Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská CVVZ
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím všechny.

Mám už delší dobu v hlavě nápad na nestandardní včelařskou akci.
A to ve formě workshopu.

wikipedia napsal(a):Workshop je forma vzdělávací aktivity (... ... ...) účastníci pomocí vlastních zkušeností a znalostí došli k výstupu, který je pro ně užitečný a využitelný v jejich další práci, praxi. Lektor je při tom většinou v roli moderátora, facilitátora.

Česky by se dal termín přeložit asi jako "dílna", ale je to hodně nepřesné, resp. to slovo má jiné významy které u nás převažují.

Existuje u nás v ČR ukázka par excellence, fungující už léta v oboru volnočasových aktivit dětí a mládeže:
CVVZ napsal(a):CVVZ je každoroční tradiční setkání pracovníků s dětmi a mládeží. Potkávají se tu pedagogové, vedoucí a instruktoři z malých i velkých organizací, dobrovolníci i profesionálové z nejrůznějších oborů, které se zabývají dětmi a dospívajícími.Ti všichni tu můžou načerpat inspiraci, zažít něco neobyčejného, najít nové přátele i porovnat své názory a zkušenosti.

CVVZ je nepolitická, nezisková akce. Každý rok se mění její místo konání i pořadatelský tým, není vedena žádným stálým vrcholným orgánem a nemá právní subjektivitu.

Jejím posláním je vytvořit prostor, kde můžou pracovníci s dětmi a mládeží sdílet své názory či společné problémy a jejich řešení. Přispívá k zastoupení tématu volnočasové výchovy v médiích a k jeho otevření a představení veřejnosti.


Uvedená akce je několikadenní, má vždy několik tisícovek účastníků a zhruba stovky témat (dílen, workshopů).
Ve včelařině bychom se mohli držet víc při zemi - stačil by i jeden den (či 1,5), témat pár jednotek.

Zásadní by byla zejména "nová" forma - odlišná od stávajícího modelu včelařských vzdělávacích akcí.
Účastníci by nebyli v roli pasivních posluchačů, ale aktivně by svými krátkými (několikaminutovými) výstupy přispívali "do společného mlýna". Ve stylu "tak to dělám já" - nikdo by je nehodnotil ani "neznámkoval". Šlo by o vzájemnou inspiraci.
Každou jednotlivou dílnu by moderoval někdo, kdo má v dané oblasti nadprůměrně vlastních praktických zkušeností. Téma by uvedl a zbytek by byl - formou řízeného diskuzního panelu s příspěvky účastníků - na ostatních, kteří se na daný workshop přihlásí.
Pak by zazvonil zvonec, byla přestávka a po ní další dílna (resp. několik ve stejný čas - bylo by potřeba si vybrat, na kterou konkrétní v každém časovém úseku půjdu)

Oproti diskuzi zde na VF by bylo přínosem osobní živé setkání, možnost využití prezentací, moderování, interakce...

Celá akce by mohla být zakončena "prasetem" - tedy neformálním setkáním u kusu dobrého žvance a žejdlíku. Což by asi vyžadovalo ubytování - ale je všeobecně známo, že to bývá dosti hodnotná část programu včelařských akcí Wink.

Konkrétní návrhy témat jednotlivých workshopů (pořadí nehraje roli ani není seznam konečný):

  1. způsoby monitoringu varroázy
  2. medárna
  3. odvčelování medníků
  4. kočování se včelstvy
  5. alternativní včelařské systémy
  6. chov matek
  7. včelařská truhlařina
  8. problematika neorganizovaného včelaření
  9. praxe MVP
  10. ...
  11. ...
  12. ...

Co by uspořádání akce obnášelo
  1. Domluvíme se na seznamu témat a moderátorech každého tématu.
  2. Zajistíme místo a termín konání (aby to bylo dobře dopravně dostupné, ne v okrajové části republiky, ve vhodném termínu, levné, s ubytováním a stravováním... ... ... ideálně, kdyby byly poblíž i nějaké včely na shlédnutí).
  3. Vytvoříme rozpočet (navrhuji maximalisticky nízkonákladovou formu, ale protože nějaké náklady budou, tak zároveň vymyslet princip, kdy aktivní účastníci budou platit méně než pasivní anebo rovnou pouhopouhé posluchače bez vlastních příspěvků vyloučit - mohou využít přednášek, které aktivitu posluchačů nejenže nevyžadují, ale ani nepotřebují), stanovíme maximum počtu účastníků jak na jednotlivé dílny, tak na celou akci.
  4. Zpropagujeme to.
  5. Uspořádáme to.
  6. Přežijeme to.
  7. A třeba zopakujeme...


Z principu absence přednášejícího je tato akce nedotovatelná dle NV 197/2005 Sb.

