Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
(20.09.2016 23:18)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Když mám v úle 5 nebo 6 kilo včel....to je mimochodem asi tolik, co ty máš v létě....,

Ty zimuješ aj prezimuješ 5 - 6 kg včelstvá? To ti urobí jedna matka?
Jeden by nevěřil, co?... No,jo...spousta lidí zůstává stát na jaře před včelama s otevřenou pusou....
odpovedáš tak ako "áno" na všetky tri moje otázky. Tak ja ostávam tu na zemi. Buď je tam nejaká finta alebo ej to blud. Jedna matka v úli , bez spájania a prezimované 5 kg včiel. T.j. 50000 včiel v úli na jar. Tak potom v lete máš koľko včiel v úli? A v koľkých ND? Ak chceš ďalej komunikovať, tak to treba dať do psrávneho vlákna, lebo toto nemá nič spoločné s izolovaním vč. matiek.
(21.09.2016 15:25)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Jeden by nevěřil, co?... No,jo...spousta lidí zůstává stát na jaře před včelama s otevřenou pusou....

V Číne to tak robia a v Sovietskom zväze si to už dali do plánu ďalšej päťročniceBig Grin

Ale vážne, naozaj rád by som to videl.
Říkal Milan že včelaři kteří k němu přijdou koukat na včely si mají přenést zavařovací gumu.
(21.09.2016 17:36)jaro napsal(a): [ -> ]odpovedáš tak ako "áno" na všetky tri moje otázky. Tak ja ostávam tu na zemi. Buď je tam nejaká finta alebo ej to blud. Jedna matka v úli , bez spájania a prezimované 5 kg včiel. T.j. 50000 včiel v úli na jar. Tak potom v lete máš koľko včiel v úli? A v koľkých ND? Ak chceš ďalej komunikovať, tak to treba dať do psrávneho vlákna, lebo toto nemá nič spoločné s izolovaním vč. matiek.
Taky říkám třikrát ano. (viděl sem, nevěřil sem, uvěřil sem)
a jinak..... všechno se vším souvisí..
(20.09.2016 22:18)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No, podle tebe nesmysl....ale na to jsem zvyklej. Starej Kamler mi dokonce řekl, že je nesmysl, že bych mohl zimovat takhle silný včelstva.... Big Grin

V říjnu klíckuju proto, že před 1.fumigací jsem vyřezával plod. Nebyl ve všech ale kde byl, tak ten jsem vyřezal. Bohužel vloni jsem musel u včelstev, kde jsem neklíckoval ,díky reinvazi, vyřezat případný plod ještě 26.12. A podle síly včelstva to vypadá, že jim to vadí mnohem míň než klíckovat od září do konce března. Pro včely je každá snůška nebo nemít možnost 7 měsíců odchovat plod mnohem větší stres, než desetiminutový zásah 2x za zimu.

Milane kolik máš tak krásně silných včelstev? Fakt obdivuji jen to vyřezávání plodu v říjnu je celkem prasárna, to radši zaklíckovat dřív.
Takhle pěkných je asi polovina....V loni jsem jich měl do zimy takových asi 15....letos jsem ten počet o trošku zvýšil.Wink Některá jsou na tom stejně jako vloni....jiná jsou o nástavek lepší....Dokonce jeden květnový oddělek je 3Vn. Nechalo by se uděat taková včelstva z 90ti %....bohužel není tolik času, abych se jim věnoval ještě o trochu víc. A letos tomu příroda sama nikterak nepomohla. Léto stálo za prd. Který včelstvo si zjara nepomohlo samo, tak takhle velké není. V těch budu příští rok měnit matky - nejsou špatné ale mám lepší.....Několik adeptek na rozchov už je jasných. Do mé produkce to nebude ani jedna matka z dovozu...Možná ta Troiseck - Peschetz....i v Rakousku se divili, co dokázala udělat za včelstvo.Smile. Příští rok budou v těchto včelstvech z 90ti%matky v generacích F4 a F5.
Tak letos je teplý podzim včely jsou ještě silné, ale jak budou vypadat na jaře?
Letos jsem ty fotky dával na jaře do: Co se děje v úhlech - teď.Bylo to 6.4.2016. Když to bude stejný....a nepředpokládám že ne, tak to bude skvělý.Tongue
.
(23.09.2016 18:38)pavell napsal(a): [ -> ]Tak letos je teplý podzim včely jsou ještě silné, ale jak budou vypadat na jaře?
Těžko odhadovat a paušalizovat. Tam kde jsou rozplodovaný a jsou mimo obec, kde teď nic nekvete, vše vyprahlé, tak si spotřebují zásoby, pyl a namnoží kleštíka. Ty co jsou v obcích, kde stále na zahradách, v oknech něco kvete, budou na tom lépe. Minimálně nemusí teď, když je již chladněji, létat tak daleko s rizikem prochladnutí a nevracení se do úlu - postupné vymizení. Ty, co jim majitel nějak zatrhl plodování a udržel kleštíka na uzdě na tom mohou být velmi dobře.
Tak som dorobil izolátory z M mriežky na rozmer LG 2/3. Zajtra budem hľadať matky.


