Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ono čekat na léčení v říjnu a nebo ještě později je dobré, POKUD je průběžně v podletí znám stav jak zásob, tak kleštíka. V opačném případě se to stává nezodpovědná masová vražda svých svěřenkyň.
Jelikož ten nárůst VD a v podletí je nevyzpytatelný a medovice jen občas, léto prodloužené do září, tak zažité způsoby ošetřování pokulhávají a kdo se nepřizpůsobí tak ho to semele.
Pozdní plodování včelstva vyčerpá a když dojde k prudkému ochlazení a včelstva jsou rozplodovaná tak to způsobí stres a snahu létavek i za chladna něco již nedostatkového pylu sehnat pro plod. Ty pak se ulétají nebo prochladnou při shánění toho pylu. Zmizení té generace pak může způsobit ty kolapsy. Navíc pozdní plodování = dlaší generace kleštíka narostlá geometrickou řadou.
Post morte nařízené preventivní léčení to rozhodně nevytrhne a ti co na něj nedají dopustit a jsou pod dojmem že když to udělají dobře dle nařízení, tak mají do dalšího podzimního prev. léčení pokoj jsou opravdu bláhoví.
Selekce včel i včelařů časem ukáže kam se naše včelařství dostane. Nyní jsme v jakési přechodové fázi.
Bylo by dobré, aby jsi sdělil alespoň lokalitu, když to nemáš v profilu. To poví i ostatním více. Díky
(13.10.2016 14:51)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Bylo by dobré, aby jsi sdělil alespoň lokalitu, když to nemáš v profilu. To poví i ostatním více. Díky

Predpokladám že to je Zlatá koruna https://cs.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A1%C...%A1_Koruna
Vzdycky kdyz tam plujem, tak si rikam, ze to je uplny vceli raj. Idealni krajina.
Ano, já jsem od Zlaté Koruny pět kilometrů vzdušnou čarou. Pocházím ze Šumavy a opravdu musím potvrdit, že tady je to včelí ráj. Tedy, když je počasí bez extrémů. Nosit tu mají z čeho, teploty jsou tu vlídnější než v kopcích. Jen fakt to počasí nám to tu drobet nabourává, ale 30 kilo na včelstvo tu dá i neumětel co to nechá zrojit Smile
Taky jsme začínávali min. v Lenoře a bylo to jako na kolotoči. Ale jak se sjelo dolů z kopců, byl to fakt ráj. kamarád na kormidle druhé lodi byl včelař a furt nám povídal, jak by se tam pěkně včelařilo. A my mu říkali, že tohle je přece koníček starých dědků ... Takoví jsme byli ... Big Grin
Jiří
Odbočím od těch úhynů, ale jediné co mě mrzí, že tu nemáme tolik ovocnými stromy, osázené meze. Když člověk jede po těch horních Rakousích, tak na každém remízku, na každé mezi, kolem cest, na kraji lesů - všude jsou ovocné stromy. Vidět je to na jaře, když to kvete. Letos na jaře jsem se do toho pustil sám. Nakoupil ovocné stromky a začal doplňovat ovocnou alej kolem cesty. Jsou tam jabloně, které jsou sedmdesát let staré a zemědělci jim v honbě za každým centimetrem pluhem zničili kořeny. Poslouchal jsem nedávno pořad v ČRo a tam paní říkala, že dřív to tu bylo zrovna tak jako v tom Rakousku. Ne nadarmo nás tu silou rval Masaryk ze spárů Rakouska /Bőhmerwaldgau/ v r. 1919. Ale to už je na jiné vlákno.
Myslím že to uspíšila SVětová válka než Masaryk a spol, jinak by mu dál Češi pochodovali pod okny a plivali na skla a nadávali do zrádcůSmile.

U nás moc ovoce není, ale podle fotek z dávné doby tady ani moc nebyli, všechny meze a stráně vyholené, lesů minimum.
ALe dneska mi to kromě vrb - překrývají období ovocných stromů - nahrazují ptačí třešně- ty se perfektně množí samy. A pak javory.

Ty ovocné stromy podél cest, to je snad z dob, kdy se armády i propuštěnci z armády přesouvali pěšky, že měli proviant na cestu. SLyšel jsem takovou "teorii" .

Tady koukám že je už vyhodnocení podletních loupeží. Bylo by zajímavé v korelacích s minulým rokem.
Podle mých pozorováních loupeže předznamenávají problémy v příštím roce a bude to v okolí vyloupených včelstev. Na to nemusím mít maturitu, že? Smile

http://www.mojevcely.eu/projekt-coloss/v...i-2015-16/
Když jsem hlásil už vloni nebo ještě dříve, že 2017 bude úhynový rok, nikdo tomu nevěřil a těch blbých keců o ničem k tomu od jiných. Takže se připravte, bude hukot. Když jsem vyzval k vytvoření jednoduché tabulky a to nedávno a vyzval k diskuzi o ní, ticho po pěšině. Přitom tam se dá vyčíst doopravdy hodně a hlavně věci o kterých není v učebnicích ani zmínka, včetně té nejvychvalovanější. Takže nejlepší je nedělat nic, hlavně bez myšlenky žvanit o ničem a přelévat sračky z pravého kouta do levého a zpět. Tento odpudivý název je namístě, protože je výstižný. Až za cca 10 měsíců budete vymetat prázdné úly vzpomeňte si na mě. Já 2017 pojedu bez chemie ani nebudu používat jiné jedovaté látky. Pouze na podzim si nechám v záloze jednu fumigaci, ono se nikdy nedá na jistotu říct, jak se situace vyvrbí. Zatím jsem odzkoušel nový fumigátor a je to bomba, takže teď to další. No prodejci odělků zvl. těch mizerných už si mnou ruce jak si namastí kapsy. Dobře vám tak! Zdraví R. S.
Proč palec dolů:
1) Vulgární, hrubé vyjadřování.
2) Chybí odkaz na uvedenou výzvu k vytvoření oné tabulky. Takto je to o ničem...
To ses Rudo nějak rozohnil. Nevím tedy proč až za 10 měsíců, to se mi zdá jako věštění, ale tím neříkám, že to nenastane.
Otázka je jakou taktiku proti tomu zvolit. Jsou lidé, kteří takovýmto osobám co dávají varování, že k něčemu dojde, spílají do alarmistů.
Možná by to šlo otočit o 180°, když metoda poukazování na nefunkčnost metodiky a dokazování nesmyslnosti nefunguje.
Pojďme chlácholit, že je vše v pořádku, metodika vyhovuje, ať se s ní řídí. Sami si však pojedeme po svém již osvědčeném.
Ona ta metoda "čím hůře tím lépe" využívaná ke změně myšlení taky funguje. Podpoříme tím takto přirozenou selekci včelstev (odolnost) i včelařů (přizpůsobivost).
No a navíc svazáci budou rádi a SVS nebude pod tlakem (do bodu zvratu).
Pokud se jedna taktika neosvědčila, je potřeba přejít k druhé a zmást protivníka a při tom přežít.
Takže chvalme, jak se vše daří a haňme bordeláře co za to mohou, zakukleme se do spících disidentských buňek .
Výsledek (selekce) se jednoho dne dostaví a pak ... se uvidí Wink
Ruda předpovídá málo, ale zato efektivně. Většinou mu ta předpověď vyjde. I když mu málokdo věří ...
Pár ostřejších výrazů? Jsou tu horší ...
Jiří
Vyhlašuji pro podobně smýšlející nové heslo pro budoucí osobní kontakty se: "Letos byla dobrá zimní měl, však víme své"
¨Já bych to vzal spiklenecky: heslo: zimní měl
Odpověď: nula
Jiří
Myslím, že nebude tak zle, je samozřejmé, že nějaký úhyn bude jako každý rok ale to záleží na chovatelích a jejich zkušenostech, není mě jasné, jak pomůže nějaká tabulka a co jsou to mizerné oddělky. P. 190
Že budou jednou úhyny se dalo tušit a mnozí zde varovali již v létě. Hlavně bylo "divné" že ve včelstvech byly problémy i bez roztočů. Cool (Což je dobré na mé ego, já o tom ostatně mluvil již před válkou s okresním hejtmanem)
Ale zatím je zajímavé, že je to jen místně.

Druhá věc a podle mě podstatná - pokud kolabují včely i bez roztočů, má někdo návod co dělat i když víme že ty úhyny budou?
Kromě tvorby oddělků?
A kromě toho že neyvtočíte med nebo hned nakrmíte včelstva po prvním medobraní, neboť jsou lokality kde je každému jasné, že sudý rok je bez medovicové - tedy druhé snůšky. Cool (Jak jsme již ostatně mluvili před válkou i na jaře. Smile )
Ale já vůbec nechci měnit zvyklosti v ČR. Naopak! Souhlasím s tím, že bude hůř a to v podstatě bude k lepšímu, protože připravení tím získají. Výzva k tabulce vyšla zde asi před 2 týdny, ale není to pro každého. V zásadě se musíte odprostit od hodně teorií na které jste dřív přísahali a snažit se porozumět včelám jako takovým. A to někdy bolí zvl. hrajete li v tom roli jako největší blbec. Něco o tom vím! Takže odjíždím měnit matky abych dělal něco užitečného. Hlavně při tom vyzkouším další "majstrštyk" na který dost v příští sezoně spoléhám. Zdraví R. S.
Jasně prosazovat nějaké tabulku nebo snad IPM v Česku je kontraproduktivní, my máme své MVO a svazové formuláře a CIS.
Takže lepší bude přejít na strategii POCZM0 (Papírově Ošetřená Cochárna verze Zimní Měl 0), kterou mnozí ne-li většina již stejně provozuje a hlásat, jak skvělá a účinná jsou léčiva a nařízené metodiky.
Každý bude mít co chce - SVS papíry, Dol odbyt, MZe klid od kritiků, svaz organizovanost, alternativci včely a klid.
No řekněte - není to ideální.
Jen nevím o čem bude psát v časopisech. Vlastně - úhyny to jistí. Příčiny jsou předem jasné, ale opakování je matka moudrosti (aby řeč nestála).
Volič si to tak přeje, tak je to správně, tak to musí byt. Proč se tedy angažovat a dělat rozbroje.

Nakonec použiji Rudovo : "Dobře vám tak!" - jak si to, kdo (MZe, SVS, svaz, organizovaní, "neorganizovaní", ) přebere nechám na každém subjektu.

J.K.
Ta tabulka, kterou sem před časem dal Pavel Holub (byl to vlastně jen soubor cílených dotazů), nebyla vůbec špatná, jenom by to chtělo spolupráci těch, kteří by o to měli zájem. Zkoušíme to nějak nastartovat, ale asi není moc zájem. Je to škoda. Byly by kvalifikované a rychlé informace o současné situaci, která je velmi zajímavá a možná i dramatická, jen se o tom nemluví a ostatně ani nejsou informace. Akorát si nedovedu představit, že by to bylo tady na VF, jistě víte, proč asi ... Bylo by to na uzavřenou diskusní skupinu. Byl bych velmi pro. Čímž se omlouvám Karlovi, jenž to inicioval, ale já si na to neudělal dost času.
Jiří
(14.10.2016 10:11)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Když jsem hlásil už vloni nebo ještě dříve, že 2017 bude úhynový rok, nikdo tomu nevěřil a těch blbých keců o ničem k tomu od jiných. Takže se připravte, bude hukot. Když jsem vyzval k vytvoření jednoduché tabulky a to nedávno a vyzval k diskuzi o ní, ticho po pěšině. Přitom tam se dá vyčíst doopravdy hodně a hlavně věci o kterých není v učebnicích ani zmínka, včetně té nejvychvalovanější. Takže nejlepší je nedělat nic, hlavně bez myšlenky žvanit o ničem a přelévat sračky z pravého kouta do levého a zpět. Tento odpudivý název je namístě, protože je výstižný. Až za cca 10 měsíců budete vymetat prázdné úly vzpomeňte si na mě. Já 2017 pojedu bez chemie ani nebudu používat jiné jedovaté látky. Pouze na podzim si nechám v záloze jednu fumigaci, ono se nikdy nedá na jistotu říct, jak se situace vyvrbí. Zatím jsem odzkoušel nový fumigátor a je to bomba, takže teď to další. No prodejci odělků zvl. těch mizerných už si mnou ruce jak si namastí kapsy. Dobře vám tak! Zdraví R. S.
Cyklický vývoj populace kleštíka a s tím související úhynové roky sleduji už skoro 10 let:
http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thr...65&(30456)

Kdo jezdí na pravidelná lednová setkání VMS měl možnost proniknout hlouběji do problému v přednáškách nejen mých, ale i kolegů Pavla Holuba, Lukáše Mately aj.
Problém je komplexní, ale dá se pochopit. Bohužel jediné, co můžeme předpovědět s jistotou je, že po úhynovém roce bude rok bezproblémový.

Podle mých znalostí nyní prožíváme období analogické rokům 2011 a 2012, kdy sice došlo ke gradaci kleštíka, ale úhyny byly rozloženy do dvou let, takže sice zvýšené, ale jen lokální. Proto si myslím, že příští rok budou spíš doznívat úhyny zejména tam, kde letos ještě nedojde ke gradaci. Celkově by neměly přesáhnout 20 %. Velmi ale záleží, jak časné bude jaro 2017 a jestli bude snůška v létě.
Referenční URL's