Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelpo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.01.2017 20:19)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Vcelpo a mezisteny je interni zalezitost svazu. Vypovida o nem - ale to je vec jeho clenu. Kazdy ma moznost se u mezisten rozhodnout, koho svymi penezi podpori, komu da vydelat.

Tak s tím nesouhlasím. To možná platilo v době, když se včelí vosk mohl poškodit maximálně parafínem. To se ale dalo snadno zjistit. Takže bylo standardem, že včelí vosk byl včelí vosk. V současné době se náhražka včelího vosku čínskou … rozbory zjistit nedá. Zjistí se to až podle reakce včel. A to nejen podle rychlosti stavby, ale i podle zdravotního stavu. Každopádně se to u výrobce v podstatě nedá reklamovat. Pokud někdo v takovéhle situaci ztratí důvěru, má prostě smůlu. A asi se s ním svezou i ti poctivý. Jak já to vidím, tak velkým výrobnám mezistěn zvoní umíráček. Včelpo to bude mít hodně těžké. Přiznat, že kupuji čínský "vosk", ale používám ho jen pro jakési průmyslové účely … no přihlaste se, kdo tomu věří. Navíc, když všechny parametry při rozborech to má jako pravý včelí vosk. Tento „vosk“ již ve včelstvech koluje. Přikláním se k názoru Broňka, že z oněch 122 tun se vyrobily mezistěny. Mezistěny jsou, jak pan ředitel Včelpa uvedl, vysoce maržový produkt. Otázkou zůstává, kde ta marže skončila. Do spolkové pokladny totiž nic nedoputovalo.
Takže řešení je vlastní uzavřený koloběh vosku, plastová mezistěna, nebo volná stavba. Vše ostatní je hazard.
Je s podivem, jak rychle a beztrestně je možné zlikvidovat zavedený podnik. Po průšvihu s medem takový neskutečný podraz s voskem. Zbývá už jenom mateří kašička, pyl, propolis a včelí jed. A budeme to mít pěkně pohromadě. Posledně jmenované komodity Čína také dodává, a samozřejmě i umí padělat.

(26.01.2017 14:57)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Blby je, kdyz ta pravidla porusuje ten, kdo je sepsal, podepsal a uvedl v zivot... A ma funkci, ktera na jejich dodrzovani ma dohlizet.

Pak je otazkou, zda jej k sepsani "kodexu" nemotivovalo odstrihnout od danych aktivit temi pravidly cast clenu, zatimco on sam a jeho kamaradi jsou z nich - neoficialne - vyjmuti, neaplikuji se na ne. Aneb tato pravidla pouzivat jako "cukr a bic" - bud hodny, tahni s nami a nekritzuj a budes v pohode. A kdyz ne, vytahneme na tebe smernici!

Vzpomen si, proc se ta podle Tebe nesmyslne nastavena pravidla zavadela a kdo - a zejmena jak (!) - je schvalil a jak dlouho (resp. kratce) pred predpokladanou ucinnosti je zverejnil. Ze je nepoprve kontrolni komise musela smest ze stolu pro procesni chyby ne nepodobne soucasnemu zpusobu zavedeni zmen o krance do plemenarskeho zakona...

Navic - kdyz prestala vyhovovat, mohla se zase zrusit.
Je to interni dokument spolku, ne zakon.
Pak by ale prestala platit pro vsechny a to by se nekomu nemuselo hodit...


