Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařský deník
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pěkný den,
v tomto zimním období bych rád pročetl nějakou literaturu. Byl by tu někdo, kdo nabídne ostatním své poznatky ze včelaření? Nějaký deník, nebo poznatky z kočování? Takové informace mohou být pro nové včelaře dost důležité. Kdybych neměl zásobu digitálních fotek, ani bych nevěděl, kdy tu začíná kvést třešeň a jiné ovocné stromy. Tak kdyby se někdo pochlubil svými zaznamy, budu za ně rád. Sám jsem toto téma svůj první včelařský rok zanedbal a teď mě to mrzí, ani nevim, kdy jsem měnil matky, či stáčel med.

Za každou reakci předem děkuji. Letec Jirka
Pro okamžitý záznam mám po ruce křídu a dělám poznámky na stěnu úlu a po skončení prohlídky včelnice si poznámky přepíšu do sešitu. A za dlouhých večerů si to přepíšu do úlového deníku. Ono to souhrné přepisování najednou za celý rok, mi často umožní najít souvislosti, kterých bych si jinak nevšiml. A jinak nic proti ukládání údajů do počítače, ale z dlohodobého pohledu je potřeba údaje zálohovat mimo počítač. Počítač je přece jen stroj a nikdo neví kdy skončí a údaje za léta pozorování jsou pryč.
Kdysi jsem taky používal úlový list,ale když jsem začal chovat několik desítek včelstev přešel jsem jen na obyčejnou bílou křídu a napínáčky. Matky v úlu značím barvou napínáčku ,která je v tom roce obvyklá . Neznačenou matku , neoznačeným napínáčkem . Včelstva z jara ohodnotím čísly 1-5 jednotka je nejlepší. .Důležité zásahy uvedu křídou na jednotlivé úly.Stává se mi,.že někdy některá včelstva mají plné medníky,tak přendavám zavíčkované medné plásty do včelstev kde je místo a to bývají včelstva z jara ohodnocená 3 nebo 4 a to píši křídou na víko u silných - a počet a kam přidávám + a počet rámků.Tak se mi stane ,že některé mají - 11 a jiné + 11. To je pro mě informace pro výměny matek.Po skončení sezony zápisy na úlech umyji zůstanou tam jen barevné napínáčky . Pro mne je jakékoliv písemná evidence zdržování ./chovám více jak 100 včelstev na několika stanovištích/
Toto mi vyhovuje přes 40 roků a podle mě to nemá chybu. Kovář
Referenční URL's