Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Včerejší prohlídka včelstev ( 18.03.15) ukázala rozdíl v plodování mezi včelstvy s matkami vězněnými v izolátorech od poloviny září do poloviny února a matkami nevězněnými. U nevězněných matek je otevřený plod cca 3 - 4 dm2, zavíčkovaný pouze sporadicky. U matek vězněných je zavíčkovaný plod cca 20 dm2 na 3 - 4 plástech. Vypadá to, že odpočatá, nevysilovaná včelstva a matky v tuto dobu více plodují. V síle včelstev jsem nezjistil podstatné rozdíly, obsedají cca 2 - 2,5 nástavků. Patrně jsem se ukvapil s osvobozením matek v polovině února, pro příště osvobodím počátkem března. Oproti včelstvům s nevězněnými matkami mají tato včelstva uchované zásoby pylu i v plodištích. Včelstva s nevězněnými matkami musí pro pyl do spodních pater (nástavků). Ještě, že tam nějaký je.
JK
nový článek, nebo spíš pokračování na téma izolátorů na http://www.vcelarime-sami.cz
jsou tam i fotky
(19.03.2016 21:03)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Včerejší prohlídka včelstev ( 18.03.15) ukázala rozdíl v plodování mezi včelstvy s matkami vězněnými v izolátorech od poloviny září do poloviny února a matkami nevězněnými. U nevězněných matek je otevřený plod cca 3 - 4 dm2, zavíčkovaný pouze sporadicky. U matek vězněných je zavíčkovaný plod cca 20 dm2 na 3 - 4 plástech. Vypadá to, že odpočatá, nevysilovaná včelstva a matky v tuto dobu více plodují. V síle včelstev jsem nezjistil podstatné rozdíly, obsedají cca 2 - 2,5 nástavků. Patrně jsem se ukvapil s osvobozením matek v polovině února, pro příště osvobodím počátkem března. Oproti včelstvům s nevězněnými matkami mají tato včelstva uchované zásoby pylu i v plodištích. Včelstva s nevězněnými matkami musí pro pyl do spodních pater (nástavků). Ještě, že tam nějaký je.
JK
Ahoj Josefe, tak jaké jsou rozdíly ve včelstvech se zaklíckovanýma matkama
v porovnání s nezaklíckovanýma? Mohl bys to nějak shrnout, docela by mě to zajímalo. Dík.
Nezjistil jsem žádný podstatný rozdíl. Konec března a začátek dubna to vypadalo, že včelstva se zaklíckovanými matkami mají náskok, před včelstvy ostatními. To patrně způsobil pozdější odchod méně upracovaných zimních včel, takže nedošlo k propadu v síle včelstev, náhrada zimních včel proběhla plynuleji. Nicméně ke konci měsíce dubna nebyl mezi těmito žádný patrný rozdíl. Nyní jsou veškerá včelstva ve vyrovnané síle. Spady VD u včelstev s klíckovanými matkami ještě počátkem května bez nálezu, u ostatních včelstev řádově 0,3%, nyní průměr cca 0,7% u všech. Již mám objednané celoplošné klícky na všechna zbývající produkční včelstva. Avšak z jedné zimy a následující sezóny u jedné včelnice nelze dělat závěry. To ukáže až delší praxe za několik let. Jsem toho názoru, že tato praxe by měla být rozšířena na větší územní ploše u všech včelařů. Pak by to mělo i vyšší vypovídací hodnotu z hlediska tlumení kleštíka VD. Takže prozatímní závěr z jedné sezóny a jedné včelnice: Na síle včelstev nebyly zjištěny rozdíly. V počáteční fázi sezóny byla včelstva s klíckovanými matkami bez kleštíků. Později patrně vlivem zalétávání zavítali kleštíci i do těchto. Metoda se jeví jako nadějná.
JK
Můj kámoš zaklíckoval už v půlce srpna všech 8 matek ve svých osmi vč. Dvě matky to nepřežily, tvrdil ale, že si dvoje včely v létě v těch parnech přiotrávil KM a že padly matky v těch dvou vč. To ale není jádro sdělení, není důvod mu to nevěřit.
