Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelpo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Trochu bych tu diskuzi posunul dál a zároveň vyzval ty, kteří jsou u zdroje informací. Co přinášelo Včelpo a jeho podřízená jednotka Jabloňany členům ČSV? Když jsem se tuto informaci dověděl, byl to pro mne ještě větší šok, než jejich předchozí průšvihy.
Zareaguju tady na několik příspěvků.
Kaji napsal, že Včelpo prodávalo pančovaný med pod víčky s označením ochrannou známkou český med.
Co vím, tak Včelpo nepoužívalo ochranné známky český med a myslím ani svazové sklenice. Maji svoje etikety a svazová sklenice není vhodná k polepu větší etiketou. Ten med deklarovali jako český výrobek, ale nikoli pod ochrannou známkou CSV. Mohu se samozřejmě mýlit a tak žádám Kajiho, aby zveřejnil obrázek medu ze Včelpa z poslední doby, kde by Včelpo použilo ochrannou známku český med nebo svazovou sklenici.

Dále Kaprál napsa, že RV schválil pančování medu.
Toto není pravda a píšu to již po několikáté. V roce 2013 RV schválil Včelpu nákup medů s puvodem mimo CR. Do té doby mohlo zpracovávat jen český med. Tento cizí med se ale měl dle zakona deklarovat jako med ze zemí EU a mimo EU. Není mi známa žádná indicie o tom, že by bylo povoleno primýchávání cizího medu do českého.

JKL píše, že z ředitele se dělá obětní beránek. Toto si rozhodně nemyslím. Ředitel je plně odpovědný za chod firmy a její provoz. To zda bude odpovědných více tedy např. valná hromada se musí vyšetřit.
Jak jsme se dočetli v Blesku, tak on podal trestní oznámení, další podává CSV, a to, že si vedení CSV dělá ještě další šetření je samozřejmě v pořádku. I mně jako clena RV budou zajimat zapisy z jednání valné hromady a myslím, že i spoustu dalších zástupců v RV.
Dále JKL ve svém dlouhém příspěvku vytváří mnoho konstrukcí a spekulací jak co mohlo být. Ovšem musim uznat, ze chovani vedení Včelpa a mnohdy i vedení CSV takovýmto spekulacím jen nahrává.
Břeťa Pravda se ptal na přínos Včelpa.
Mohu mluvit jen za rok 2015 kde byl přínos do pokladny CSV cca 350 000 Kč. Za roky předtím to prý bylo mizivé. Většina zisku se investovala zpět do firmy ve formě investic do zařízení a majetku, proti čemuž se dá jen málo co říci. Z informace ředitele je Včelpo na vysoké technologické urovni.
Co se týká Jabloňan tak tuto otázku jsme řediteli také položili. Odpověď byla pro mne hodně šokující. Hospodaření 320 včelstev která v Jabloňanech obhospodařují je prý ztrátové a nevydělají si prý ani na cukr. Reagoval jsem na to velmi překvapeně a nedůvěřivě s tím, že toto ani není možné. Pan ředitel se hájil tím, že tam mělí nějaké vcelaře na prověření a nic zavádného ani divného nenašli. Na to jsem mu odpověděl, že dle mého názoru tam dochází k podvodům a okrádání. On s tím nesouhlasil. Myslím, že i toto bude předmětem dalšího šetření CSV.
O tom že to bylo pod víčky a ochrannou známkou český med jsem nepsal.
Jen že je to volně prodejné - sklenice i víčka s nápisem (logem) "český med".

že si 320 včelstev nevydělá pokud je normálně účtováno a je včelař daněn jako zaměstnanec - tak o tom je tady celé vlákno.
Tím bych se nezdržoval, pokud je jen mírně v mínusu. Divil bych se kdyby nebyl, pokud je mu vyplácena normálně celý rok mzda sociálka odvody, dovolená platí se DPH atd. atd.

A Martine - kdo bude vyšetřovat minulý RV který to povolil, že se nestaral?
To všechno mě vede ke skepsi i když ti fandím. Kyby v tom RV nejel, tak snad budeš číst v zápisech že po každém průseru apeloval na PRV, dozorčí radu, sestavil vyšetřovací komisi, atd.