Rád by som vedel, ako často sa stane že M v izolátore neprežije, a prípadne čo býva príčinou uhynutia?
Sú niektoré podmienky, ktoré treba pri kliektovaní dodržať. matka sa musí dostať do chumáča. Ke´d toto dodržíš nič by sa už v tomto období nemalo stať. Mne z 9- tich matiek jednu vymenili. tú v klietke zabili a vychovali si novú. Novú mladú oplodnenú som chytil a šup s ňou do klietky. Pokus musím dokončiť. Ešte v októbri po väčšej zime skontrolujem či sú klietky v chumáči, v strede. Ak nie preložím ich do stredu chumáča. Ja plánujem vypúšťať matky až začiaktom amrca. ALe neviem či to vydržím, možno ich pustím skôr.
Slovo izolace samo o sobě ve mně vyvolává jen samé nežádoucí stavy. Že by to v případě izolace včelích matek bylo jinak? Asi vzácná vyjímka?
Túto sezónu chcem vyskúšať izoláciu vcelej matky. Robil by som to po poslednom medobrani najneskôr do prvej polovice júla. Včelárim v 2/3langoch. Matka by bola izolovaná v ramiku ktorý by presahoval cez 2 nn a bol by v strede plodiska. Rámik by mal z jednej aj druhej strany MM aby sa k matke dostali vcely a šírka toho ramiku by bola 10 mm, aby vcely nenapadlo stavať v ňom divočinu. Matku by som izoloval po dobu 27 dní, a potom vypustil. Idealne na prelome júla,augusta. Za ten čas by sa mal vyliahnut všetok plod. Hneď potom by som preliečiť buď KM, alebo avartinom. Sľubujem si od toho menej chémie v uloch, pretože by som aplikoval chémiu Max 2x a kliešťik by dostal priamu dávku. Zrejme bude mať izolácia vplyv aj na početnosť dlhovekych včiel ktoré pôjdu do zimy. Skúšal to tu niekto?
Loni jsem s tím začal a hodlám v tom pokračovat i letos.
Je potřeba začít na přelomu červen-červenec.
Izolátor pro letní klíckování bez díla nepovažuji za dobrý nápad - matka nemá kde klást a včely můžou mít tendenci ji zlikvidovat - vlastní loňská zkušenost, zlikvidovaly mi cca 10% matek.
Proč 27 dní, není to zbytečně dlouho? Ber v úvahu, že do prvního zavíčkovaného plodu od vypuštění matky uběhne víc než týden. Izolace na 20 či 21 dnů je naprosto dostačující. Pro líhnutí zimní generace je každý týden dobrý.
Zapomeň na méně ošetření; ano , v některých letech tak tomu být může, ale musíš počítat s možností reinvaze z okolních, tebou neošetřovaných včelstev. Sledoval jsem to u sebe loni; po vypuštění matek a přeléčení KM (u některých včelstev pro kontrolu následná fumigace) docela malé spady, po podzimní fumigaci u některých včelstev spady násobně vyšší - dala se sledovat určitá závislost na zavčelení okolí.
Na další závěry je zatím čas, to ukáže až jaro...
S tým izolovanim matky na 21 dní máš pravdu. 27 je zbytočne dlho. Akým spôsobom plánuješ izolovať matky tento rok? Na jednom ramiku?
Juryne a o izolování na 21 mínus 9, tedy na 12 dnů jsi neuvažoval, když ti záleží na krátké plodové pauze? A ošetřuje (fumiguje) se potom za 22 dnů od zaklíckováni, kdy ve včelstvu není žáden zavíčkovaný dělničí plod (trubčí už není nebo se odstraní).

PS: Jasně v praxi se pak dává 14-15 dnů ať je tam nějaká rezerva.
Jo, možná by to šlo i tak, ale...
Odstaroňováním trubčiny se nehodlám zabývat - samotné klíckování již tak zabere dost času a znovu rozebírat a prolistovat celé plodiště, to si raději nějaký ten den přidám. Nechat si rezervu mezi poslední vylíhnutou a první zavíčkovanou buňkou dva dny je pro mě málo - mám více stanovišť, před léčením je potřeba odebrat a nejlépe i zpracovat medníky. Proto dvacet a ne 12 či 15... Navíc v zahraničí, odkud jsem si dovezl inspiraci, to tak dělají řadu let, mají to vyzkoušené, tak proč něco vymýšlet, když už to vymyšlené je a funfuje jim to. Pravda, skoro vždy se najde něco, co se ještě zlepšit dá...

Letos asi vyzkouším systém s dvěna rámky - inspiroval jsem se na výstavě v Trenčíně. Na začátku se do izolátoru vloží jeden rámek s otevřeným plodem, jeden s mezistěnou a pochopitelně matka. Po deseti dnech rámek s již zavíčkovaným plodem vytáhneš a nahradíš souší. Při vypouštění matky z izolátoru odebereš rámky oba. No a dál už to není potřeba popisovat...
Co se zavíčkovaným plodem? Sběrný oddělek, tavidlo...
Paní, co to v trenčíně prezentovala, vyjmutý plod ošetřovala hypertermicky, k ošetření včelstva po odklíckování matky používala postřik kyselinou mléčnou.
Mé letošní zkušenosti s klíckováním. Klícky jsem si vyrobil sám. Jako inspirace mě posloužily hlavně Rusko jazyčná videa a vlastní úsudek. Polské celoplošné klícky jsem zavrhl - problém vypouštění matek. Klícky se musí rozevírat a dochází k ulamování záklapek. Zatím nikdo zde na fóru přesně nepopsal postup až do konce, tak to zkratkově píšu. 30. července nakrmeno, 10. srpna 85% KM dlouhodobé odpařovače NH-malý knot po 1 ks. na včelstvo a kruhové polské. Tam jsem po týdnu reguloval otvor na odpařování a zároveň kontroloval účinnost léčení. Roztoči padali a včelstva byla OK. K 85% procentní KM jsem přistoupil, protože 65% procentní se vždy řádně neodpařila. 30. srpna zaklíckováno 35 matek, tři kvůli porovnání neklíckovány. Na každém stanovišti po jedné. 22. září matky vypuštěny. U nezaklíckovaných prohlídka. Měly cca 6-8 dm plodu. 26. září fumigace Grifinem. Postup: Zepředu mám v podmetech vyvrtanou dírku 9 mm. Uzavřu česna a dírkou zafumiguju. Za cca 15-20 minut česna uvolním. Spady byly 80-200 roztočů. Za týden jsem vyndal klícky a protože v nich byly včely, tak jsem je vložil do podmetů. Prováděl jsem týdenní kontroly podložek. U zaklíckovaných matek nula, sporadicky po jednom roztoči. U nezaklíckovaných spad byl. 26. října fumigace tří nezaklíckovaných. Spad 200-400 roztočů. 1.12 poslední fumigace a zase padali. Při odebírání měli 20. ledna pouhým okem zjištěni u dvou neklíckovaných roztoči. Včelstva zaklíckovaná téměř na nule. Hodnocení: na léčbu 38 včelstev jsem použil dva Varidoly. V 6-8 dm plodu se vyléhlo 200-400 roztočů. Žádná reinvaze nebyla, přestože je okolí silně převčelené. Krmím večer s čelovků. Maringotku s dvaceti včelstvy jsem zaklíckoval za slabé tři hodiny, a to jsem ještě dvě matky F2 Sklenár značil. Zatím lepší řešení neznám a budu v tom nadále pokračovat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's