Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelpo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak už jsem někde psal, stačil jeden včelařský Hoax o cukrování včel, a hned to zkoušelo víc včelařů jak za 10 let zpět co je to v ČR známo.
Co víme co se povídá a doporučuje tam kde se pálí a hlavně tam kde se dřív pálila i zdravá včelstva?

Pokud je to tak, tak doufám, že SVS koná.
Toto je snad horší jak prosívání zimní měli, to by je nemělo nechat v klidu.

A mimochodem, představte si, že by to ti včelaři dodali do Medokomercu nebo JSG. Věřili by jsme jim to?¨Po zkušenostech z minula si dovedu představit reakci ČSV i včelařů.
Víš, já si dovedu představit i jiné scénáře. Od využití současné situace k likvidaci nepohodlných dodavatelů začarováním se záznamy, přes vyvolání záměrného průšvihu vedoucí ke snaze snížit cenu a vyvolat potřebu se Včelpa zbavit až po to nejhorší tedy skutečné blbnutí s antibiotiky samotnými včelaři, které by mohlo vést k zákazu prodeje ze dvora, v lepším případě jen ve vyhlášených morových pásmech, případně až k povinnému vyšetření medu na antibiotika odběrem z plodových plástů a to přímo inspektorem SVS.
To je tak, když se vytrácí elementární zodpovědnost. Vždy je ovšem třeba hledat příčiny proč se to tak děje, co včelaře, výkupce, distributory k takovému jednání tlačí. Přílišná restrikce? Snadná dostupnost antibiotik? Trend vše hned léčit? Přílišný soucit s chudinkami včelkami? Obavy z likvidace již pracně vybudovaného provozu? ...
Já vím, vždy jde o ty prachy a maximalizaci zisku, aby ten včelař, výkupce, distributor nebyl chudý. Bohužel nejsou jen kalé metody, ale jsou i nekalé způsoby a risk je zisk, nebo prohra. Takže co se vlastně divíme.

Vysvětlovat možné důsledky, vzdělávat a ty nepřizpůsobivé včelaře prostě odepsat.
Jiné nápady?
K tomu, co napsal Milan Havelka:

ono je to celé tak trochu zvláštní, protože se sice jedná o dvě jména (proč je nezveřejnili netuším a dělat to za ně nebudu), ale pokud si to dám do souvislostí s vyjádřením SVS a dalších, kteří tvrdí, že se nejedná o český med, pak pochybuji, že se jednalo o český med. Zvláště s tím velmi kontrastuje okamžitý zákaz (viz. páteční PRV) používání značky "český med" na balení medů, které produkuje Včelpo. Navíc je zde tiskové prohlášení PRV z 20.11.2015, kde stojí:
Předsednictvo RV ČSV, z. s. je přesvědčeno, že se nejednalo o med pocházející od českých včelařů, ale o med ze zemí mimo EU, který byl společnosti Včelpo spol. s r. o. dodán a deklarován jako med český.

Já si z toho zatím beru tedy tolik - med nemá český původ, byť byl dodán dvěma včelaři ze Středočeského a Plzeňského kraje.
Jak prosté, milý Watsone
ke kvalitě medu se ČSV už nemá morální právo vyjadřovat Angry
Tak né výkupci, ale včelaři a z krajů, kde toho moru až zase tak není. I když to množství - jak psal Karel, tím to moc nevytrhli - lze pochybovat, že by to za dovoz stálo. Chudáci zákazníci Ze dvora - ve středočeském a Plzeňském kraji - neví zda právě oni si od těch "včelařů" nenakoupili.

Zprávy MED
Bylo by nezodpovědné od zpracovatele tohoto medu, pokud by dal do prodeje výrobek bez kontroly přítomnosti spor MVP a tím vlastně ohrozil všude tam kde se tento výrobek prodává. Jiná věc je pokud tuto kontrolu řádně provádí přítomnost spor v medu není pouze tyto léčiva může jít o konkurenční boj nebo úmyslné poškození zpracovatele. Což se jistě zjistí.
exemplárne potrestať,škandál má obrovský dosah,v laickej verejnosti vrhá zlý tieň na všetkých včelárov,verejnosť nečíta toto fórum,nieje v obraze,a vlastne ani nemá záujem si dohľadávať detailne informácie,ľudia majú kopec iných starostí,a spoliehajú sa na to,že keď si niečo kupujú s označením trebárs A klasa,tak že stoja za tým zodpovední majitelia firiem a všetko je pod kontrolou a ok..včera sa ma jeden zákazník,keď si kupoval med,s úškrnom pýtal:"dúfam že to nieje ten český,od toho dedka"... Cool
A napíšete teda někdo ta jména, když je znáte? Přece by se to mělo zveřejnit, takhle na to doplatíme všichni.
(23.11.2015 13:51)JKL napsal(a): [ -> ]Zprávy MED

Lidové noviny píší:"...Předsednictvo republikového výboru Českého svazu včelařů odvolalo dozorčí radu společnosti Včelpo, kterou vlastní."
Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/vcelari-odvolal...-trhy_pave

Je k dispozici tisková zpráva, která byla dnes zdrojem pro Lidové noviny? Ta, která měla být vydána dnes dle oficiálního webu ČSV? (http://www.vcelarstvi.cz/clanky-mimoradn...-medu.html)
Žádné zveřejňování viníků! Je přece nějaký zákon na ochranu osobních údajů! (Nebo je to vlastně zákon na ochranu viníků?)
Moje domněnka, moje dedukce je asi taková.
Tato kauza smrdí praním špinavého medu. Jedinou cestou k legalizaci je včelař. Jak jinak si přijde český včelař k čínskému medu, proč by ho kupoval. Ti chudáci ten med možná vůbec neviděli, jen vydali fakturu. Kdo ví, kolik toho množství skutečně bylo. Někdo to holt pak jednou poplet a stočil to do blbých sklenic (kdo má furt kontrolovat český a jako český, když faktura je česká).
Cizace z Blesku: .....medech od Včelpa zbytky chloramfenikolu, streptomycinu, sulfonamidů a nitrofuranů.

