Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výhodné ceny cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jo, připadám si trapně, když se točím podruhý přes kasu, nebo když vysvětluju, že druhých 10kg je pro manželku...

A o to jim jde...
Prý výhodné ceny cukru za 17,5 Kč/kg! Výhodné byly kdysi za 8,5 Kč/Kg! Teď jsou zlodějské.
Pivo také kdysi stálo 1,20 , rohlík 40 haléřů . . .
Co takhle vrátit socializmus ?
Do čerta, niečo mi ušlo?! Ja si pamätám rohlík za 0.30Kčs a cukor 7.30Kčs.... a otec zarobil 1100Kčs mesačne (robotník).
Když už bych srovnával tak cenu cukru k výkupní ceně medu.
Při tehdy 7kč cukr-35 kč med by dnes muselo být 20kč cukr -200 kč med.Skutečnost je 20kč cukr -40kč med.Ovšem ty přepočty epizoda sama o sobě.Big Grin
Ale ten cukr za 8,5 Kč za 1 kg jsem kupoval před 2 roky! Ne za socialismu!
Ono by sa to malo prepočítavať na to, čo alebo koľko si môžeš kúpiť za hodinovú mzdu. Taký televízor bol neskutočne "drahý".
Penny Market
Cukr krupice 18,90 Kč/kg


13. – 16. 2. 2012



Globus
Cukr moučka 19,90 Kč/kg


10. – 16. 2. 2012
Max. 10 kg na osobu/den
(10.02.2012 14:39)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Ono by sa to malo prepočítavať na to, čo alebo koľko si môžeš kúpiť za hodinovú mzdu. Taký televízor bol neskutočne "drahý".

