Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Zdravím,
a foto těch Vašich klícek by nebylo?

Děkuji

Tošer
Myslíte si, že by šlo toto krátkodobé zaklíckování matek využít i po slunovratu před léčením kyselinou mravenčí?
Charllie, tak nevím, jestli jsem to zde (poze jednu stránku nazpět) popsal tak špatně či nesrozumitelně anebo patříš mezi lidi, co skrz svou lenost čtou pouze a jen poslední stránku vlákna...
Má vůbec cenu zde něco psát?
Pravda, četl jsem to už dříve. Dík za info.
Tak jsem vyzkoušel klíckování matek. Aby bylo zajištěno pozdní ošetření KŠ do bez plodového stavu ve včelstvu.

Na podzim jsem udělal na Lang 2/3 klícky ve velikosti rámku a v říjnu zaklíckoval matky. Po asi 3 týdnech jsem provedl ošetření s tím, že okolo vánoc při teplejším počasí matky pustím a kde bude potřeba, provedu ošetření ještě jednou. Nevyšlo to úplně, nebyl jsem při oteplení doma a následná zima mě do včel nepustila, podle měli bylo vidět, že někde sedí více do kraje a matky byly uprostřed nástavku.
K uvolnění matek mě počasí pustilo v půlce února - z 11 matek zbylo 5. Ve dvou případech byla klícka na okraji chumáče, jednou byla pod chumáčem, 2 x byla matka mrtvá v chumáči a jednu matku jsem nenašel (zda žije a jen někudy vylezla zjistím zítra, ale nepředpokládám to).
A ještě k tomu ani to dvojí ošetření KŠ nedopadlo úplně nejlépe, to je ale do jiného tématu.
(03.03.2017 11:12)mbalco napsal(a): [ -> ]...
K uvolnění matek mě počasí pustilo v půlce února - z 11 matek zbylo 5. ...

Dopadol som podobne. Stihol som M aj uvolniť.
28.9 som matky uväznil, 24. a 29. 10 som liečil, 1.11. som matky uvoľňoval. Z piatich dve neprežili. Teraz rozmýšľam nad nejakou "antikoncepciou, alebo nohavičkami" pre matky Big Grin, aby sa mohli pohybovať so včelami v chumáči a aby nekládli.

Pokiaľ som v minulosti zavčasu zakŕmil, matku som mal mladú a od začiatku septembra som faktický do včelstva nerýpal (len tak do podmetu s avartinom), tak som o úhyne nevedel.

Aké skúsenosti máte ešte s izoláciou matiek? Zostáva mi jedine (plus) polovicu matiek chovať v rezerve.

Izolátory som si vyrobil sám vo veľkosti rámika 2/3 LG. Rámik bez diela obalený MM. Izolátor som vkladal presne tam, kde som našiel matku.
Nemůžu souhlasit s klíckováním matek, když současně ošetřujete proti VD. Je jedno jestli KM, KŠ či Varidolem. Matku je třeba nejdříve vypustit a třeba druhý den provést ošetření. No a zaklíckování matek na celou zimu je podle mne lehkovážnost - nikdy není jistý výsledek a je to velké riziko. Zase jsou to jen mé vlastní zkušenosti, tak se o ně s vámi podělím.
Zimní klíckování proběhlo zcela bez problémů. Fakt je, že jsem matky zaklíckoval pouze u 4 oddělků na 1VN 39x24, na víc jsem na poprvé neměl odvahu. Klícka ve formě rámku 39x24 na pozici třetího rámku, rámky na teplou stavbu. Zimuji bez podložek, tzn, ať klidně táhne na nožičky. Žádný problém s tím, že by včely opustily opustily matku v klícce. Protože se vždycky stahují ke zdroji vzduchu, tj. k česnu sedí celou zimu na rámcích 1-6. Myslím, že klíckovat není možné pokud upřednostňujete studenou stavbu. Do takového rizika bych nešel.
Tak, 6.9. som uväznil matky a dnes (17. deň) som ich šťastne všetky vypustil.
29. 9. bude všetko vyliahnuté a zapálim Avartín. Podľa spádu možno aj 1. 10., vtedy ešte nebude nový plod zaviečkovaný.
Skúsim to takto, aby boli matky čo najmenej väznené.

Minulý rok som dymil s uväznenými M a dve to neprežili.
Misan jaké jsi použil klícky?
Z mého pohledu - nelogická, zbytečná, polovičatá práce....ikdyž - lepší než nic.
Mám "vlastnú výrobu", rámik LG 2/3 a z každej strany MM.

Hornú latku som zúžil na 19 mm (ako spodnú) a mriežka je na jednej strane priklincovaná na pevno, na druhej pohyblivá v ohnutých klinčekoch. Zospodu je klietka zaistená pružnými sponkami.

(Milan, prečo polovičatá?)
Moc brzo. Teploty ještě včely rozplodují - budou horizontální přenosy - kolabujících včelstev bude habaděj - tohle se mělo udělat až začátkem listopadu nebo těsně před bezletovým obdobím. Pokud máš správně ošetřovaná včelstva, tak touhle dobou klíckovat nepotřebuješ - protože v nich plod teď není....což ale okolo 15.10. bude jinak. Jestli jsi se včelama na samotě - dobrý, jinak to bylo zbytečný.
Najbližšie tak 1 km sú tri včelstva a potom asi 4 km nič. Bál som sa práve toho, hrabať sa v októbri v úľoch. Keď teraz akosi jar žiadna a hneď horúčavy, jeseň žiadna a hneď z horúčav do chladna. Uvidíme. Po minuloročnom ošetrení som v priebehu roka nenašiel na podložke žiadného klieštika. (Aj mravce asi urobili svoje.) Minulý rok som dymil 24.10. No, uvidíme.
(22.09.2017 15:45)misan napsal(a): [ -> ]Najbližšie tak 1 km sú tri včelstva a potom asi 4 km nič. Bál som sa práve toho, hrabať sa v októbri v úľoch. Keď teraz akosi jar žiadna a hneď horúčavy, jeseň žiadna a hneď z horúčav do chladna. Uvidíme. Po minuloročnom ošetrení som v priebehu roka nenašiel na podložke žiadného klieštika. (Aj mravce asi urobili svoje.) Minulý rok som dymil 24.10. No, uvidíme.

ale tady jde spíš o divoká včelstva....
Máš pravdu, jedno je 600 m vzdialene o ktorom viem (na to som zabudol) a inde nemá šancu.
Je dobré si klíckování vyzkoušet a zvážit všechna pro a proti. Já tedy klíckovat nebudu ani krátkodobě a dlouhodobě - vůbec . Stejně účinné je pečlivě rozškrábat zav. plod a následně 1-2x fumigovat. Ušetříte 2x fumigaci a 1x nátěr, což je hodně. Navíc škrábete v době, kdy je styk s včelami vcelku nekonfliktní. Naopak nátěr někdy zač. března je jedna z nejhnusnějších prací ve včelařství vůbec. Není lepší v ušetřeném čase sedět u česna a jen tak si lebedit? Zdraví R. S.
Rudo já bych řekl že právě rozškrabávání zavíčkovaného plodu je ve včelařině ten největší hnus, za mě teda raději klíckování.
Nerozškábávej, když je to hnus... ale elegantně vyřež.
Milane proč bych to dělal? Já včely chovám, nezabíjím, to fakt nemám zapotřebí. Jsou přece i jiné způsoby než ničení plodu a plástů.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's