Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Možno to môže byť aj matkami. Nehadam sa. Keď som mal prvé včely tak som sa s takýmto niečím nestretol ani u jednej z 10 rodín. Po presťahovaní sa začínam opäť od znovu takže preto mi to prišlo zvláštne. Bohužiaľ nemám ešte svoje vlastné stanovisko len mam zapozicany kúsok záhradky na znovu rozbehnutie. No nič človek sa učí celý život.
Ahojte, rád by som sa s vami poradil ohľadom výberu správneho stanovišťa. Som začínajúci včelár a som momentálne v teoretickej rovine. Vyhliadol som si jednu lokalitu. Ide o lúku cca 150-200 ha, ktorá je obklopená lesmi v podobnej rozlohe. Teoreticky by som som včely mal uložené v maringotke. Vyznačil som zopár lokalít číslami, a chcel by som vedieť, kde by ste úle položili vy. Údolie s potokom je od lesa na pravo vzdialené 550-600 metrov. Nadmorská výška cca 250-270 mnm. Je to kľudná lokalita, kosí sa raz, max. 2x ročne. Momentálne sa tam nič nepestuje. Predtým sa tu pestovala kukurica a repka. V okolí je jedna dedinka. Ja by som úle položil niekde k lesu, ale čítal som, že je lepšie mať včielky pri vode, tak preto sa neviem rozhodnúť. Na začiatku budem včeláriť s max. 5 úľmi. Koľko úľov by podľa vás uživila takáto lokalita? Škoda, že v blízkosti nie je agát. Ďakujem Vám za každú radu.

Foto:
http://jyxo.info/uploads/65/65fb4068fd50...307235.jpg
Ahoj Derik, já bych je dal jak máš tu jedničku, jenom bych je trochu posunul do leva, aby na ně pěkně svítilo východní sluníčko a zároveň budou pěkně kryté před severakem.
Duležitá je i voda. Suche stanovište na kraji lesa není dobré.
Orientácia je štandardná? dolu je juh a hore sever?

Na suchom stanovišti môže spraviť napájačku.
Hlavně dopravní obslužnost.
Vezmi si do rukou dvacetikilovou bednu velikosti nástavku a projdi se s ní jednotlivými stanovištěmi a dobře se dívej.( trochu se zapotíš )
Najdeš dobré slunné , odpoledne trochu zastíněné stromy místo pro včely a hlavně pro sebe. Včela 50 metrů lehce doletí k vodě ale tahat úly , nástavky , med , krmení 50 metrů k cestě do auta či vozíku to tě brzy přestane bavit.
Josef
Obsluznost jiste.Koncem zimy bych pridal navstivit prostor casteji a divat se,kde sviti slunce (mikroprolety),kde nefouka a kde je dostatek lisek ci jiv na brzke jaro.Stanoviste,polovina uspechu.zbytek na dovednostech,odhadu a stesti.
Ďakujem za odpovede a čakám na ďalšie. Ako som spomenul, čítam si odbornú literatúru aj fórum. Predtým by som napájanie vybavil hocijakou nádobou s vodou Smile Ale čím viac človek číta, tým viac mi vychádza, že najlepšie je mať v blízkosti nejaký potok. Takže by ste odporúčali stanovište č. 1? Orientácia je štandardná, hore sever, dole juh. Prakticky každé staovište je dobre dostupné. Tá štvorka má výhodu, že je pri potoku. Ale zas neviem ako včielky reagujú, keď musia letieť smerom do kopca Smile Alebo je im to jedno? Pred vetrom je to dosť dobre chránené, vietor sa vyskytuje 2-3 krát do roka. Dá sa z takejto lokality predpokladať aká bude znáška ak by bol slnečný rok? Nechcem aby hladovali Smile
Musím říct, že ta mapa bez měřítka a vrstevnic je pro mě málo na určení stanoviště.
Z orientace světových stran se dá jen řešit oslunění a to vzhledem k tomu, že budou úly ve stínu maringotky nemá až takový význam.
Jak už ti tady radili projdi si to až bude slézat sníh. Všímej si kde jsou návěje sněhu, kde roztaje nejdřív, skutečně, kde taje nejlíp ne odkud ho vítr nejrychleji odfoukal.
No a potom je postav na místo, kde nefouká a je sucho a teplo.
Osobně mám rád místa jak vy říkáte s burinou, je tam klid a pořád něco kvete. V tom lese určitě taky budou vhodná místa pro stanoviště na mýtinách s malinami, ale jak už jsem psal ta mapa je moc "slepá", aby to z ní člověk od compu vyčet.
Samozřejmě celosezonní dojezd autem až před dveře maringotky to je podmínka.
Ono az budes vcelarit delsi dobu mozna prijdes na to ze mista co vypadaj blbe pro tebe budou pro vcely naprosto skvele. Vcela je puvodne lesni takze i v lese najdes hromadu mist dobrych pro vcelu.never tomu ze si vodu nenajdou a kdyz das napajecku abys potom jako ja zjistil ze jsou tam zamokrene louze blata od prasat a vcelam to naprosto dostacuje.kouzlo vcel v lese pod stomama (pouze listnate) spociva v tom ze na jare tam jde hromada slunce a pak v horkach tam maji prijemne nemusi nosit tolik vody chladit a tak.docela velka nevyhoda je horsi svetlo ale da se najit misto bez dvou tri stromu a tam je to o poznani lepsi.jak uz jsi dostal zde rady bez brzo z jara a tak vybirej. Nejhorsi pro vcelu je vychodni vitr mrazova kotlina a prime umisteni na slunci taky uz neni ono.vcely patri pod strom pokud to jde.obsluznost autem je na tobe ja sel opacne a zamerne volil spatny pristup a poridil tereni auto na tech stanovistich je klid nikdo tam nejede a nechodi krom myslivcu a ty podpor medem a medovinou..me uz se to vyplatilo mit pritele na telefonu co ma navic hned u sebe nejakou tu kulovnici nebo brokovku.nevybirej jen podle tvych predstav ale vic podle vcel....
(04.09.2018 6:51)Derik napsal(a): [ -> ]Ale zas neviem ako včielky reagujú, keď musia letieť smerom do kopca Smile Alebo je im to jedno?
Radšej s prázdnym bruchom hore kopcom a dole s plným ako naopak Big Grin
Musíš vycházet z místních podmínek , neumím si představit spatný přístup ke včelstvům. Mám několik stanovišť a riskovat přístupnost ?