A kolik procent starého RV je v novém? I kdyby všichni noví chtěli opravdu vyšetřovat, mají 50%?
Kaji, já ale nemám informace o tom, že by minulé RV jako celek vědělo o míchání ukrajinského medu do českého. Zda to věděli někteří jedinci tak je to možné, ale je to spekulace já o tom také nevím.
(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]... Ředitel je plně odpovědný za chod firmy a její provoz. To zda bude odpovědných více tedy např. valná hromada se musí vyšetřit.
Ano, je zodpovědný a je podřízený valné hromadě, jejímiž rozhodnutími se musí řídit nebo odejít. Kdo je zodpovědný za rozhodnutí valné hromady?

(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]... trestní oznámení, další podává CSV, ...
podává nebo o tom jen mluví ?

(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]..I mně jako clena RV budou zajimat zapisy z jednání valné hromady a myslím, že i spoustu dalších zástupců v RV.
A jak budeš vědět, že si dostal originály?

(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]Dále JKL ve svém dlouhém příspěvku vytváří mnoho konstrukcí a spekulací jak co mohlo být. Ovšem musim uznat, ze chovani vedení Včelpa a mnohdy i vedení CSV takovýmto spekulacím jen nahrává
Ano. Když ony jsou alespoň podloženy skutečnostmi/událostmi a jejich časovým sledem, které na veřejnost prosákly.

- Jaro - jednatel Dlab - cizí pyl v medu se značkou Klasa
- Květen výměna jednatele
- Začátek listopadu antibiotika - Jak už tehdy zprostředkovatel informace věděl, že jde o med z Ukrajiny ?
- Polovina listopadu M.Š. od zprostředkovatele - prý hrozí ještě větší ztráty při nesplnění nasmlouvaných zakázek - jak to ten zprostředkovatel asi tak věděl ?
- Konec prosince - jednatel Včelpa oznamuje, že informoval valnou hromadu, že hrozí ještě větší ztráty při nesplnění nasmlouvaných zakázek a ta mu schválila falšování. Lže? Ale jak jinak by to ten zprostředkovatel co se o tom zmínil M.Š. mohl vědět už v listopadu, když diverzant-jednatel Včelpa to tutlal do konce prosince. Nebo jen informoval a nenechal si schvalovat řešení = falšování, a valná hromada se ho neptala jak to bude řešit?

Nevím - ano spekuluji - tak ať to popravdě vysvětlí a řeknou na rovinu jak to bylo s informovaní a požadavkem jednatele o stavu těch nasmlouvaných zakázek - vždyť pokud mají alespoň trochu mozek v pořádku tak si to snad pamatují.
Jestli jednatel lhal - proč ho doposud neodvolali a proč ho staré vedení tak urputně drželo a místo toho odvolalo dozorčí radu - že by už tehdy zbytky jejich svědomí řekly nevyhazovat on za to nemůže, my jsme to schválili a on by to mohl vyklopit?
Martine - ptej se, držím palce. Prověř si, že ty zápisy nikdo dodatečně nefalšoval nebo nepřepsal. Věřit je hezké, ale těm co věci říkají bez intrik a nekličkují. Posoudit musíš sám.

Příspěvek píši proto, aby se ti co mají zájem o informace zamysleli a ujasnili si na co se mají ptát, aby potvrdily nebo vyvrátily mé spekulace. A zdůrazňuji - netvrdím, že mé spekulace jsou pravda - ostatně nabízím více variant - jako to spolčení M.Š. s jednatelem za účelem potopit Včelpo a tím potřeby ČSV se ho zbavit do něčích rukou. Prostě je to otevřené a je potřeba si dávat ty kolečka dohromady, aby to zapadalo a to dost rychle, protože protistrana se snaží ty kolečka naházet do rybníka, nebo přejet frézou na jiný rozměr, nechat zrezivět - a to ať už je to kdokoli. Proto to mé pozastavení na tím podáváním trestního oznámení na neznámého pachatele - jak dlouho se bude podávat - měsíc, dva, rok? Co, kdo tomu brání?
(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]Zareaguju tady na několik příspěvků.
Kaji napsal, že Včelpo prodávalo pančovaný med pod víčky s označením ochrannou známkou český med.
Co vím, tak Včelpo nepoužívalo ochranné známky český med a myslím ani svazové sklenice. Maji svoje etikety a svazová sklenice není vhodná k polepu větší etiketou. Ten med deklarovali jako český výrobek, ale nikoli pod ochrannou známkou CSV. Mohu se samozřejmě mýlit a tak žádám Kajiho, aby zveřejnil obrázek medu ze Včelpa z poslední doby, kde by Včelpo použilo ochrannou známku český med nebo svazovou sklenici.

