Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Portál farmáře pro včelaře
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
3ab
(2) Ministerstvo zveřejňuje v elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový a nepřetržitý přístup následující základní údaje z veřejné části evidence využití půdy, kterými jsou..

Takže využití půdy je umístnění včelínu a úlů a čeho všeho dalšího, aby mohlo Mze uvádět osobní údaje ?

A nakonec to hlášení o postřiku je mi k čemu, když odpověď pani Machové na otázku co včelař může učinit zní: Konkrétní opatření včelaře? Moc toho na výběr není.
Takže? Však to nějak dopadne!
Včelařím druhým rokem ale ani jednou se mě nikdo neobtěžoval informovat o aplikaci postřiku byť pole pánů velkostatkářů začínají cca 600 metrů vzdušnou čarou od mého stanoviště (řepka, hrách, kukuřice). Holt u nás se asi nestříká...
(06.04.2018 13:46)Jarys napsal(a): [ -> ]Dnešní odpověď ÚKZÚZ Brno na dotaz k oznámení aplikace postřiku:
...
Oznámení pana Bohumila Pravdy, datované dnem 13. 3. 2018, které bylo připojeno v příloze e-mailu, nelze, vzhledem k jeho obsahu, považovat za splnění zákonné povinnosti profesionálním uživatelem ve smyslu ustanovení § 51 odst. 2 písm. a) zákona č. 326/2004 Sb.
...
Profesionální uživatelé budou upozorněni na to, že takové oznámení není v souladu s ustanovením § 51 odst. 2 písm. a) zákona č. 326/2004 Sb. a budou vyzváni k tomu, aby upřesnili datum aplikace přípravku nebezpečného nebo zvlášť nebezpečného pro včely včetně uvedení jeho obchodního názvu, a to dotčeným chovatelům včel, jinak bude ze strany ÚKZÚZ hodnoceno původně zaslané oznámení jako porušení zákona č. 326/2004 Sb., jenž naplňuje skutkovou podstatu přestupku podle ustanovení § 79g odst. 1 písm. l) bod 2 zákona č. 326/2004 Sb.

Upřímně řečeno, UKZUZ něco píše vám a něco jiného zemědělcům. Odepsal jsem na email o postřicích, které měly obecně termín od 1.4.2018 do 15.11.2018 zpět dotyčnému zemědělci. Odepsal mi velmi slušně, že sám chápe, že je to nesmysl, ale že se snaží vyhovět předpisům, přičemž má od UKZUZ toto vyjádření:

Dle nového zákona je povinnost hlásit všem včelařům ve vzdálenosti do 5 km od vašich polí postřiky: tankmix, nebezpečné pro včely a zvlášť nebezpečné pro včely. Jedná se o více měně o všechny apikace POR, poněvadž i mix hnojiva s fungicidem je aplikován jako tankmix. Meze zákona neurčují jak má být hlášení podáno. Muže se jednat o email, sms, nebo dopisem. Zákonnou povinnost splníte, když budete včelaře informovat touto cestou jen jednou, ale text musí byt v tomto znění.
" Dobrý den, v termínu od 1.4.2018 do 15.11.2018 bude aplikovat tankmix, přípravky nebezpečné a zvláště nebezpečné pro včely na mých pozemcích do pěti kilometrů od Vaších včelstev. Jméno, kontakt.
Kdyby někdo přišel na kontrolu a chtěl doložit tuto sms nebo email, tak si ji nechte uloženou.
Seznam včelstev naleznete na portálu farmáře v záložkach na pravé straně nahoře. Tento email jde stáhnout i v exelu do počítače.

A pak se v tom sami vyznejte.
Ještě douška - než se na zemědělce namíchnete, oni to také nemají jednoduché, pro ně to je jen další náklad z mnoha, další papírování a buzerace, vizte:

"od všech našich polí dle seznamu na portálu farmáře je 827 včelařů. Již jsem rozeslal 420 emailů těm kteří zde mají uvedené emaily. Dalším cca 300 jsem poslal sms, jelikož zde mají aspoň tel. číslo a zbytek mají uvedenou pouze adresu, tak dostanou doporučený dopis dopis á 44kč za kus."

A teď si představte, že by to měli dělat před každým postřikem... Ani nechci pomyslet, jak posílal těch 300 SMSek. Určitě nemá žádnou SMS gateway či skript, kterým by si to zautomatizoval...
tak jsem dostal několik e-mailů o připravovaném ošetření zem.plodin ,ale když chci zkontrolovat o jaké pozeky jde "veřejný registr LPIS" se mi ne a ne nechce načíst takže nevím jak daleko ošetřované plochy jsou takže info skoro k ničemu
http://www.vcelarstvi.cz-stanovisko k oznameni zemedelcu...
(07.04.2018 20:11)Milan König napsal(a): [ -> ]
(06.04.2018 17:36)frojta napsal(a): [ -> ]Pravo na ochranu soukromi a tedy i ochranu informaci nam nezavadi zakon na ochranu os. udaju, ale listina zakladnich prav a svobod, tzn. Ustava.

Kde konkrétně?

V Ústavě přímo určitě ne. Nicméně ta opravdu odkazuje na Listinu základních práv a svobod. Tam se dá najít:

článek 7:
Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí je zaručena. Omezena může být jen v případech stanovených zákonem.

případně článek 10:
Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě.

Jenže shromažďování a zveřejňování na základě zákona není neoprávněné. viz článek 7.

Ani ústava, ani Listina základních práv a svobod nijak negarantuje, že parlament nemůže schválit zákon, který omezí tvé soukromí. A pokud to stát udělá, tak je to podle zmíněné Listiny, naprosto v pořádku.

Tak toto neštěstí nejde, takto to opravdu fungovat nemůže. Stejně jak nemůže ČR již nikdy znovuobnovit trest smrti, tak není ani možné, aby bylo bezdůvodně a naprosto neproporcionálně omezováno právo na ochranu soukromí. Pokud by tomu tak bylo, co brání státu, aby tam o nás uvedl číslo OP, výšku, váhu, sexuální orientaci, vyznání, věk, barvu kůže a třeba pár fotografií??? I kdyby si zákonodárce usmyslel, že to tak udělá, přeci máme nějaká Ústavou garantovaná lidská práva Smile. Prosím, nevracejme se v myšlenkách 50 let zpět....

Zákonodárce není neomezený, proto tu Ústavu máme, jen je problém, že je tato povinnost stanovena zákonem, a tedy ji např. soudu nemohou jako vyhlášku pouze neaplikovat, ale musí se jít cestou buď za pomocí soudní interpretace, a nebo nechat část zákona zrušit za pomoci Ústavního soudu...
Prováděcí vyhláška zrušila náležitosti tohoto oznámení, což uvedlo zemědělce do nejistoty a zmatků. Ale i když nemáme § 10 vyhlášky, který náležitosti upravoval, máme zákon a ten říká minimálně 48 hodin „před provedením aplikace“ nikoli „aplikací“ oznámit dotčeným chovatelům včel ….

Tak když nyní nevyhovuje souhrnné hlášení všech aplikací do dubna do října, tak holt obdržíme 50 E-mailů ke každé aplikaci zvlášť, tedy min. 48 hodin předem - od dubna do října.

Zákon si udělali zemědělci tak, aby jim to vyhovovalo, včelaři (nevčelaři - vrchní velení včelařů) na to dlabali (možná chtěli mít o nás lepší přehled). Výsledkem je úplně zbytečná činnost zemědělců, včelařům to nepomůže a zloději včelstev mají perfektní přehled.
Listina základních práv, ústava, zákon, prováděcí předpisy, to vše neradí včelaři co má a může činit na ochranu včel on jako konečný dotčený subjekt.
Stále je zde řeč o hlášení, ale mně zajímá jak já mohu a mám na takové oznámení reagovat.
Co tedy pro ochranu včel mám mohu udělat?
Jaké je doporučení kohokoliv, především ČSV!!!
Tady o podstatě věci je mlčení a ticho a i my se tu bavíme o nepodstatném.
(09.04.2018 18:20)frojta napsal(a): [ -> ]Tak toto neštěstí nejde, takto to opravdu fungovat nemůže. Stejně jak nemůže ČR již nikdy znovuobnovit trest smrti, tak není ani možné, aby bylo bezdůvodně a naprosto neproporcionálně omezováno právo na ochranu soukromí. Pokud by tomu tak bylo, co brání státu, aby tam o nás uvedl číslo OP, výšku, váhu, sexuální orientaci, vyznání, věk, barvu kůže a třeba pár fotografií??? I kdyby si zákonodárce usmyslel, že to tak udělá, přeci máme nějaká Ústavou garantovaná lidská práva Smile. Prosím, nevracejme se v myšlenkách 50 let zpět....

