Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelpo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
šarže 2018 konkrétně znamená, že na obale je přelepka s textem: TRVANLIVOST DO (datum) 2018 - dnes mi jeden med přinesla paní odvedle s dotazem, zda to může jíst ...
Dle zpráv na Primě zastaven kompletně prodej všeho.
Ty komentáře přitvrzují .
Už to skutečně poškozuje všechny včelaře.Jde o to ,že se to svazu vymklo z rukou.
To,že jsem nazval stav svazu jako nefunkční a neprofesionální partu ochotníků se ukazuje jako pravda.
Nosnou myšlenkou zpráv je ,že ČSV ,který vlastní a ještě na to bere dotace....
tož nechcu sa chválit, ale su lepší než Fantomas, ten chodil za 5 min 12, já sem z teho pochybného spolku vystůpil za vteřinu 12.
a teď vážně - problém Včelpo=smutek a vztek.
bohužel je to tak - ruším objednávku svazových sklenic - Karle, tys to musel vědět či co ...
Tak dlouho se chodí se džbánem pro med do zahraničí, az se na to příjde.
Trocha kupeckých počtů nikdy nemůže uškodit Big Grin

https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-fi...tId=708647
Český svaz včelařů nechce přiznat barvu
Informaci o vydání zákazu prodeje výrobků Včelpa Státní veterinární správou přináší Blesk jako první! Zajímavá je proto tisková zpráva Českého svazu včelařů, která dává pocit, že se vedení Včelpa k opatření dopracovalo dobrovolně a samo.

„Vedení Českého svazu včelařů z.s., v návaznosti na včerejší uveřejněné výsledky Státní zemědělské a potravinářské inspekce ohledně zjištěného stopového množství antibiotik v některých našich výrobcích, s okamžitou platností do odvolání rozhodlo o zastavení expedice a prodeje všech výrobků společnosti Včelpo s.r.o. svým zákazníkům...

Cílem tohoto opatření je uvolnit do prodeje a Vám expedovat pouze výrobky s prokázanou nezávadností. Věříme, že tato dočasná opatření ve prospěch Vás, našich zákazníků, pochopíte a přijmete,“ píše se ve zprávě. Ani slovo o tom, že je k takovému kroku donutil dozorový orgán, a ještě ho denně hlídá.


Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalos...edium=copy

Hezké čtení u snídaně. Sad



Takže by mělo být za pár týdnů jasno. Pokud jsou vykoupené zásoby kontaminovány, nebo ne, hodně naznačí.
A dá se z toho vycházet.
Je zajímavá otázka, zda Včelpo skladuje vykoupený med u sebe, nebo to má deponované u výkupců a sváží podle potřeby.

Nedovedu si dost dobře představit, že by ATB byly jen ve vykoupeném medu a u včelařů kteří josu uvedení jako dodavatelé nebyly v zásobách a medu zjištěny.
To by otvíralo zajímavou alternativu - "výkupce a obchodník v jednom" tam "smaží" do dokladů jména včelařů z nějakého seznamu včelařů. Kde by se k němu jen mohl dostat?
na uv csv? Wink
Že by bylo možno zjistit, že někdo z vás s větším počtem včelstev než menším dodával do Včelpa jen papírově? Ale to snad ne...
I když 50.000 členů x 2kg medu od každého se rovná ?
(Musím jít pro kalkulátor)
To včelař zjistí až mu u dveří zazvoní finanční úřad. Smile
Sci-fi.....ikdyž teď by to tak za fungovat mohlo.....Big Grin
Toto napsali za MZe na FB (ale pak to stejně jak informace od ČSV podivně bylo čtenářům znepřístupněno). Protože neumím komentáře převádět do podoby obrázku dávám jen zkopírování vyjádření MZe

Citace:Tak hlavně, aby to nebyl ten med,ve kterém byly nalezeny zakázaná antibiotika !!!!
Ministerstvo zemědělství České republiky
Nikoliv. Med k našemu novému projektu „Medová snídaně“ jsme nakoupili od českého včelaře oceněného za kvalitu cenou Regionální potravina.

V současné době zjišťujeme, jak se antibiotika do medu dostala. S velkou pravděpodobností se však léčiva do výrobků dostala ze zahraničí, nejspíš z Ukrajiny nebo Číny, kde je léčení včelstev povoleno.

