Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Moja skúsenosť z kočovania je tá, pokiaľ bolo veterné stanovište, boli veľmi bodavé včelstvá. Nedalo sa s nimi pracovať, dokonca ani priblížiť k úľom na 50 m. Všetko som zvaľoval na kvalitu matiek, menil a nič nepomáhalo. Akonáhle ich mám v závetrí, tak to je úplne iná rozprávka.
(20.11.2015 22:42)Happy napsal(a): [ -> ]Mám pocit, že když jsem vybíral stanoviště já, tak jsem se někde dočetl, že vítr je mnohem větší problém než případný stín. Ale žádnou praktickou zkušenost nemám.

Měl bys dbát na to, aby převládající směr větru nešel do česen. U mě je to od západu..... Takže mám česna orientovaná na jihovýchod nebo jihojihozápad. Měl jsem trošku problém u těch, jim foukal vítr "do zad", ale po ucpání zasíťovaného otvoru ve dvířkách do podmetu( asi pro aplikaci aerosolu) se to srovnalo. Dokonce jedny si to sami zalepily propolisem.Wink
Já mám stanoviště taky velmi větrné po celý rok. Česna a jih, ale z jihu je to chráněné odpadní haldou, vítr fouká od západu. Taky pozoruji stejně jako lecvy, že včely jsou ostřejší, přestože kupuji matky šlechtěné na mírnost (s původními se tady nedalo vůbec pracovat). Dále bych řekl, že včely mají méně kleštíka, asi možná proto, že jsou ostřejší. Na snůšku a vyzimování ten vítr nemá vliv.
Nikdy jsem si to do souvislosti nedal, ale pozoruji totéž.
Mimo to mám dojem, že včelstva vystavená větru trpí menším zalétáváním včel a trubců a jsou vitálnější.
Chci tam udělat včelín a před něj zástěny, takže foukat jim nikde nebude přímo do těch úlů. Jen jakmile opustí okolí úlu jsou na kopci vystavené větru.
Zase když máme tu zahradu je mi líto to nevyužít. U domu kde bydlím mám zase silnici první třídy, takže taky problémSad Tam chici nějaké rodiny také dát (až vyrostou tujky aby je dostatečně zvedly nad silnici.
Díky z Vaše rady
Mám za to, že vítr (či spíš průvan) jsou jedním z negativních faktorů. Když bude jediným (resp. jejich součet nepřesáhne určitou mez), asi to takový problém nebude, ale když se přidají další, už to včelstva nemusí ustát. Větrných stanovišť jsem měl víc, ale někde to bylo jen o obnovování včelstev a mizerné snůšce (čili zrušení po pár letech). Jiná byla OK.
Zdravím. Chcem začať včeláriť a hladám vhodné miesto. niečo som si už vyhliadol ale nemám vo všetkom jasno.
1. moožnosť. okraj obce na kraji lúky. smerom na juh luky, potok 50-100m vrby, západ obec zo zahradkami, sever park tu dosť kvitne
jesienka,východ zmiešaný lesdo 100m a medzi lesom a včelnicou ftekventovaná cesta 1.triedy. je to problé, tá cesta?
Alebo možnosť 2. asi 100m vzdušnou čiarov na opačnom konci dediny v záhrade bez možnosti výletu na lúky, cesta je dosť daleko, ale aj vrby dobré z jary sú nad 100m. neviem či je v tom podstatný rozdiel a čo by bolo lepšie..?
Dakujem za radu..
marian z tvojho popisu sa mne javí ako lepšie stanovisku to prvé, ale výhoda mať včely za ohradou tiež nie je na zahodenie...(viď vlákno o krádežiach)
Pre rozvoj včelstiev a aj pre množstvo medu je "dobré stanovisko" často dôležitejšie ako snaha včelára...
Ak začínaš pichni nejaký úľ na obe miesta a po dvoch-troch rokoch si sám odpovieš...Je ťažko radiť takto na diaľku, ja pri stanovištiach vzdialených len 5 km mávam často rozdiely medu v desiatkach kg...
Ak ale nechceš špekulovať a to stanovisko č.1 nie je veľmi blízko tej cesty , tak zvoľ prioritne to!Wink
Co do snůšky, tak jsou to od sebe velmi málo vzdálená stanoviště, pro včely takové vzdálenosti nejsou nic. Je třeba si uvědomit, že to, co může být pěšky štreka je vzdušnou čarou, co by kamenem dohodil. Jiná věc je blízkost vody, ten potok by stál za to zohlednit, vodu je dobré mít cca do 100 metrů, ale není to podmínka. Mít včely za plotem je dobrá výhoda a blízkost cesty také. Pokud je ta cesta dost frekventovaná chodci, tak je dobré to nějak ošetřit, vysázet porost mezi cestu a úly + nasměrovat česna jiným směrem než je cesta a dát úly, co nejdál od cesty.
Akurát som to videl tesne než si to sem postol. Cool
Je to složité ,ale na mém nejteplejším stanovišti fouká daleko více než na tom nejchladnějším. Přez to teplo je teplo rozdíl 200 m.n.m. je znát a v normálním roce dají na teplejším stanovišti více. Na nejchladnějším stanovišti jsem nechal 20 nejlepších včelstev a a těm chlad nevadí, mají takovou sílu že je nezajímá jak je venku. Mohou snadno dosáhnout 1000m.n.m. a někdy tam meduje les když jinde snůška není. Stojany tam mám na 50 včelstev tak že kdyby to tam začalo bejt dobrý tak tam můžu snadno navozit další včelstva. Je to jen plán ,za ty roky se však už mnohokrát ukázalo že teplo je teplo.
Zdravím, chtěl bych se zeptat zkušenějších, jaká vzdálenost je možná mezi stanovišti včel. Myslím tím, do jaké vzdálenosti je možné ke včelám dojíždět. Zda například stanoviště vzdálené 100 km od bydliště je již moc nebo se to ještě dá zvládnout.
Záleží od množstva času a peňazí. Ak je dostatok jedného i druhého, dá sa to trebárs i 500km...
mám tři stanoviště - na dvorku - 3km a 330km od sebeSmile
Ahojte,
Nejsem žádný zemědělec, ale ... ke včelkám jsem od dětství tíhnul.
Loni na podzim se mi podařilo za ?rozumné? peníze koupit pozemeček na Břeclavsku konkrétně tady Mapa katastru nebo podle googlu přibližně tady.
Prozatím to je v prostřed pole, ale přístupová cesta a biokoridor kolem odvodňovacího kanálu už jsou vytýčené.
Když - podél hranic zasadím maliny/ostružiny, víceméně do rohů nějaké stromy s potencionálně vyšším vzrůstem, v ploše ovocné polokmeny + zase nějaké ovocné keře a luční osivo, biokridoru taky pomůžu (nějaké lípy, keře)...

