Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Jde hlavně o tu skládku, dnes jsem to tam prošel a to fakt nee. Už mám náhradní řešení, ale voda je relativně daleko 200-300 metrů, není to moc? Hlavně na jaře?
Jinak Honzo já zhruba vím kde vcelaris, pokud to máš někde u domu. Když jsem byl malej, tak jsem bydlel kousek od tebe Wink
Daleko to není napsal sem ti SZ
(14.11.2018 21:59)Slavík napsal(a): [ -> ]Už mám náhradní řešení, ale voda je relativně daleko 200-300 metrů, není to moc? Hlavně na jaře?

V nouzi dáš poblíž nějakou napáječku. Já mám krásnou přírodní tůňku do šesti metrů od včel a takřka neustále ji ignorují a lítají někam do háje. Pidipotůček je asi třicet metrů od stanoviště, potok v lese taky pár set metrů daleko, zahrádkáři zhruba sto metrů (tam jistě taky nějaká voda bude. Nevím, kam lítají, když mají vodu takřka u vchodu.

Každopádně ty včely neberou jen z klasických zdrojů a la potok. Stačí jim podmáčená půda, sem tam s prosakující vodou, po ránu rosa, atd.
Ahoj, budu muset přesunout včely cca 200m. Je to pěkný místo, ale cesna budou muset být směrem na sever, možná severozápadně. Je to velký problém? Mám to v plánu někdy na podzim, až nebudou létat...
Kohout psal že na sever špatný ale může to být všude jinak. Zkus jedny přestěhovat teď a sezóna ti napoví.
Nepsal jsem že sever je špatný.

Měl jsem včely na paletách po čtyřech úlech s výlety na čtyři strany.
9 palet, 36 úlů na 4 stanovištích. Všude ty jižní a východní byly nápadně silnější. Domnívám se že zalétávaly. Že "zadní" včelstva posilovala létavkami "přední" včelstva.
(27.03.2019 18:39)Slavík napsal(a): [ -> ]Ahoj, budu muset přesunout včely cca 200m. Je to pěkný místo, ale cesna budou muset být směrem na sever, možná severozápadně. Je to velký problém? Mám to v plánu někdy na podzim, až nebudou létat...

Dobrý to není ,ale ani žádná katastrofa. Hlavně aby ten plac byl celkově prohřátý sluncem, Západ by byl dobrej

(27.03.2019 19:12)richard1 napsal(a): [ -> ]Kohout psal že na sever špatný ale může to být všude jinak. Zkus jedny přestěhovat teď a sezóna ti napoví.

Nyní se to stěhovat nedá , Všechny včely by v sobotu odlétli 200m na své staré místo. Zůstal by zachlazenej plod a pár mladušek. No katastrofa. Odstěhovat 3km. a za tři neděle navozit na vybrané místo. Nebo kdybi bylo tři týdny hnusně bez letu tak by to snad šlo přímo.
Co říkáte na stanoviště v lese mezi vzrostlými stromy na vrcholku svahu nad údolím, česna na JV, není to úplně bez Slunce, díky tomu svahu je tam proluka v korunách.
U vás je teplo tak asi jo. Jen aby to nebyl vídrholec.
Jednou jsem slyšel, že je jedno zda jsou cesna na sever hlavně tam nesmí foukat, tak nevím no. Teď je určitě převážet nehodlam, jak píše Zdeněk byl by to pruser... Jinak to místo mi jinak přijde pěkný je tam takové teplé klima a sucho, přitom kousek je potůček. Teď je mám na Jihovýchod, ale fouká tam jak blázen a je to moc na očích.
Co se větru týče, je to úplně v klidu, je to celé v závětří, jen nevím, zda se v lese včely nebudou motat jak Maďaři v kukuřici. Přece jen se doposud viděl včely umístěné na rozhraní les-pole, les-louka. Má někdo zkušenost?
Neboj včela pochází z lesa. Mnohdy se mi zdá že lítaj podle souřadnic nejen podle zraku.
Znám X stanovišť uprostřed lesa _ vysokých stromů - a jsou v pohodě. F.V.
Taky jsem jedno v sousedstvi videl.Rikal jsem si,ze je to hazard dat vcelstva mezi mohutne smrky.No a letos se jeden tenhle obr ve vichrici ulomil a spadl presne v podelne ose ulu.Finito..Kdyz mezi stromy,tak obezretne a s rozvahou.
Mám včely uprostřed lesa víc jak 8 let a super.Nutne je jak poznamenal Josef dávat pozor kam se dají a z dálky se vyhnout smrkum.ja je mám mezi listnáči ale v dopadu stromů jsou Modřiny ty se ale nikdy nevyvrati ani nezlomí ale zato z nich padají silný četba takže taky bacha ty by ul taky znicily
KTM
Jak vypadá snůžka a poměr medů květový:medovice na takovém stanovišti?
Výhledově bych chtěl jedno stanoviště v lese kde v okruhu 7km není nic jiného.
Les je smíšený s převahou jehličnanů plus keře.
Pavle to ti neřeknu tak daleko já to nemám bohužel nejbližší louka je cca 500 metrů je to takový smíšený,takže mám jak květovej tak medovici.ale pravda je že převaha kvetoveho je z Javoru.pokud máš takhle super stanoviště jde hlavně o to aby z jara byl pyl takže ti doporučuju teď to tam projet a sám uvidíš co tam pokvete ono se to nezdá ale ve smíšeném lese je jak hromada jiv tak třešní teda tady u nás.a pak už toho v lese je spousty pokud tam je smíšeném počítám že to bude dobré.Na medovici se jednoduše rid dle mravenišť okolní producenty a pak co nejblíž včely protože já mám ověřeno že 500 metrů v lese udělá ve snůšce hodně.Hlavne umístění včely někam pod listnáče ať máj z jara slunce pak je stín bude chladit a zbytečně nemusí trávit čas vetranim.ja se je snažím dávat pod lípy těm trvá dýl než maj lupení.pokud najdeš dost mravenišť počítej že medovice bude sice každej rok jinak ale bude i když je rozdíl i mezi Včelaamama jak ji dokážou sebrat.pak bude hodně záležet zda ti vyjde počasí protože po 10 hod toho v létě už moc neseberou..mne se vždycky vyplatí vzít psa a dát si dva tři výlety lesem objedu to autem a do lesa peso a hledám které místo se mi nejvíc zamlouvá spoléháme na vnitřní cit a zatím my to vychází..hlavně chod ráno a zjistíš jak a kolik slunce kam jde a neboj se mýt ouly přímo mezi stromy..
KTM
Dík.
To místo je ve svahu a z listnáčů převládá buk. Do toho jasan a javory jen babyky.
Jehličnany smrk, borovoce a trochu modřínů.
Sem tam paseka, hloh, maliny, ostružiny,, kapradí, jeřabina.
Kousek od místa je studánka a dole je rozšířené údolí připomíná trochu lužní les a jsou tam i vrby a mraky devětsilu.
Dám tam letos na vyzimování dva oddělky a budu je příští rok pozorovat
Jo tak to co popisujes se mi tuze líbí..Na buk bacha občas z něj spadne suchá větev jak poradna chlapecká ruka ale není to často dá se to pohledem lehce kontrolovat.Buk je super na medovici mne z něj pyl nenosej máš malou význam.hodnotu.Babyka je super stejně jako jiný javor pocital bych z pěknou pravidelnou snůškou z něj a pyl je taky dobrej.Jasan jen pyl ale zbytek je tady ok.zkus schválně pokud bude vaše prohledat ty mravence a uděláš si obrázek sám..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's