Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trúdie zhromaždiská
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ako vyzerá zhromaždisko trúdov? Podarilo sa o tom niekomu už niečo zistiť? Nafotiť, nakamerovať, nájsť také miesto? Čo o tých miestach vôbec vieme? Existujú nejaké záznamy?
Nad svoji včelnicí pravidelně sleduji aktivitu trubců a matek při snubních proletech. Jsou to velké shluky včel, větší trubce lze rozeznat očima, zvuk bzukotu má hodně nízkou frekvenci, je slyšet na velkou vzdálenost. Toto jsem pozoroval ve slunečných dnech, zhruba mezi 12 a 14 hodinou. Souběžně s tímto jevem jsem pozoroval, jak panušky opouštějí oplodňáčky.
Trubčí schromaždiště jsme první krát našli s manželkou. Jdem po louce a najednou hukot, v travě nebylo nic vidět že by byly včely na květech nic nebylo vidět,jenom ten hukot, manželka znervozněla, řikam to není samo sebou, najednou začla křičet,kolem spadají včely, toto by měl každý včelař vidět, to byl sloup trubcu asi čtyři až šest metru jak pada dolu k zemi. Jen se par trubcu dotklo zeně ihned se všichni zvedly. takto jseme postupovali po hlase a měli jsme štěstí, ještě na čtyři týto tmavé sloupce padat k zemi. Nezapomenutelný zážitek. I když mám k oplodnění i dvacet matek najednou, už nikdy jsem něco takového neviděl.

Podporují úl o objemu 240 litru to je minymum.
Treba to skúsiť nahrať na kameru alebo foťák, prípadne mobil. Veľa sa o tom hovorí, málo sa o tom vie. Bolo by super mať aj videozáznam.
Natočeny to už určitě bylo hodněkrát ...
Jednou jsem taky viděl jak skupina trubců asi pronásledovala matku.
A čo o tých miestach vieme? Prečo lákajú trúdy? Čím sú typické?
A či sú každý rok (mesiac) na tom istom mieste?
Trúdy nasledujú M už od vlastných úľov, ale vyhľadavajú priestor s dobrou termikou. Otázkou je, ako nájdu matky zhromaždisko trúdov. Feromony nefungujú na niekoľko km Huh Takže na lokalizáciu zhromaždiska musia mať matky rovnaký názor ako trúdy, ale ako čítajú adresu párty nevieme.
Ak by sa dotácie použili aj na takéto výskumy, tak by sme vedeli viac o nemociach aj biologii včelstva. Zostáva to na amatérskych výskumníkoch s matkou priviazanou na balone...
Třeba to hledají pomocí vibrací - sluchu. Jestli je to takový hukot, že i člověk může jít po sluchu, třeba to včely vnímají citlivěji.
Další diskutovaná možnost je doprovod matky družinou dělnic, které už to můžou mít "obšláplé." Když můžou fungovat průzkumnice v roji, proč by nemohly figurovat nějak i v tomhle. O takovém doprovodu matky se psalo tuším ve Fenomenálních včelách.
A klidně bych věřil i možnosti, že se matky připojují k nějaké větší skupině trubců, kteří už to tam znají a letí najisto.
Kdo ví?
(22.03.2016 9:47)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Trúdy nasledujú M už od vlastných úľov, ale vyhľadavajú priestor s dobrou termikou. Otázkou je, ako nájdu matky zhromaždisko trúdov. Feromony nefungujú na niekoľko km Huh Takže na lokalizáciu zhromaždiska musia mať matky rovnaký názor ako trúdy, ale ako čítajú adresu párty nevieme.

Prečo si myslíš, že feromóny pri párení matiek nefunguje? Raz som čítal o prípade keď motýlí samček letel za samičkou až 1 km, ktorá šírila svoje ferómóny do prietoru. Ako to zistili a sledovali to neviem! Takže je možné, že feromóny vydáva páriaca sa matka-samička keď doletí sama (bez sprievodu včiel) na zhromaždisko trúdov, odvzdáva ich do svojho okolia a na základe feromónov si matku vyhľadajú trúdy, ktoré poletujú po zhromaždisku.

Tento zaujímavý úkaz som videl na poľom náhodu v bôízkosti veľká včelnica s 120 včel., od tohoto miesta asi 600-700 m, najskôr som počul zvláštny zvuk, až som nad poľom v blízkosti vo výške asi 15 m roj trúdov asi 150-200 trúdov ktorý bojovali o matku, zrazu sa tento roj akoby zrazil a padal dole na pole, v zápätí trúdy znovu vzlietli do pôvodnej výšky a stratili sa mi z dohľadu. Matku som istotne nevidel, ale celé mi to pripadalo, akoby za niečím teda matkou leteli.

Teda tam kde sú včely môžu byť aj zhromaždiská trúdov zo všetkých včelníc, potom je výber oveľa väčší a matka sa spári s cudzím trúdom.



(21.03.2016 17:09)Maraakame napsal(a): [ -> ]Natočeny to už určitě bylo hodněkrát ... https://www.youtube.com/watch?v=FaJ3K9qRVwo Jednou jsem taky viděl jak skupina trubců asi pronásledovala matku.

Presne toto čo opisujem v predchádzajúcom prípevku som videl v teréne.
Ak na zhromaždisko lietajú trúdy z okolia 10 km, ako to rátajú českí kolegovia, tak by ich tam muselo byť 100 000 a došlo by k zatmeniu slnka. Asi to funguje inak a dostupná dôveryhodná štúdia o tom nie je. Myslím si, že s matkou letí do dobrej oplodňovacej termiky podstatná časť trúdov už z včelnice. Neviem si predstaviť, že desatisíce trúdov celý deň čaká na jednom mieste na nejakú slečnu 10 km od pohodlia. Také miesta by boli dobre viditeľné a zmapované. Bude to určite súkromná párty. Dajte link na nejaký odborný článok.
(21.03.2016 17:09)Maraakame napsal(a): [ -> ]Natočeny to už určitě bylo hodněkrát ... https://www.youtube.com/watch?v=FaJ3K9qRVwo Jednou jsem taky viděl jak skupina trubců asi pronásledovala matku.

To sa mi podobá skôr na foto-video montáž...

Mám sto chutí priviazať tú matku na balónik a urobiť si prechádzku po lúkach.
A poznač si všetkých trúdov zo svojej včelnice a urob si štatistiku Huh



Na Slovensku je cca 170 agrofariem s výmerou nad 2000 ha. Majiteľia viacerých z nich by dokázali zriadiť izolovanú oplodňovaciu stanicu, resp osadiť na území farmy výskumný projekt. Potrebuje niekto skúmať zhroamaždiská trúdov, alebo varoatolerantnosť včelstiev ?
Chlapci, my sme po vojne mali asi 15 oplodňovacích staní, ale pod dojmom výskumov, ako ďalejo lietajú trúdy, trak s pioali všetky zrušili, preto naše včelnice nezaručovali, Jedine ostrovná oplodňovacia (vzdialná stanica 20 km ak sa nemýlim) stanica sa dá s istotou požiť na 10 %-né oplodnenie trúdmi, ktoré sme pre párenie matiek vybrali.
Referenční URL's