Tudíž není žádný důvod organizovat ji přes včelařské spolky - jen by to mělo zbytečně "politický" nádech (vizte citace z webu CVVZ nahoře o apolitičnosti a nezávislosti)

Můžeme si ji zorganizovat sami - odpadne režie či zisk organizátora.

Bude to dřina...

Šli byste do toho?
(Anketa je v záhlaví vlákna.)
Zajímavá myšlenka. Takže taková karakoe party resp. Apipárty na samotě u lesa.
Myslím, že podobný neformální nádech tu zmiňuje Jirka Matl - lezou někam na kopec, tam poklábosí u medoviny a buřta.
Asi by to v nějakém rekreačním středisku s chatkama po sezóně v září šlo.
Snad bychom se nepopraliWink a když tak jen o názory.
Nejde jen o neformálnost.
CVVZ je dosti strukturovaná.
Workshopy jako takové taky.

Jádro pudla je v zapojení účastníku s předem připravenými kratičkými příspěvky - musí se svou trochou do mlýna, s kůží na trh apod. Ne jen "nasávat". A v nezávislosti či apolitičnosti - není jeden přednášející, kterého "schválil" či ustanovil organizátor - ale "masa" aktivních účastníků, kteří sdílejí svoje znalosti, zkušenosti.
Zkoušeli jme se tomu přiblížit v malé formě PPKK. V kempu na přelomu srpen- září.
V podstatě nezájem, tedy nepovedlo se nám vzbudit zájem tak akorát. I když zrovna o tomto víkendu na to byl dotaz - "mně se tam nikdy nepovedlo přijet, vždycky byl nějaký fofr".
Podle mě bude problém volného času v sezoně a zase co dělat mimo sezonu - tedy vhodné prostory pod střechou - náklady.
Karle, díky.
Dá se tomu, na základě Tvojí zkušenosti, rozumět i tak, že o akce, kde jsou účastníci v pasivní roli posluchačů na přednášce je zájem - zatímco o akci, kde jsi očekával trochu více aktivní účasti (třebas jen diskuzi), zájem nebyl?

K termínu bych to viděl buď na začátek anebo (a to spíš) na konec sezóny. Tedy kdy stežejní práce už (ještě) nejsou, ale ještě jde kolem včel něco dělat. Ale dovedu si to představit i v zimě zcela bez včel. Je to spíš o ochotě lidí k aktivní účasti.

Přínos oproti klasickým přednáškám vidím ve výrazně větší různorodosti vstupů, názorů. A to i lidí, kteří nejsou na dotovatelných seznamech. Byly by z toho kamínky mozaiky - se kterými by pak každý naložil podle svého. Ale to nepůjde bez vlastní aktivní účasti...
Já si s tím lámu hlavu již dlouho. Mimo jiné i to je důvodem, že momentálně nepokračují PPP.

Proto je to dneska jen pro ty co projevili zájem v anketě PSNV pracovat a uvidíme. Honza tam napsal že je ochoten zorganizovat, tak jsme mu pomohli (i roládou - Milane to je členská výhoda co? ) a kdo ještě něco v kraji okolo zorganizuje, uvidíme. Co vím, tak jsou party které už si aktivity vytvářejí. Ale musí si ty lidi nalézt k sobě cestu, a co si pak nastaví jako program bude asi na nich.

U PPKK byl problém, že optimální byla dle mého názoru pro začátek jedna skupina a společný víkendový workshop a výměna zkušeností. Takže jsem se chtěl vyvarovat nějakého vnucovacího marketingu, základ mi lidi potvrdili, ale je to prostě v sezoně. Kdo má dost včel, tak je v srpen-září ještě v kalupu. A to byly i velice pěkně obsazené akce, B.Gruna, M.Počuch opakovaně, J.Lstibůrek a spousta času na debaty atd

Další nápad se ani nesešel, a to to by bylo i bez práce a přednášek. Jen se v zimě někde sejít (v názorově různorodé sestavě) a vyměnit si v uzavřeném kruhu otevřeně zkušenosti a názory na zdravotní situaci a co a jak. (i když to se i občas koná, ale je to věc těch co se sejdouSmile )

