Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Michale, když to není bažina, tak je to asi jedno. Jehličnatý, nebo listnatý???
Respektive, to se tam nedá udělat nějaká miniaturní mýtinka???není tam nějaká menší skála? Nebo bez práce ... úly postavit na mez na kraji lesa? Je to tak daleko, aby tam včely nedoletěly???
Vybraný kus lesíku není bohužel na kraji. Je tam smrk, borovice, bříza. A dole maliník, nedaleko vrby, cca 50 m pole - většinou řepka. Na druhé straně cca 100m pastviny a krávy. Bažiny to nejsou, tak by to snad mělo jít. Rozloha by měla být asi 1000m. Bohužel je tam celkem dost pozemkově rozebráno a najít kus pěkného místa a za rozumný peníz pro normálního člověka je celkem práce a hledání po katastru. Závidím místům, kde se kus louky, lesa prodává za pár kaček.
Pod borovicí a břízou bývá celkem světlo,aspoň takové,že určitě nehrozí úpal,takže pokud to není vyloženě mrazová kotlina nebo severní svah,jdi do toho.Taky,pokud je v blízkosti voda,a podloží skalnaté nebo písčité,tak to jsou jen +.
Ale důležitá věc je ta,aby to nebylo příliš na očích,ne každý,kdo chodí po veřejných cestách,je druhu homo sapiens,občas projde i homo habilis(a další druhy bez mozkuConfused).A nejen projde....
Taky počítej s poněkud pomalejším rozvojem,na druhou stranu,aspoň ta rojovka nebude tak akutně strašitWink,a navíc,dorostou aspoň na medovicovou snůšku,pokud by do té doby visely někde na stromě,tak se na lesní medy zvysoka vykašlou.
Pozor na cement(melecitózu.....)

S pozdravem Pavel
Díky za odpověď. Místo na očích právě vůbec nebude. Není to velký lesní komplex ( ten je přes silnici) a tak tam houbaří moc nejdou. Chodí tam jen můj velice dobrý kamarád myslivec. Mrazová kotlina to není a je pravda, že mezi větvemi to slunce taky bude.Vzhledem k tomu, že včelaření bude jen koníčkem, tak nemusím přemýšlet nad nějakými extra výnosy. Mám chuť a možnost vyzkoušet různé varianty a les mě opravdu velice láká. Třeba zrovna toho rojení se krapet bojím na stanovišti u chalupy. Budu včelařit " víkendově ", tak přes týden nebudu mít přehled. Tak aby mě neburcoval obden soused, že má včely na zahradě Smile Jsem zatím jen začátečník beze včel a vším si teprve musím projít. Těším se na všechno okolo...
Zdravím všechny,
chystám se letos začít včelařit, pouze na základě vědomostí z knih, internetu a videa, proto prosím za shovívavost Smile

V plánu bylo pořízení 5-7 nástavkových úlů, zatím nekonkrétní míry, umístěných zřejmě na poli u rodičů. Včera jsem ale dostal nabídku využít staré cihlové včelnice, kterou už asi 15 let majitel neužívá. Nabídku bych velice rád přijal, z několika důvodů:
  • přímo za včelnicí je můj rodný dům, kde jsem též patnáct let nebyl, takže trochu nostalgie Smile
  • jedná se o objekt velikosti menšího rodinného domu a mohl bych mít uskladněny všechny pomůcky přímo na místě.
  • nehrozí rabovaní
Nevím ale co mě čeká po otevření včelnice, zatím nemám klíče a viděl jsem jen zvenčí. Hrozí i po takové době nebezpečí v podobě zárodků nějakých parazitů a nemocí?
Hlavní dotaz ale spočívá právě na místo samotné. Včelnice leží na okraji vesnice a je natočená směrem k vinicím. Obávám se, aby v těchto místech bylo pro včely dostatek květů a včelám nehrozilo nebezpečí z postřiků. co myslíte dle fotky? Díky

[Obrázky: 2awn.jpg]
co bych za takové místo dal.... , neváhej a toč...
Ahoj jsem začátečník a mám problém s umístěním úlů. Chtěl bych svoje úly umístit na zahradu do krytého místa ze tří stran s tím že česna by byla namířena na jihovýchod. V tomto prostoru se nachází již cca 20. letý ořech, který by mi poskytl ochranu v létě na přímém slunci. Problém, který mám s tímto stanovištěm je ten, že jihovýchodní strana je oplocena klasickým plotem s kosočtvercovým vzorem o velikosti cca 5x5 cm, výška plotu je cca 2 m. Chtěl bych od Vás poradit jestli by tento plot byl překážkou v rozletu včel. Umístění úlů by bylo cca 2 m max. 3 m od plotu od plotu. Za Vaše názory děkuji.
Mám úly i blíž k plotu a na něm navíc stínící textilii proti větru a zatím si neztěžovaly. Tohle nebude problém.
2m před česny k plotu je dost velký prostor a určitě to nebude problém. Mám na zahradě před česny keře, včely mají necelých 0.5m a taky to stačí.
(26.02.2014 16:30)JirkaB. napsal(a): [ -> ]Ahoj jsem začátečník a mám problém s umístěním úlů. Chtěl ................

Mám řadu úlů cca metr od drátěného plotu. Včely plotem proletují. Pokud bys chtěl chránit prostor za plotem od prolétajících včel, je vhodné na plot přivázat zelenou krycí síť - dobře vypadá a včely přinutí se zvednout a prostor za plotem ve výšce přeletět.
Moje situace je hodně podobná té tvé. Orientace na JV, kolem plot. Nyní se stínící plachtou. Funguje to perfektně, včely vyletí z česen, udělají okruh a jsou min. ve 4 metrech výšky.

