Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Zdravím,letos budu začínat. Mám už vybrané stanoviště,ale nejsem ještě rozhodnutý jak vytvořím stanoviště pro úly. Nabízí se například ztracené bednění a na ně trámy. Jedná se o místo ve starém sadu který je ve svahu. V části kam chci ale úly umístit je cca 1m široká kaskáda. Musel bych ještě asi kus odkopat abych rozšířil rovinu. Ale otázka je. V místě bývá vysoká tráva ale mám v plánu dát na prostor včelnice geotextílii. Rád bych ale poprosil o radu co byste dali jako podklad pod stojany. Zda nějaké dlaždice nebo jen štěrk. Myslím že kdybych dal jen tak ztracenko na zem tak mohlo by se to časem hýbat. Díky.
na první stanoviště jsem v 2019, kdy jsem začínal, dal na vodorovně srovnanou zem štěrk a na štěrk geotextilii a na textilii chodníkové dlaždice a na ty teprve postavil stracené bednění a na to dal hranoly 10x10 cm. stavba je to krásná, vyhrál jsem si s tím a drží to stabilitu a doufám, že to vydrží na věky.

druhé stanoviště jsem již takto důkladně nedělal, protože jsem neměl čas a asi ho budu o pár desítek centimetrů posouvat, tak jsem jen srovnal zem v místě kde jsem stavěl pilíře = ztracené bednění, na srovnanou zem jsem dal dlaždice a na ně ztracené bednění a zase hranoly 10x10.

určitě bych nedával jen ztracené bednění, skrz dlaždice se lépe rozloží zátěž na větší plochu a podle mne déle nebo na věky bude pilíř=tvárnice ztraceného bednění ve vodorovné poloze....nevím ale, jestli když je to ve svahu, tak jestli svah trochu nebude ujíždět nebo to nebude podemílat stékající voda a i když to budeš mít ze začátku na dalždicích a vodorovně, tak jeslti se to nebude časem trochu hýbat, ujíždět.

určitě tu kaskádu rozšiř, abys měl dost místa na manipulaci za úly....doporučuju postavit si někde na dvoře jeden úl a pak se kolem / za ním zkusit "motat" s nástavkama a všema proprietama a tak zjistíš, kolik místa kolem úlu/-ú potřebuješ.
[Obrázky: IMG-1041.jpg]
Mě to vyhovuje takto, pod každým úlem je ztracené bednění na štěrkovém podkladu, pokud se to hne tak jednou či dvakrát do roka to oběhnu s vodováhou a dorovnám dle potřeby, mám to obložené většími kameny kvůli slepicím, aby to nepodhrabávaly.
Osvědčilo se mi to lépe než bednění a na něm trámy, tam se při práci v jednom včelstvu přenáší otřesy na ostatní včelstva takhle ne. Občas mám v řadě úlů kostku na prázdno, tu využívám na odkládání nástavku nebo tam frknu oddělek dle potřeby.
paipapi: podobně to mám v planu taky. Dlaždice 50x50 + bednění 50x40 pod každý úl. A volnější rozestavění úlů v prostoru (cca po 4).
zrovna tento víkend jsem obnovoval stojany na stanovišti (dočasně přestěhováno kvůli těžbě dřeva). Používám tkanou textilii šíře 1,5 metru, ztracené bednění, formistopy, trámy 8x12 cm, štěrk frakce 15-22 mm.
Pod bednění udělám díru, do ní cca 10-15 cm štěrku, kvůli odvodu vody, aby se to v mrazech nezvedalo. Do folie vyříznu otvory na bednění, za stojany mám cca 15 cm, zbytek před stojany. K zemi přichytnu drátěnými sponami. na bednění formistopy, na ně trámy "na kant", na to úly. Rychlé, laciné, spolehlivé, v případě potřeby lehce rozebíratelné.