S tīmhle si pořád lámu hlavu....už jsem prolezl na netu, co šlo, abych našel nějakou spojitost těchto léčiv s MVP....a furt nic.
Teda nevím o tom, že by se někde tyhle látky používaly na MVP....kdyby to bylo něco jako terramycin, tilosin, oxytetracyklin....atd ale když detekujou sulfadimidin, který se dává králíkům proti kokcidióze....jestli tímhle krmí někdo včely, tak to musí být opravdu mimořádný blb, nebo....ač nerad, musím připustit, že se mohlo jednat o chybu při likvidaci těchto léčiv ( např únik do povrchových vod) a nebo to mohl být záměr. Dodgy
Milane, já bych se opravdu nedivil, že nějaký dědeček ve snaze ochránit včely před MVP prostě pozbíral prášky, kde uviděl nápis antibiotikum, rozpustil smíchal s cukrem a nakrmil. To by vysvětlovalo i ten koktejl co byl identifikován. Možná, kdyby ten med označili jako Med senilního dědečka, tak bych i tu značku Klasa nechal a uvěřil, že jde o český med. Asi by šlo i argumentovat, že jde o tradiční regionální potravinu se speciálním složením.
A teď otázka pro statistiky.

Pokud jsou to dva včelaři a oba dva byli zachyceni, (jestli do jedné šarže, nevím) tak pak je to celkem častá otázka zákazníka.

Chytili jsme/jste dva vadné kusy. Jaká je pravděpodobnost že jich x dalších prošlo mimo kontrolu a máme je ve vozech?

Kolik takových včelařů může být mezi vašimi dodavateli, tedy jako zdroj těch "vadných kusů".

Vaše vstupní, procesní a výstupní kontrola nic nezjistila, čemu máme věřit?
no - takhle lidi nebudou věřit žádnému medu z marketu...
já jim vždycky ukážu a řeknu, jak to dělám...
a wo tom to možná je...
a nebo .... moje konspirační teorie zní: prodá se to na základě rozhodnutí sjezdu, ovšem koupí to NĚKDO a za super peníz, neboť firma je "vadná" a bude třeba ji "opravit" - samo že to bude po koupi raz dva... za utržený obolus se opraví pár jiných objektů spolku a všichni budou spokojení Smile dyť to stejně nic neneslo, jenom samé problémy...
Karel je to horší. Těch y "vadnych kusů" nemuselo jít přes žádnou vstupní a výstupní kontrolu, aby se dostaly mezi lidi. Mohly jít dvorem.
Navíc jakákoliv vstupní kontrola je určitým způsobem nastavena a to nastavení je auditované.
Nelze asi nastavit, aby se kontrolovalo na všechny možné nebezpečné látky, byť by to bylo žádoucí. To by ta cena byla určitě úplně jinde.
Navíc nakrmit něčí včely třeba modrým potravinářským barvivem by pro nějaké puberťáky nebyl žádný problém.



Marec, a ukážeš jim také jak to dělají tvoje včely?
Ty moje si někam zaletí a já jen slepě doufám, že mi přinesou něco čím mne neotráví. Analýzu složení, abych je případně mohl žalovat si nedělám, resp. moje vstupní kontrola se nalézá na kořeni mého jazyka.

Hele a manželce nevadí, když jim ukazuješ jak to dělášAngel
Koukej na co se přijde samo....a ještě raď....Wink ale to barvivo se už při vytočení zjistí jen pohledem....Big Grin Je otázka co s tím potom.....to by, tuším, dokázal prodat jen Merkuri.....jako "naozajstný čučoriedkový...Big Grin

A když jsme u toho, někdo se ptal jestli je někdo na místo novýho ředitele Včelpa.....tak myslím, že bysme jednoho měli.
(23.11.2015 23:51)Marec napsal(a): [ -> ]no - takhle lidi nebudou věřit žádnému medu z marketu...
já jim vždycky ukážu a řeknu, jak to dělám...

Jo, to jim můžeš vykládat jak ti dva strejdové v tom radiu co tady kolovalo.

Kdo tomu trochu rozumí ti na to nemůže skočit, viz JKL.
Na základě podnětu pana Šumery zakládám téma Včelpo, kam postupně přesunu patřičné příspěvky z ostatních témat.

Prosím, diskutujte o všech kauzách Včelpa zde. Děkuji.
(23.11.2015 23:51)Marec napsal(a): [ -> ]no - takhle lidi nebudou věřit žádnému medu z marketu...
já jim vždycky ukážu a řeknu, jak to dělám...

Obávám se,že věřit nebudou hlavně medu "ze dvora",neboť v tom supráku alespoň nějaká kontrola je. Na doby,kdy nebyl problém prodat tuny medu ze dvora a kdy snílci vyhlíželi ceny atakující 250 Kč za kilo,budeme jen s nostalgií vzpomínat. Poděkovat za to můžeme nejen Včelpu,ale především nenažranosti(už zase KajiSmile) některých včelařů. Budeme nakonec rádi,pokud to neskončí zákazem prodeje ze dvora,jelikož pochybuji,že by si tuto šanci nechali profi včelaři ujít.Dodgy
Referenční URL's