Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: 150 let od první presentace medometu - diskuse
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
(09.09.2015 10:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Jen jsem nezaznamenal- blbě vidímSmile jak se registrovat a bůkovat ubytování.
Díky.

(09.09.2015 10:32)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Karle, něco jsem zahlédl v e-věstníku PSNV, na webu je samotná přihláška.

Je to takhle: na spec. hrushkovském webu je registrační formulář pro účast na odborné konferenci (mimochodem s moc zajímavým programem (A. Uzunov z Hohenheimu, Henk Kok, A. Přidal a další). Vše je tematicky zaměřeno na kvalitu produktů včelí píle.
Kdo se zaregistruje, dostane obratem formulář s nabídkou ubytování v pensionu Pamir ve Zbýšově (300 Kč/noc). A možnost objednat si oběd přes cateringovou agenturu přímo do Lužánek (za 100 Kč, sobota a neděle). V sobotu a v neděli bude i autobus z Brna do Zbýšova a ze Zbýšova ráno do Brna (zdarma).
Jiří
Minulý týden jsem se zaregistroval, ale nepřišlo mi zhola nic, ani potvrzení registrace. Má přijít nějaké takové potvrzení? Klidně je možné, že jsem se překlepl, když jsem vypisoval e-mailovou adresu, ale to už teď nezjistím.
Viz mail, Pepo.
Jiří
Kolegyně, kolegové,
tak právě dnes je to 150 let ode dne, kdy v Brně v Lužáneckých sálech na 14. sjezdu kočovných včelařů Rakouska a Německa major Franz Hruschka roztočil a veřejně presentoval medomet.

Prosím, zatočte si se vzpomínkou na jeho památku aspoň klikou ... Wink. Ivan Černý a Luboš Fait včera v Zadní Třebani točili veřejně replikou tohoto historického medometu (t. zv. "kapesní varianta", již Hruschka předváděl na akcích, neboť dobře ilustruje princip získávání medu za pomoci odstředivé síly, i když ve výrobě už měl zadán onen klasický "sud s klikou").
Já už to udělal před chvílí - a bylo to poetické ...
Více: http://www.fhruschka.cz/
Jiří
Ještě ráno jsem při stáčení cukru do kanystrů mpřemýšel, ýe sem hodím výzvu, ale nestihl jsem to, teprve teď jsem přijel, u včel je nádherně.

Ale právě mi došlo, tenkrát asi nebyl letní čas, takže není vše ztraceno, jdu na to.Smile

Ke strojům, soudruzi, ke strojům. Smile
Zítra 18. 9. v 9.30 bude mít doc. Karel Sládek rozhovor naživo v radiu Proglas. Téma: vynález medometu, Franz Hruschka, letošní brněnské oslavy 150 let od první presentace medometu, včelaření v souvislostech.
Jiří
Pojedete někdo v sobotu ráno z Prahy na Hruschku a máte místo v autě.Smile
Ahoj,

já jedu v sobotu ze Vsetína. Nicméně netuším jestli je tam kde zaparkovat. Co jsem koukal na mapu tak to nevypada nejlip. Kde ti co jedete autem budete parkovat?

Skoro zvazuju jestli nebude min nervu stat jet vlakem.



