Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Forma na stloukání rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Udělal jsem si to samé již dříve právě podle tohoto videa a mohu to doporučit, práce je rychlá a přesná!
Nez jsem si udelal formu na ramky, tak jsem prosel tyto odkazy:

http://vcely.wz.cz/forma.htm
http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY46.html
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Forma-...ku?pid=511
http://www.vcelarstvisedlak.cz/obchod/in...cts_id=288
http://www.bee.cz/beeshop/index.php?cPat...a12a50afe6
http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...le&sid=265
http://www.fotogalerie.samalik.net/displ...t=2&pos=-9

a vytvoril jsem toto:

[Obrázky: 16032011668.jpg] [Obrázky: 16032011666.jpg] [Obrázky: 16032011667.jpg]

[Obrázky: 16032011665.jpg] [Obrázky: 16032011672.jpg]

Pocatky byly nic moc, sponky vykukovaly, ale casem jsem se zlepsil. V prumeru jsem sponkoval 100 ramku za 3 hodiny, coz povazuji za dobry cas. Na poslednim obrazku vidite, jak jsem chybne misto spodnich loucek, pouzil horni. Ted mne ceka dratkovani podle pana Krapky.
Čučím, to tedy nebude problém, že nebude čím rozšiřovat. KOukám, že začátek včelaření 2008. Pro kolik včelstev jsou ty rámky? Smile
Klobouk dolů. Smekám. Je to hezké.
Ramku jsem udelal 1300. Pouziti:
  • na 9 lonskych oddelku (300)
  • na cca 15 letosnich oddelku, jest-li se povede (600)
  • zbytek je na vymenu a rezerva
To já jsem si udělal formu na 20 rámků optimal. Za hodinu formu otočím 5x = 100 rámků. Formu jsem udělal podle tohoto pána, ale jak je dobrým zvykem u včelařů ještě jsem jí vylepšil. Foto dodám. Tady je odkaz:

než tohle hebedo tak to rači jednorámkovou šablonu a udělám těch rámečků víc než tímto ve stejném čase.

Mínusové body podle toho co bylo vidět na videu:
  • velký hebedo , který bude furt někde překážet
  • kdyby si vzal gumovou paličku tak tam ty loučky naklepe rychlejia anebude ho bolet ruka
  • místo lepení použít 2 sponky vedel sebe a je to pevný až dost a podstatně rychlejší (obejít všechny zářezy lepidlem chvíli trvá
  • při použití sponek vedle sebe v délce 25mm není potřeba lepit ( sponka napříč v této videovariantě naprosta zbytečná) bez kleidla budiž
  • vysouvání ze středního dílu - tak to je sila
  • šablona musí být kvůli tomu aby šlo se štosem rámů manipulavat být voplně jší a tím i méně přesná
  • dost těžké na manipilaci při plném naložení rámků
Plusové body podle toho co bylo vidět na videu:
  • pro někoho možná zajímavý
  • na videu to může vypadat jak moc hezky si s tim hraju,
berte tento můj pohled jako pohled člověka, který se truhlařinou živí Wink takže ho má poněkud profesně deformovanej Wink
Taky jsem měl podobnou šablonu, byla na 10 rámků ale nepřesvědčila mě. Jak píše Bobr, šablona na jeden rámek mě osobně naprosto vyhovuje, nezabere místo a produktivita práce naprosto vyhovující.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Sponko...3#pid20533
Vidím tam řadu dalších pozitiv proti tomu přípravku na jeden rámek:
  • efektivní práce díky tomu, že nemusím pořád přehmatávat různá nářadí,
  • možnost přilepení - mezi zaděláváním rámků není třeba zadělávat tubu s lepidlem, při čemž si zalepím prsty ani nevím jak a pak musím čistit sponkovačku a kladívko
  • ta nevýhoda s volnějším uchycením a tím pádem nepřesnějším pravým úhlem se stejně ztratí při drátkování, ta vůle není až tak velká; navíc tady dává připravené plastové mezistěny, tak mu to může být celkem jedno, protože vypnutím toho plastu se ten úhel srovná sám
  • šablona se dá použít pro různé typy rámků i pro různé výšky - musí být pouze nižší, než vnitřní rozměry nejnižšího rámku. Pokud by byly různé druhy rámků různě tlusté, tak se to dá napravit pouze vyhotovením nové vnitřní vložky.
Jen bych to doplnil o drobnost - když už je na čele vložky díra na vytahování, tak bych stejnou díru udělal i na čele obložení a po dobu stloukání bych tam dal nějaký kolík, aby to při otáčení nevypadávalo a nekřížilo se.
Celkem hodnotím velice dobře, co nejdříve vyzkouším.
Celé to je zase a znovu jen a jen o tom, kolik rámečků potřebuješ ročně dělat. Pokud potřebuješ stlouci nějakých 500 - 1000 rámečků ročně, tak se asi takováhle forma moc nevyplatí. Pokud si totiž manželka večer "k tomu" sedne, dokáže i s formou na jeden rámek a s obyčejným kladívkem cca 100 rámečků stlouct. No a druhý večer je nadrátkuje. Tedy má to za necelé tři týdny po večerech hotové a to jí nestihne utéct ani jeden duchaplný teleizní seriál.
Samozřejmě produktivita při takovéto formě je zjevně diametrálně jiná. Kdybych se měl výrobou rámečků živit jako truhlář a potřeboval stlouci tisíce rámků ročně, asi bych o tom začal přemýšlet. Pak se totiž vyplatí vyrobit přípravek na jakoukoliv operaci.
Před časem jsem pracoval jako dealer s nátěrovými hmotami pro truhláře. Měl jsem v rajónu firmu na výrobu dřevěných oken, kdy na každou práci byla jedna mašina. Ta byla seřízená jen a jen na tu kterou operaci. Prostě potřeboval vyčepovat rám, příslušný pracovník, který za to zodpovídl jen zapnul vypínač, upnul klacek, vyčepoval a mašinu vypnul. Seřízení se samozřejmě občas dělalo, ale v podstatě jen tehdy, kdy bylo zapotřebí nabrousit příslušný nástroj v mašině. To byla produktivita práce!!!!!! Investičně to bylo samozřejmě o něčem jiném. Jenže to byly denně desítky oken, např. dveře ale vyrobit neuměli. Resp. uměli, ale to by to museli celé "rozhodit" a zase celé vrátit. Takže je raději nedělali.
iRP
Než vyrobit takový krám, který bude mimo sezónu někde překážet, raději bych velké množství rámků řešil sponkovací mašinkou podle tohoto videa.
Buď nemám dobré oko, nebo.... Mají ty rámky vůbec ouška, nebo jsem si nevšiml???????
iRP
Také vidím že nemají že dvě delší laťky sponkuje mezi ty kratší.Nejsou ty rámky na vejšku že by ouška byly na těch kratších.
No mrknu se na to ještě jednou.
Včera jsem si vyrobil podobnou formu na sbíjení 11 ks rámků 39x24,17 podle návodu z příspěvku č.19. Pouze jsem upravil rozměry. Ze začátku mi to šlo pomalu, protože některé sponky (3 cm) a posléze hřebíčky (4cm - jsou lepší) jsem střílel sponkovačkou bokem. Po načrtnutí čárky prvního a posledního rámku na ouškách to pak šlo jak po másle. No a už mě čeká jen výplet, mezerníky a zatavování.
http://www.hobby-vcelar.estranky.cz/foto...-39x24-17/
Rosi1974, mohl bys prosím napsat dobu, kterou potřebuješ na jednu várku? Bez štosování hotových rámků, jenom práce ve formě (od naskládání po vysypání formy).