Jsme mimo tema - pokracovat mimo Vcelpo bychom asi meli v Aktualnim deni v PSNV... Pokud chces? Wink

Nemám vůbec tušení, o co jde. Něco konkrétnějšího by nebylo?
Pane Preslicko, ale s voskem za "kauzu" Vcelpa podle me mohou vice sami vcelari nez samotne Vcelpo.
Vcelari chteji levne mezisteny, ale radi prodaji vosk draze svickarum.
Vcelpo "jen" uspokojovalo poptavku po mezistenach bez vymeny, zakon pravdepodobne neporusilo
Vetsi provozy v uzavrenem kolobehu jedou uz dele, treba od Kolomeho jsem to poprve slysel uz nekdy v roce 2008 a mluvil o tom jako o zavedene veci.
A u malych vcelaru je to dnes jeste jednodussi, maji vice realnych moznosti, jak to resit.
Volbu ma kazdy, nikdo nemusi nakupovat mezisteny od Vcelpa.
U Vas, jakozto svazaka, chapu, ze Vas zajima ekonomika Vasim spolkem vlastnene firmy i firem. K reseni nespokojenosti s jejich vedenim ale tady na VF asi nedojde... Navic je to otazka aktivity clenu a jejich ochote hledet si interniho spolkoveho deni. Z Vaseho dotazu na PSNV je bohuzel videt spis nezajem o nastavovani vnitrnich procesu ve spolcich, kde jste clenem. Ale to je bezne mezi cleny. Jen realny vysledek je pak duvodem pro toto diskuzni vlakno - bezici mimo jakekoliv spolky... Pokud mate zajem pokracovat o diskuzi ohledne PSNV, prosim o presun dotazu do patricneho vlakna. Jen si myslim, ze to par Vasim kolegum bude nemile.
bud jsem gauner a nebo slušný obchodník a pokud se nedá slušně obchodovat a spotřebitelé mě tlačí do kouta tak se musím rozhodnou o další obchodní strategii a firma, která je plně dotovaná spolkovou pokladnou se zachovala jak nakupovala sračky z číny Angry
Anebo dostala zadani, aby zajistila dostatek mezisten pro vcelare?
Navic i na tech mezistenach ze Vcelpa vcely stavely, i kdyz nejlepsi nebyly. A ne kazdy potrebuje mercedesa... Kdyby se prokazala nepovolena kontaminace, jako u medu, pak OK, ale takhle slo proste o nizsi standard kvality. To je u zbozi bezne, ne?
Prijde mi, ze se tu objevila klovana slepice a tak si kazdy rad prisadi... Zvlast ti z konkurencniho hejna Wink
Kdyz vam ta Cina tak vadi a mate k ni a priori neduveru, tak z ni nepouzivejte radsi nic. Zacit muzete u sebe. Taky ji nemiluji, ale zakazovat dovoz jejich produktu je asi mimo realitu stavajiciho stavu spolecnosti.


Ach jo, ve vlakne o plemenarskem zakonu nekomu vadi uzavreni CR pro kranku a v jinem vlakne stejni lide broji, kdyz se republika neuzavrela cizimu vosku, resp. jedna firma ho sem privezla... Ja vam fakt nerozumim. A ted nejde o to zda ano ci ne, ale ze v jednom pripade tytez osoby rikaji pro import ano a v druhem ne. Huh



