Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelpo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kohout se ptal komu? Tedy kdo to bude posuzovat, vyšetřovat a hodnotit.
Ale komu?

Už teď je jasné že ne včelařům z Frýdku-Místku.
Sami sobě. To je záruka že se na to dohlédne a budou na sebe přísní a tvrdí, padni komu padni.
Byli k tomu zvoleni, mají na to mandát mezi Sjezdy a fakt budou na sebe přísní a nároční.

A členové, ti jim dali důvěru a proto jim taky důvěřují.
(21.01.2016 13:43)MartinP napsal(a): [ -> ]
(21.01.2016 9:07)Kohout napsal(a): [ -> ]
(20.01.2016 16:24)MartinP napsal(a): [ -> ]JKL píše, že z ředitele se dělá obětní beránek. Toto si rozhodně nemyslím. Ředitel je plně odpovědný za chod firmy a její provoz. To zda bude odpovědných více tedy např. valná hromada se musí vyšetřit.

Odpovědných komu?

Odpovědných za situaci,průsery a ztráty ve Včelpu.

Martine, oceňuji opět tvoji ochotu se tu s námi bavit.

Dávám sem výpis z jednání Ústřední konterolní a revizní komise ČSV, který ukazuje, že minimálně část odpovědnosti za kauzu Včelpo je na straně bývalého předsednictva republikového výboru (PRV) ve funkci valné hromady Včelpa.

Ústřední kontrolní a revizní komise (ÚKRK) ČSV se na jednání 21. března 2014 rozhodla zkontrolovat, jak je papírově doloženo rozhodování orgánů Včelpa (jednatelé, dozorčí rada, valná hromada = PRV). Typuji, že na základě problému s cizím pylem chtěli vidět zápisy z jednání těchto orgánů Včelpa:

[Obrázky: 2014_03_UKRK.jpg]

Na dalším jednání ÚKRK 8. srpna 2014 předložila komise výsledky kontroly. Konstatovala, že zápisy nejsou k dispotici a požadovala na předsednictvu republikového výboru (PRV) nápravu, tj. asi dodatečné pořízení zápisů a zaslání do 31. prosince 2014:

[Obrázky: 2014_08_UKRK.jpg]

Dále můžeme v zápisech z následujících jednání ÚKRK číst
7. listopadu 2014:
„Trvá úkol PRV podat ÚKRK do 31.12.2014 zprávu o plnění doporučených opatření.“
3. března 2015:
„UKRK vyslovuje nespokojenost PRV s tím, že dosud nebyla předložena zpráva o plnění doporučených opatření přesto, že termín 31.12.2014 je již dávno prošlý. ÚKRK požaduje zjednání nápravy a podání zprávy do 31.3.2015“
20. března 2015:
„Termín pro předložení zprávy běží – 31.3.2015“
20. října 2015
„Zpráva předložena – viz bod 3 programu.
Zpráva PRV o plnění opatření z KO 201404 Kontrola doloženosti činnosti orgánů společnosti Včelpo. Usnesení: ÚKRK bere na vědomí“


Když to shrnu, tak kontrolní komise svazu pracovala dobře. Když se počátkem roku 2014 objevily problémy s cizím pylem, chtěla rozjet vlastní kontrolu. Bylo to PRV kdo činil překážky kontrole. Rok a půl trvalo, než z PRV dostali alspoň zmíněnou zprávu o stavu písemné agendy orgánů Včelpa. V zápisu UKRK není výslovně napsáno, že dostali zápisy z jednání orgánů Včelpa. Krátce před koncem svého mandátu (X. sjezdem) možná dostali jen zprávu, že zápisy se nepořizovaly. Já prostě vnímám chování předsednictva republikového výboru jako krajně podezřelé a nynější přiznání ředitele jako pravděpodobné přijetí role obětního beránka.

Martine, ty máš nyní jako člen RV právo požadovat zmíněnou zprávu PRV pro UKRK a případné zápisy z jednání PRV ve funkci valné hromady. Věřím, že i nadéle budeš jednat otevřeně a sdělíš nám podstatné informace z těchto dokumentů. Nepochybuji, že i tobě jde o nalezení skutečných viníků. Nic totiž nepoškozuje ČSV víc, než opakované řešení podobných kauz zametáním pod koberec.

