Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev 2015/16
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Milí diskutující,
zde jsou první letošní výsledky projektu COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev.
Děkuji všem za účast a cenná data, která nyní podrobně zpracováváme!
Jiří Danihlík
Vážení přátelé,

je již po sezóně, a tak je snad i trochu více času na včelařská setkávání. V jiném tématu se diskutuje o úhynech v letošním roce a mnozí hádají, jaké úhyny vlatsně budou, já si to tedy netroufám. Na jaře k tématu úspěšnosti zimování zase spustíme dotazník, který budeme přes zimu aktualizovat, a právě proto pořádáme seminář v Olomouci 12. 11. 2016

Na seminář jsme pozvali zahraniční hosty (Karl Crailsheim z Grazu a Philipp Maier z Vídně), dozvíte se novinky o projektu, výsledky i další plány, které máme, proto neváhejte a pokud máte zájem přijet, registrujte se co nejdříve.

Poslední výsledky studie vyšly v Moderním včelaři 4/2016, budeme nad nimi moci diskutovat a budete moci sdělit Vaše názory či doplnit do studie další pozorování či interpretace. Osobní setkání je nejlepší způsob, jak projekt zase o kus posunout, je to totiž občanská věda!!

Veškeré informace k programu setkání naleznete zde.

Na setkání se těší
Jiří Danihlík
Vážení přátelé,

kapacita olomouckého semináře je zaplněna, již není možné se přihlásit.
Zdraví
Jiří Danihlík
Kolegyně, kolegové,
chtěl bych veřejně poděkovat organizátorům včerejšího olomouckého semináře Colossu. Organizace klapala, velmi cenné přednášky zahraničních hostů, ale i domácích kolegů, hodně užitečné debaty a brainstorming na závěr (v němž se vedly diskuse o dalších možných krocích či otázkách) a radostná setkání.
Byl to záhul na celý den (u mě od 3 do 22 hodin vcelku i s dopravou), ale bylo to pro mne velmi přínosné. Zvláštní poděkování oběma překladatelům přednášek hostů z Rakouska. A také zástupcům SVS za vstřícnnost a ochotu participovat a zapojit se do debaty.
Upřímné poděkování všem, kteří se podíleli na uspořádání a zdárném průběhu téhle akce.
Jiří
Jirko a co jsi si z té hromady informací donesl k sobě domů a co z toho budeš používat v sezoně 2017? Já byl v Litoměřicích tak jestli mě něco neuteklo. Zdraví R. S.
Oběma nám něco uteklo. Meritum i cíl obou akcí byly ovšem zcela jiné a v této rovině se to nedá porovnávat. Řekneme si to v pražské té, ehm, jak vono se to vlastně jmenuje ... Big Grin
Snažíme se být na dvou místech zároveň, ale ne vždy se nám to daří. Jen občas. A včera to nebyl holt ten případ. Skoda, zajímavých akcí s cennými a aktuálními informacemi je holt hodně. Musíme víc trénovat to výše zmíněné bytí na dvou ... Big Grin
Jiří
Dalo se pěkně porovnávat metodiky v potírání varroozy /a dá se říci ,že obsáhl všechny známé/ s klady i zápory.Hned první přednášející.
I překlad od p.Tihelky nás uchvátil.Je vidět ,že roste .......A následovalo............
A každý si určitě něco vybral.
Za mne zdařilá akce. F.V.
Trochu mne zamrzelo, že jsem se nemohl zeptat pana Texla, který tvrdil, že ve vyhláškách nelze zakazovat, že to jde jen zákonem, na to proč má na slidu s návrhem včelařské vyhlášky v sekci o moru "Zákaz spojování včelstev." Poněkud mi to zavání účelovým protiřečením.
Ještě byla zajímavá odpověď na dotaz Jakuba, že SVS nemůže v MVO nařídit nic, co neni schopná zkontrolovat, načež po dalším dotazu proč nařizuje léčení, když to také není schopná zkontrolovat, byla šalamounská odpověď, že to nenařizuje MVO ale metodika. Z čehož mi vyplývá, dodržování metodiky - tedy i to léčení - si musí kontrolovat MZe.
V souvislosti s tím by mne zajimalo jak SVS kontrolovala to co v letošním MVO bylo:
Citace:Čl. 2
Letní preventivní ošetření
Všem chovatelům včel, kteří provedou letní preventivní ošetření podle MKZ pod
kódem: ExM 320 Varroáza – O (letní preventivní ošetření) se nařizuje provést toto ošetření nejpozději do deseti dnů po posledním vytočení medu.
Je někde povinnost zapisovat datum vytočení medu?
A dále jak je schopná kontrolovat toto:
Citace:Čl. 4
Podzimní preventivní ošetření
(1) Všem chovatelům včel se při odběrech směsných vzorků veškeré zimní měli
podle MKZ pod kódem: EpM 300 VARROÁZA – VyLa (PV) zakazuje jakkoliv tyto vzorky upravovat.
Patrně bude asistovat odebrání, usušení a zabalení vzorku, aby se nic neztratilo.
Nemohu si pomoc, ale vyznívá to jako prostoduché vytáčky zoufalého člověka, obhajující nesmysly našeptávané z Dola. Což konec konců bylo vidět i v sále o přestávkách a nebylo to tak titěrné, aby se to dalo přehlédnout.
Stran: 1 2
Referenční URL's