Ovšem on měl pocit, že já i můj brácha, oba jsme o 100 metrů výš, máme v určitou dobu vč v rozvoji dál a ta jeho naopak stagnují. Rozdíl zmizel až v rané snůšce a v medném výnose rozdíl není. Máme stejné úly i včely.
Stejné včely ... to je dobrý ... Wink
Jo, i klídkovat a pracovat s org. kyselinami je třeba umět.
Jiří
loni jsem poprvé klíckoval - dvě včelstva na 39x24, 4.9. - 21.2.
výsledek byl, že ve vzorku měli bylo 0 roztočů, včely byly celý podzim klidné, s minimální spotřebou glycidových zásob (ještě něco nosily), ošetření proběhlo fumigací.
Jarní rozvoj dobrý. Nyní jsou k nepoznání s včelstvy, která nebyla klíckována.
Letos budu klíckovat jinak. Přešel jsme na L159, takže to bude vyžadovat nové separátory. Datum zaklíckování ještě nemám, zvolím podle aktuálních podmínek.
Vypuštění asi zkusím o něco dříve, protože jaro roku 2017 bude mít o něco rychlejší a dynamičtější nástup. Proto se pokusím o lepší načasování. Wink
Jak píše Pepa, chce to pečlivě vyzkoušet a v nějakém větším množství. Já se navíc ptám co na to budou říkat včely? U cca měsíční přestávky nejspíš nic, protože v přírodě je to podobné, ale u dlouhodobého silně pochybuji. Malé plodování přes zimu má svůj význam a jeho výpadek by mohl mít nějaké následky. Příklad: Uvolním v březnu matky a ty začnou okamžitě klást. Ale matku krmily až cca 5 měsíců staré brécy a jak teď zvládnou nakrmení tisíců mladých larev a mohli bychom pokračovat. Na příští rok se mi snad podaří naklíckovat cca 40 matek. Budu zkoušet klícky VZ/Vlastimil Zrno/ a velkoplpošné na delší pobyt. Výsledky si netroufám předvídat. Ovšem teď značkuju asi 40 matek a ani v plných plemenáčích to není jednoduché natož v rozlehlém Dadantu nabušeném zimními včelami. Myslím si, že to je hodně slabá část tohoto zajímavého řešení. Zdraví R. S.
Rudo prosim,
jaky je to typ klicek "VZ"? dekuji!
Krasny den
Honza
Plánuji to vyzkoušet, ale souhlasím s Rudou, že + - měsíc by měl stačit ... Tak, jako to dělají v Itálii, kde je to součást běžné praxe. Mezitím včelstvo ošetří a zbaví všech roztočů a v případě nutnosti to ještě kolem Vánoc jistí KŠ.
Jiří
Honzo, musíš do Včelařství myslím 2006 autor Vlastimil Zrno, který s tím má dost velkou a úspěšnou praxi. Mě se to takhle líbí, ale kdo ty matky pochytá to je velká hádanka! Zdraví R. S.
V principu je klíčová doba pro nějaké systémové zásahy mnohem dřív. Jakkoli to jednou asi vyzkouším, pořád si myslím, že rozhodující je přelom června a července. A na to mi vychází jako lepší metoda zvaná Svatá Anna, ještě s plodovou pastí, jak o ní přednášel doc. Uzunov vloni v Brně na hruschkovské konferenci. Zejména tam, kde už hrozí krize a kde nelze čekat.
Pokud takto připravím včelstvo na jeho "zimní strategii", a to ještě před tím, než začne klást zimní generaci, můžu pak na podzim už jen citlivě zasahovat tam, kde by se problém z nějakého důvodu vrátil. A pak je klíckování možnou variantou, ale ve velmi subtilní modifikaci, protože pro včelstvo je vše s tím spojené dost stres.