Tak vlak asi ne Big Grin po cestě jsou tři výluky... na to bych neměl nervy Wink
O víkendu by neměl být problém najít v okolí Lužánek místo na parkování. Pokud nenajdete místo blíž, volné by mělo být velké parkoviště u Bobycentra (nájezd z ulice Sportovní). Je to ale bez záruky - asi 2 roky jsem tam nebyl. Parkoviště je dimenzované pro fotbalový stadion Zbrojovky, tak by mělo vyhovět i hruškovským oslavám Smile.
Broněk
Dá se zaparkovat v přilehlých ulicích.
Nedaleko se ale nachází Kaufland a Tesco, je to cca 2-3 zastávky MHD. Kdo si chce ušetřit nervy s hledáním místa, jel bych na jistotu sem.
Jízdenku na 15 min. za 20 CZK pořídíte v tabáku, popř. za 35 u řidiče. Dobrodruzi mohou zkusit jízdu na černo, turisté pak po svých Smile
Milé kolegyně, milí kolegové,
protože oslavy 150 let od Hruschkovy slavné první presentace medometu jsou už za dveřmi, dovolte ještě pár poznámek.
Všechny podrobnosti najdete na speciálním webu http://www.fhruschka.cz/.
Celé setkání, je rámcově zaměřeno na téma kvality včelích produktů. K tomu se váže řada akcí To ale neznamená, že zůstane u tohoto základního tématu a že to bude jen o nich.
V rámci oslav bude se konat také mezinárodní konference. Její program, témata a lektory najdete na adrese: http://www.fhruschka.cz/Navstevnici.aspx .
Jména jako doc. A. Přidal, Mgr. B. Gruna či Ing. J. Lstibůrek, M. Počuch jsou Vám jistě dobře známá. Chtěl bych připojit pár zmínek především o významných zahraničních hostech, které možná někteří z Vás neznají.
Dr. Alexandar Uzunov https://www.researchgate.net/profile/Aleksandar_Uzunov je vědeckým pracovníkem v renomovaném německém výzkumné pracovišti Bieneninstitut Kirchhain http://www.llh.hessen.de/bieneninstitut-kirchhain.html
V podstatě pokračuje v práci, kterou v institutu započala další významná osobnost oboru, dr. Ralph Büchler
(http://www.llh.hessen.de/ansprechpartner...ralph.html)
http://www.ifab-mannheim.de/Tagung%20Ber...Bienen.pdf
https://www.researchgate.net/profile/Buechler_Ralph

Tento institut hraje podstatnou roli také v Arbeitsgemeischaft Tolezanzzucht http://www.toleranzzucht.de/home/ , která se již od r. 2003 věnuje programu zaměřenému na varroatoleranci. Program je zajímavý tím, že se v něm mohou uplatnit také drobní včelaři. V současnosti je v programu sledováno téměř 2000 včelstev.
Dr. Uzunov se kromě jiného věnuje také šlechtitelskému projektu SMARTBEES http://www.smartbees-fp7.eu/ + http://www.llh.hessen.de/bieneninstitut-...tbees.html , o němž v Brně poreferuje, stejně jako o metodách, které jsou v současnosti i u nás tématem bouřlivých diskusí, totiž o efektech různých způsobů odstraňování plodu.

Nizozemský kolega Henk Kok je u nás již známý od své velice zajímavé přednášky, kterou přednesl na již legendární pražské konferenci uspořádané k 10. výročí vzniku PSNV pod názvem Trendy a nové přístupy ve včelařství http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=87 v listopadu 2010. Již tehdy říkal moc zajímavé podrobnosti o tom, jak se nizozemští kolegové věnují hledání cest vedoucích k varroatoleranci. Letos v březnu pak zavítal do Nepomuku na Jarní seminář nástavkového včelaření (http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=87) a z jeho výkladu a popisu výsledků bylo zřejmé, jaký pokrok nizozemští kolegové za těch pět uplynulých let udělali. Pro členy PSNV: podrobný referát byl v e-Věstníku č. 8/2015.
Jen pár odkazů:
http://www.rfibee.nl/
http://aristabeeresearch.org/
http://www.vbbnlarenblaricum.nl/foto-s-b...e-bij-2011
http://www.duurzamebij.nl/
Když jsme se letos na jaře v Nepomuku s kolegou Kokem loučili, slíbil přijet co Brna a pokračovat v tématech, na která se nedostalo. A máme ho v Brně …