Čeští včelaři produkují kvalitní med. Problém je u výrobců, kteří med stáčí do sklenic a následně ho prodávají do supermarketů. Naši včelaři nemají racionální důvod léčit včely antibiotiky. Jednak jsou drahá a téměř nedostupná. Při zjištění vážné nemoci se včelstvo likviduje a my pak včelaři dáme finanční náhradu za veškeré škody. Je tedy nelogické, aby včelař svá včelstva léčil.
To se mi líbí · Odpovědět · 21 listopad v 8:28

Citace:Ministerstvo zemědělství České republiky
Společnost Včelpo s velkou pravděpodobností uvedla zákazníka v omyl, když deklarovala, že jejich med je český. Antibiotika se totiž do medu mohou dostat jen tím, že včelař stáčí med od včel, které jsou léčeny antibiotiky. Zdůraznujeme, že čeští včelaři antibiotika k léčbě nemocných včel nepoužívají.

Med zřejmě pocházel ze zahraničí – Ukrajiny nebo Číny – kde je léčení včelstev povoleno.

Zákazník by si měl dobře rozmyslet, kde med pořídí. Nákupem u svého regionálního včelaře však bude mít jistotu, že je kvalitní a bezpečný.
To se mi líbí · Odpovědět · 21 listopad v 20:31
Jen pro uvazeni davam link na nemecky Der Spiegel, kde byl podobny skandal s antibiotikama v roce 2001, ve kterem se tvrdi, ze nalezeny streptomycin se dostal do medu z postriku jablkovych a hruskovych sadu, kterym sadari osetruji urodu proti bakteriim.
http://www.spiegel.de/spiegel/vorab/a-114678.html



A jeste jeden link na nabidku laboratore Eurofins, v cestine jsem ho bohuzel nenasel. Uvadeji napr. ze Streptomycin je v nemecku povoleny v mnozstvi 20 mikrogramu/kg, protoze se pouziva na postrik ovoce. Jaka je norma v CR se me zatim objevit nepodarilo. Dale jsem pri hledani narazil na debatu ve svycarskem parlamentu, ve ktere uvadi, ze je nesmysl davat normu na nulu, kdyz presnost pristroju ji neni schopna zmerit.
http://www.eurofins.dk/media/6470/honig%20dt..pdf
Pokud je mi známo, tak už více než 15 let se žádná baktericidní látka v zemědělství nepoužívá.
V případě jabloní nebo hrušní by připadalo v úvahu ošetření proti Spále růžovitých, na kterou jsou ale účinnější měďnaté fungicidy, které jsou i multispektrální (mají účinek proti širokému spektru chorob). Navíc jsou velmi levné. A hlavně v posledních letech byl tlak spály velmi nízký a to převážně jen na porosty hrušní, neboť v současné době pěstované odrůdy jabloní v kombinaci s moderními podnožemi jsou proti spále odolné.
Jo to byly mé výhrady k populistickým včelařským tvrzením že JSG a další falšují med inverty a hydrolyzáty, když je včelaři používají ke krmení a kvantitatvní analýza nebyla nikdy zveřejněna, jen že ty látky byly zjištěny a nesmí tam být.
A SVS kontroly ve výrobě taky nezjistily nic.

No, jak to v historii bývá, první šli do plynu Židi, to nám bylo jedno ba se to i někomu hodilo, . . .



Hele, ono to vypadá geniálně, že napíšeme že to děláme my(ČSV) a nenařídila to veterina, ale v titulku to zase vypadá poměrně nepříjemně. Asi si začnu říkat medař. Smile

Včelaři stáhli všechny výrobky firmy, která měla v medu antibiotika
http://ekonomika.idnes.cz/svaz-vcelaru-z...ntent=main



A toto v diskuzi. Geniální vysvětlení.
Já bych osobně řekla, že Český svaz včelařů je v tom nevinně. Kaufland dodává do sítě zboží, které nakoupí, kde se dá. Pokud jim v Německu najdou závadné látky, tentokrát to bylo v medu, v tichosti vyvezou závadnou potravinu do jiného státu. Nebylo by to poprvé. Přece to nezničí, že? Vždyť by na tom tratili....


A nalepí na to cedulky z Včelpa, Němci zatracení.
Nezastávam sa Včelpa, ale už som našiel práve v Kauflande prelepené nemecké etikety. A nesedel dátum spotreby a ani zem pôvodu. (Jednalo sa o uhorky!) Angry
na skandal s antibiotiky ve Francii jsem dal link uz drive. Jak je videt, ruzne zbytky antibiotik a jinych resudii v medu se neustale opakuji a zrejme jsou stale, jen cas od casu nekoho napadne bublinu trochu zvetsit. Odhaduji, ze to jiz davno neni problem vcelarstvi ale vseobecny problem v vyroby zemedelstvi, postriku a pesticidu a tyto kauzy maji vsechny spolecne ukazatele. Jsou zamlzovany, zatajovane, vlecou se, zverejnuji se jen utrzky a vinika se nikdo nedopatra. Zrejme z duvodu, ze v tech kauzach jsou uplne jine zajmy nez nejaky med. Tam uz jde o cele staty a o kompletni zemedelstvi, kde sice vsichni chteji bez antibiotik a pesticidu a jinych latek, ale zemedelec to uz bez toho ve velkem vyrobit neumi a na druhe strane rovnice stoji zakaznik, ktery chce vsechno za lacino. Kdo by nechtel brambory za 3 Kc/kg. Nebo je snad nekdo ochotny platit treba 100 Kc/kg? (brambor)

