Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Včely na hroznech taky cucaj....Nevím, jestli to dokážou nakousat, ale s vosama jsou na víně "kamarádky". Měl jsem letos 1. hrozny a včelky mi to hodně pomohly sklidit.....Wink Sice nebyly už moje, ale kdyby byly poblíž tak tam byly i ty moje. Ale je to jen v podletí a při výpadku snůšky. Chodějí i na švestky a broskve.....když není kam jinam. Neřeším to . Říkám tomu:"daň přírodě"....ale chápu, že vinaři při velkém náletu mohou být otrávení.....
Včely nepoškozují ovoce nakousáváním dužiny, nemají na tuto činnost dostatečně silná kusadla. Ale pokud je ovoce již poškozeno nějakým jiným hmyzem a není dostatek snůšky, mohou se podílet na dalším vykusování.
Celkově vinná réva není pro včely zajímavá plodina. Kamarád vlastní vinohrad a má včelnici hned vedle. Spíš má problémy s okolními vinaři, když mu uletí nějaký roj a sedne do vinice.
(07.12.2014 23:23)Bosstone napsal(a): [ -> ]Vazeni kolegovia, chcel by som sa Vas spytat na nazor, pripadne skusenosti,
ohladom toho, ci je pre vcely nejakym sposobom pritazlive horzno. Tym mam na mysli ci su schopne znicit urodu tym, ze by nacinali hroznove bobule ako to robia napriklad osy, dosledkom coho nastava hniloba hrozna. Nakolko mam vcely blizko vinic, na kraji lesa a boli na mna kvoli tomu staznosti a chcu aby som tam zrusil svoju vcelnicu. Musim sa priznat ze sam vlastnim vinice v tej oblasti, ale ja osobne som este vcelu na bobule hrozna nevidel.
Dakujem za Vase nazory, pripadne skusenosti.

Ja som choval 24 včelstiev vo mojej vinici (pestoval som Miller thurgau, alem stnovište som mal od dnešného asi 25 km SZ), prvé roky to bolo dobré, včely hroznu neškodili, ale postupne začali hroznu škodiť hlavne drozdy. Po ich návšteváích
začali bobule zamäkávať a drozdy ich v tom čase ešte viac poškodzovať, akonáhle bobule boli otvorené, začali ich navštevovať aj cvčely. Včely skutočne nalietavali
len na už poškodené bobule a vtedy na strapcoch hrozna začala hniloba a bolo po úrode, ale príčinou hniloby boli hlavne osy, lebo ich hryzadlá sú na túto činnosť silnejšie ako včelie hryzadlá.

No môžem sa mýliť a pravda môže byť aj inde, dáždivé počasie hnitiu hrozna zýnačne prisúpieva veľkou mierou. Najhoršie je, že vincúri vidia na bobuliach len včely a ťažko je ich presvedčiť , že na tom majú svoj podiel drozdy, škorce, osy a včely a k tomun daždivé počasie.
My tu hore mať tak vaše starosti...Big Grin
Ano, vosy mají kusadlový aparát dostatečně silný, aby mohly poškozovat dužinu ovoce. Stejně jako sršni.
[Obrázky: IMAG0444.jpg]

zdravim, chcem sa Vas skusenejsich spytat ci to moze negativne ovplyvnit vyvoj vciel ked by som ich mal na tejto polnej ceste co je vidiet na fotke, na lavo od cesty tecie potok.. studeny vzduch z potoka moze na nich vpyvat negativne? pripadne v akej dialke by som ich mal mat od vody? budu ulozene na traktorovej vlecke z oboch stran. Dakujem
Na té traktorové vlečce to je můžeš mít blízko potoka to nevadí. Podle fotky to je jen zarostlý potůček. Jistě jsi z teplé oblasti tak že si stím nelam hlavu.
S případnými krádežemi si ale hlavu lámat můžeš, je to zřejmě lehce příjezdné a hned vedle cesty, docela slušné riziko.
(21.04.2015 22:20)Bosstone napsal(a): [ -> ]... ked by som ich mal na tejto polnej ceste ...

Ještě také věm v potaz případné jiné uživatele té polní cesty - pokud tam někdo chodí pěšky, jezdí na kole, traktoru bez kabiny apod., tak jistě bude ze včel "nadšený". A to i v případě, když budou česny od cesty - stačí zdroj snůšky za úly a letový provoz na cestě je pro něvčelaře nepřekonatelný.
Cesta aj pozemok je sukromnym pozemkom, z casti aj mojim. Obhospodaruje to miestne druzstvo a vsetky ich stroje maju kabiny, ale samozrejme som to s nimi prebral a nevidia v tom problem, nakolko na okoli je viac vcelarov takto pri poli a nemaju ani s nimi problem. Na prechadzky a cykloturistiku tam tusim nikto nechodi, nakolko ako som to uz spominal je to sukromny majetok...
Prosím o názor. Vyhlédl jsem si pěkné místečko pro nové stanoviště včel. Je to taková skoro mýtinka na kraji lesa. Problém je, že majitel již několik desetiletí nežije a potomci žijí kdovíkde. Podle majitele sousedního pozemku tam nikdo nehospodaří. Nemám se tedy s kým ohledně umístění včel domluvit.
Myslíte, že s ohledem na uvedené okolnosti je aspoň trochu akceptovatelné/omluvitelné/možné, kdybych si tam ty včely umístil? Onen soused není proti.
A proc se nepodivas do katastru (online)? Tam mas soucasne vlastniky i s adresou. Pak staci napsat dopis a mas to oficialne potvrzeno nebo zamitnuto.
Boris

Pokud není kdo by Ti dělal problémy a nikdo to neudržuje, tak bych si tam včely dal...
(02.05.2015 19:22)stefanos689 napsal(a): [ -> ]A proc se nepodivas do katastru (online)? Tam mas soucasne vlastniky i s adresou. Pak staci napsat dopis a mas to oficialne potvrzeno nebo zamitnuto.

Díky za radu, ale můj dotaz směřoval jinam - a sice na umístění včelstev, nikoli vlastníka pozemku.
Jak jsem uvedl - majitel již mnoho let nežije. Sdělil mi to jeho 87letý soused a pohled na opuštěný dům, jehož adresu jsem nalezl na katastru. OnlineSad
Hmmm, tak nezivy majitel to je snad oxymoron, ne?Wink Bud to nekdo zdedil anebo se o ten majetek nikdo neprihlasil (ale to se stava zridka).
Je to prostě tak. V katastru je uveden člověk, který již několik desítek let nežije, a adresa, na které již několik desítek let nikdo nebydlí.
S tím mám zlušenost - takových pozemků je v Čr tuším ke 100tis.
Existuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, tam by aktuálně měl viset seznam těchto pozemků / ze kterých se neplatí daně / pro možné přihlášení majitelů, pak probíhá 10letá lhůta pro vyvlastnění a pak je nabídnut k prodeji.
Tzn. opravdu existují pozemky / a třeba na západě čech jich není malo / které nejsou ničí.
Respektive když pročtete seznamy majitelů, je to samý Roubíček, Schtein nebo Khon.
Po válce se prostě židovský majetek nestihnul rozprodat, než přišel rudý bratr, pak to bylo jedno a teď teprve se to srovnává - vyvlastňuje.
Takže je třeba jen sledovat nové pány / za 10 let /.
jo jo, je to tady : ÚZSVM
Zdravím,
máte někdo zkušenost s větrným stanovišťem? Máme velkou oplocenou zahradu, ale je to na kopci, kde hlavně na podzim a v zimě je značný vítr. Jakmile se olistí stromy není to tak hrozné, ale i tak dumám, zda to včelám nějak výrazně nevadí. Jakmile uletí cca 300m jsou pod kopcem a mohou si už v klidu vegetit.
Uvažuji o vysázení tujek kolem úlů, ale to mi neřeší to, že jakmile opustí závětří úlu jsou na větru.
Jinak je to pěkné stanoviště, dost luk a hodně líp.
Díky
Mám pocit, že když jsem vybíral stanoviště já, tak jsem se někde dočetl, že vítr je mnohem větší problém než případný stín. Ale žádnou praktickou zkušenost nemám.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's