Už jsem to tady včera dával:
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles
Licence pro Včelpo od 11.2.2003:
http://oz.kurzy.cz/cesky-svaz-vcelaru-os...29260u.htm

S těmi sklenicemi máš Martine pravdu. Sklenice s logem Český med asi Včelpo nepoužívalo. Jde spíš o to, že logo na sklenici je součástí stejného marketingového projektu jako etiketa v Potravinách na pranýři.

(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]Dále Kaprál napsa, že RV schválil pančování medu.
Toto není pravda a píšu to již po několikáté. V roce 2013 RV schválil Včelpu nákup medů s puvodem mimo CR. Do té doby mohlo zpracovávat jen český med. Tento cizí med se ale měl dle zakona deklarovat jako med ze zemí EU a mimo EU. Není mi známa žádná indicie o tom, že by bylo povoleno primýchávání cizího medu do českého.

Já bych Martine přesto viděl jako pravděpodobnější variantu, že členové PRV věděli i o míchání cizího medu do českého. Jen to dosud nepřiznali. Jsou to spekulace, ale ....

V ždyť už i samotné "tajné" schválení obchodování s cizím medem bylo podvodem na včelaře. Jak jinak hodnotit stav, kdy každý zájemce o inzerci ve Včelařství musel podepisovat čestné prohlášení, že zahraniční med nedováží ani s dovozovým medem neobchoduje. A Včelpo po celou dobu 2013-2015 ve Včelařství inzerovalo pravidelně. Logicky musím předpokládat, že pokud neměli morální problém s tímto, neměli problém ani s mícháním. Jenom to zatím nepřiznali a jiné důkazy taky zatím nejsou k dispozici. Nechme se překvapit.

Taky mě přijde podivné, že by jednatel Včelpa a člen PRV Vlastimil Dlab nevěděl, že Včelpo kupuje také dovozový med: „Dnes už to nemůžeme brát tak, jak to bylo dříve. Dnes se tady pěstují i rostliny, které tady dříve nebyly a které se mohou v medu objevit. V každém případě si stojíme za tím, že se jedná o český med, protože ho nakupujeme od českých včelařů nebo českých firem,“ podotýká Dlab.
http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_z...a--1453056
Kdyby řekl, že Včelpo obchoduje také s cizím medem a že mohlo dojít k záměně suroviny a že učiní opatření, aby se to již nestalo, věřil bych mu.
Takto to vidím spíše tak, že zde vědomě lhal, tak, jako nyní zapírají i další členové minulého PRV (=valné hromady Včelpa).

Role Vlastimila Dlaba v kauze Včelpo vůbec může být klíčová. Jsou to pochopitelně jen spekulace, co jiného nám zbývá než dohady. Jaký mohl být důvod jeho odchodu z funkce jednatele Včelpa v květnu 2014, tedy krátce po medializaci problémů Včelpa s cizím pylem? Vlastimil Dlab je významný regionální politik a bývalý poslanec za KSČM https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlastimil_Dlab takže musí jistě dbat, aby nebyl mediálně spojován s nějakou kauzou.

Nemohu nevzpomenout jiného poslance této strany Josefa Mandíka
https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Mand%C3%ADk
jak odstoupil z čela ČSV prý ze zdravotních důvodů v roce 2003, kdy už začínalo být jasné, že Včela Předboj jde do kytek. Nikdo tenkrát nemohl tušit, že tento krach proběhne zcela v klidu. Včelaři to přijali v tichosti, soudruh Mandík se uzdravil a tak mohl stanout v roce 2010 opět v čele ČSV.
Martine,o zápisech,bych asi pochyboval.Moje zkušenost.Když jsem se ptal bývalého předsedy ČSV na zápis ze schůze které jsem se
účastnil,asi za měsíc na včelařské pouti,tak mi bylo řečeno:Nemám čas abych to zkontroloval.
Copak musím zápis kontrolovat? Jenom kvůli tomu bych kontroloval, aby tam nebylo něco co nechci.Cenzura. F.V.
Co vím, tak Včelpo nepoužívalo ochranné známky český med.

