Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Forma na stloukání rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Pro Mikr - dobrý je vždy uvést jak je ten přířez udělaný. Tedy čepy či jak se tomu říká , ano, ne a jak.
Toto má každý jinak.
No nevím,hřebík se mi osvědčuje jako dostatečně pevný,dokonce pevnější,než sponka s povrchovou úpravou(taková ta lesklá).Občas se stane,že při páčení a dolování rámků se horní loučka bez zbytku rámku povytáhne(drátkuji vodorovně).U starších už se to nestává,pokud jsou přibité hřebíkama,protože přireznou ke dřevu.U sponek se to stává celou životnost rámku.Lepidlo?Mě stačí,že lepím nástavky,ještě rámky.....Drží,to je pravda,ale jak se trochu vyviklá,je s pevností konec.Problém bývá u vyvařených rámků.

S pozdravem Pavel
Já som začal rámiky skrutkovať samorezkami,ide to pomerne rýchlo,netreba ani predvrtávať a rámiky držia tak,že žiadna latka už pri páčení nepovolí.
Ještě rozmě, typ? A jaké rámky? Do jaké tlouštky.
Děkuji.
Skrutkoval som rámiky ktoré mali bočné latky 10-12mm hrúbky,vrchná latka široká 22mm,spodná tiež 22mm o hrúbke 10 aj 12mm,klasické hofmany,rámik 42x35.Rámiky sú z topoľového dreva,nebolo treba ich predvrtávať a skrutky som použil 3x30,vždy po jednej na každý spoj.
V sezóne mám rámiky odskúšané,všetko drží perfektne,nestane sa,že by vrchná latka mohla pri páčení povoliť.Navyše to skrutkovanie mi išlo rýchlejšie,ako stĺkanie vo forme.
Trochu do mlýna rád přidám. Mám formu a s ní se dá vyrobit cca 70 rámků za hodinu.
http://medove-zpravy.blogspot.cz/2011/04...ijeni.html
(24.12.2015 11:06)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Skrutkoval som rámiky ktoré mali bočné latky 10-12mm hrúbky,vrchná latka široká 22mm,spodná tiež 22mm o hrúbke 10 aj 12mm,klasické hofmany,rámik 42x35.Rámiky sú z topoľového dreva,nebolo treba ich predvrtávať a skrutky som použil 3x30,vždy po jednej na každý spoj.
V sezóne mám rámiky odskúšané,všetko drží perfektne,nestane sa,že by vrchná latka mohla pri páčení povoliť.Navyše to skrutkovanie mi išlo rýchlejšie,ako stĺkanie vo forme.

Vrut drží najlepšie, ale hustejšie smrekové drevo bez predvrtania praská aj pri klincoch. Topol je ako špongia.
To máš pravdu,spodné smrekové úzke latky pri NN rámikoch som predvrtával tiež,inak by praskali.
Diskusi kolem kompresoru jsem přesunul do nového tématu Kompresor.
V diskusi pokračujte tam, prosím.
Raz som tu dal fotky mojej formy, len boli nekvalitné fotky , tak zjednávam nápravu :

[attachment=4524] [attachment=4525] [attachment=4526] [attachment=4527][attachment=4528][attachment=4529]
(24.12.2015 12:58)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Trochu do mlýna rád přidám. Mám formu a s ní se dá vyrobit cca 70 rámků za hodinu.
http://medove-zpravy.blogspot.cz/2011/04...ijeni.html

To byste si u Kolomého při výrobě rámků nevydělal ani na slanou vodu. Těch cca 70 rámků za hodinu mu tam ženské ve výrobě dělají taky, ale včetně nadrátkování.

Používají jednoduchou formu na jeden rámek. dvě desky do pravého úhlu, na té svislé dorazové lišty na bočnice a páky s excentrem na upevněníij. Uchytí do formy bočnice, přibijí horní loučku, povolí excentry, otočí vzhůru nohama, přibijí dolní loučku a dají na hromadu pro drátkování.

Těch 70 za hodinu udělám taky jenom na ponku s kladivem a hřebíky, včetně lepení louček epoxidem. Pravda bez drátkování. Smile

Ouška rámků impregnuji rostlinným olejem, většinou horkým řepkovým, jinak za pár let uhnijí.
Dámy u Kolomého se sbíjením a drátkováním živí, těžko porovnávat s hobby včelařem, který dělá rámky pro radost.
Jaksi mi uniká smysl Vašeho příspěvku.
Mám stejnou formu jako Rasťo 71. Možná neudělám 70 rámků, tedy s nadrátkováním určitě ne. Ale mám ze své práce radost. Jak z vlastnoručně vyrobené formy tak z nových rámků. Inspiraci pro výrobu formy jsem načerpal na stránkách ZO Slavkov u Brna v sekci včelaříci. Za což ještě jednou ROSImu děkuji. Jara Viliš
(30.11.2016 20:52)Vladimír Lněnička napsal(a): [ -> ]To byste si u Kolomého při výrobě rámků nevydělal ani na slanou vodu. Těch cca 70 rámků za hodinu mu tam ženské ve výrobě dělají taky, ale včetně nadrátkování.

Keď som začal včeláriť tiež som si vyrobil formu na zbíjanie rámikov, nakoniec som zistil že tých sedemdesiat rámikov pozbíjam za hodinu aj bez formy. Trochu sa mi nezdá že by jeden človek stihol pozbíjať a vydrôtikovať 70 rámikov za hodinu. Nízkych rámikov kde dávam tri drôty vodorovne vydrôtikujem cca 35 - 40 za hodinu vysokých kde je šesť drôtikov okolo 25.
(30.11.2016 20:52)Vladimír Lněnička napsal(a): [ -> ]Těch 70 za hodinu udělám taky jenom na ponku s kladivem a hřebíky, včetně lepení louček epoxidem. Pravda bez drátkování.

Docela jsem se zasmál a nedá mě to reagovat, za předpokladu, že Vl. Lněnička je bývalý vedoucí odborného oddělení na ČSV v Křemencárně. Tedy je li tomu tak tento expert dokázal během několika měsíců zlikvidovat prakticky nejlepší chov v republice po svém otci a vzápětí za 1 - 2 roky přijít o všechna včelstva. Takže odborník na slovo vzatý a odborné oddělení ČSV bylo v těch nejlepších rukách až do "expertova" odchodu. Ale to není nic nového. Je zde celá řada expertů co si častými příspěvky o ničem zde léčí mindráky ze svého mizerného včelaření! Pozor na ně! Zdraví R. Stonjek
Kto potrebuje vyrábať rámky vo veľkom, tak dobrá je aj takáto forma. Narátal som 42 ks rámikov na jeden záťah. Nejakých pár detailov by bolo asi treba vylepšiť, ale nie je to špatné. Dávam pre inšpiráciu.

Zdravím.
Chtěl bych představit svoji formu na stloukání rámků. Vyrobil jsem ji z hliníkové desky tloušťky 10 mm, hliníkových profilů a dvou pružinových "přítlačí". Tato je konkrétně je na Optimal rámky, lze v ní sbíjet jak normální rámky, tak i Hoffmanny. Do formy se vloží loučky, boční se zafixují těmi přítlačemi, přibije (přisponkuje) se horní loučka, forma se otočí vzhůru nohama a přisponkuje se spodní loučka a rámek se vyjme.

[Obrázky: izU9h.th.jpg] [Obrázky: 9MeHo.th.jpg] [Obrázky: 2ipaz.th.jpg] [Obrázky: clGdC.th.jpg] [Obrázky: YAPpm.th.jpg]
To je jen na jeden rámek?
Přijde mi to lehce brutální a zbytečné na stlučení jednoho rámku Big Grin Ale pěkně zpracováno, to jo.
Jo je na jeden rámek a možná trochu brutální, ale zase je napořád.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's