nabídne víc?Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's