Jiří
(14.06.2016 9:43)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Jak píše Pepa, chce to pečlivě vyzkoušet a v nějakém větším množství. Já se navíc ptám co na to budou říkat včely? U cca měsíční přestávky nejspíš nic, protože v přírodě je to podobné, ale u dlouhodobého silně pochybuji. Malé plodování přes zimu má svůj význam a jeho výpadek by mohl mít nějaké následky. Příklad: Uvolním v březnu matky a ty začnou okamžitě klást. Ale matku krmily až cca 5 měsíců staré brécy a jak teď zvládnou nakrmení tisíců mladých larev a mohli bychom pokračovat. Na příští rok se mi snad podaří naklíckovat cca 40 matek. Budu zkoušet klícky VZ/Vlastimil Zrno/ a velkoplpošné na delší pobyt. Výsledky si netroufám předvídat. Ovšem teď značkuju asi 40 matek a ani v plných plemenáčích to není jednoduché natož v rozlehlém Dadantu nabušeném zimními včelami. Myslím si, že to je hodně slabá část tohoto zajímavého řešení. Zdraví R. S.
Kdo nevěří ať tam běží. Musíš vyzkoušet Rudo. Pokud máš u izolace matek obavu, že po celo-zimním věznění, když matka začne klást jako šicí stroj to staré bréci nestihnou ošetřovat, musíš si uvědomit, že tyto staré bréci se nemuseli po celou zimu starat o plod a "dávaly si dvacet", tedy jsou odpočaté jako ta matka. Alespoň u mne stihly odchovat nové generace dělnic bez propadu síly, jak k tomu došlo u ostatních včelstev. Ony ty lenošící včely odchází poněkud později než včely, které se vysilují výchovou zimního plodu. Tudíž o výchovu jarního plodu se nemusíme obávat. Rovněž i spotřeba zimních zásob je poněkud nižší, navážil jsem cca o 1,5 kg oproti ostatním včelstvům. Je to osobní zkušenost 2015 - 2016.
Klícka - osobní dar přítele Toníka Zrny,
[Obrázky: DSC01492_1.jpg]
75 x 75 x 20 mm je určena k zaříznutí do středového plástu zimního hroznu, Tonda zde vězní matky cca 1 měsíc, poté je nutno matky osvobodit, klícka nesleduje pohyb zimního hroznu. To u celoplošné klícky je situace jiná, matka může sledovat pohyb hroznu. Přesto je však třeba podle mé zkušenosti provést v prosinci kontrolu, zda se hrozen nepřeskupil k některé stěně úlu a zjednat nápravu tak, aby matka byla ve střední uličce zimujícího včelstva.
Vyhledání matek v zimním hroznu není takový horor jak se myslí. Také jsem měl obavu jak je nalézt a uvěznit. Vyhledával jsem je ve čtyřnástavkovém (NN) úle koncem září a v celku bez problému. Matky se v tuto dobu již zdržují na plodových plástech, tj. v jednom nástavku na několika plástech. Samozřejmě, že značené matky jsou vidět na prvý pohled. U neznačených to trvá o něco déle (5 včelstev, rozebrat, odchytit a uvěznit matku a složit úly 35 min., 2 matky značené 3 neznačené). Kontrola po cca 10-ti dnech by měla odhalit, zda ve včelstvu neproběhla tichá výměna a neuvěznili jsme pouze jednu matku a dcera vesele klade dále. U systému Dadant, Eurodadant by to také neměl být problém - je to otázka jednoho truhlíku, cca 3 plástů? Nechci zde obhajovat celoplošné klícky a věznění matek po celou zimu, ale ..., no vyzkoušet a udělat názor si musí každý sám.
Čau Pepa
Pepo, pokud vím, tvůj pokus se sestává z 5 izolovaných matek. Z toho 2 hned zkraje nějak nedopadly. Skutečně si myslíš, že z výsledků 3 matek lze něco odvozovat? nevím, ale myslím si, že celé se to musí podstatně velkoryseji a dlouhodoběji probádat. Zdraví R. S.
na tý fotce se mi líbí ten nápis - dámská sportovní podprsenka Big Grin
,,,, skrytá reklama? Surprised
Není. Tu nosím já Tongue.
