Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Dobrý den, na jaře začínám včelařit a tak mám pár otázek.Na kterou světovou stranu umístit česna ůlu ajak daleko od živého plotu a keřů, aby měli dobrý rozlet.Děkuji. Matěj .Nevšiml jsem si již existujícího tématu. Děkuji za upozornění.
Treba si prečítať celú túto tému,myslím že všetko je už napísané a treba sa len rozhodnúť.Mne osobne sa najlepšie včelárilo z letáčmi orientovanými na východnú stranu.Včelnica bola pod stromami,takže z rána letáče oslnené a neskôr prepotrebný chládok najmä počas práce v letných mesiacoch.Včelnicu som bol ale nútený presťahovať,orientácia letáčov juhozápad,úle sú síce pod stromami, no poobedné slnko dáva zabrať mne a tiež včelám.Osobne to riešim náterom predných stien úľov na bielo a momentálne mám v pivnici zakorenené odrezky vŕby rakyty, ktoré na jar budem sadiť približne 2.5m pred letáče úlov,aby včelstvám neskôr poskytli chládok či tieň.Osobne si myslím,že orientácia letáčov nie je rozhodujúca,dôležité je, aby včely neboli na otvorenom veternom mieste, pri tenkostenných nadstavkoch by malo stanovisko poskytovať aspoň popoludňajší tieň.Ostatné je na Tvojom rozhodnutí,viac sa k tomu zrejme napísať nedá,nakoľko nie je známe dispozičné riešenie stanoviska.Čo sa týka toho dobrého rozletu a vzdialenosti úlov od živého plotu,myslím že také 2m sú úplne v pohode,možno aj menej,včely vyštartujú z letáčov bez problémov smerom nahor,v tomto by som problém nevidel,no veľmi rýchlo menia smer s ohľadom na zdroj znášky,treba zvážiť i toto a tak sa vyhnúť možným problémom, ktoré by sa mohli vyskytnúť.
Oficialne sa uvadza juh ci juhovychod. Mne sa najviac osvedcil ten juhovychod.
Mně by vyhovoval jihozápad, ale co včelkám?
Mně osobně, by se naopak líbil východní svah. U mých včel jsem si všiml, že čím dřív na ně začne svítit slunce, tím dříve začnou létat, potažmo nosit Tongue
V čase znášky asi ten východný svah. Ak sú horúce dni, tak nektár vysychá a včely odpoludnia iba odpočívajú. Teda tak ako píšeš, čím dřív...
Na jar by asi lepšie vyhovoval južný svah, ale to sa dá kompenzovať použitím zateplených úľov.
Ale všetko sú to iba úvahy, napríklad aj kočovák nemá na výber ak má obojstranný voz.

U nás je taká lepivá pôda, že po daždi sa nedá aj celý deň vyjsť do chotára a na jar a na jeseň to už ani nehovorím. Tak som hľadal stanovište poblíž asfaltovej cesty. A len sa modlím aby sa do toho nepustil nejaký vandal.
Včely mám na zahradě u baráku. Na úly koukám oknem z gauče.
Zahradu mám čtvrt kilometru dlouhou, jak jsem postupně přikupoval přilehlé pozemky. Tudíž ačkoliv stojí úly blízko sebe, část jich je vlastně podle výpisu z katastru na parcele s jiným číslem. Mám tedy jedno stanoviště nebo dvě?
Podle toho jak se to zaeviduje. Nikod asi nebude chodit s GPskou to kontrolovat.
Od března pokud dopadne novela bude možná zajímavější mít jedno stanoviště nad dvacet při jedné evidenci - vzhledem k tomu že zimní měl chce SVS z každého stanoviště zvlášť.
Do té doby je lepší mít více reg. stanovišť, kdyby vypukl někde v okolí mor a objevila se klinka u tebe, lepší když shoří jen část.