---takže je jasné, že používalo!!!

V roce 2013 RV schválil Včelpu nákup medů s puvodem mimo CR. Do té doby mohlo zpracovávat jen český med.

---z více zdrojů vím, že nakupovalo med původem mimo CR už minimálně v roce 2011, ikdyž přes prostředníky. Věděli ale, že tento med nepochází od českých včelařů.

Členové PRV věděli i o míchání cizího medu do českého. Jen to dosud nepřiznali.

---no oni vám to mezi čtyřma očima klidně přiznají. Hlavně však, už jsem to tady psal, nešlo o přimíchávání do českého medu, ale prakticky o čistý prodej cizího medu. Když přimícháte do kila máku tunu pšenice, tak to snad o nějakém přimíchávání nemůže být řeč, nebo ano?


K Jabloňanům se vyjadřovat radši nebudu. To asi může pochopit jen ten, kdo se včelařinou skutečně živí a bez nějaké přidružené výroby. Když čtu tady ty bludy......
Těch medů a tedy i etiket bylo spousta http://www.szpi.gov.cz/clanek/analyza-po...liaW90aWth

MZe k první informaci o antibiotikách dával etiketu tuto. (Druhý na seznamu - šarže 11.8.2018) Garance kvality ČESKÝ MED;
český med
tradice - kvalita

[Obrázky: 12219591_983040628404595_5747009003293609093_n.jpg] [Obrázky: 12249981_983040581737933_4162819865074324732_n.jpg] [Obrázky: 12250069_983040585071266_6171070567277177774_n.jpg]
Mohu mluvit jen za rok 2015 kde byl přínos do pokladny CSV cca 350 000 Kč. Za roky předtím to prý bylo mizivé. Většina zisku se investovala zpět do firmy ve formě investic do zařízení a majetku, proti čemuž se dá jen málo co říci. Z informace ředitele je Včelpo na vysoké technologické urovni.

hned po přečtení této části Martine mám pocit, že si někdo zařizoval firmu za svazové peníze.Kdo schvaloval nákup technologií a dělali se výběrové řízení.
Domluv nám návštěvu Včelpa, máme tu mezi sebou nějakého profíka přes účetnictvíIdea
(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]Co se týká Jabloňan tak tuto otázku jsme řediteli také položili. Odpověď byla pro mne hodně šokující. Hospodaření 320 včelstev která v Jabloňanech obhospodařují je prý ztrátové a nevydělají si prý ani na cukr. Reagoval jsem na to velmi překvapeně a nedůvěřivě s tím, že toto ani není možné. Pan ředitel se hájil tím, že tam mělí nějaké vcelaře na prověření a nic zavádného ani divného nenašli. Na to jsem mu odpověděl, že dle mého názoru tam dochází k podvodům a okrádání. On s tím nesouhlasil. Myslím, že i toto bude předmětem dalšího šetření CSV.

Když jsem ještě byl člen ČSV a zajímal se o hospodaření svazových firem, vypadala účetní bilance Jabloňan takto:

[Obrázky: Jablonany.jpg]

V podstatě tam byl jednoduchý princip hospodaření. Čím větší vykázaly Jabloňany ztrátu, tím větší dotace z rozpočtu ČSV ji dorovnala. Rozpočet vždy vyrovnaný.
Tenkrát jsem se již živil včelařením a nějak nechápal, že 3 zaměstnanci s využitím dobrého jména oblastní chovatelské stanice ČSV mohou vykázat asi o 30 % nižší tržby za med, oddělky a matky, než jsem měl v té tobě já sám. S odstupem času tomu rozumím. Je to stejné, jako za socializmu. Pokud měli včelmistři také vlastní včely, obvykle z nich měli násobně vyšší výnosy. Podle mě to může fungovat jedině jako pronájem, ať se nájemce živí na vlastní triko.

