Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
(17.09.2016 16:38)vernut napsal(a): [ -> ]a med také

Než kdo?
(17.09.2016 16:38)vernut napsal(a): [ -> ]P. tom.50,
měl by jste tu svou přednášku o zimní izolaci matky přednést i vašemu kamarádovi, který také izoluje. Zajímala by mne jeho reakce Smile
A nezapomeňte mu říci, že jen podporuje někoho, kdo chce zbohatnout na prodeji izolátorů Wink
Jestli si je tedy nevyrábí sám.
Jak jste přišel na to, že používám KM více, než třeba Vy, nebo ti co včelaří jako Vy, tj. podle doporučení nebo nařízení SVS.
Vy nepoužíváte Formidol? Možná, že Vy tedy ne, ale svaz jej v určitém období doporučuje používat, je vám to známo?
Já jsem přesvědčen, že KM používám méně, než většina těch, kteří včelaří podle doporučení a nařízení SVS. A to právě díky tomu, že izoluji matku na dlouhé období a již v srpnu. Nějak nechápu, jak Vás metoda izolace matky na toto dlouhé období může tak rozčilovat, když šetří včelstvo před nadměrným používání různých chemikálií do včel. Tím mám včely zdravější a med také. Navíc ušetřím SVS spoustu peněz.

Mě nerozčilujete, jen říkám, že jste naběhl na kecy o škodlivosti jedněch chemikálií a dáváte přednost jiným, nejméně stejně jedovatým, jen nebezpečnějším pro včelaře při aplikaci, skladování a ostatním nakládáním s nimi.

Hele, když budete vy sám marod, ne snad s rýmičkou (jinak pro hodně chlapů málem smrtelnou), ale bude vám něco doopravdy, povězte, půjdete k doktorovi a nebo k alternativnímu šarlatánovi? Když půjde o život, třeba takový infarkt, komu se svěříte?
Aby sis vernute nemyslel, že nechci odpovědět....Něco ti nafotím....abys byl "na starý kolena" trošku v obraze. Ukázaná platí....to ostatní jsou kecy. Tak vydrž!Big Grin
(17.09.2016 17:05)tom.50 napsal(a): [ -> ]ale bude vám něco doopravdy, povězte, půjdete k doktorovi a nebo k alternativnímu šarlatánovi?

To je otázka položená tak aby tázaný odpověděl že k doktorovi.
Než kdo?
Než všichni ti, co ošetřují podle toho doporučení.

P.Tom.50, tak jste mi i neodpověděl na nic a pravděpodobně nečetl co jsem psal, protože jinak by jste mně nepsal, že dávám přednost nějakým jiným chemikáliím...
Já jsem tam snad něco takového psal?
Používám jen Formidol, Vy ne? A co tedy? Používám jej jen v případě, že je to nutné. V tomto roce jsem Formidol použil jen ve vybraných dvou včelstev, ale bylo to zbytečné. Za pár dní použiji Varidol, jednou a to je vše. Tak používáme stejnou chemii nebo ne? A ten Varidol použiji také jen ve vybraných dvou, pak podle spadu se rozhodnu, jestli budu pokračovat i v ostatních.
Tato vaše otázka je mimo mísu. Cituji "Hele, když budete vy sám marod, ne snad s rýmičkou (jinak pro hodně chlapů málem smrtelnou), ale bude vám něco doopravdy, povězte, půjdete k doktorovi a nebo k alternativnímu šarlatánovi? Když půjde o život, třeba takový infarkt, komu se svěříte?"
Nevím jestli vašim včelám, ale mým o život nejde, protože je monitoruji a nepoužívám tolik chemie a tedy reziduí jako Vy.
Takže mne neobviňujte v tom co není pravda, jen vaše fantazie.
Když neklíckujete a ani nemáte zájem, nechápete tuto metodu, tak neškoďte.
Tom podle toho co psal používá co mu dají.
Letos Formidol80, ale zná Formidol40 z předchozích použíití, dle toho co psal.
Ale tím, že KM projde DOlem, stává se z ní lék.
Ještě k tomu Formidolu. Také jsem si vždy myslel, že je to KM, jak jste napsal.
KM jsem použil minulý rok, v tomto roce jsem ji vynechal a namísto ní použil vyfasovaný Formidol, což je KM prošlá tím Dolem. Smile
Já si s tím novým Formidolem neuměl poradit, tak jsem zuřil až mi to zatemnilo mozek a až pan Jindra tu suše napsal, že stačí hřebík a už to visí i v nízkém nástavku. Taky jsem slepej jak patrona, ale brejle jsou pro sraby a tak jsem nečet, že je to dlouhodobý odpařovač, myslel jsem, že má fungovat stejně (když se to stejně jmenuje) jako ten plochý. V autě mám jen brýle na dálku.

Nicméně, mnozí se mi tu snažili pomoct a vysvětlili mi, že ten nový Formidol není zlý a jak ho použít a tak ho použiju za rok. Děkuju ještě jednou všem co mi to vysvětlili.