Neochota i liknavost je videt samozrejme i na strane ceskych uradu. Jeste jednou pro uplnost pripomenu casovou posloupnost kauzy s medem.
Statni zemedelska a potravinarska inspekce (SZPI), testuje vzorky 17.12.2014 a vysledek zverejni az za pul roku 12.6.2015. V laboratori Eurofins by mel test trva 2 dny, vysledky zaslou mailem. S postou, kdyby to trvalo 14 dni. Navic potraviny na pranyri nezverejni kompletni test a ktera laborator ho provadela. Nemame ani jistotu, ze zverejnili vsechno. A co delali cele ty mesice? Cekali, az se med spotrebuje? Nebo tam byli nejake jine paky? A Vcelpo to prece uz musi temer rok vedet. A pokud rozdavaji pokuty, tak ji uz mozna Vcelpo davno zaplatilo. A nebo ta banda (SZPI) nic nedela, kdyz uz neco, tak hrozive pomalu ale pro mzdu si chodi kazdy mesic. Priliz mnoho otazek na stanoveni nejakeho vyssledku!

Státní veterinární správa (SVS), je cinna, nevime kdy, ale az 13.11.2015 najednou vydava tiskove prohlaseni, ze se v medu objevily zbytky antibiotik, a doda, ze vetsina medu je uz prodana. Nic vic nam nerekne. Co celych tech 11 mesicu delali?

A do hry se opet vklada Statni zemedelska a potravinarska inspekce (SZPI) 26.11.2015 a zverejnuje 19 sarzi medu Vcelpa. Kdy odebrala vzorky, ktera laborator, atd. uz nam ale neprozradi. Misto sarze je uvedeny zrejme datum konce trvanlivosti. Ja si z takove informace ale nic nevezmu, nemohu to porovnat s jinymi vysledky. Vse je zalene v mlze.
Vsechny zpravy se omezuji jen na strohe informace, nikde neni uveden postup, nikde neni naprava, ci sankce. Prece nebudeme kontrolovat uredniky, a cim mene toho vime, tim lepe.

A neochota i liknavost je i videt na celem CSV. Ten se omezi na strohe sdeleni o stopovych zbytcich ATB´s. A tim da podnet mnoha lidem k vymysleni hororovych scenaru. Nechci CSV nijak branit, ale je zde take moznost, ze diky svemu amaterskemu pristupu pri prodeji medu muze dobre poslouzit jako obetni beranek obrim zemedelskym kooperacim a lobistum vseho druhu. Tato moznost existuje zrovna tak jako existuji jine teoreticke scenare!
Kdyby došlo k tomuto, to bych chtěl vidět ten tanec, jaký by Svaz spustil díky svým vlivům.



(28.11.2015 14:00)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Nezastávam sa Včelpa, ale už som našiel práve v Kauflande prelepené nemecké etikety. A nesedel dátum spotreby a ani zem pôvodu. (Jednalo sa o uhorky!) Angry
(27.11.2015 14:04)KaJi napsal(a): [ -> ]To by to někdo musel chtít vyšetřit.Cool Ale na tom není zájem. Jseš tak naivní, nebo co? Smile

A navíc jak tu psal pan Šumera, antibiotika v medu jsou prkotina.
Já se Včelpa klidně zastanu. Zkrátka vykoupily x metráků nebo tun různých druhů medů od prodejce nebo prodejců, kteří jim tvrdily, že je původem z ČR a tím pádem bez antibiotik a pylů z exotických oblastí. My včelaři jsme důvěřiví a bezelstní tvorové a tak to většinou dopadá. Popisujeme naše včelnice člověku, který nám tvrdí, že je začínající včelař do všech detailů a přitom to může být tipař a za měsíc nám včelstva někdo ukradne. Ve Včelpu nikdo nepředpokládal, že by se něco takového mohlo stát.
Měli vloni problémy s ČOI se zjištěním pylů z exotických oblastí a nevím jestli na základě toho udělali nějaké opatření. Pokud byl med s antibiotiky z Ukrajiny, Maďarska nebo Slovenska, tak by byly pyly v medu neprůkazné.
V každém případě to zvýší prodej medu ze dvora.
Referenční URL's