Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volba stanoviště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.02.2012 13:20)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Já jsem třešeň nasadil přímo mezi úly, viz. příspěvek. Sice zatím nestíní, ale časem bude. Než bude tak velká, aby překážela, to už tu nebudu stínit já Tongue.

(09.02.2012 15:00)Zuzana H. napsal(a): [ -> ]Třešně rostou rychle, HonzoWink, ale jinak máš krásné místo!

Trochu jsem tu třešeň podcenil, už začíná překážet, mezi větve nedostanu ten správně vysoký komín nástavků. Navíc díky tomu, že se dotýkala větvemi úlů po ní začaly špacírovat mravenci do krmítek. Takže padlo rozhodnutí, že na stojanu zůstanou na kraji dvě produkční včelstva a pod třešní bude místo pro oddělky, ostatní včelstva se budou stěhovat na nový stojan.

[attachment=1338] [attachment=1339]
Stejně by to chtělo ten kmínek zvýšit. Máš to tam fakt hezký.
S kmínkem už nic nenadělám, je to čtvrt kmen (nebo polokmen, nejsem sadař). Ale výrazně mě to neomezí, oddělky taky potřebují místo. Celkově mám prostor na cca 10 včelstev, aniž bych ubíral prostor rodině, což bych nechtěl. Oni respektují mého koníčka, já na oplátku respektuji jejich potřeby. A jsem rád, že mě podporují a pomáhají, hlavně při medobraní.
Ještě přikládám jednu fotku, která dokládá, že se dá fungovat se včelami přímo na zahradě, pokud se vybere klidná linie a stanoviště se přizpůsobí potřebám včel, rodiny a sousedů.

[attachment=1340]
Trochu jsem se začal zajímat o včelaření, zda se mě to jako skvělý nápad a asi s včelařinou i začnu, jenže mam problém, nevím kde bych mohl včely umístit, bydlím u rodičů a rodičům by se úly na zahradě rozhodně nelíbily, takže bych musel sehnat nějaký pozemek, nejspíš pronajmout. Můžete mi prosím někdo poradit jaké mam možnosti, jde taky o to abych neplatil pepřiměřene peníze když ze začátku budu mít maximálně tři úly.

Martin Havránek
Tak neplať peníze - dohodni se na naturáliíchWink Jinak včelky mají stejně nejraději nějaké zapadlé místo v dolíčku u potůčku, kde jsou vrby. Prostě se projdi po cestách (aby si měl rozumný přístup na odvážení plástů na vytáčení a přivážení cukru) v okolí, koukni kde je to zarostlé a nikdo se o to nestará a z katastru zjisti majitele a zkontaktuj. Pokud to tam leží ladem a nevyužívá tu plochu,tak třeba za pár skleniček medu či medoviny bude dotyčný rád, když to někdo trochu zkultivuje.
Tady je jedna inspirace : http://img1.rajce.idnes.cz/d0101/5/5747/...es/0.2.jpg
no to zni dobře, ale bojim se že to nebude tak jednoduche
Za zeptání nic nedáš. Mrkni sem do mapy kde si přímo můžeš zjistit majitele (odkaz do KN) Bydliště majitele pak podle adresy dohledáš taky na mapách.
Dík za odkaz, to se bude určitě hoditSmile

A mate někdo nějake skušenosti s pronajimaním pozemku?
Jednoduché to nie je.Vždy je dôležitý prístup k včelám i za počasia keď sú poľné cesty rozmočené blatom.Také situácie sú a ty sa nemusíš dostať k včelám aj tri týždne,čo si treba uvedomiť.Niektoré práce sa síce dajú odložiť, no v prípade že dlhodobo prší, sa k včelám nedostaneš,čo môže byť pri istých termínoch prác problém.
Myslím si,že ak chceš mať pár včelstiev treba presvedčiť rodičov a spoločne nájsť najvhodnejšie miesto pre umiestnenie úlov u vás v záhrade.Já mám síce včelnicu mimo domu,no 2 rodiny som si ponechal aj doma v záhrade kvôli lepšiemu opeleniu ovocných stromov a zároveň mám prehľad podľa správania včiel,čo sa asi deje na vzdialenejšej včelnici.V okolí úlov som posadil vŕbu rakytu zo všetkých strán a tak tvorí takmer živý plot o výške aj tri metre.Včely majú možnosť z letáčov vyletovať len smerom hore a v podstate sused ani nevedel, že mám včely aj doma,pokiaľ ma nevidel nosiť plné medníky,no je pravda že do záhrady moc nechodíSmile.V prípade, že by si dokázal porastom vytvoriť podobné podmienky,tak by si aj rodičov presvedčil a včely by pre nich nebol strašiak,ale opelovač,čo pre záhradu zmysel dáva.Vŕba rakyta rastie veľmi rýchlo,no podobné podmienky môžeš zabezpečiť plným plotom ktorý budú včely nadletovať.Problémy sa môžu z času na čas vyskytnúť,no pri rozumnom správaní sa k včelám nestoja za reč.Radosť že sú včely v záhrade ti už nikto nezoberie a rodičia si ich aj napriek žihadlám určite obľúbia,tomu verím.Dôležité je,aby si to ty pri začiatočníckych problémoch ktoré určite prídu, nevzdal.Wink
Mám na zahradě už dva roky 10 včelstev a za celou tu dobu nikdo jiný kromě mě a jedenkrát i dcery, která naváděním po mobilu sundávala z jabloně jeden roj v mé nepřítomnosti, nikdo jiný nedostal ani jedno žihadlo.