Ing. Juraj Majtán, PhD. z Ústavu Zoologie SAV, je zájemcům o obor známý mimo jiné také skvělou přednáškou, již přednesl na loňské brněnské konferenci pořádané Mendelovou společností pro včelařský výzkum http://www.msvv.cz/akce/konference-2014/
Informoval tehdy moc zajímavě o některých enzymech a také o tom, jak se hledá ten nejlepší léčivý a léčebný med. K tomuto tématu se v brně vrátí.
Z publikační činnosti: např.
https://www.researchgate.net/publication...hojenia_rn

A ještě dodatek:
Za pozornost bude jistě stát i přednáška předního odborníka z ČZU Ing. Lukáše Zagaty, jehož možná také jen málo z Vás zná: https://home.czu.cz/zagata/ , jenž se zabývá profesně sociálními souvislostmi zemědělství v moderní společnosti a to jsou témata nesmírně zajímavá.
No a to vůbec nemluvím o představení planetky Hruschka, jež se bude konat přímo za přítomnosti objevitelky a astronomky Lenky Kotkové ... https://cs.wikipedia.org/wiki/Lenka_Kotkov%C3%A1
A protože záštitu na podnikem převzalo Ministerstvo zemědělství, jež i finančně formou grantu přispělo, celý podnik zahájí jeho zástupce.
Jiří
Postupně bude přibývat fotoreportáž:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Jiří



Zde jen kvůli zásadní informaci:
Milan Šimonovský dostává právě od Zdeňky Cutákové cenu za 3. místo v medové soutěži:
Gratulace!

[Obrázky: P1120058.jpg]

P. S.: to v pozadí na fotce jsou repliky Hruschkovy "kapesní" varianty první verze medometu, které vyrobil kolega Jiří Přeslička. Dostali je jen vítězové jednotlivých kategorií medové soutěže. Ale šel taky koupit ... A pokud se nevyprodal, ta asi půjde dál ...
Za mne, velice milá akce a možnost setkání s lidmi stejné krevní skupiny.
Bohužel jsem měla jen omezený čas na návštěvu a lituji, že mi unikly některé přednášky a také debaty s milými osobami. Zajímala by mne hodně ta od pana Gruny. Kdo jste ji navštívil, mohli by jste mi obsah přiblížit SZ, nebo dát odkaz, kde by třeba byla k mání písemně?
Děkuji pořadatelům za propozice a hlavně krásný hrneček. Wink Maky
velice rád bych poděkoval všem, kdo se podílel na organizaci této velice milé a hodnotné akce....kdo nebyl nepochopí...myslím, že reportáž se někde v budoucnu objeví, mě šlo spíš o DĚKUJI
Něco bude v MV, něco v e-Věstníku PSNV a na webu PSNV. A abstrakty referátů jsou ve sborníku, který už je hotový a byl v Lužánkách u vstupní registrace u M. Šotolové, jež je jeho redaktorkou. Velmi se povedl a bude také na e-shopu PSNV.
Jiří
Opět krásná akce pro mě po odborné stránce velký přínos,zvláště když pročítám poznámky,které jsem si pilně dělal.
Organizátorům děkuji byla to parádaBig GrinBig GrinBig Grin
Na webu PSNV-CZ najdete další zajímavé fotky - v rubrice články ...
A také kompletní výsledky medové soutěže To znamená i výsledky hodnocení veřejnosti, které se dělalo až po skončení akce, tudíž bylo třeba na výsledky počkat ...
Jiří
(17.09.2015 9:12)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Zítra 18. 9. v 9.30 bude mít doc. Karel Sládek rozhovor naživo v radiu Proglas. Téma: vynález medometu, Franz Hruschka, letošní brněnské oslavy 150 let od první presentace medometu, včelaření v souvislostech.
Jiří

Rozhovor s doc. Karlem Sládkem už je i na webu Radia Proglas
Jiří
Zpráva z Brněnského tisku a pár pěkných fotek:
http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/o...50925.html
Jiří
Stran: 1 2
Referenční URL's