A energie neskutečně levná.Televizi potřebuju jednu za deset let ale energi každý den.Oni vůbec nejvíce podražili věci denní potřeby.Takto by sme mohli polemizovat do nekonečna.Dnes je prostě dnes a cena je taková jaká je.Jak říkal major terazkyn čo bolo to bolo terazky som majorom.Smile
Cukr stál v roce 2010/2011 v akcích 9,90 - 10,90. To si snad pamatujeme všichni kdo nakupovali.
Nestojí za vyšší cenou cukru ethanol E85, který se také dělá v Dobrovicích?
Zajímalo by mě, jak je to s cukrem v akci, v nějakém supermarketu a cukrem, určeným pro krmení včel.
Jestli je stejně plnohodnotně energetický (stejně sladký), jako kvalitní včelařský cukr, nebo cukr v 50kg pytlích, prodávaný v ZZN, apod.
Nezkoušel jste někdo, kdo máte cukroměr, změřit rozdíl mezi těmito dvěma sortami cukru? Mezi cukrem ze supermarketu a cukrem, určeným přímo pro krmení včel?
Díky za odpovědi a postřehy, Josef
čauky tak to sem neskousel meřit ale byl sem se ptat v dobrovicich a žadnej pro včelaře nedelaj jen klasickej v 50 kilovejch pytlich kdyžuž a cena to se ani radsi neptejte 23kč kilo přimo cukrovar
Levnější cukr a perepetie v supermarketech při jeho koupi kdy si včelař připadá při druhém průchodu kasou spíše jako zloděj než zákazník(lepší je přeci zákazník který si koupí kilo cukru a plnej koš dalšího již neslevněného zboží) je zřejmě problém trápící všechny včelaře.Možná kdyby se představitelé svazu zaměřili na sehnání cukru + dopravu za přijatelnou cenu pro včelaře tak by nahnali nějaké ty bodíky jako tomu bylo u svazovích sklenic.No zřejmě tam není nikdo schopný kdo by se o něco aspoň pokusil aspoň já o nějaké aktivitě tímto směrem nevím ,ať mi nikdo neříká že to pro těch pár cukrovarů které tu z dob našeho rzvětveného cukrovarnického průmyslu zbylo není dlohodobý kauf na který se nevyplatí něco slevit.
Nemyslím si, že je to tak černobíle jednoduché... Je to na delší povídání, omluvte tedy prosím stručnost a strohost.
  • Akční ceny v supermarketech nejsou ceny běžné. Jsou dány tvrdými podmínkami supermarketů vůči dodavatelům, kteří by na ně jinak jistě nepřistoupili, ale berou je jako nutné zlo, aby do těchto obchodů mohli vůbec dodávat.
  • Supermarkety tu nejsou kvůli charitě ani našim modrým očím - jejich cílem je vydělávat peníze.
  • Cukrovary jsou výrobní podniky - na nějaký maloprodej po pár metrákách nejsou zařízené a jistě vědí, proč respektují rozdělení trhu na výrobce, (distributora) a prodejce. A taky tu nejsou kvůli charitě...
  • Běžný - i větší - včelař není pro cukrovar z pohledu množství žádný velký zákazník.
  • Svaz v dávné minulosti cukr pro včelaře zajišťoval - ale končilo to i soudními spory za neodebraný cukr. Děly se i takové věci, že nedaněný cukr pro včely se znehodnocoval pískem, aby nešel použít pro lidskou spotřebu. Lepší se nakonec ukázalo dát včelařům příspěvek na cukr - tedy de facto dnešní dotaci D1, ať se již nazývá jakkoliv.
  • Představte si, že svaz to bude zajišťovat znovu - sesbírá objednávky za danou cenu - a pak BUM! světové trhy se otřesou, ceny cukru spadnou - ale vy budete mít objednáno za vyšší cenu, než za kterou po otřesu koupíte v obchodě. Ten dražší cukr už třeba bude na cestě. Dovedete si představit to pozdvižení a spílání na svaz...?!?
  • Kdyby distribuce cukru pro včelaře byl takový kauf, dělalo by to už spousta soukromníků - soukromý sektor je vždy pružnější než "státní" (nepřesné pojmenování prosím omluvte). Ale ono to tak jednoduché není - třeba kvůli váze, logistice, odběrným místům, časování, ... A ani mnoho velkovčelařů tuto službu nenabízí - a když, není příliš zmínek o jejích masovém využívání (http://apis-kolomy.cz/ostatni.php?ID_Podmenu=4, http://vcelarstvikurtin.cz/index.php?show=cukr)
  • U takového léčení včel v jiných vláknech zaznívá výrazný tlak na větší volnost, samostatnost, decentralizovanost, ... říkejme tomu jak kdo chce. U nákupu cukru tuto volnost máme - a také se to mnohým nelíbí. Přitom není zakázáno se "zorganizovat" a snažit se z této organizovanosti těžit. Komu to chybí, má volné pole působnosti - je-li to díra na trhu a bude-li úspěšný, bude jistě veleben. Sám si to ale nemyslím a energii do toho investovat nehodlám...

Nechtějme po svazu něco, co bylo v minulosti již opuštěno. A než nadávat, je lepší si nejdříve "namalovat" co by to znamenalo, kdybych to měl dělat já sám. Míra pochopení pak vzroste...
Jednoznačně souhlasím.
Pár metráků není pro cukrovar zajímavý obchod.
Kolik by asi byl hromadný odběr účastníků fora ? Nebylo by to zajímavé číslo ?
Co takhle anketka. Pak by se vidělo.
Jak zařídíš distribuci...?
Čím to odvezeš...?
Kolik vyjde doprava na 1 kg cukru?
Myslíš, že vyjde, aby se všichni sešli zaráz v cukrovaru na jeden den a jednu hodinu...?
Připadá mi to spíš jako Šimkovo Nechci slevu zadarmo!