Navic - jake asi budou dusledky narustu ceny vceliho vosku? K cemu to asi bude svadet...?
Situace lepsi nebude Vcelpo-Nevcelpo. Co je ale pozitivni, ze s vcelpackymi mezistenami se kazdy muze snadno ve svem provozu zaridit, aby se ho to netykalo.
Prosím nekrmte trolla Jakuba.
Jeho naprosto absurdní argumentace mi připomíná argumentaci řetězců, které poté co byli usvědčeny že jeden a ten samý výrobek, který se prodává v tom samém obale, tak má v Německu naprosto jiné složení, než ten který byl koupen v Čechách a navíc ten koupený v Čechách měl vyšší cenu. A argumentace řetězců byla stejně absurdní, že prý to takto zákazníci chtějí a že se pouze podřizují specifické chuti českého zákazníka.
Loni jsem kupoval mezistěny ve Včeplu (v Křemencárna), byly odporné hnědé, nevoněly a vůbec nebyly levnější než konkurence (např. Medocentrum, kam běžně chodím). Včely na nich nechtěly stavět. Pokud dávám vosk výměnou, tak si pod pojmem výměna nepředstavuji, že mi za kvalitní vosk podstrčí čínskou náhražku vosku. Zde musí platit oboustraná důvěra, tedy že já odevzdám to nejlepší co mám (a nebudu vosk znehodnocovat např. parafínem) a zpět dostanu opět prvotřídní vosk od českého včelaře.
Na ostatní věci nemá cenu reagovat, Jakub je dnes schopen obhájit i prodej medu s antibiotiky, popř. z dovozu závadného medu obvinit PSNV, jen aby byl zajímavý. Pokud budete na toto trollení reagovat, přijde další absurdní konstrukce. Jediná cesta jak se dá trollům čelit je je nekrmit.
Kubo, myslím, že by bylo na místě, aby zákazníkům (včelařům) bylo jasně sdělen původ zboží. Když jdu nakupovat cokoliv (zvláště potraviny), kouknu na obal a vím, jakého původu zboží je. Zde včelaři očekávali, že dostávají mezistěny z "kvalitního" českého vosku. Pokud byl z dovezeného čínského, nebo ho částečně obsahoval, mělo to být sděleno. Na druhou stranu, nedělám si iluze o kvalitě českého vosku, po těch dávkách Varidolu, Gabonu, které včely dostávají, jsou hodnoty reziduí jistě velmi vysoké. Co je tedy větší zlo? Jak z debat zde na VF vyplývá, slušná skupina včelařů už používá uzavřený koloběh vosku. Proč asi?
Používám volnou stavbu a i těch pár začátků co jim tam dávám si nechávám dělat z vlastního vosku. Nicméně obětuji 100 euro a když se nás pár složí, budeme mít na rozbor kupovaných mezistěn. Kdo jde do toho se mnou??
Honzo, Milosi, byli jste nekdy ve vykupne vosku a videl "to nejlepsi" co tam bylo odevzdano? A ted mluvim konkretne o Strazisku, ale i lokalnich vykupnach ve vcelarskych prodejnach. I za hnede kolace a a leckdy kusy kamene vcelari dostali zlute mezisteny... Ne kazdy odevzdava to nejlepsi co ma, ale hodne lidi hledi na cenu jako zasadni faktor pri vyberu zbozi. Uz jsem to psal - podivej se touto optikou na vlakno medomety. Ac je ceska nabidka siroka, polske medomety voli a obhajuje docela dost lidi...
Uznavam, ze ty mezisteny nemely oznaceny puvod. Na druhou stranu jej tedy ale ani nemely oznaceny klamave...

Je zajimave, ze kdyz zacnou dochazet argumenty, prichazi na radu oznacovani za absurditu. Dodgy



Aby bylo jasno - mam cesky medomet a mezisteny do vcel naposled asi pred tremi lety od stredne velkeho rodinneho vyrobce z druheho konce republiky. A naslapnuto k uzavrenemu kolobehu. Kazdy muze jak chce...
(27.01.2017 12:50)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]... byli jste nekdy ve vykupne vosku a videl "to nejlepsi" co tam bylo odevzdano?

To co včelařům prodali před třemi lety?
Kubo, viděl jsem, co se vykupuje (nebo vykupovalo) v NASA. To, co tam bylo v bedně u vosku jen leželo nemělo často s voskem pranic společného. V té době jsem se věnoval výrobě svíček, párkát jsem koupil mezistěny, abych vosk nemusel čistit. Po jejich rozpuštění ve vosku plavaly slušné nečistoty. Složení mě tenkrát moc nezajímalo, rezidua také ne. O těchto problémech jsem tenkrát nevěděl.
Myslím, že dovoz vosku z Číny a pravděpodobnost výroby mezistěn z něj je jen důsledek toho, že jsme si vosku nevážili, nezpracovávali jsme ho tak, jak by si zasloužil, zaneřádili jsme ho rezidui ...
Jsem přesvědčen, že v následujících letech budou mít žně firmy, které umí sterilizovat a vyrábět mezistěny z dodaného vosku.
Ten kto chce kupovať kvalitné medzistienky od výrobcov tak musí jedine ísť na nákup do Nemecka lebo tam ich kúpi kvalitne od tých prašivcov čo to tu pančujú. Tam majú strach z toho humusu keď by to tam dodali, nakolko Nemci platia až po 3M a keby nastal problém tak to skončí v spalovne + následky si vymôžu.
U nás sú takí zločinci chránený zákonmi.
Hnědý vosk nerovná se nekvalitní vosk. Tmavá barva vosku může být způsobena vytavením tmavého díla z důvodu jeho stáří nebo z obarvení pylem a ve vodě rozpustnými složkami propolisu. Dále může být ztmavnutí způsobeno reakcí vosku z železem při tavení. Návrat ke žluté zajistí povaření s kyselinou a bělení.
Kdo jde do toho se mnou - kam chceš poslat penize a bude to zveřejněno kde?
Nešlo o hnědý vosk, ale kusy něčeho, co bylo cítit jako ropný produkt.
Když jsem dával vosk na výměnu, byl vyčištěný a bylo jasné, že to je včelí vosk. U něčeho, co jsem viděl ve výkupu se to dalo snad jen tušit, že to kdysi bylo voskem.
(27.01.2017 13:31)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]... Myslím, že dovoz vosku z Číny a pravděpodobnost výroby mezistěn z něj je jen důsledek toho, že jsme si vosku nevážili, nezpracovávali jsme ho tak, jak by si zasloužil, zaneřádili jsme ho rezidui ...

Doplnil bych: A kdo to umel, si ho drzel anebo zpenezoval za lepsi cenu jinde bo vcelari mu ji nechteli dat.

Nemam, co bych dodal - je to vec otevrenych hranic, importu a exportu a jejich pripadnych kontrol. At u vosku nebo u vcelich plemen...
Je to dobre nebo neni...?
Nebo to oznacite za absurdni srovnani?
(recnicke otazky)
Absurdní je srovnávat tyhle věci. Totiž snahu o monopolizaci chovu určitého plemene a zachování dotačního kanálku (odkláněním argumentace na dovozy a volný oběh komodit) a skutečné dovozy komodit a problém férové deklarace původu. Nikdo tu nebrání obchodu, řeč je jen o deklarování země původu či o složení toho, co zákazník kupuje. A o garanci kvality. Myslím na to pamatují už i nějaké předpisy, že?
Mimochodem: u každé správně a legálně dovezené M by měla být ona povinná "stopa" zcela automaticky.
U PZ jde o jiný problém: dotační a monopolní. A stopa vede ... A vůbec raději nezmiňuji způsob, jakým byl ten trik proveden. Ten by měl vadit každému, kdo se pere za rovné podmínky a deklaruje, že neužívá dvojího metru.
Jiří
Stejně mi povolení dovozu a prodeje medu odkudkoliv pro Včelpo právě od ČSV připadá, jako kdyby firma Baťa povolila svým prodejnám nákup a prodej vietnamských a čínských bot.
když to správně sypeCool
(27.01.2017 12:33)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Ach jo, ve vlakne o plemenarskem zakonu nekomu vadi uzavreni CR pro kranku a v jinem vlakne stejni lide broji, kdyz se republika neuzavrela cizimu vosku, resp. jedna firma ho sem privezla... Ja vam fakt nerozumim. A ted nejde o to zda ano ci ne, ale ze v jednom pripade tytez osoby rikaji pro import ano a v druhem ne. Huh

To máš jako když Čsv, prosadí plemenářský zákon a přitom matka představená, chce bojovat za výjmutí akátu ze skupiny invazních rostlin, určených k likvidaci.
Tatáž osoba, jednou ano, po druhé ne.Tak tomu zas nerozumím já.Big Grin
Když zlikvidovat akát, tak i brambory, kukuřici, atd. Proč dělat výjimky.
Ale proč se plemenářský zákon a likvidace akátu probírá ve vlákně Včelpa, tomu zase nerozumím já.
Referenční URL's