Ještě doplním zdroj, kdyby si někdo chtěl počíst v zápisech UKRK:
http://www.vcelarstvi.cz/informace-ze-zasedani.html
Nikdo nic nemuze vysetrit.
Soucasne uz jen kazdy lze, a jen z toho duvodu, aby se nedostal pod kola a nebyl potrestan za neco, za co nemuze. Problem v CSV nenastal s michanim medu, ale mnohem drive. V soucasosti se uz jen sklizeji "dusledky" !! Prblem nastal v okamziku, kdy se CSV rozhodl, ze vstoupi na pole podnikatelske. Co k tomuto rozhodnuti vedlo, se muzeme dnes uz jen dohadovat. Jsou jen dva duvody vedouci k zacatku podnikani. Bud nekdo oddane pracuje pro spolecnost nebo se snazi zaridit si pekny flek a spokojeny zivot.
Pochybuji, ze CSV zacal podnikat proto, aby padal pracovnim vytizenim na hubu, oddelal si zdravi a ty zisky pote rozesilal svym spolecnikum, rozumej 50-ti tisicum vcelaru. Z lidskeho hlediska je mnohem pravdepodobnejsi, ze si nekteri chteli vybudovat sikovne mistecko, na kterem jim bude dobre a ktere je bude drzet na vcelku atraktivni financni i spolecenske poloze. Zacit podnikat, zakladat podnikatelske firmy ma jenom jeden ucel. Ten se jmenuje zisk.
Co by ale delal CSV, kdyby skutecne produkoval zisk a vsechno by bylo tak jak ma byt, tedy poctive. Nejdrive by si nakoupil vsechno, co by chtel a posleze by musel odvadet zisky skutecne drobnym vcelarum, kteri "nic nedelaji" krome posilani prizpevku. Jaka budoucnost by tedy na vcelare cekala ci ceka? Nikdy zadna!!
Pokud se chcete dopidit, kdo na soucasnem stavu nese svuj podil, musite zacit v dobach, kdy se CSV rozhodl podnikat. Proc si dali tu praci s registraci vsech moznych znamek a posleze si prohlednout smlouvy, ktere uzavreli s retezci, zda-li se uz tehda nezavazali plnit neco, co neni mozne, nebo dokonce jeste pod pokutou. Musite patrat, kde byli tehdy svazovi pravnici na co radili. Ci dokonce, zda-li neradili umyslne spatne.
Osobne si dokazu tezko predstavit, ze uzavru s nekym smlouvu, kde se zavazu, ze budu plnit neco, na co zrejme nemam vliv. Zde mam na mysli treba pocasi, snusku a pod. Dovedu si tezko predstavit, ze myslivci uzavrou smlouvu o dodani milionu divokych prasat, kdyz jich ani milion neni. Potom logicky vyplyva, ze smlouva byla uzavrena kvuli pokute, ktera vznikne a nebo vedi, ze budou muset hodne prasat nekde nakoupit a tem vypalit znacku, ze jsou ceska.
Co za rozhodnutim CSV ci Vcelpa, pro me je to jedno a to same, stalo, muzeme dnes uz jen hadat. A nakupovani medu ci falsovani uz je jen dusledek z drivejska. Skutecny "podraz" byl proveden uz o mnoho let drive.

To ze nekdo, kdo ma pres tri sta vcelstev, se pohybuje v neustalych ztratach neni nic divneho. Pokud v takove male firme neni zelezny rezim, tak ji uplne v klidu mimo jine vykradou vlastni zamestnanci. Ti dokazi chodit do prace jako do sveho vlasniho skladu. Znam takove, kteri maji v praci pracku a perou si tam pradlo, vari si v praci pro rodinu jidla, ze vseho si odnesou svuj dil domu. A melouchari pro cele okoli. Krome toho samozrejme pracuji tak na 10%. To zlikviduje celou fabriku, natoz malou firmu.
Znam takove, kde si sef udelal vlastni firmu, ktera obchodovala s uplne stejnymi vyrobky jako firma, kde sef pracoval. Samozrejme si vyrobky vozil domu a rozesilal z domova, pozdeji uz primo z prace. A vsichni o tom vedeli a mlceli, pac on je na oplatku nehonil a daval tucne premie. Takhle spolecne rozkradli celou malou fabriku a majitel se furt divil, ze do ni sype statisice a efekt nulovy.
Tim nechci rict, ze firmicka s 300 vcelstvy je vykradana, ale vsechno je mozne.

