Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zakrmování - propustné mřížky na sklenice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Až doslouží sklenice, můžu vymýšlet něco jiného. Vše pro přípravu roztoku mám metr od včel. Je to pro mě prostě snadné nasypat cukr, zalít horkou vodou, zamíchat a vložit. Až mi to fakt bavit nebude, vymyslím centrální čerpadlo a bude po starostech Big Grin
Kyblema apd krmim pres 20 let, kdyz vsichni maximalne pouzivali sklenice, ale ta mrizka je super.
Pro oddelky, na jaro a pokud mas par vcelstev tak i na krmeni.

Nenech si zkazit naladu lidma co nikdy na nic neprisli a maximalne kopiruji, je to super napad.:-):-):-)

Jo kdyby nekdo z nich vymyslel centralni cerpadlo a automaticky rozvod, ta pak si je poslechni.

Jo kdyby nekdo z nich vymyslel centralni cerpadlo a automaticky rozvod, ta pak si je poslechni.
Ano pane Františku, i mě to napadlo když jsem viděl na videu prvně u pana Jindry jak krmí "slámou". Nicméně asi je to dobré, včelstva zjevně nestrádají.

Krolth

Vy máte k dispozici hrubý krystal, který vám prosakuje? Já to s tím jemným cukrem, co se koupí v kilovkách neumím a tak to rozpouštím. Rozpustím 10 kg cukru v 10 l vody za asi 5 min, nejdelší (a nejprotivnější) na tom je to rozlepování sáčků.
Je to tady na foru, jde to. Rosta Pešek vynalezl. A zde popsal.

A mám doma knihu, kde vysoké autority českého včelařství důrazně varují před rozmáhajícím se krmením v 3,5litr sklenicích, že takové dávky zničí včely.
To jen že knihy a moudra v nich je třeba brát s rezervou. Smile I ty kapacity a autority.
Tak zakrmování se celkem osvědčilo, ale své mouchy to má. Je třeba ještě pár vylepšení, ale mřížky fungují perfektně a sklenice jsou ze včera skoro pryč.

Chci se zeptat ohledně přípravy roztoku - nikde tady není vlákno a nechci kvůli tomu zakládat nové. Jak nejlépe a nejefektivněji ohřívat vodu ve větším množství? Je jediné řešení brutar nebo jsou i lepší? Díky

Tom: Děláte to za studena nebo za tepla?
Poradim ti. Dal to sem Rosta, dej vodu, dosyp cukr, zamichej a prihod drobne kaminky. Ty vytvori drenaz a dirky se neucpou.

Roztok se da jinak umichat za studena, nejlepe rychla vrtule (turbo) ta tomu mechanicky doda.
Rozpouštím zastudena, přesněji lze použít horkou vodu z bojleru, pak je to o minutu či dvě rychlejší.

Jsou dvě možnosti. Dříve jsem to dělal vrtačkou ve stojánku s míchadlem na maltu, prostě hrnec na 50 litrů, židle, stojánek s vrtačkou aby míchadlo nebylo uprostřed a jde to dobře. Jenže slabé vrtačky za pár šušňů z marketů to nevydrží.

Můj bratr měl nápad, šikovný kámoš to vyrobil a nyní všichni tři rozpouštíme skoro bleskurychle vzduchem v konvi co byly dřív na med. Ta konev, jak se zužuje a je úzkovysoká, je lepší kvůli šplouchání, když se to pustí moc rychle. Dám 10 l vody a pustím vehement a postupně vysypávám sáčky, 10 kg. Jde rozpustit až 16:16, ale to pak trvá déle, musí se to pustit "pomalu" a tak to moc dlouho trvá.

Jo a dobrou radu, nedělejte "silnější" roztoky nikdy. Je to blbost, to se myslelo dřív že se jim jako ušetří práce s odpařováním a já si myslím (nemůžu to dokázat) na základě zkušeností, že snad musejí nosit vodu a ředit si to aby to mohly zpracovat. Každopádně když vč nechce brát silný roztok, 1:1 bere vždycky a proto vím jistě, že je pro ně lepší.

Neumím sem dávat fotky a tak popis.