A vernute, vašim včelám o život jde, varroáza je nebezpečný parazit!
Vašim určitě, když do nich cpete tolik chemie, podle jejich instrukcí.
Pravidelně monitoruji, kdyby to bylo nutné, očistím od kleštíka. A ne tehdy, kdy nařídí nebo doporučí... to by už také mohlo být pozdě. Pak zavčas klíckuji, tak nemusím použit tolik chemie jako Vy a ještě při tom včelstvo v zimě rušit.
Ta vaše zimní aplikace aerosolem nebo varidolem, to nejsou vitamínky, které by včelám prodlužovaly život. A co budete dělat, až si na to kleštík zvykne? Jak dlouho aplikace chemií vydrží včelka, to je také otázka?
Proto budu klíckovat a ne pořád proháněl včely chemií jako Vy, jak vám doporučují a nařizují.
Po sedmiměsíčním držení matky v izolátoru mám včelstvo dostatečně silné, zdravé s výborným jarním rozvojem.
Tak ať vám ty vaše také létají.
(17.09.2016 1:13)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Tome50,
Treba v Rumunsku nebo na Ukrajine to uz cela rada vcelaru dela desetileti zcela bezne (nerikam ze vsichni!)
Honza
Asi tam jsou kluci ušatí trošku dál.
Tady se jen čeká co nacpe do hlavy svaz a Dol. A kdo to chce dělat jinak, tak ho seknout ...... Bohužel trošku jim ujel vlak a tak jen kopírují od jiných.
PN.
A co to zkusit udělat genetikou ? Třeba pekařovské matky to některé uměly a dělaly mi to , že bez klíckování skoro půl roku nepoložily vajíčko .
I ty z Pekařova měly 2x za zimu kolečko plodu....Není to nikterak významné množství plodu...většinou okolo 2 dm2 jednostranně - takže nějakých 800 včel, ale pro přežití VD pod víčky při ošetřeních to stačí.
A neizolovane uly, ...
Kladný puntík jsem dal omylem Milanovi. Chtěl jsem JrM.

Plod po vánocích podle mě už nevadí, v té době tam roztoče už nemám, pokud mi včely přestaly včas plodovat.
Podle mě jde o to aby včas přestaly, VD samičky se nemnožily a ztráceli vitalitu a šlo je snadno dorazit.
Kaji to je blbost, máš jich tam i po vánocích, odkud by se pak každý rok vždycky braly? Od souseda nebo z lesa od divokých včel? Máme je tam všichni, celý rok, někdo víc někdo míň ale jsou tam, věř mi.
Já někde píšu že je nemám? Nepatřím k fanatikům co je hubí na nulu.
Letos jsem až na tři včelstva neošetřoval a loni na "vánoce" jednou všechny.
Tak je logické že je tam mám. Podstatné že až tam půjdu trávit roztoře, tak aby tam nebyl plod. A o tom jsem psal.
A minimalizoval populaci na příští rok. Že jic tam, nSilvestra zůstane 30-50?
Jsem z dat z VMS skeptický k tomu, že v zimě a brzy z jara je to těch 2% denně přírůstku.

Právě proto že tam jsou přestárlé samičky. VD není adaptován na plodovou pauzu. To je jako byste novou generaci postavili na porodnosti důchodkyň.Cool

Jo soráč, přečetl jsem si to. Nemám tam tu svoji populaci z loňska. Tu jsem zredukoval na 3-5%. Takže tam mám zbytky.
(17.09.2016 17:58)vernut napsal(a): [ -> ]Než kdo?
Než všichni ti, co ošetřují podle toho doporučení.

A to se v jakých jednotkách měří? Zdravost medu.
(18.09.2016 10:12)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]I ty z Pekařova měly 2x za zimu kolečko plodu....

Ano měly , ale měl jsem pekařovské i takové , co neměly z trochou pomoci půl roku nic , jinak bych to nezmínil .
Také K. Čermák zřejmě má u sebe materiál , o které zmiňuje (tiše hrdě ) ,že se obejde bez lednového kolečka plodu, což je podstatné i z jiných důvodu než jen z varroázových.

Zmiňuji to proto, že když se něco nehledá a nesleduje , třeba jen na podložce , tak to potom není a musí se klíckovat ,
nebo dělat jiné pracnosti .
Téma matek, které nekladou půl roku mi přijde daleko zajímavější a perspektivnější než klíckování včelařem.
Často o tom mluví Leoš Dvorský a dokládá to grafy na přednáškách.
Přítel Čermák mluví o pozdějším zahájení kladení u Vigor, jestli z toho vyplývá i celkově delší bezplodé období si nejsem jistý.
O Pekařovských matkách slyším poprvé, můžete nějak specifikovat linii případně jestli matky současně dodávané oplývají těmito vklastnostmi.
Ještě mám v mysli pokus z Jeseníků, kde matky z hor, které v horách měly dlouhou plodovou pauzu přesunuli do údolí a ty se začaly v souladu s prostředím chovat stéjně jako každé jiné včely v okolí a vesele v říjnu kladly.
Z logiky věci - když matka začne později klást je období bez plodu delší, ne?Smile

Já mám matky původem hlavně VIgor, ale i Jeseníky, nevím odkud to mají a zda na to má vliv podhorská lokalita a nebo selekce.
Totiž ta vlastnost i zootechnika jde proti prvoplánovitému výnosu medu i obecně proti většině toho co se považuje za správné a dobré..
Velká včelstva -- velké problémy.
Většinou opak toho co se dneska stále přednáší, píše, šlechtí a hodnotí.

Navíc já ani neřeším jako kritérium bezplodost atd, to je výsledkem kritéria: dlouhodobá životnost včelstva s minimem práce a péče. ALe v tom výběru je velký podíl včelstev s tímto chováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's