Tak si tu Ústavu a Listinu základních práv a svobod přečtěte. Sám jsem z ní citoval. citoval jsem snad špatně? Vyložil jsem něco špatně? Ukažte mi, kde je jsou práva o kterých mluvíte.

A ano. I když si myslím, že se to nestane, tak je možné, že se vrátíme k trestu smrti. Rozumějte. Já k tomu nevidím důvod.. ale po technické a legislativní stránce cesta k trestu smrti existuje. Jde jenom o společenskou objednávku. Pokud bude, bude i trest smrti.

Pokud si zákonodárce usmyslí, může udělat všechno to, co o čem píšete. Nikde v Ústavě není napsané, že to udělat nemůže. Naopak, Ústava i Listina mu k tomu právo výslovně dávají.

Máme zastupitelskou demokracii. Klidně si o těch nahoře můžeme myslet co chceme. A já si o nich myslím něco velmi nehezkého. Ale mají od nás mandát rozhodovat. To mi jsme jim ho dali. Mi jsme je zvolili. Nebo alespoň většina z nás je zvolila. Oni mají mandát a právo.

Myslete na to při volbách.

Práva, kterých se dožadujete, nikde garantována nejsou. A popravdě ani být nějak generálně zaručena být nemohou.

Celé skupiny obyvatelstva mají veřejně přístupná rodná čísla, jméno, věk, bydliště, dokonce i příjem. Je to tak už desetiletí. Nejde o chybu. Mají být zveřejněna. Žijeme mezi sebou. Práva každého z nás končí u práv někoho jiného. To není tak jednoduché.
(09.04.2018 21:46)Milan König napsal(a): [ -> ]
(09.04.2018 18:20)frojta napsal(a): [ -> ]Tak toto neštěstí nejde, takto to opravdu fungovat nemůže. Stejně jak nemůže ČR již nikdy znovuobnovit trest smrti, tak není ani možné, aby bylo bezdůvodně a naprosto neproporcionálně omezováno právo na ochranu soukromí.t....

I když si myslím, že se to nestane, tak je možné, že se vrátíme k trestu smrti. Rozumějte. Já k tomu nevidím důvod.. ale po technické a legislativní stránce cesta k trestu smrti existuje. Jde jenom o společenskou objednávku. Pokud bude, bude i trest smrti.

Pokud si zákonodárce usmyslí, může udělat všechno to, co o čem píšete. Nikde v Ústavě není napsané, že to udělat nemůže. Naopak, Ústava i Listina mu k tomu právo výslovně dávají.

Krátce k trestu smrti, není jej možné zavést k vůli mezinárodním smlouvám, kterými je ČR vázána.

Jinak k Ústavě, tu jsem četlSmile. Jde o to, že na každé základní právo je mnoho české judikatury, navíc se k tomu přidává i ESLP. Na každé základní právo jde napsat více než jedna rigorózní práce, a proto se nemůžeme omezovat "zákonným zněním". Pokud se chcete více zabývat některým základním právem, doporučuji stránku nalus.usoud.cz, kde by měla být kompletní judikatura ÚS. Ale o to teď nejde, chci jen říct, že pokud má být ono zákonné ustanovení zrušeno, tak jediný argumentem podle mého názoru je, že se jedná o neproporcionální omezení základního práva na soukromí (viz test proporcionality, jež praktikuje mile rád ÚS).
Jenom krátce k tomu trestu smrti. Uvědomuji si, že jsem už OT.

Každá smlouva může být vypovězena. Každý ústavní zákon může být změněn. Dokonce i ústava sama. Legálně a čistě. Proto jsem psal, že existuje legislativní cesta, jak se k trestu smrti dostat.

Koneckonců. Zjevně existují země, kde trest smrti mají. A nejsou to země, které by byly v izolaci a v opovržení mezinárodního společenství. Takže to jde..

Ale znovu zdůrazňuji. Já nejsme příznivcem trestu smrti. Jenom píšu, že pokud bude společenská objednávka (přirozená, nebo uměle vyvolaná), tak zákonodárci se klidně k trestu smrti mohou vrátit.

Stejně tak k tomu zveřejňování osobních údajů. Je to naprosto běžná praxe. Každý živnostník, plátce DPH, má veřejně přístupné své jméno, adresu, rodné číslo (tedy i pohlaví a datum narození). Pokud splní své povinnosti a zveřejní účetní závěrku jak nařizuje zákon, tak má na webu veřejně přístupné i své příjmy.

Nic.. Žádný zákon... Prostě nic.. Nechrání osobní údaje v míře, jakou si představujete.
Postupně dostávám různé maily různých znění, nějaké chyby se v čase odstraňují, jiné se objevují. Za mě je nejpalčivější:
- oznámení aplikace na období 4-10/2018 - zcela k ničemu, v rozporu se zákonem (někteří píší jen to, jiní že to upřesní dodatečně dle konkr. postřiků)
- oznámení bez uvedení konkr. dne a konkr. postřiku - zcela k ničemu
- oznámení ve stylu "na námi obhospodařených polích budeme aplikovat..." - takže nakonec já musím jít na internet a hledat, kde v okolí daný zemědělec hospodaří a jestli se mě to týká...
- jistě i mnohé další...

Tato novela je dalším paskvilem z řad MZe. Chápu zemědělce, že je to pro ně povinnost navíc, toto provedení je naprosto tragické. Jistě by šlo vyrozumívání včelařů udělat mnohem pružněji a jednodušeji. Jeden by řekl, že včelaři mohou být rádi, že na rozdíl od předchozích let vůbc něco vědí, ale toto je tragédie. Naprostý chaos a bezmoc. Doufám, že se "nám?" podaří zemědělce dokopat k tomu, aby skutečně posílali informace o AKTUÁLNÍCH postřicích a zejména jejich názvu, druhu atp. a neschovávali se jen za to, že je "nebezpečný pro včely".

Druhá rovina, možná už tu na foru je, měli bychom se připravit i na to B. Že bychom zde uváděli jednotlivé postřiky a někdo v oboru vzdělaný by připsal, zda je nebezpečný, jak, jak případně včely chránit... Jedna věc je o postřicích vědět, druhá věc je, že ať je postřik oznámený nebo není, málokdo zvládne včely ochránit.
Já dnes dostal hlášení, kde je uvedeno:
  • kdy budou stříkat
  • čím stříkat
  • koncentrace
  • katasrtální úřad
  • číslo parcely
  • výměra
  • přibližný popis polohy parcely
  • kontakt na odpovědnou osobu
Maximální spokojenost, paní agronomce jsem velmi poděkoval.
Tak musím říct, že jsme dostal dnes totéž. Má to jen jednu vadu. Dotčené pozemky jsou vzdálené 15 km od stanoviště Smile Doufám že mi nebudou chodit hlášení z celé republiky. Tohle má ještě mouchy.
Přitom kdyby LPIS generoval tu zprávu automaticky, nebylo by pro agronoma větší práce to zapsat přímo tam. Vlastně by to měl jednodužsí. Plno dat by tam již bylo. Uvedl by jen datum a přípravky.
Ano, tak by to mělo fungovat. Agronom vyplní jednoduchý formulář, uloží, systém automaticky odešle dotčeným subjektům.
To už ale přece dělá viz. tento příspěvek
a ten snímek obrazovky zde sekce PŘÍPRAVKY NA OCHRANU ROSTLIN.
Problém je jen v nedotaženosti systému na informování zainteresovaných.
Teď to chudák zemědělec musí psát dvakrát jednou do LPISu a jednou do e-mailu a pro něj ještě vyhledat a vykopírovat e-mail adresy, tam kde jsou a pak zase pro SMS u toho kdo má uveden telefon a nemá adresu, a pak ještě jednou u těch co mají jen adresu, a pak ještě jednou pro obecní úřady v 5km pásmu.
Jéjda, těm by se ulevilo, kdyby nemusely nic hledat a několikrát psát na všechny strany a stačilo by jen zadat do LPIS a ten kdo by měl zájem by si najel na záložku s GSP zájmovým bodem a pole na mapě, která budou stříkána v okruhu 5km by následující den nebezpečnými látkami pro včely by mu svítila červeně, ty co budou stříkána pozítří tak oranžově, ty co budou stříkána popozítří tak žlutě.
Zemědělec jedno zadání, včelař jedno kliknutí a výsledkem dobrá informovanost při rozumné jednoduchosti zadávání.
Proč to dělat složité, když to jde jednoduše a přitom 50% systému je vlastně už připraveno - mapy, data o postřicích.