Je to z mědi asi půlcoul, asi 700 mm dlouhá trubka, nahoře opatřená ventilem a koncovkou rychlospojky na vzduch. Dole je udělaný prstenec o průměru asi 150 mm a v něm jsou zezdola v pravidelných roztečích navrtané 4 dírky 1 mm. Nesmí jich být víc a nesmějí být větší než 1 mm!!!!!!!! Dírky musí mířit dolů, ne do stran. I když vzduch dělá v konvi takové divy i na malé pootevření ventilu, že by možná fungovaly i dírky jinak. Máme to takto a jde to parádně. Jen je třeba raděj méně dírek a případně je přidělat. Jo a navrtat 1 mm dírky není jen tak, jen mě se to povedlo jedním vrtáčkem, i kámoš řemeslník s tím měl potíže a zničil několik vrtáků a tak na to pozor. Taky vrták 1 mm nelze upnout do každého sklíčidla, nesmí se ale udělat dírky větší.

Snad to popisuju jasně, vehement na tom svém prstenci stojí (kdyby ho nekácela vzduchová hadice). V konvi stojí nějak šikmo, je to jedno. Jo kompresor mám levný Parkside 2,4 KW a když se vzduch pustí moc, nejenže to lítá z konve, ale taky kompresor nestíhá a běží furt. Ničemu to nevadí.

(29.07.2016 9:29)KaJi napsal(a): [ -> ]Poradim ti. Dal to sem Rosta, dej vodu, dosyp cukr, zamichej a prihod drobne kaminky. Ty vytvori drenaz a dirky se neucpou.

Roztok se da jinak umichat za studena, nejlepe rychla vrtule (turbo) ta tomu mechanicky doda.

Aha, ty kamínky, to mi připomíná návod ze Včelařství ještě za komančů, kdy se shánělo všechno blbě a hrubý cukr tuplem (on se často nedal sehnat cukr vůbec žádný).
Tehdy někdo radil skleněné korálky, ty se daly koupit (kravin co nikdo nepotřeboval měli soudruzi plné krámy). Nevyzkoušel jsem to, ale korálky prý fungovaly tak, že jak jsou těžší tak se při obrácení sklenice a protřepání usadily dole na víčku a tím malé krystalky nezalepily dírky.
Korálky se po sezoně taky daly asi snadněji umýt, kamínky se dají sehnat zadarmo hned a pak vyhodit. Skvělý nápad.
Ovšem nejlepší je narvat do úlů rovnoiu kilovky a je hotovo - je to někde ve vlákně krmeníSmile
Výborné pro oddělky pokud je na to v úle místo. Smile
Děkuju, skvělé nápady Smile
Tom: krmím jen 1:1, více mi holky brát taky nechtějí a mě to přijde lepší. Ten vzduch není vůbec špatný nápad. Za jak dlouho se takto roztok promíchá?
Dneska budu míchat a tak to stopnu. Vím jen že to je asi 5x rychlejší než vrtačka s míchadlem, hlavně pohodlnější.

Zkuste taky ty kamínky, lepší by byl tak zvaný kačírek, ale asi by fungovala i drť ve frakci 4/8. Protože jste přes počítače, tak to označení znamená, že je umělý štěrk vytříděný tak, že tam nejsou menší kamínky než 4 mm a ani větší než 8 mm. Jenom když si pro to půjdete do lomu s kýblem, dejte bacha aby nevolali Chocholouška. Koupil bych asi vápencovou drť co je na hroby, myslím, že se prodává i ve frakci asi tak (nevím to přesně) 3/6.

Jo a ještě v lomech existuje "prach" nebo taky prosívka (umělý písek) a ten je 0/4 a z toho si to, co je menší než řekněme 2-3 mm, dokážete přesít vhodným sítkem. To samé by šlo z betonářského písku, ten je tříděný taky 0/4, často ale mívá mnohem větší kamínky.
(29.07.2016 10:04)Krolth napsal(a): [ -> ]Děkuju, skvělé nápady Smile
Tom: krmím jen 1:1, více mi holky brát taky nechtějí a mě to přijde lepší. Ten vzduch není vůbec špatný nápad. Za jak dlouho se takto roztok promíchá?

Tak jsem to pro vás stopnul.

Měl jsem přinesený cukr i vodu na místě a kouknul na čas. Pak jsem nalil vodu, pustil vzduch a začal rozbalovat bez nějaké honičky 10 : 10 a trvalo to 10 minut. Pak jsem zkusil 15 : 15 a trvalo to 14 minut. Obojí na můj vkus docela dlouhé, myslel jsem si, že to jde rychleji.
Jo a voda nebyla ledová ale vlažná, v ledové by se to rozpouštělo asi déle.
Stran: 1 2
Referenční URL's