Problém je podle mě v tom, že normální lidi co mají hodně včel a zkušeností mohou se mohou obvykle uvolnit jen na pár víkendů v roce a nabídka programů je velká. I žádostí o přednášky atd.
Paradoxně mají nejvíc času i motivaci získat knowhow začátečníci.
Příspěvků může být spousta. Ale problém je v relevanci a odbornosti. A jak pravil Karel, ti, co jsou z tohoto hlediska "atraktivní", nevědí, kam dřív skočit. A je tu riziko toho, co je i zde na VF: stovky příspěvků, ale z toho jen několik zjevně pro další praxi přínosných. A pokud někdo musí počítat realisticky čas ...
Sám jsem byl na několika PPKK a velmi mi to sedlo. Ale bylo nás fakt jen pár. A to jsem tam jezdil nějaké 4 hodiny tam a 4 zpátky.
Nevím, jestli je tenhle model dnes reálný. Možná za pár let, až dorostoou včelařsky dnešní začátečníci ...
Ale jako model je to hodně zajímavé. Co brání ho v praxi vyzkoušet? Protože jinak se jeho životaschopnost zjistit asi nedá. Tam se ale dostaneme do řady dalších témat a otázek, a to po výzce praktických. I když jistě řešitelných, pokud bude k tomu vůle.
Jako problém vidím to, že zatím z hlediska včelařské legislativy si ne každý troufne mluvit otevřeně. A dokud v tuzemsku bude panovat tenhle absurdní stav ...
Jiří
To i já marně lákal na "byznys" workshopy. Pořídit vyvařovadla a další vany a zajet tam a s nějakým "školníkem" co by bral za odborný dozor o majetek úplatu vyvařit, vydesinfikovat, naparafinovat, případně i odlejt mezistěny a pokecat.
Zas se našel "chytrý" který to viděl jako zbytečné, neboť má sud od Sedláčka a není co řešit. Smile
Případně jsem to tehdy i viděl - já jako jeden ze zájemců- co by tam najeli s přívěsem a pak by za nějaký čas odjeli a měli v nich natavené rámky a nástavky na sezonu.
Zase že by se vosk kradl.
Tak jsem přešel na volnou stavbu a nemusím nic řešit. Teď z 1D nakoupím plechy, nechám svařit vany a proto mám taky víc včelstev, aby se to vyplatilo. .-)
O tom jak všichni kradem jsem si hodně vyslechl když jsem mluvil o společné medárně. Smile

Ale viděl bych to jako přitažlivější a možná životaschopnější verzi spolkového, nebo komunitního života.

A pokud mě Jarda Stoklasa poslouchá, tak takový provoz na zimu může být zajímavé zhodnocení zahálejících investic.

Pokud by taková sliužba v okolí byla, dost lidí si možná zpalatí než investuje, nebo než dorote na smysluplnou investici.
Karle, to je na samostatné téma...
V podobných intencích jsem před lety také uvažoval, dospěl jsem k něčmu jinému - ale v tomto vlákně to nechci míchat.

Jirko, problém v relevanci či odbornosti nevidím. Každý, kdo může prezentovat vlastní zkušenosti, má co říct a může být inspirativní. Od určité chvíle už nejde o velké změny, ale o detaily.
Jako optimum testovacího ročníku vidím dopoledne i odpoledne vždy dvě 1,5hodinové dílny ve dvou řadách (paralelně). Tedy celkem 8 dílen ve dvou řadách po čtyřech (když se to nakreslí jako rozvrh hodin ve škole). A mezi 20-40 účastníky. Ale asi by to šlo i jen v jedné řadě - jen by nebyla možnost volby tématických okruhů podle zaměření každého z nás.

Toto vlákno beru jako lakmusový papírek zda má smysl do toho vkládat energii.
smysl to podle mne rozhodne ma. Pokud uz pro nic jineho (coz tomuhle projektu rozhodne nepreju!) tak pro zjisteni toho, ze to nema smysl...
Nekolik akci (nikoliv vcelarskych) jsem uz pro lidi pripravoval, ikdyz jim to naservirujes pod nos na stribrnem taliri, je to mnohdy malo.. Tvemu projektu moc fandim, rad bych se zucastnil treba i s fotoaparatem a byl tak neco malo platny, kdyz o vcelkach rozdavat rozumy nemuzu. Kazdopadne bych ale bedlive naslouchal Wink! Wink
Nerikej mi, ze jsi od toho upustil ? Sad Sad
Honza
No, chtěl jsem ještě chvíli počkat, ale když se ptáš, tak ano.
Podívej se do výsledků ankety v záhlaví vlákna - to nemá smysl.

Vysvětluji si to tak, že o akci, kde by bylo potřeba vyvinout aktivitu ze strany účastníků, není zájem. Že většině vyhovuje pasivní nasávání informací od přednášejících.
Notabene když ji nenaservíruje někdo na zlatém podnose, ale bylo by potřeba si ji uspořádat sami pro sebe.
Z této domněnky by šlo v úvaze pokračovat, ale pro danou akci to na výsledku nic nezmění.
Samozřejmě jsou výjimky - zde ani ne tucet. Plus se tato informace k mnohým nedostala.

Jsem rád, že jsem zvolil tuto cestu zjišťování zájmu a ne průzkum bojem.
Téma tu zůstane vyvěšené, pokud by to někoho zaujalo v budoucnu, můžeme se posunout. Ale nyní to nevidím.
Referenční URL's