[attachment=2544]
(21.01.2014 20:49)Pavlis.t napsal(a): [ -> ]No já by jsem je chtěl umístnit tady http://www.mapy.cz/#!t=s&x=14.486409&y=4...-¨=Tady

Tak jsme vybrali místo, už jen upravit a snad to dopadne Smile

chtěl jsem sem dát video a nějak to mi to nejde Sad
Zdravím, mám včely umístěné na úpatí Krušných hor, asi 5,5 km od německých hranic. Nyní mám možnost umístit včelstva do lesa, což je daleko blíže k hranicím. Chtěl bych se zeptat, zda li hrozí riziko, že si mé včelky "dotáhnou" nějakou chorobu z vedlejšího státu. Stojí to za to riskovat, nebo je mám raději nechat pod kopcem.
Díky za odpověď.
Sarr
Zdravím, pokud jím nevystavíš pas a nedáš vízum, tak to budeš mít v pohodě a za hranice se nedostanou. Budou sedět doma v ČecháchWink.
Zjisti si situaci u sousedů a máš to.
Včely (či jinou zvěř) někdy zajímaly hranice?
Je to obrovským problémem pro sousedy, kteří nejsou sousedy, ale otravným hmyzem.... Já měl dva Oddelky na zahradě s výletem před garáž a vydrželo mi to 5 dní. Hrozná zavistivá scéna nebyla ani k smíchu. Podotýkám, že paní je 80let, vášnivá zahrádkářka, ale co je nejvíc tak hrozná kráva.... Byla u nás na doporučení ředitele učitelka z nedaleké školky a ptá se jako co jako, povolení atd. Tak jsem paní uklidnil, že i kdybych tu měl 10 úlů tak nezmuze nic, ale že včely mám už v lese tak ať je v klidu. Takže co z toho vyplývá: debilem a sousedem se nenarodíš, tím se. musíš stát.....
Sitrano: Myslím, že je zcela zbytečné kohokoliv, byť v nepřítomnost titulovat krávou, debilem atp. To jen na okraj.

Ale k tématu, je pravdou, že k umístění včelstev povolení sousedů není potřeba. Ale existuje něco, co se nazývá nadměrným obtěžováním (hlukem, zápachem, včelami ...) Pokud si někdo bude stěžovat jen u konkrétního včelaře, je to jen na vzájemné domluvě či dobré vůli. Pokud podá podnět na obecní úřad, provede se místní šetření. Poptají se ostatních sousedů, jaké mají případné problémy ve včelami (může totiž jít jen o závist, jiné neshody ...), obhlédne se stanoviště a vyřkne ortel. Pokud OÚ shledá nadměrné obtěžování, nařídí včelaři, aby situaci řešil. Ten se může odvolat a jde to k soudu. Soudní znalec z oboru včelařství navrhne řešení. Snížit počet včelstev, vysázet živý plot, změnu úlové soustavy, chovat ušlechtilé linie včel, matky F1 atd. Celá tahle procedura trvá minimálně jednu sezónu. Je samozřejmě hloupost uprostřed města na zahradě založit včelnici s desítkami včelstev, ale pokud včelař splní základní podmínky pro chov včel, tak by ve městě (ani jinde) neměl být problém. Hodně potíží vzniká z neznalosti a psychického strachu.
(18.04.2014 5:08)Sarr napsal(a): [ -> ]Zdravím, mám včely umístěné na úpatí Krušných hor, asi 5,5 km od německých hranic. Nyní mám možnost umístit včelstva do lesa, což je daleko blíže k hranicím. Chtěl bych se zeptat, zda li hrozí riziko, že si mé včelky "dotáhnou" nějakou chorobu z vedlejšího státu. Stojí to za to riskovat, nebo je mám raději nechat pod kopcem.
Díky za odpověď.
Sarr

Kde se ve vás bere ten strach. Nesmíte věřit všemu co se píše, že naše včelařství je špička ve srovnání se světem. Proč by měla být nákazová situace horší za nějakou čárou na mapě?

Situace kolem hranic je leckdy špatná i z pohledu z druhé strany. To bylo zajímavé zjištění z mapek COLOSSU v Brně.
Stojím si za tím co jsem napsal.... I když přiznávám, že kráva je inteligentnější a mohl jsem jí tímto urazit....Smile
pro Sitrano - Já si tuto situaci vysvětluji tak, že paní X podlehla panice z toho, že tak málo včelstev dostatečně neobhospodaří její zahrádku. Také je to možná i tím, že s ohledem a její věk a zapomenuté zubní protézy zřetelně neartikulovala a ty jsi si její mumlání špatně vyložil. Kupodivu má situace snadné řešení. Navrhoval bych optimalizovat počet včelstev na 20 a když i to bude málo, tak na 40. Takový počet včelstev určitě uspokojí nejednoho souseda a zcela jistě i nejmenovanou paní X. Možná to bude mít i pozitivní vliv na její zdraví, protože jak známo, včely jsou pozitivní bytosti a vyzařují pozitivní energii, které není nikdy dost.

No a pokud by to za rok nezabralo, tak ty včely přesuneš na vhodnější stanoviště, třeba o dva metry blíž k jejímu plotu. GL Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's