Šlo by to pro bobby včelaření?

Díky za rady/názory....
Sice včelařím jen pár let, ale zase jen několik km daleko Smile
Osobně bych tam včelky nedával. Proč?
Já počítám efektivní dolet včel 2,5 km. Polovina plochy této kružnice je voda, z níž nebudou mít vůbec nic. Druhá polovina je zemědělská půda, kde asi budou převládat obiloviny. Samozřejmě záleží, co pěstuje místní družstvo. Takže co reálně bude v doletu pro včelí pastvu?

já bych se raději podíval po stanovišti někde mezi Přibice, Ivaň, Pouzdřany, Vranovice. Tam je více lesů.
Těžko soudit, jestli je to opravdu blizko vody, ztrácí včely polovinu prostoru. Pokud však nic jiného nemáš, jdi do toho. Neodkládej čas začátku včelaření. Začni, kde můžeš, stanoviště v budoucnu můžeš najit jiné. Důležité je být u toho a ziskat praxi. Každý odklad znamená ztrátu jednoho roku... Ať se daří!
Nejlepší je zkusit to, tak 3 sezony. A ono se uvidí. Co vím, tak v Hustopečích jsou kolegové, kteří chodí i sem na VF. Tak třeba poradí.
Jiří
Dobrý den,

hledám vhodné místo pro umístění svých včel ve Středočeském kraji (spíše blíže Praze). Nevěděl byste někdo o nějakém příhodném místě za rozumný peníz? Dosavadní umístění už přestává vyhovovat. Včelstev mám zatím 7, hodlám ale pozvolna rozšiřovat počet.

Nároky nemám nijak vysoké - klidné místo s dostatkem pastvy, dosažitelné autem, dostatečně vzdálené od sousedů. Velikost pozemku v řádu mála desítek metrů čtverečních.

Předem děkuji za jakýkoli tip!

Jakub H.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's