Proc to vsechno pisu? Uz jsem zde na VF prestal diskutovat, protoze me doslo, ze se tady (VF) nic nevyresi. Sem si chodi uzivatele jen postezovat, cas od casu nekomu poradi, zde se ale vcelarstvi nemeni. O to neni zajem. A tak si tady obcas ctu, kdo co zase prohlasil ci vydal nebo poslal link a jak se tady uzivatele rozciluji, ale to je v podstate vsechno. Nic vic.
Proto pridavam do spolecneho hrnce svuj nazor, ze co se deje soucasne v CSV je uz nepodstatne, pac to podstatne se uz davno udalo.
Na Sjezdu nikdo nečetl zprávu UKRK k minulému období?
Bronku, pravda je, ze neznam vsechny zpravy z minulosti. Jsem v RV teprve od sjezdu, ale musím říci,že ten souhrn nedostatků se zápisy valné hromady co jsi zde vyložil je opravdu velmi zarážející. Určitě mám právo si vyžádat nějaké dokumenty k tomuto, ale i když to udělám tak určitě nebudu tyto informace které budou navíc určitě i předmětem šetření policie troubit do světa. Take existuje nějaké obchodní tajemství. Já jsem jasně řekl, že budu otevřený a komunikativní, ale jen do určitě míry. Jestli dobře cteš mé příspěvky tak zjistiš, že si velmi dobře hlídám co napíšu nebo sdělím. Nevnímejte tedy prosím moji komunikační otevřenost tak, ze vykecám vše co se dozvím. To ani náhodou. Informuji v obecné rovině, v možném rozsahu a jsem o tom ochoten diskutovat. Ale je čára, kterou nepřekročím.
MartinP
Já si myslím ,že ty lidi ve vedení ČSV už se do toho tak zamotaly, že sami neví co je pravda a co lež Smile
Já si myslím,že nejsou tuci jen si jdou svou cestou.
Zdeněk

Já si myslím,že nejsou tupci jen si jdou svou cestou.
Zdeněk

To pro mravokarce.
Zdeněk
Proč vůbec svaz má vůbec Včelpo? Proč se Včelpo úplně nezruší a je po problémech. Když Včelpo je založeno naším svazem a svaz jsme my všichny, tak jak to že z toho nebereme peníze, když jsou takové vzdušné zámky získávání z našich poplatků? Třeba se pletu nebo co myslíte Vy?
Včelpo bylo založeno proto ,aby pomohlo českým včelařům uvedení nadprodukce medu na trh. Ano mělo to tak byt, že peníze které včelpo mělo vydělat se mělo vracet zpět do svazu. Jenže ono to je jak za socíku....když to patří všem nebo 50 000 včelařů ,kterým je jedno jak je ze svazovým majetkem zacházeno Smile
Hyju, tak Včelpo svůj účel splnilo a mohlo by být klidně zavřeno a majetek prodán, bez problémů. Překupníků, kteří vykupují med je deset do tuctu

Bude se zase pracně oživovat mrtvola, která je pokračování Předboje. Jen čekám, kdy ČSV začne nabízet akcie Včelpa, aby se vzmohlo Angry
Na to jim nikdo už neskočí.....Jedině že by to byl záměr a že 100% podíl si koupí její dlouholetý kamarád s volejbalu Big Grin
Papír snese všechno a myslím si, že nájezdy na české včelaře kvůli nákupu medu je hloupost. Dost zákazníků se mě ptalo jestli taky používám antibiotika a jak to poznají v medu apod. Myslím, že to spíše vzbuzuje nedúvěru k medu jako produktu.
Je třeba vědět, že Miroslav Šešulka autor výroku „Kauza nám pomohla, výkupní cena medu stoupla a poptávka zákazníků je i po Vánocích vysoká. Prodáme bez potíží všechno, co máme,“ pochvaluje si šedesátiletý včelař" je pravděpodobně zaměstnanec Včelpa. Včelpu totiž patří včelařská stanice Jabloňany, kde donedávna pracoval a pravděpodobně je tam zaměstnán i nyní. Aktuální zaměstnanecký poměr by mohl potvrdit někdo z vás, kdo v poslední době bral z Jabloňan matky.