JK
pár fotek z jara
(13.06.2016 9:51)MilkyWay napsal(a): [ -> ]loni jsem poprvé klíckoval - dvě včelstva na 39x24, 4.9. - 21.2.
výsledek byl, že ve vzorku měli bylo 0 roztočů, včely byly celý podzim klidné, s minimální spotřebou glycidových zásob (ještě něco nosily), ošetření proběhlo fumigací.
Jarní rozvoj dobrý. Nyní jsou k nepoznání s včelstvy, která nebyla klíckována.
Letos budu klíckovat jinak. Přešel jsme na L159, takže to bude vyžadovat nové separátory. Datum zaklíckování ještě nemám, zvolím podle aktuálních podmínek.
Vypuštění asi zkusím o něco dříve, protože jaro roku 2017 bude mít o něco rychlejší a dynamičtější nástup. Proto se pokusím o lepší načasování. Wink

Ahoj,
moji pratele v Rumunsku to delaji presne jako Ty a rikali mi na chlup stejne informace! Velmi mala spotreba zasob, VD nula, pokud si nedonesou neco z venku, jarni rozvoj take srovnatelny. Dekuju za prispevek.
Ja izolator udelam z ramku, na ktery z obou stran naklepnu MM a v horni loucce vyvrtam otvor, ktery zazatkuju. Kdyz bude prihodny cas, jen vytahnu hackem zatku a vcely si matku vyvedou, kdy budou chtit. Pozor na folii, ktera bude jako strupek, v okoli otvoru po zatce doporucuju podeprit necim pevnym, aby folie otvor pro vylez matky neucpala vlastni vahou.
Hezky vecer
Honza

PS: Rudo, to tedy nevim ani ja s temi matkami! Smile kdo je jen bude hledat?
Honzo, jde to i malinko jinak. V Dánském časopisu jsem viděl izolátor, kde jedna strana je vysouvací. Nevýhodou je to, že to měli udělané z plechu, což podle mne vyvádí z chumáče teplo.
Také to, že izolátor byl otvíratelný směrem vysunutí bočnice dolů, se mi zdále "blbé".
Další tip jsem viděl v polském časáku (ale ruku do ohně bych za to nedal), kde klíckují matky dvě a otevírají víčka z boků v délce asi 6 cm.
Plastový izolátor (distribuce Václav Sciskala) má podle mne slabší místo v té zátce, kterou má být matka vpuštěna a popřípoadě i osvobozena. Je malý. Nešikovné řešení.
Z Rumunska info nemám a z Ruska nebyla ani čásrka, ale ten jejich časopis je hnusnej, bez obrázků, moc "bukviček", málo názornosti.
... a včíl mudruj! Smile
Ahoj,
ten plech se mi nelibi, v tom jsem s Tebou zajedno. Vysouvani dolu, jakbysmet. Ten izolator plastovy jsem koupil pres Vastoil a hned jak jsem ho videl, rikam si, ze s tim otvorem z boku to bude nesikovny. Pouziji je, mam jich 5, ale do dalsich vcelstev udelam ty ramky, jak jsem psal vyse a mozna nez rusit chomac vytahovanim plastoveho od Vastoil, udelam vsechny s tim otvorem nahore a bude pokoj. Jako plus vidim tu moznost, otevrit matce dvirka, kdyz bude prihodne obdobi, izolator tam muze zustat az do okamziku, kdy bude nahrazen treba stavebnim ramkem? Vidim to spatne?
Co se tyka zemi, nejake ruske izolatory byly na YT prave take z MM a ramku, o ukraine psal nekdo tusim ve Vcelarstvi par cisel zpatky, ale jak rikas, ruku do ohne bych za to nedal Smile

Jirko Matl-sv. Anna je dobra,a le co to spojit jeste treba s brzkym "norskym zimovanim" Plodove plasty pouzit do oddelku, ktere pujdou dobre osetrit, zasoby v plastech rozdelit nebo uschovat? Zase jen uvaha, ci nazor, rozhodne na casti vyzkousim.
Krasny den
Honza
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's