Ta dotace pro Jabloňany se tenkrát nazývala "dotace na šlechtitelskou práci" a byla v přehledu hospodaření ČSV hned vedle "dotace na společensko prospěšnou činnost", která stejnně velkoryse zajišťovala vyrovnaný rozpočet učiliště v Nasavrkách a česopisu Včelařství.
MartineP nezlob se na mě ale tohle je poslední kapka pro svaz.....není možné aby firma 320 včelstvy nevydělá ani haléř zisku a včelpo tak samo....
ředitel včelpa už dopředu řekl že tahle kauza bude společnost stát 30-35 mil a tuhle krizi překonají pomocí půjčky a kdo půjčí dneska firmě která nemá obrat a má poškozené jméno?A nic nedodává na trh nikdo....už to vidím zase to zaplatí včelaři ze svých peněz nakonec to dají do krachu a včelařů zůstanou jenom oči pro pláč a dluhy!! A to za jiné ,kteří se obohacují na slušných včelařích.

Přesně tak Bronislave jiní včelaři se musí uživit včelařením a vykazují nějaký zisky a uživí se. ale jablonany jsou takovou černou dírou Smile
Použiji jednoduchou matematiku 320 včelstev x 40 kg = 12 800 kg x 150 Kc = 1 920 000 Kč a to jsem ještě nezapočítal prodej matek!!!
(20.01.2016 21:48)Hyju napsal(a): [ -> ].....není možné aby firma 320 včelstvy nevydělá ani haléř zisku a včelpo tak samo....
Použiji jednoduchou matematiku 320 včelstev x 40 kg = 12 800 kg x 150 Kc = 1 920 000 Kč a to jsem ještě nezapočítal prodej matek!!!

Ze stránek Včelpa (potažmo stanice v Jabloňanech):
Za téměř 40 let existence naší stanice bylo odchováno již několik desítek tisíc matek, včetně inseminovaných a výběrových, jejichž kvalita je hodnocena včelařskou veřejnosti velice příznivě.

Tak kolik? Řekněme 1000matek/rok? V ten okamžik se dá pokračovat v jednoduché matematice:
1000 x (cena prodejní+dotace) = jsme na 500000Kč? Minimálně....

Ty čísla jsou v součtu opravdu zajímavé. Škoda jen, že stanice v Jabloňanech je v tak hrozném stavu (alespoň co se areálu a budov týká), že se do ní ty peníze určitě neinvestují.....že by opět úmysl?!
No a kde máš oddělky Smile
Omlouvám se ,ale že Vás to baví.
Debata na téma banda vyčůraných podvodníků.kteří lžou a kradou......
V ZO se žádná debata nevede .Z počtu členů mají alespoň základní přehled o situaci 2 lidé.
Připomíná mi to mlíko za 2 Kč a máslo za 8 (dnes dotace)a pak je všechno jedno.
Legrační je ,že ta banda zlodějů je pořád stejná,ani barvu nezměnili...
(21.01.2016 0:50)M+M napsal(a): [ -> ]... V ZO se žádná debata nevede .Z počtu členů mají alespoň základní přehled o situaci 2 lidé ...

A to je průšvih. Nejen základní, ale detailní přehled by měli mít všichni členové vedení ZO, aby na schůzích mohli řadovým členům popsat situaci. Copak nikomu nedochází, že zvolené vedení ČSV pracuje s majetkem 55.000 členů? A že se nechová jako řádný hospodář? Asi je vám to (až na výjimky) jedno.
(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]JKL píše, že z ředitele se dělá obětní beránek. Toto si rozhodně nemyslím. Ředitel je plně odpovědný za chod firmy a její provoz. To zda bude odpovědných více tedy např. valná hromada se musí vyšetřit.

Odpovědných komu?
Nevím co očekávají ti co si myslí že podvody v jejich podniku bude rozkrývat policie:

Ale není znám případ, že by policie obvinila někoho z takovýchto podvodů na zákazníkovi,“ řekl Hašek s tím, že falšování by se nemuselo v zákoně týkat jenom vína, ale všeobecně potravin.

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/...n=copylink
(21.01.2016 9:07)Kohout napsal(a): [ -> ]
(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]JKL píše, že z ředitele se dělá obětní beránek. Toto si rozhodně nemyslím. Ředitel je plně odpovědný za chod firmy a její provoz. To zda bude odpovědných více tedy např. valná hromada se musí vyšetřit.

Odpovědných komu?

Odpovědných za situaci,průsery a ztráty ve Včelpu.
Referenční URL's