Má někdo z vás pocit, že by se po Vánocích přibylo zákazníků? Několikrát se tu řešilo, že odbyt medu nyní spíše vázne. Já spíš odhaduji, že dost lidí dočasně nebude mít chuť na med. Vzpomente na nemoc šílených krav - měli jste tenkrát chuť na hovězí steak?

Já tomu rozumím jako naplňování nové strategie ředitele Včelpa, že z negativní reklamy udělají pozitivní. Viz slova ředitele v "Zápis PRV 29 12 2015.pdf" v příspěvku č. 1523 http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Aktual...#pid132710

Toto je dezinformace určená včelařům. U Včely Předboj taky po krachu tvrdili, že se podnik stejně včelařům vyplatil, protože dlouhodobě zvedal cenu medu.
Další "polopravdy" v článku, jako že za vše může nějaký zaměstnanec, nebo že to budou řešit na únorovém sjezdu je zase určeno nevčelařské veřejnosti.
Keď sa zistilo, že medy v supermarketoch majú antibiotiká v mede a pele z rastlín, ktoré u nás nerastú, tak to len včelárom pomohlo. Rapídne sa zvýšil predaj medu z dvora. Každý nevčelár by mal mať svojho včelára, prípadne aj dvoch od ktorých kupuje med. V súčasnosti pomaly nikto nemá problém s odbytom z medu z dvora. Čiže ide viac o to, aby si každý konkrétny včelár nepokazil svoje renomé vlastné, nie nejakej distribučnej alebo med spracujúcej firmy. Problém Včelpa, je problém Včelpa, nie radových včelárov. Tí môžu ešte aj na tom získať. Zákazníkom treba trpezlivo vysvetľovať, že Včelpo nezákonne miešalo český med s medom z dovozu a tam je pes zakopaný.
(20.01.2016 21:48)Hyju napsal(a): [ -> ]Použiji jednoduchou matematiku 320 včelstev x 40 kg = 12 800 kg x 150 Kc = 1 920 000 Kč a to jsem ještě nezapočítal prodej matek!!!

U VÚVč Dol to s medem funguje trochu jinak.Med,který vyprodukují stanice,jde z podstatné části do Dolu,ten nejlepší se zabalí a prodá v prodejně Dolu vedle medoviny a dalších produktů nebo výrobků.Ten tuctovější jde na medovinu.A Dol napíše stanicím jakýsi tarif za dodaný med jako jejich zisk,a rozhodně se nejedná o cenu konečnou,spíše se blíží cenám ve výkupu.

U podniků vlastnící včelstva jde zase často o zařazení produkce medu jako součást sortimentu v podnikové prodejně,nebo se med využívá i jinak(například Ekofrukt Slaný,kde se přidává do tyčinek Twiggy a Peggy).
U medu z Jabloňan je vyprodukovaný med taky nejspíš součástí tvořící zisk Včelpu,a když ne všechno,tak část určitě.Pokud se mýlím,tak se omlouvám,nejsem zasvěcenec.
Rovněž průměr 40Kg na včelstvo je často u (ne)soukromých včelstev hezká představa,jen málokdy odpovídající realitě.Možná v lepších letech,než bylo několik posledníchSad

S pozdravem Pavel
Mě Včelpo zavarilo. Jak se jednalo o pyl, tak to bylo ok. Dost nových zákazníků. Jak ale antibiotika.... No hnus. Poslední svazove sklenice jsem dal manželce na okurky , med do toho nelze dát. Kazdy zákazník se na to kouká. Každý. Drive to byl jeden, dva..
Antibiotika? Dával jsem mikroskop k nám do laborek, že my pomůžou s čištěním. Říkám tam. Jdu léčit včely, abych měl vše ok... To jsem si dal. Pracně jsem vysvětloval, že se jedná o VD. Rovnou jsem byl tázán, jestli jsem dal antibiotika. Jako na ferovku. Normálně si hodně lidi myslí, že to tak děláme. CSV, potažmo Včelpo hodilo celou osvětu o medu o deset let zpět.
Je mě z toho fakt smutno...
Referenční URL's