Honzo, ten LPIS systém nikdy nebude rozesílat placené textovky a nebude tisknout balit a rozesílat dopisy.
Jelikož nyní má zemědělec ze zákona povinnost informovat i ty co neuvedou e-mail, tak stejně by si museli zbytek dohledávat a rozesílat a tedy by ty adresy stejně musely být minimálně o včelařích v 5km okruhu dostupné.
Jedinou možnost prostě vidím ve změně toho zákona ve smyslu změny na povinnost zemědělce zapsat údaje o postřiku do LPIS, čímž si splní jakousi ohlašovací povinnost a pak povinnost vlastníka LPIS zpřístupnit tyto údaje o postřicích mapovou aplikací pro všechny a E-mailovou aplikací pro registrované na Portálu farmáře, kde si ve svém profilu zatrhnou "Informovat o postřiku nebezpečného pro včely na kontaktní e-mail".
Tím se zaručí jak informovanost veřejnosti, nejen včelařů - pokud se zajímají a dokonce i adresná informovanost pro včelaře, kteří to chtějí ve své e-mail schránce.
Toto myslím je proveditelné a mohlo by vyhovovat jak zemědělci, člověku co bydlí u stříkaných polí, včelařům co chtějí adresně i neadresně být informováni.
(10.04.2018 12:37)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Já dnes dostal hlášení, kde je uvedeno:
  • kdy budou stříkat
  • čím stříkat
  • koncentrace
  • katasrtální úřad
  • číslo parcely
  • výměra
  • přibližný popis polohy parcely
  • kontakt na odpovědnou osobu
Maximální spokojenost, paní agronomce jsem velmi poděkoval.

A co učiní včelař za opatření? Zavře včeličky? Teď, kdy je tak bohatá nabídka všeho?
(10.04.2018 14:34)JKL napsal(a): [ -> ]Honzo, ten LPIS systém nikdy nebude rozesílat placené textovky a nebude tisknout balit a rozesílat dopisy.
Jelikož nyní má zemědělec ze zákona povinnost informovat i ty co neuvedou e-mail, tak stejně by si museli zbytek dohledávat a rozesílat a tedy by ty adresy stejně musely být minimálně o včelařích v 5km okruhu dostupné.
Jedinou možnost prostě vidím ve změně toho zákona ve smyslu změny na povinnost zemědělce zapsat údaje o postřiku do LPIS, čímž si splní jakousi ohlašovací povinnost a pak povinnost vlastníka LPIS zpřístupnit tyto údaje o postřicích mapovou aplikací pro všechny a E-mailovou aplikací pro registrované na Portálu farmáře, kde si ve svém profilu zatrhnou "Informovat o postřiku nebezpečného pro včely na kontaktní e-mail".
Tím se zaručí jak informovanost veřejnosti, nejen včelařů - pokud se zajímají a dokonce i adresná informovanost pro včelaře, kteří to chtějí ve své e-mail schránce.
Toto myslím je proveditelné a mohlo by vyhovovat jak zemědělci, člověku co bydlí u stříkaných polí, včelařům co chtějí adresně i neadresně být informováni.

Jak to zemědělci řeší u těch, co nemají uvedenou e-mailovou adresu. Já kdysi dostal pár dopisů, ale poslední roky už jen e-mail.



(10.04.2018 15:55)František Němec napsal(a): [ -> ]A co učiní včelař za opatření? Zavře včeličky? Teď, kdy je tak bohatá nabídka všeho?

Nezavře, maximálně si v uvedenou dobu bude více hlídat případné otravy. Ale alespoň zemědělec nedělá ze včelaře blbce.
O pár kilometrů vedle Honzíka,jiný zemědělský útvar.
To samé. Vše vypsáno dle použitelnosti. Hodiny,postřiky................
A tohle mi chodí již roky.
Spokojenost. F.V.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's