Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelpo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kdo seje vítr, sklízí bouři!

Vedení ČSV sklízí plody své komunikační strategie a kultury...
(30.11.2015 9:38)JKL napsal(a): [ -> ]S podivem, že to neučinilo vedení ČSV pro poškození jména a ochranu majetku ve vlastnictví ČSV, tedy svých členů.
Možná ještě nějaký člen nebo ZO (případně ZO hromadně) podá trestní oznámení na vedení ČSV a odvolanou dozorčí radu pro porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti (tj. pro nepodání trestního oznámení na neznámou osobu co způsobila/způsobuje Včelpu majetkovou újmu).

Vedení ČSV (republikový výbor) těžko podá trastní oznámení, když není schopno po dvoudenním jednání usnést se na ničem jiném, než že kauzu bere na vědomí.
http://www.vcelarstvi.cz/files/usneseni_....-2015.pdf

Můžeme spekulovat, co je za tím, že se neshodli ani na ustavení nějaké formální vyšetřovací komise, natož na podání trestního oznámení. Je možné, že je tam silný střet zájmů v tom, že někteří členové vedení ČSV jsou v problému namočeni. Buď tím, že to věděli a kryli delší dobu nebo tyto nelegální obchody přímo organizovali.

Všiměte si této informaci, byť z "různých zdrojů":
"Navíc z různých zdrojů se šíří informace, že jde o velké množství medu (podle informací Blesku může jít až o 1000 tun) původem z Ukrajiny. Kontroloři se také zabývají sledováním distribučních tras medů a zejména medů z třetích zemí."
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalo...ktori.html

Takový dovoz a rozprodej ve velkém musel někdo konkrétní organizovat. Import z Ukrajiny a Číny a plnění jako Český med ve Včelpu má jistě delší časový vývoj:

První průkazný záchyt byl pyl v medu Včelpa původem z Číny a východní Evropy.
To byly vzorky odebrané v říjnu až prosinci 2014.

Dále je zde známých 21 šarží odebraných státní zemědělskou a potravinářskou inspekci v říjnu a listopadu 2015 v Kauflandu (podle čísla šarží stáčených v období březen - říjen 2015) http://www.szpi.gov.cz/clanek/analyza-po...celpo.aspx

Kromě toho jiné vzorky s antibiotiky zřejmě analyzovala Státní veterinární správa:
http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-s...-medu.html
Šarže 18.4.2015, distribuováno do Kauflandu, Globusu a COOP. Vzhledem k tomu, že SVS nekontroluje medy v prodejní síti, ale u výrobce, je pravděpodobné, že vzorky byly odebrány již v dubnu 2015 ve Včelpu. Jaká antibiotika byla zjištěna není uvedeno.

Je divné, že SVS čekala s oznámením až když Blesk otevřel toto téma, když podle prohlášení Blesku minimálně od poloviny října 2015 měla státní správa informace o zjištění antibiotik v medu Včelpa. https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-polit...o-nas.html
Státní zemědělská a potravinářská inspekce reaguje mnohem pružněji. Nemohu se zbavit dojmu, že SVS je pod vlivem lobistů z ČSV.
Řešíme stale med, ale pro nas vcelare jsou jeste dulezitejsi mezisteny. Jak mame mit duveru ve spravne vyrobni a hygienicke postupy u vyroby mezisten, od dodavatele u ktereho to vypada na velky problem s dodavkami medu a jejich obsahem, ktery neodpovida deklarovanym informacim.

Probehne v ramci rizeni kontroly kvality vsech dodavanych zivocisnych vyrobku take kontrola dodavanych mezisten ?
Klasik od nás z hospody by prohodil to kouzelné a známé: "Pěkně p..., pěkně.."!




(Kdo si myslel sprosté slovo, tak neuspěl. Používá výraz "pánové")
no Leoš Dvorský má již vyřešeno ...
Tedy, kdyby mi někdo řekl před měsícem, že při snídani nebudu chodit na VF ale na BLESK tak mu plácnu mokrý hadr na palici. Cool

Dohromady se tak u Včelpa jedná již o 25 nevyhovujících vzorků medu. Ve čtvrtek totiž SZPI zveřejnila seznam, na kterém bylo závadných šarží 21. Navíc jsou tam i medy, které mají datum spotřeby do roku 2015. Jelikož má med trvanlivost 3 roky, vzniká podezření, že byly tyto šarže vyrobené už v roce 2012. Znamená to, že se med zakázanými antibiotiky vyskytuje v našich obchodech už minimálně tři roky?


Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalos...edium=copy
Sklízíme ovoce svého postoje včelaniovčani ještě dál a neopřou si o nás ani kolo, možná můžeme používat tu výmluvu to ti v Praze v křemencárně.Sleepy
A vzpomínám si že v 2012 se zde řešila odpověď ČSV na to co nazývali Pamflet. Teď to vypadá, že už tehdy platilo to o každém šprochu.Confused
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Clenst...3#pid10923
(01.12.2015 7:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Dohromady se tak u Včelpa jedná již o 25 nevyhovujících vzorků medu...Znamená to, že se med zakázanými antibiotiky vyskytuje v našich obchodech už minimálně tři roky?

To už vypadá skoro jako obecné ohrožení. Sazba od tří let.

(2) Odnětím svobody na osm až patnáct let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny.


Tak to si asi každý organizovaný odsedí deset minut za včelstvo.
(01.12.2015 7:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Dohromady se tak u Včelpa jedná již o 25 nevyhovujících vzorků medu.

jen pro info .. 25 z kolika?
Já to nepsal - to je citace z Blesku.
někde to proběhlo - přes 60% testovaných šarží
(01.12.2015 12:07)KaJi napsal(a): [ -> ]Já to nepsal - to je citace z Blesku.

http://www.szpi.gov.cz/clanek/szpi-zvere...otiky.aspx
Kdesi jsem zahlednul, ze analyza medu na ATB stoji kolem 12 tisic.
Analyzy jsou na ATB, pesticidy, organicka kontaminace, genove zmenene organismy a jeste dalsi a dalsi. Aby cela kauza nedopadla, ze ve vykupu budou tyto testy od vas vyzadovat a budete nadobro a uplne v pr??li. A nebo vam o to zaplati mene. Kazdy si kousek z vaseho medu ukroji, az vam nezbyde vubec nic. Aby nebylo rozumnejsi, radeji mlcet a nestezovat si a nechat vsechno vysumnet do prazdna. Priliz veliky povyk bude mit za nasledek pritazeni sroubu, zhorseni podminek a zvysene naklady a mensi az zadne zisky. To je druha strana mince.
http://www.eurofins.de/lebensmittel/produkte/honig.aspx
(01.12.2015 13:59)mikr napsal(a): [ -> ]Aby cela kauza nedopadla, ze ve vykupu budou tyto testy od vas vyzadovat a budete nadobro a uplne v pr??li.

My ?



(01.12.2015 13:59)mikr napsal(a): [ -> ]Aby nebylo rozumnejsi, radeji mlcet a nestezovat si a nechat vsechno vysumnet do prazdna.

A za tohle je ten palec dolu.
To me klidne davej palcu dolu kolik chces, nicmene na realite se nic nezmeni. Bud to vsechno zustane jak to je, tim myslim kontloly a analyzy a obcas se najde nejaky hrisnik, ktery se nebude drzet pravidel, a nebo se pritahnou srouby, aby to hrisnici meli obtiznejsi a zaplati to vcelar a zakaznik. Vcelar dostane mene a zakaznik zaplati vice. Jinak to ani dopadnout nemuze. Jesli si nekdo mysli neco jineho, tak je az nezdrave naivni.
Nevím jak celá tato kauza vznikla- jestli je to podvod na včelpo- tedy konkurenční boj , nebo je to podvod včelpa. Každopádně je to podvod na zákazníky. A ten je třeba vyšetřit. Vyšumění je v podstatě taky podvod . Pokud ode mě někdo bude chtít testy ,nebudu v pr..li ale med budu muset prodávat dráž. Při mé letošní produkci a zde uvedené ceně za rozbor 12000 je to 30 kč na kilo. Pokud to tak udělají všichni tak výkupci budou muset zaplatit víc.
Sice netuším kde mikr k té ceně 12 000 přišel,ale pokud by to byla pravda,pak ta suma bude za rozbor jedné šarže,takže když budeš vytáčet třikrát,pak počítej 36 000 Kč.
Že se to promítne do ceny výkupu je možné. To tady ostatně už tvrdil Špaček před deseti lety, kdy zde tento problém byl.
Referenční URL's