[Obrázky: PICT3158.jpg]
Martine, zkus ještě jednu věc - donuť rodiče ať si přečtou něco z tohoto fóra - téma Linie matek zvláště pak o linii Praděd. Možná je to přesvědčí a uznají, že jejich obava z žihadel je zbytečná.
Děkuji Vám všem za rady Wink
No ještě chvilku s tím počkám, zajimam se o včely asi tak týden, takže budu pokračovat v čerpáni informací.
A zahradu nemáme moc velkou, navíc tu jsou všude skalky, jen 2x malý trávník a navíc ma matka strach z pavouku, a vos, sršní a tedy i včel i když ne tolik jako třeba pavouků.
Navíc je doma hodně papoušku, nebudou jim vadit včely nebo jim dokonce ubližovat?
A taky bydlíme ve městě, sice na kraji a kousek dal před naším domem přes hlavní silnici je pole, a za tím polem je dokonce jeden včelař Smile

Martin
Nejlépe je včelám v přírodě a včelařovi taky - přístup k pár úlům od silnice či cesty zajistí kolečko, trakař atd.

A kraj pole louky, meze u lesa - to je za kilo medu či láhev medoviny.
No ja mam docela strach z toho aby mi někdo neukradl úly, přeci jen poslední dobou se to děje dost často a navíc by to byla do začatku pro mě asi velka rana, kdyby mi někdo ukradl všechno to bych asi pak byl hodně odrazenej od dalšího včelaření
Letos jsem začal včelařit. Stanoviště mám na zahradě u domu asi 20m od terasy a vchodu ze zahrady do domu.Když jsem chtěl si pořídit uly s včelami, prodiskutoval jsem to s rodinou a nebyly problémy. Pak jsem je dovezl a manželka mi oznámila, že je alergická na včelí bodnutí. Byl jsem nadšen Sad . Už jsem nemohl s tím nic dělat. Nyní, k mému překvapení, je rodina okouzlena. Naučili jsme se respektovat včeli. Kde jsou úly zbytečně nechodíme a jinde nás včely neobtěžují Dokonce je manželka několikrát krmila. A to je co říci.. Do teď jsem dostal tři žihadla. A to jen svou neopatrností. Dvakrát jsem při práci přimáčkl včelu a jednou mi jasně hlídačka dávala najevo, že takhle ne a já to nerespektoval. Můžu chodit k včelám jak chci. Dokonce si sednou přímo k česnu a pozorovat ty své děvčata. A žádná mě nenapadla. Kosím kolech nich trávu a nic. Pes lítá kolem nich a nic. Do domu včely nelétají. Prostě paráda. Sousedi měli také jakousi nedúvěru. Ale nyní se chodit ptát co právě včely dělají, oznamují kolich jich zachránili ze sudu s vodou, a že je vytáhli holou rukou a oni jim nic neudělaly. Takže jen SUPER !!!!!! Ale dá se perfektně poznam, že dnes zrovna nemají dobrou náladu a tak se u nich nikdo nezdržuje. V celé věci jde o respekt a né o strach. Je třeba okolí vyvrátit názor, že včely jsou divoký běsnící hmyz, který nemá nic na práci, než rozdávat žihalda.Je pravda mám jen tři úly. Takže toho není moc, Nějaký ten úl se na zahradu ještě vleze. Ale mám také spoustu kamarádu se zahradymi a pozemky a chodí mi nabídky, hele mám místo, dejmi tam nějaký ten úl. Takže o stanovištích mám skoro jasno. A tady je také určitá možnost kam bys to mohl Martine směřovat.
Včely se nestaralí o jinou zvířenu, pokud jim nelezou přímo do úlu. Takže nemusíš mít strach, že by měli na papoušky chuť. Já bydlím, dá se říc, přímo ve městě v rodinném domě. Město není problém. Je tu spousta zahrad, stromů, květin, dál jsou louky. Holky stále něco nosí i teď. (Dnes ne, je zima a prší).
Takže Martine včelaření ti jen doporučuji. Úžasný koníček, úžasný relax.
Jdi do toho.Držím ti palce.
Dokonce okraje měst jsou většinou pro včelaření ideálnější než vesnice v silně zemědělské oblasti. Hodně cestuji a vždy si všímám okolí, jak by bylo vhodné pro včelaření (z hlediska pastvy) a paradoxně některé vesnice jsou samé zorané pole, kde skoro nic nekvete, zatímco zahrádkářské kolonie u měst jsou plné květů po celou sezónu (od jara do podzimu).
Já bych to vzala trošku z jiné strany. OMlouvám se tím adminům za odbočení od tématu.
Výběr stanoviště je moc důležitý, dala bych ho na první místo. PAk je i docela vhodné mít přehled kolik včelařů je po okolí a nenajít si stanoviště co by stálo v cestě jinému. Včely se zalítávají a aby se ti třeba vraceli do tvého úlu včely cizí, ne zrovna v dobrém zdravotním stavu z opuštěných úlů není moc dobrá výhraConfused
Zašla bych za předsedou místní ZO, řekla mu, že chceš začít včelařit, poptala se, zda ví o nějakém volném stanovišti, kdo kde má v okolí nejbližší včely, zda by někdo byl ochoten ti poradit a něco ukázat atd.atd.
Včelařím teprve druhým rokem, měla jsem podporu rodiny a včely u domu byly samozřejmost. Ale protože jsem nikdy nevčelařila, byly začátky někdy těžké, hlavně co se týká manipulace s nástavky a rámky, podle toho se taky včely chovaly. Mít za plotem odpůrce včel, asi bych je utvrdila v tom, že včely mají fakt žihadlaBig Grin
Naštěstí se mi podařilo dostat se do Blatné, mnoho hodin praxe u včel má za výsledek, že letos jsou včely jak beránci, včelaření mne strašně chytlo, podařilo se vychovat vlastní matky a nadělat vlastní oddělky.
Moje rada tedy je určitě se včelaření věnovat, stojí to za to. Být na všechno sám a pustit se do toho po hlavě bez přípravy jak teoretické i praktické je možné, ale bude to cesta o dost komplikovanější a i bolestivější.
(02.09.2012 11:59)zdenda napsal(a): [ -> ]Je třeba okolí vyvrátit názor, že včely jsou divoký běsnící hmyz, který nemá nic na práci, než rozdávat žihalda.Takže Martine včelaření ti jen doporučuji. Úžasný koníček, úžasný relax.
Jdi do toho.Držím ti palce.

Největší škody na názoru laiků dělají ty "emerické filmy o včelích bestiích" které, když chtějí někomu žihadlo dát, podhrabou se i pod barákem.

Je však pravdou, že lze ještě dnes narazit u některých včelařů na včelstva, která jsou dost ostrá. Taková včelstva nejsou vhodná pro osazení stanoviště v obydlené oblasti. Takže, lze jen doporučit, při nákupu včelstev od včelaře o jehož včelstvech toho moc nevíme (např. prodeje dědictví), výměnu matek nejlépe z některého vyššího chovu, nebo od chovatele, který chová matky praxí ověřených vlasností. Ani pak však nemáme vystaráno. Mírnost včelstev musíme kontrolovat a při zjištění rozbíhavosti včel na plástech, vyšší útočnosti při ošetřování nebo jen útoky včel na "sekačku či hrábě" při úklidu před česny je potřeba při nejbližší příležitosti matky měnit. Obvykle se jedná již o matky starší, někdy i rojové. Je to nekončící práce se včelstvy a i to je na tom to hezké. Také držím palce.
JK
Děkuji že mě podporujete, řeším jako prní stanoviště z toho duvodu abych si byl jist že je to v mych možnostech, nemam řidičak a nerad cestuji, takže potřebuji abych mohl včelařit v okolí.
Tady vim o dvou stanovyštich kde jsou včely, jedno je kousek ode mě a úly směřuji úplně jinam než bych je mohl směřovat ja a druhe je na druhém konci města.
Toho jednoho včelaře trochu znam, ale nikdy jsem s nim o včelach nemluvil.
Zatím jsem nikomu ani neřekl že bych chtěl včelařit, a ani neřeknu dokud si nebudu jist že to bude spravna volba a nebudu pevně rozhodnuty do toho jít Smile
Buď si rozhodnutý do včel jít, budeš ochotný za stanovištěm docházet pešky, s kolečkem nebo trakařem. Dřív taky neměli auta a ke stanovišti silniciWink.
Začneš studovat, připravovat se, šetřit doooost peněz a nebudeš propadávat panice, že to nezvládneš. Žádný učený z nebe nespadl.
Jestli to bereš jen jako nápad, opravdu to pečlivě promysli. Včely jsou také živý tvor, i když dost soběstačný,ale nemá smysl je trápit nebo se pak na ně vykašlat a nechat je svému osudu a stanoviště také.
A jestli najdeš odvahu někomu říct, že si chceš pořídit včely, tak se nerozhoduj podle jeho odpovědi. Mně se taky smáli, hlavně ti včelaři z okolí...že na to nemám, že jsem ženská, že mne to přejde po pár žihadlech.
Letos jim všem spadla čelist, když viděli jak se holkám daří a mně taky. A co nejvíc mne potěšilo, ty největší drbny po vesnici se začali ptát, kdy budu mít medTongue On je opravdu rozdíl mít nové, čisté úly, vidět, že se o ně staráš a nebo mít letitou rozpadlou maringotku a včelnici zanedbanou tak, že se k ní nedá ani dojít.
Držím palce, ať se rozhodneš dobře!
Referenční URL's