[attachment=6102] [attachment=6103]
Můžu se ještě zeptat zda někdo z Vás řešil žádost na MěÚ o pronájmu pozemku za účelem umístění včelnice? Totiž jde o starý sad ale pozemek patří městu. Mně bude stačit pár m2 ale nevím jak to zformulovat aby to bylo pro "ouřady" uspokojující. Díky.
Ja som dostal povolenie na umiestnenie stanovišťa od Obecného úradu. A teraz tam sa snažím to stanovište zriadiť.
Písal som len žiadosť a priložil som mapku kde si predstavujem, že by som tie včely umiestnil. A kade bude prístupová cesta.
Dobré je i nejakým spôsobom zdôrazniť prínos pre to mesto či obec. Napr., že dané miesto vyčistíš a budeš udržiavať, ... Tuná sa fantázii medze nekladú, len treba pamätať na to že ti to potom môžu dať do zmluvy a ty to budeš musieť i robiť.
A ja som tam písal i ako si predstavujem že to stanovište budem využívať. Napísal som, že tam umiestnim len stojany a umiestnim úle. Ale teraz špekulujem , že by som tam zatiahol voz a obávam sa reakcie obce....
Řešil jsem to kdysi, chtěli po mě dost vysoký nájem, ale tomu rozumím, město má svá pravidla na pronájem a nerozlišuje zájmové včelařství od pozemku na reklamní tabuli.
Nyní mám u soukromníka za pár sklenic medu.
Ja mám u tej obce zadarmo, asi usúdili , že budem pre obec prínosom, hoci v nej práve nebývam. Do žiadosti som písal, že som ochotný aj platiť... Robili sme tam projekt výsadby stromov vlani a tak sa trochu poznám so starostom.
(15.03.2022 12:53)papipapi napsal(a): [ -> ][Obrázky: IMG-1041.jpg]
Mě to vyhovuje takto, pod každým úlem je ztracené bednění na štěrkovém podkladu, pokud se to hne tak jednou či dvakrát do roka to oběhnu s vodováhou a dorovnám dle potřeby, mám to obložené většími kameny kvůli slepicím, aby to nepodhrabávaly.
Osvědčilo se mi to lépe než bednění a na něm trámy, tam se při práci v jednom včelstvu přenáší otřesy na ostatní včelstva takhle ne. Občas mám v řadě úlů kostku na prázdno, tu využívám na odkládání nástavku nebo tam frknu oddělek dle potřeby.

keby to poprelievaš cementovou vodou,nekuslo by sa to tak ze by sa ti to uz nepohybalo ? uvazujem nad niecim takym na jednej vcelnici
Gusto já mám tiež stratené bednenie pod úľmi a len som spodok vyrovnal a rohy bednenia podložil tehlami. Zatiaľ to ani nehlo.
Zdravím a prosím vážené včelaře o seriozní radu, já starej blbec musím na stará kolena stehovat z lesa kvuli brouku a večným vichřicím a polomum 10 včelstev na svoji zahradu za domem. Jenže moje zahrada sousedí se sousedovou a oni tam jezdí na volné dny chalupařit, jsou to duchodci 75+82r. A ted, já musím nebo mi nic jineho asi nezbude dat včelstva cca 2 metry od meho latkoveho plotu 120cm, kdy zada ulu budou na sever k sousedovi a česna na jih ke me na zahradu. Co myslite, budou mu včely delat potíže?Mam riskovat potíže?Dekuji a moc si vážím všech názoru.
slamos1, já včelařím teprv od 2019, ale furt včely pozoruju, tak mám vypozorováno, že z úlů vyletují v naprosté většině a nejradějí směrem za sluncem. Takže jestli máš souseda na severu a ještě za zády úlů, tak bych se potíží, ve smyslu, že si včely ze sousedovi zahrady udělají takzvaně "průchoďák" nebál. A i když pátračky najdou směrem přes sousedovu zahradu nějaký zdroj snůšky, včely se nad jeho zahradu stočí již v dostatečné výšce, aby mu nesrážely klobouk z hlavy a sousedce necuchaly vlasySmile.

Kdybys chtěl mít jooo jistotu a argument, tak bych na ten plot přidělal takovou tu zelenou zástěnu, přičemž bych ji připevnil na nějaká bidla, aby horní okraj byl cca do výšky výšek postav tvých sousedů.

Otázka je, co jim roste na zahradě, pokud tam budou mít v létě a v podletí včelařské nektarodárné a pylodárné rostliny, tak jim ta včely půjdou tak jako tak, a nejen tvoje.