Když jsem loni sháněl cukr, obvolal jsem všechny cukrovary do cca 200 km, celkem jich bylo tuším 5. Nejlevnější byl cukr ale stejně ve 20 km vzdáleném Makru a to nepočítám rozdíl ve vzdálenosti. Žádný z cukrovarů neměl vůbec žádný zájem na jednání o slevě - kvůli pár tunám, kvůli obecně prospěšné opylovací činnosti, kvůli ... Víceméně se se mnou moc nebavili, zato Makro mě vnímalo jako zákazníka.
Tesco a Hypernova neměli o takový obchod zájem - korektně mi vysvětlili, že jsou maloobchodem a nehodlají dělat něco pro ně nestandardního.
Podotýkám, že jsem do výběru dodavatele cukru nezohlednil nabídky na cukr bez dokladu, evidentně tzv. "spadlý z náklaďáku".

Co má cukr v 50kg pytlích za nespornou výhodu, je fakt, že se výrazně zrychlí manipulace při rozpouštění. Je rozdíl nasypat do sudu 3 pytle anebo 150 pytlíků. Navíc velké pytle od cukru umím ještě dál využít (t.j. nepovažuji je za odpad - ani tříděný). Co dělat v červenci s několika tisíci rozlepených pytlíků se zbytky cukru fakt nevím... A ládovat je do kontejneru na tříděný odpad je opravdu zážitek. Stejně jako přijít k takovému kontejneru po dešti, kdy do něj napršelo a včely si přišly vylízat zbytky cukru. Je to taková malá zkouška tolerance sousedy... Blush

Howgh... Cukr je problém a nejlépe to má zařízený ten, kdo si může dovolit krmit nektarem.
Téma velkého nákupu se zde prolíná jako červená nit. Již zde bylo řečeno i různé důvody proč to tak je, ale nikdo ještě neřekl ten hlavní. Myslíte si, že cukrovary dodávají do obchodních řetězců cukr do akcí za 18,-/kg jen proto, že je to baví? Tyto akce jsou pouze a jenom proto, že je do nich natlačí tyto řetězce jinak by cukrovary prodávali cukr pořád klidně za 30kč/kg (dělají svůj buzines za účelem zisku- na jejich místě bychom se chovali naprosto stejně). Jednou z mála možností jak se dostat k cukru z cukrovaru za lepší peníz atd. je mít tam známého (samozřejmě, že vrátnej nebo uklízečka vám tam asi se svoji prac. pozicí mnoho nezařídí, ale i zde jsou výjimky).
Takže budto se domluvíme a uděláme odběr jako KAUFLAND, logisticky to zařídíme někdo se o to postará a všichni ostaní mu to pak rádi zalatí.
Nebo přestaneme rozvíjet teorii o tom, že když koupím kamion cukru jak jsem pro cukrovary zajímavej zákazník Huh
V poslednej dobe majú české ochodné reťazce každú chvíľu nejakú akciu na cukor. Nebude to aj tým, že cukrovary sa potrebujú zbaviť starých zásob, aby mohli zaskladniť nové z poslednej sezóny? Prípadne by v tom mohla byť aj obmena štátnych hmotných rezerv, veď slávna EU dáva sankcie za nadprodukciu a nadmerné zásoby. Ale to len špekulujem, len ma to tak napadlo...
Globus
Cukr krupice 17,90 Kč/kg


17. – 23. 2. 2012
Max. 10 kg na osobu/den
(17.02.2012 9:21)Š.J. napsal(a): [ -> ].... Nebude to aj tým, že cukrovary sa potrebujú zbaviť starých zásob, aby mohli zaskladniť nové z poslednej sezóny?....

Obchodné reťazce určite nezaujímajú problémy cukrovarov. Skôr ide o nalákanie zákazníka. Je zaujímavé, že akcie bývajú až po ukončení zaváracej sezóny, alebo tesne pred ukončením. Pred Vianocami zlacnený cukor nebol k dispozícii. Po Vianociach áno. Z toho usudzujem, že obchodné reťazce potrebujú vyprázdniť sklady pre ďaľší zmluvný tovar.

Keď som v roku 1995 pracoval v Nemecku, tak sme vo veľkom nakupovali pracie prášky. Tri dni pred dodaním do skladu klesla cena na 50% a niekedy aj nižšie. Ak ste si všimli, väčšina obchodných reťazcov má minimum skladovacej plochy.
Referenční URL's