Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stáčení medu do sklenic
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
....práce musí člověka bavit. Vše nejde přepočítávat jen na peníze. Jako si nedokážu už představit vytáčet klikou na medometu, to samé platí i u plnění střižným ventilem.
Přesně tak, jde o zjednodušení práce u včel a o to by se měl každý včelař co má více včelstev snažit....jinak se z toho zblázní jako já letos Smile
Pěkná mašinka, ale 60 tyček je pořádná cenovka. To se holky musej řádně otáčet aby vidělaly na tebe a na tuhle nerozovou "dojnicu" Smile
Jak stáčíte med do sklenic z nádob?
a) Máte v každé nádobě dole výpustný ventil?
b) Máte ventil jen v jedné nádobě a po vyprázdnění do ní nalejete med z jiné nádoby, která ventil nemá? V tom případě jak zajistíte, aby se vyčeřené nečistoty z vrchu zase nezamíchaly do celého objemu nádoby? I když je shora seberu, tak vždy přece něco zůstane. Pak se zase musí čekat na vyčeření toho přelitého medu atd. Kromě toho v první nádobě také nějaké nečistoty zbudou.
Jak toto prakticky řešíte? Dík za tipy.
Když jsem to dělal pravěkým způsobem, odstavenému sudu s medem jsem položil na hladinu potravinářskou fólii, poplácal hladinu, aby se pořádně dotýkala a pomalým zvedáním jsem odebíral veškeré nečistoty. Pak už jsem jen doléval do jedné jediné nádoby, co měla upravený ventil pro stáčení. Fólie šla do kýble a poté zkrmit včelám.
Nyní čerpadlem přečerpám do čeřící nádoby, která je napojena na plničku medu a to je jiná písnička.
Moj postup:
- nadoby mam s ventilom aj bez, na dlhsie skladovanie radsej pouzivam bez ventilu
- med po vytoceni necham aspon tyzden odstat a vycirit, pozbieram necistoty z povrchu (do extra nadoby, neskor to pojde do medoviny)
- pred stacanim do poharov dam nadobu do termokomory zlahka prehriat, aby bol med tekutejsi
- zohriaty med prelejem cez uhelonove sito do nadoby s ventilom
- nadobu si vylozim na stacaci stolik (je naklapatelny, takze vytecie prakticky vsetok med z nadoby) a "capujem" do poharov. Mnozstvo medu okomernou metodou, kto je puntickar, moze si pod pohar podlozit digitalnu vahu.

[Obrázky: stolik-na-stacanie.jpg]
iceage - díky za fotku stáčecího stolku, z čeho máš prosím tě vyrobenou tu termokomoru, do které se ti vejde tato bílá stáčecí nádoba? čím tu termokomoru zahříváš prosím tě? díky.
K termokomore som fotku narychlo nenasiel. Ale je to zrecyklovany stary Calex mrazak, z tych malych asi 100 litrovych modelov. Creva su vykuchane, zostal len obal. Je to v podstate hotove riesenie.
Ohrev je zabezpeceny 2x100W ziarovkami, ktore su spinane pomocou polovodicoveho rele z citliveho termostatu - PID regulatora. K tomu este ventilator, ktory vzduch v termokomore prehanana dookola, aby to tam nestagnovalo. Med zohrievam pri 40°C, ak je med v nadobe skrystalizovany, tak to trva okolo 2 dni na stekutenie.
[Obrázky: WP-20220314-13-29-03-Pro.jpg]
Dělám to principielně stejně jak iceage, jen to ohřívám fólií na ohřev medu, ktera je zapojena do termostatu s čidlem potopeným v medu a nastavený na 40 st.
karelterik čo to máš za fóliu,potreboval by som niečo také na ohrev medoviny v demižòne
Stran: 1 2 3
Referenční URL's