Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jo tam pod tu višeň, aha. Myslel jsem před stodolu, na ulici, tam jak je za ní vidět ten ořech vysokej.
No zatím je to půl na půl. Jinou možnost zatím nemám a nechci. Buďto na střeše s přistíněním, nebo za tím plůtkem pod višní v zahrádce. Napřed jsem to dal pod višeň a pak sem to zkusil přesunout na střechu. Teď zase přemýšlím, jestli to nevrátit. Jedná se mi tady asi fakt o max 4 úly na naučení. Pak bych to dal z domu, na políčko. Ale to nejdříve za 2 roky. Myslím, že by to šlo i tam, i tam. Nechci z tohoi dělat vědu. Včelky jistě přežijí i tam i tam. Jen jsem chtěl znát Vaše názory, co by bylo lepší. Na dvorku sedáváme často, ale na zahrádce jen občas. Je to spíše zatravněná plocha.
Tak to neřeš a nech dva na verandě a dvě doleSmile Druhý rok budeš vědět kde je to lepší. Zda po žebříku, nebo po zemi.
Taky řešení Big Grin
Mě by se to líbilo na zahrádce, podle těch fotografií tam bude přes poledne chládek (stín) a potom odpoledne a navečer slunce.
To se jim musí zamlouvat. Odpadlo by tím nějaké to stínidlo na střechu. Kdoví jak by to vypadaloBig Grin
(09.04.2012 16:04)alesjochman napsal(a): [ -> ]Jedná se mi tady asi fakt o max 4 úly na naučení. Pak bych to dal z domu, na políčko. Ale to nejdříve za 2 roky.

Můj kamarád Kaji mě hned na začátku včelaření řekl, že včelař se pozná po 4 létech. To už budeš vědět, že alespoň neděláš moc průserů. Taky už ten začátečnický stres nebude to nejpodstatnější a začneš se na včely dívat jako na součást přírody.
(09.04.2012 19:04)vojtab napsal(a): [ -> ]Tak to neřeš a nech dva na verandě a dvě doleSmile Druhý rok budeš vědět kde je to lepší. Zda po žebříku, nebo po zemi.

Taky řešení. Ale po žebříku nemusím. Mám tam dobrej přístup po schodech.

[Obrázky: Optimal_016.jpg]
teda, já jsem také novic, ale na té střeše bude určitě vedro jako prase. A ehm, nebudou ti kálet přesně na to prádlo??Big Grin
Je to ale o tom, že když budou nahoře, člověk si řekne jaky by bylo, kdyby byly dole a naopak. Pokud je možnost mít je na dvou místech zároveň, zmenšují se pochybnosti a příští chyby. Jiné by bylo jen se třemi oddělky Smile Ono vyzkoušet se má všechno ne? A pokud to jde v jednom roce je to o to lepší. Já bych volil tuto cestu i přez ten chic co na střeše bude. Ve městech na střechách to není lepší. To že tam nepotřebuješ žebřík je jen dobře Smile
Nevím, jestli jsem málo hledal, ale nikde jsem nenašel, jaké jsou podmínky pro postavení úlů do lesa. Jde to libovolně a kamkoli, nebo je to nějak řešeno? A ským?



Zkrátka koho se mám zeptat, pokud si je tam budu chtít časem dát. A to určitě budu!
Určitě je třeba se zeptat majitele, každý les někomu patří, pokud ne soukromníkovi, tak určitě nějaké lesní společnosti.
Nejlepší je dohodnout se s majitelem lesa, v případě státních státních lesů s polesným. Dnes je také spousta lesních družstev obcí takže se správcem, na obci by měli vědět kdo to má na starosti, a poradí kam se obrátit.
Jinak je pro umístění vhodná alespoň částečně osluněná paseka aby úly nestály celý den ve stínu a vyhledat místa s bohatým podrostem maliníku - skvělý zdroj snůšky.
Při jakémkoliv umístění včelstev na cizí pozemek je třeba mít povolení majitele toho pozemku.
Ideálně písemné - co kdyby se jeho žena jednoho rána špatně vyspala... Wink
Určitě se podívat do katastru nemovitostí a zjistit čí pozemek je.
Pokud je to soukromník, požádat o pronájem, nabídnout med apod.Wink
Pokud jde o podnik , stát..... je nutné zjistit kdo má na pozemek vlastnické právo, příslušnost s pozemkem hospodařit a opět kontaktovat, chtít povolení k umístění včelstva- pronájem,nájemní smlouvu, povolení ke vstupu atd.

" Podle lesního zákona v rámci obecného užívání lesa ( paragraf 19, odst. 2) mohou chovatelé včel se souhlasem vlastního lesního pozemku umísťovat svá včelstva na lesních pozemcích".

Prostě zjistit vlastníka pozemku a pak ještě aby to byl lesní pozemek, aby nebyl uveden na katastru jako ostatní plocha, pak by neměl být problém.



Podařilo se vám někomu sehnat povolení na umístění včel do vojenského lesa????
S lesy ČR to prý problém není, ale bohužel mám po okolí jen lesy vojenské.
Vlastnické právo má Česká republika, příslušnost hospodařit s majetkem státu Ministerstvo Obrany, příslušnost k organizační složce právnické osoby má Vojenská ubytovací a stavební správa.... s těma všema bych se dohodla, nabídli možnost pronajmout pozemek...ale bohužel poslední slovo má Újezdní úřad vojenského újezdu Brdy Jince, který mi nedá povolení ke vstupu, protože lesy jsou určeny pro výcvik armádyAngry

zaparkovat tam není kde, lidí jak na Václaváku...stanoviště by to bylo nádherné, ale asi mám smůlu.
Přikládám fotky dokazující, že při vhodné úpravě stanoviště a volbě linie lze včelařit přímo v obyvatelné zóně zahrady.

[attachment=1118] [attachment=1119] [attachment=1120]
Honzo, ale zabudol si dodať, že aj pri primeranom množstve včelstiev....
Určitě, na 70 včelstev to není, nicméně přímo na zahradě plánuji cca 12-15 včelstev (zahrada 450m2).
a taky je rozdíl na jaře, kdy včely neví kam dřív letět a na konci léta, kdy nemají co na práciWink
Zatím to šlo, uvidím, jak se situace bude vyvíjet dále. Mám spíše v plánu produkční včelstva umístit do terénu a doma dělat oddělky a matky.
Kolega včelař na šumave má na zahrade u domu přes 30 včelstev....
Chtěl bych zjistit jestli má někdo včely v podobné nadmořské výšce jako já. Je to cca 820 m.n.m. gps 50°41'49.346"N, 15°32'33.700"E.
Referenční URL's