1. Vytipovat vhodné stanoviště je jenom první krok.
2. Zjistit majitele pozemku a dohodnout umístěni.
3. Dohoda s majitelem přístupové trasy.
4. Dostupnost nesmí ohrožovat dešťové srážky . ( přidávání nástavků , krmení ,nepočká na vysušení podmáčeného přístupu )

I když neznám měřítko snímku tipuji vzdálenosti jednotlivých vybraných stanovišť v rozmezi pár set metru.
Pro dolet včel to není problém ale najít správné mikroklima stanoviště se da jenom na místě .
Josef
Spatny pristup na stanoviste je relativni...je to totiz o tom cim ke vcelam jedes.pokud mas cim tam dojet horsi pristup neni problem a rada vyhod..pokud nemas cim je velice casto obri problem hlavne dnesnich radoby aut do terenu mokra trava..to je nejvetsi past na auto obzvlast kdyz cesta vede lehce do kopce.me se nikdy nestalo ze bych ke vcelam nedojel jen je ruzna vrstva bahna na strese.nicmene mas v el malo a tohle asi zatim resit nemusis ale vyhoda techto mist je ze se jim vetsina vcelaru obloukem vyhne ..
Po dlouhém pátrání jsem si vyhlédl jedno stanoviště. Je to taková slunná mírně zarostlá louka, asi 500-600 metrů je velký sad, 400 metrů les, řeka je 100 metrů, přístup autem je také a je to asi 250 m.n.m. těsné okolí tvoří různé zahrady a remízky. Jediné co mi trochu vadí, že do půl km. jsou další dva včelaři, jeden má asi 20 včelstev a druhý 15.
Co na to říkáte?
Já mám na jednom fleku 110 včelstev a nepocituju, že by to byl problém.
sním či bdím?Smile
ty jsi velký pohádkář,že?
Jaký problém by měl pociťovat?
Možno nižšie výnosy na včelstvo . A tie tento rok, mal . Takže by to mal pocítiť.
Ale možno to bolo len zlým rokom ....
Mám trochu obavy z toho co má těch 20 včelstev. Tak trochu na to se.e a jeho vcelin by mohl aspirovat na nejhorší stanoviště... Jinak Louky jestli je pravda co pises tak to mi přijde jako docela hazard, co třeba mor, zloděj a nebo vandal? Podle mě je lepší mít takové množství včelstev rozptýlené na více místech.
Ak sú v okruhu 2 km len tie dve stanovištia, nie je to veľa. Susedov si nevyberieš.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's