Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Provádíš v průběhu roku nějaké preventivní opatření proti bakteriálním nákazám?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Provádíš v průběhu roku nějaké preventivní opatření proti bakteriálním nákazám včelího plodu?

  1. Ano u všech včelstev
  2. Jen u některých včelstev
  3. Ne
možná dobré napsat co do toho spadá
  • Obměna díla
  • Čištění dna
  • Opálení vnitrních stěn nástavků nebo desinfekce speciálně k tomu určeným prostředkem
Ale lze přepokládat že jakousi obměnu a čištění dělají všichni - pak ale anketa ztrácí smysl
Lze si nějak definovat (aspoň tu a pracovně) preventivní opatření? Je i monitoring preventivním opatřením? Podle mne ano ...
Jiří
Když jsem začínal, bylo tzv. normální a doporučované měnit min. 1/3 díla, každé 3-5 let včely přeložit do vydezinfikovaného úlu. Dnes by se dalo třeba doplnit parafínování úlů. dezinfekce rámků /savo+ louh/, způsob vytáčení a třídění plástů, selekce na čistící pud.............. je toho hodně. Jenže tohle napadne jen toho, kdo tu problematiku vnímá tak nějak samozřejmě v kontextu celého svého způsobu vedení včelstev. ´Dalo by se říci snad i intuitivně. Pokud ale někdo napíše, že když dá někdo 1 mezistěnu a může se to považovat za opatření?????? Co dodat? Jaké povědomí vůbec o tom problému má? Prostě formální vzdělání nebo příslušnost k něčemu nedává ještě reálnou včelařskou kvalifikaci a to jsme jen u "plodu". Nechci tím nikoho urazit, ale k zamyšlení to je.
Já bych opatření definoval asi tak / celkem volně/ že je to každé, které se mi v praxi osvědčilo nebo druhému a pod. No a z toho může něco vzniknout. Nakonec v té" Příloze k vyhlášce o včelách" jsme také něco uvedli. Min. od toho bych se odpíchl já. Omlouvám se, ale někdy mi to zde připadne tak, jako při učení cizích jazyků. Někdy, abychom nevyslovili slovíčko nepřesně, raději jej nevyslovíme vůbec. No, a ti kteří třeba mluví s chybami se domluví a ti "precizní" ani nerozumí, natož aby se domluvili. To je podle mne důvod, proč praxe daleko předběhla teorii v řadě oborů a to není vůbec dobře. Je to jako s pramicí. K pohybu vpřed potřebuji obě vesla. S jedním se budu točit dokola. Každý ale máme proces učení před sebou a jak jej pojme, je jeho věcí. Já se raději svou zkušenost opravím než abych neudělal nic, protože život je pohyb. ld
Jednu mezistěnu jsem tam dal právě jako absurdní příklad.
Co si budeme povídat, jsou i tací co odpoví kladně protože dávají každý rok jednu, ba i dvě mezistěny a považují to za prevenci.
A proč ne, je to lepší než když se dílo nemění vůbec.
A mnoha včelařům se to v praxi dlouhodobě osvědčilo. Smile

A nakonec - o čem je otázka - bakteriální nákaza?
Myslí se mor?
A nebo Hniloba?
Oboje?
Je ještě nějaká další?
(29.06.2016 14:09)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Lze si nějak definovat (aspoň tu a pracovně) preventivní opatření? Je i monitoring preventivním opatřením? Podle mne ano ...
Jiří

Je naprosto irelevantní se o tom bavit pokud nevíme zda čelíme infekčnímu tlaku.

Jediná relevantní otázka je:
Necháváte si preventivěn vyšetřit včely na přítomnost spor MVP?
Protože podle pozitivních (tedy detekce spor u vás nebo v okolí) výsledků na toto vyšetření se dá mluvit o smyslu nějaké prevence a pak to není prevence ale opatření. A ta musí být mnohem silnější něž nějaká tradovaná 1/3 díla. Na Slovensku "uzákoněná".

O Hnilobě skoro nikdo nic neví a hlavně se zatím nevyšetřuje.
Takže tam lze těžko nějak kvantifikovat obecné doporučení, protože to je opět vztaženo k míře rizika a infekčnímu tlaku.
A pokud není inf. tlak tak to co se dělá při něm (EFB) je za normálních okolností pro včely docela brutál.

Je to stejné jako doma. Budete si občas mýt ruce a klídek - je to prevence proti bakt. nákaze? Je.
A když si budete mýt a drhnout ruce s nějakou fobijí nějakými desinfekčními dryáky 4x častěji není to prevence ale blbost. A dostanete exzém.
Pokud bude ale v baráku řádit nějká infekce, ekzém rádi risknete. Ale je to pak preventivní patření.

Na ruce a na včely bysme měli být opatrní a nedělat jim věci které nemusíme. I když jsou někdy nutné.
Dle mého názoru není důležité včelám dezinfikovat úl a měnit 1/3 díla. Důležitější je v rámci chovu netočit dílo mezi více včelstvy - jak medníky, tak plod. plásty. A jak píše KaJi, když je ohnisko, tak se můžem na hlavu stavět.. Pak jedině norské zimování jako extrémní prevenci.
Referenční URL's