Pokud na těch ostatních nebude klinika.
Podle toho, jak sis je zapsal - nahlásil číslo stanoviště podle parcely Wink. Ale, jestli máš včely na zahradě od sebe tak, že pět stojanů je na pěti parcelách, tak si napíšeš pět stanovišť. (pakliže si na KÚ nedostal sloučení čísla parcely)
Výhodné je v tomto případě mít několik stanovišť. A, když by se ti ještě přes zahradu "lámalo" území do jiné obce - hezká výhoda.
EDIT:
koukám, že mě už KaJi s odpovědí předběhl Smile
Ono je to fakt výhoda. Když nebude klinika, tak si uchráníš dost rodin!
Právě v souvislosti s novelou mě napadla tahle otázka. Teoreticky dokážu postavit řadu devatenácti úlů vedle sebe tak aby přitom byly na třech parcelách a poté nahlásit tři stanoviště. To by pak v případě kliniky v jednom jediném úle měla veterina pěkný hlavolam.
Klidně to tak udělej. Nebudeš ani první a ani poslední Wink. Já mám doma 6 rodin na dvou stanovištích a je mezi nima 10 cm Smile
A na zahradě je to také na dvou.
Moc tomu nerozumím. Jde aby si dal 6 včelstev na jednu parcelu ale rozdělil bych je na tři na jedný straně parcely a tři na druhý straně parcely a uvedl 2 stanoviště ?
Ne. Jde o to, že je zahrada - oplocený celek a má dvě parcelní čísla. Pak dát na každé parcelní číslo 3 včelstva byť metr od sebe a nahlásit dvě stanoviště. Fyzicky i papírově to bude na rozdílných parcelách - což jsou možnosti pro dvě stanoviště.
Základ je tedy ve více parcelních číslech.
Stává se to hlavně přikupováním pozemků k zahradě. Pak se také stane, že má jedna opticky celistvá zahrada i 5 parcelních čísel.
Jestliže máš zahradu a jedno parcelní číslo, tak nic nerozdělíš.
Já v poslední době vnímám hlášení trvalého stanoviště trošku jinak. Za mojí včelnicí vznikly stavební parcely, hned tu nejbližší vlastní podnikatelský synek, který si tam nechal postavit mega stavbu ve stylu mauzoela V.I. Lenina v Moskvě. Roh stavby je od mých včel cca 5-8 metrů. Z jara očekávám rozpory o umístění včelnice. Jako budoucí stavebník měl možnost prověřit okolní pozemky, včelnici mám na MÚ hlášenou, měl možnost se rozhodnout, jestli kvůli včelám stavbu nepostaví v jiné části parcely. Je to stejné, jako když se přistěhuji k letišti, musím počítat se zvýšenou hladinou hluku. Nyní i on musí počítat, že nad jeho pozemkem budou létat včely a může se dostat do kontaktu s nimi. Nemůže namítat, že mu včelnice vadí a nutit mě, abych ji přestěhoval. Já ji zde měl dříve, než on koupil pozemek a jeho chyba, že si umístění včelnice neprověřil. Bez nahlášené včelnice by mohla být situace trošku jiná. Ale i tak doufám, že nenastane srážka z blb... , není nic horšího, jak mít zatrpklého souseda.
Honzo, z doslechu vím o zkušenosti, kdy to v daleko méně zastavěné oblasti (než je - předpokládám - ta Tvoje), dopadlo v jinak naprosto obdobném případě ve prospěch nového souseda. Včely musely pryč...
Problematika sousedských sporů se řešila letos v časopise Včelařství, právnička se tam opírala o nějaké precedentní rozhodnutí, kdy alergik chtěl zakázat sousedovi včelařit. Soud to posoudil tak, že to není důvod k odstranění včel a psali tam, že je to to samé jako kdyby někdo alergický na pyl chtěl po sousedovi aby si vyasfaltoval zahradu. Tedy právně Tě nedonutí včely dát pryč, ale při srážce s blbcem nemůžeš předpokládat co vymyslí, může ti včely lákat na otrávenou cukrovou vodu, schválně včely rušit, pokud vím probíral se tu i případ, kdy někdo úly polil benzínem a zapálil... Asi nejlepší cesta by byla dát mu jeden oddělek a naučit ho včelařit Smile
Tady nejde o alergie, ale o obtěžování nad míru obvyklou. A o tom rozhoduje soud...
Ano, hodnotí se obtěžování nad míru přiměřenou poměrům a podle Mgr. Machové se přihlíží k tomu, jestli zde byli včely dřív než stěžovatel (čili Honza by měl být ve výhodě), také se posuzuje, zda nedošlo k hrubému zásahu do pokojného stavu (např. navýšení z počtu 5ti vč. na 25) ale to vše platí v případě neúplatného a spravedlivého soudce. Má - li soused na "mega stavbu ve stylu mauzoela V.I. Lenina v Moskvě" bude mít i obálečku s úplatkem a ktomu pár vlivných známých.... inu ČR je země neomezených možností. Tak dej Honzo vědět, jak se budou věci vyvíjet. Ale nemalujme předčasně čerta na zeď Cool
No pokud by mě soused obtěžoval nadmíru s tím abych svá včelstva odsunul, tak by to stálo za úvahu se obrátit na soud s požadavkem odstranit obtěžující subjekt.
Mimochodem Honzo přece při stavebním řízení se můžeš ke stavbě souseda vyjádřit. Když ke mě přišel soused s požadavkem vyjádřit se ke stavbě a měl tam okno směřující na můj pozemek cca 1,5m od hranice pozemku tak jsem mu to podepsal ale dal jsem tam poznámku, že předpokládám vysazení živého plotu u této hranice s předpokládanou výškou 2m aby si byl toho vědom. No a souseda to trklo, že bude mít v obyváku tmu a bude čučet do zeleně na kterou si bude moci sáhnout a tu stavbu situoval jinam.
Píšu to pro to, že nevidím problém při vyjádření se ke stavbě sousedovy napsat, že ve směru stavby je výletový koridor včel, které zde byly již před plánováním stavby a je nutno počítat s následujícími důsledky - a vyjmenovat mu je s tím, že je s tím srozuměn a nebude v budoucnu mít kvůli tomu žádné výhrady. Pokud by měl - tak bych mu tento papír omlátil o hlavu jelikož byl předem informován.
Problémů s nadměrným obtěžováním a alergií se neobávám. Včely nejsou agresivní, jejich letová hladina se díky zastiňovacím plachtám na plotě a stromům je poměrně vysoko. Soused nakukuje často přes plot, ze dvou metrů přímo na česna, problémy nejsou. My na zahradě doslova žijeme mezi včelami, zatím nebyl jediný problém. Přiložené foto je foceno z odpočinkové lavičky na zahradě ke včelnici je to 5 metrů. Výhled na kopec v pozadí mi zakryla betonová hradba ... Problémy se sousedy jsou často z neznalosti, lidé propadají panice, aniž by o včelách cokoliv věděli. A toho se právě obávám. Než jsem založil včelnici, obešel jsem dotčené sousedy a požádal je o souhlas, i když jsem nemusel. Z nového souseda mám divný pocit, povolení sousedů ke stavbě si získal podivným způsobem, nikomu neukázal situační nákresy, tak nikdo netušil, co za zrůdnost postaví. Ale nechci malovat čerta na zeď, až čas ukáže, co z toho vzejde.

[attachment=1521]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's