Proč se ptám - moje zkušenost mi říká, že práce rámek po rámku je minimálně stejně rychlá jako práce v podobných formách. A každopádně je přesnější, formy kumulují chyby. Snad jedinou výjimku jsem našel u rámků, které jsou jen z odpadních latěk stejného průřezu, tedy nemají žádné body, za které se dá přesný tvar fixovat (u oušek apod.), ale i tady se mi vyplatila víc forma na jediný rámek.
(Uvažuji práci se sponkovačkou, ne stloukání hřebíky.)
Dobu Ti mohu napsat. Poslední várku s formou jsem si časově měřil. Podotýkám, že várka byla teprve čtvrtá. Takže od vsunutí vložek do formy a vložení první bočnice rámku a vysunutí všech sbitých 11 rámků z formy jsem měl čas 6,27 minut. Není to mistrovský čas. Po sté várce čas bude zase jiný. Podmínky jsem měl takové, že kompresor byl plně nahuštěný, rámky ve spojích jsem nelepil žádným lepidlem, a do každého spoje jsem nastřelil dva hřebíky ( 4cm ) - rámek pevně drží. Rámek dále vyplétám svisle na čtyřech místech. Nerezový drátek konstrukci rámku ještě více zpevní ( do vyvrtaných otvorů vkládám zděře - drátek se tak nezařezává do dřeva ). U vodorovného výpletu se mi stávalo, že při vytahování těžkých rámků z nástavků se hřebíčky ze spojů uvolňovaly. To jsem je ještě sbíjel kladívkem a používal 4 cm dlouhé hřebíčky do každého spoje dva. Jsem hobby včelař a mám jen momentálně 3 včelstva. Čas, který strávím výrobou úlů, rámků a u holek tak zatím neřeším ( i když vlastně v ceně prodaného medu je zahrnutý ). Pro mne je to nádherný koníček, bez kterého si už život nedovedu představit.
(25.01.2013 9:41)jdjd napsal(a): [ -> ]... A každopádně je přesnější, formy kumulují chyby. Snad jedinou výjimku jsem našel u rámků, které jsou jen z odpadních latěk stejného průřezu, tedy nemají žádné body, za které se dá přesný tvar fixovat (u oušek apod.), ale i tady se mi vyplatila víc forma na jediný rámek.
(Uvažuji práci se sponkovačkou, ne stloukání hřebíky.)

Taky jsem si nakonec vyrobil tu formu na jeden rámek jako je v příspěvku #2. Tady se prostě sice dělá po jednom, ale není potřeba kvůli té spodní loučce přeskládavat a navíc mohu mít v těch bočních hranolech předvrtané otvory, jako šablonu pro vrtání modelářskou bruskou (za 10s vyvrtány potřebné otvory) .
Prostě naskládat do formy, zbouchnout sponkovačkou, vyvrtat, vyndat z formy.
S formou se zatím celkem peru. Některé rámky nejsou po stlučení rovinné, tak nevím jestli je to formou , mýma rukama, kvalitou rámků nebo je to úplně jedno, bo v úle se to srovná. Přijde mi, že když jsem měl rovinnou 2D formu, tak to bylo lepší.
Příspěvky o sponkování jsem přesunul do téma Sponkovačka na rámky.
taky přispěju svou troškou do tohoto tématu. Vyrobil jsem si formu na sbíjení rámků typu Hofman. Materiálově nenáročné, jednoduchá obsluha precizní výsledky. po složení nezabere moc místa

[Obrázky: IMG_8562.jpg] [Obrázky: IMG_8564.jpg] [Obrázky: IMG_8568.jpg] [Obrázky: IMG_8570.jpg] [Obrázky: IMG_8574.jpg] [Obrázky: IMG_8576.jpg] [Obrázky: IMG_8577.jpg] [Obrázky: IMG_8581.jpg] [Obrázky: IMG_8588.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :