Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odvíčkovací bedna
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Gastronádoby jsem kdysi koupil. Ale ty klasické tedy - obdélník. A to je poměrně málo (Existuje dvojitá - čtvercová - ta by šla - ale moc nejsou k mání. V takové LiborV parafinuje nástavky po jedtlivých stranách - je to tu někde) Líbilo se mi právě ten cedník do hluboké nádoby. Jenže jsem to kupoval u Bergland24na aukru - má dneska snad i web a kromě nádob tam koupil i tu lázeň. Nakonec to skončilo tak že přímo v lázni bez nádob mám vosk (ve vodní lázni to šlo pomalu) a nádoby leží ladem. Původní představa byla že budu mít nádobu na vosk a další na víčka, ty v tom budu skladovat a v zimě ohřívat a zkapalňovat. Ale to padlo. Na skladování víček používám stejné nádoby jako na med.

Totiž ty nerez hrnce co jsem u něj koupil jsou daleko lepší. Na rozehřívání víček v zimě je lapší Jašův způsob - dát bednu s víčky do termokorory a nebo můj, vyklopit rovnou do hrnce s teplou vodu kde se v ní nádoba/y předtím ohřála a odlepilo se to od stěn nádoby a pak v teplé vodě rozehřát, dolním ventilem vypustit přes cedník a nakrmit tím kvasinky..

Můj dřevěný kříž s hrotem nad 100l hrncem co má dole ventil a vložený děrovaný plech mi přijde dostatečný i pro předpokládaný mnohatunový výnosSmile A ten hrnec s ventilem dole (ale dneska bych si nechal udělat i nahoře je taky pěkně univerzální - odvíčkování, věření medoviny a nakonec i na zpracování vosku - víceúčelově.)
A pokud bych něco šmudlil, tak svůj dřevěný kříž nad plastovou stáčecí nádobu s vypouštěcím ventilem, případně děrovaným plechem v nádobě nebo se sítem. Jednak by to zapadlo to stejného systému, mám je i na stáčení a skladování, druhak by se to dalo použít i na vyřezanou melecitozu. Mám opravdu mražení v kříži. Dneska když jsem koukal kolik vody se vejde ještě do řeky (loni touto dobou mi plavaly úly) tak jsem koukal i na listy. Uvnitř stromů jsou spodní strany listů suché a někde i náznak naděje. Smile A jestli přijdou vedra .... Smile

A pokud mně něco ještě tehdy zaujalo, tak zda do várnice co nabící by někdo nedokázal navařit 6/4" ventily a do vodní strany nějaké topné tělseso - to by byla univerzální věc. Filtrování medu, stáčení a ztekucování medu a nakonec i kvašení za udržování stabilní teploty přes vytápěnou vodní lázeň.
V Lyse byl letos na Nature videt odvickovaci stul i s bednami, myslim si, ze velmi zajimave reseni..
Honza

[Obrázky: natura_179.jpg] [Obrázky: natura_179pro_jardu.jpg]

Jinak v Nemecku podobna bedna s nerez plechem a odvickovacim ramem za 125-145 Euro...
Honza
Stran: 1 2 3
Referenční URL's