Jediný co je na zahradě ve spojení s včelama blbý, je takovej ten jetel plazivý, ten když kvete tak bývá obsypán včelami a když člověk chodí bos nebo v pantoflích / sandálech, tak snadno může nějakou včelku na tom jeteli přišlápnout a dostat žihadlo. Ale, že by pracující včely útočily na nepracující penzisty to myslím nehrozíWink
Dekuji, tak bílý jetel určite nehrozí, zahradku maji vetšinou ke konzumu a neustale okopávaji a pleji takže se tam nic nechytne, mnohokrat jsem se se svojí zahradou stydel. Co se týká plotu, když jsem ho před lety delal tak jsem chtel 180cm, soused me přesvedčil že by mu od jihu stínilo tak je 120cm.A je fakt že se slunce točí skutečne pouze před uly, soused je tvrdej sever odkud k nám skutečne táhne zima.
v pátek pojedu na stanoviště na písecku, tam mám dva stojany se včelami necelé 2 m od plotu (výška plotu cca 150cm) se sousedem, soused je na jihjihovýchod, úly jsou zády k plotu. Tak se schválně podívám, jak včely létají kolem té 10. hodiny, kdy už je teplo a začnou létat za snůškou a dám vědět. Vzhledem k tomu, že mají slunce za zády, tak bude zajímavé podívat se, jak vysoko letí tím směrem. Navíc směrem přes souseda je v dáááááááli řeka a rybníky, tak je dost pravděpodobné, že tam létají na vrbu jívu, ze které pozoruji intnezivní přínos pylu. Tak bude co pozorovat.
Tomáš ja mám pri chate tiež včely "chrbtom" k susedovi, za nimi 2 metrový plot...
...včely vylietavajú a idú tým smerom kde je znáška...
v sezóne sa tie smery, kde letia a odkiaľ prilietavajú niekoľko krát menia...
...zjari na jelše/olše k potoku neskôr všetkými smermi za ovocnými stromami... potom hore záhradou k repke, neskôr na východ k agátu.. a zvyšok leta kadetade...
U meho souseda jsou pouze 4-5 menších ovocných stromu a zelenina
já mám ještě vypozorováno, že na napáječky, které mám v Praze cca 10-12 metrů od stojanů, a na písecku, kde je mám od jednoho stojanu cca 10-12 metrů a od dalších dvou cca 30-35 metrů, tak kde včelám nestojí nic v cestě, tak letí ve výšce cca 1 - 1,5 metru (možná to ale závisí na tom, jak vysoko je od země česno úlu, ze kterého na napaječku letí...mám česna cca 0,5 nad zemí).....poznám to podle toho jak je vidím letět nebo ty co nevidím, tak když na poslední chvíli vkročím mezi napaječku a stojany, tak vidím, kam do mě vráží, když se mi na poslední chvíli nevyhnou. Ty včely, které letí od stojanu, kde cca v půli cesty mají mladé vrby v květináči (z OBI nebo kde jsem je kupoval) a stromkové angrešty, které jsou cca 1,2 metrů vysoké, letí na napaječku a zpátk do úlů obloukem kdy s rezervou cca 0,5-1m přelétají ty angrešty a vrby.

tak si myslím, že ten plot přeletí ve výšce bohatě postačující na přelet nad sousedem a sousedkou......ještě jsem neviděl, že by ty včely létaly skrz plot....k jednomu sousedovi máme klasickou drátěnku, k druhému sousedovi máme dřevěné latě....řek bych že včely volí cestu nejmnešího=žádného odporu....ledažeby u sousedů našli zdroj vody a létaly by na něj přízemním letem a potkávaly se přitom se sousedy.
Ja mám vypozorované, že kým niekto len prejde vo vzdialenosti do +-15metrov, tak je to v poriadku. Keď tam však pracuje, kope, seká, zhrabuje tak je zle. Možno k tomu prispievajú pachy potu, piva, u žien aj rôzne umelé vône. Najprv som myslel, že je to len v dňoch bez znášky, lebo vtedy boli sťažnosti častejšie a nepomohla ani tieniaca textília. Neskôr som zistil, že aj pri silnej znáške, keď sú včielky ťažšie a je silná premávka vo vzduchu, tak pri narazení do človeka takmer okamžite pichnú.
Emer - tak takové včely bych v dosahu sousedů i mojí rodiny neměl. Něco není ideální.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's