Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Samozřejmě Karle, ale jestli sis všiml, tak Jiří V odebírá veškerý plod. Nemyslím si, že problém je v těch plástech ať již tmavých nebo světlých, ale v plástech s mezerovitým plodem. Ty je nutno před přidáváním oddělků (záložních včelstev) do kmenových včelstev odstranit zároveň se starou matkou. Ale je to pouze můj názor zatím neověřený a ve stádiu pokusů. Jak však vidím, nejen můj.
JK
(16.10.2016 21:55)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]... Za vše mohou trpaslíci. Jsou všude. Je jich moc...
Jak to ten Cimrman věděl. Nebyl on taky včelařem?
Ty trpaslíky znám jsou to Nosemáci, Pesticiďáci, Divnokřídláci, Destrukťáci, ale nejhorší jsou ti Zimoměláci. Ti nedělají paseku, to by jeden neřekl. Co jeden, dva ba i více by to neřeklo.
Doufám, že nezůstane pouze u poklepu, některá včelstva jistě potřebují pomoct dnes mohl být vložen Formidol a večer zpracován plán jaký zákrok na které včelstvo bude potřebný, včetně úprav v úle. Pouhé ošetření kouřem nemusí být účinné.P.233
Pro Pepu Kř.
Letos jsem ke konci při machrování v úlech neřešil barvu plástů, ale ty mezerovité šly bez ohledu na barvu k okraji, z okrajů na jaře beru pryč nebo řežu. Začal jsem s tím později, po vystavení a zakladení mezistěn Smile jsem si toho všiml.
Mám letos pořízené fotky, kde je zřejmé, že mezerovitost jde na sousední stranu plástu bez ohledu na barvu. I na nově postavenou mezistěnu. A naopak na tmavých je to ukázkově plné.
Já letos masívně obměňoval - tedy ve 24kách po nástavcích s mezistěnami, takže to bylo docela zajímavé.

A nemohu se zbavit dojmu, že příčiny mezerovitosti se během roku měnily. Na konci sezony bych tipoval virozy, na jaře baktérieSmile
(16.10.2016 22:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Já ty oddělky radši šetřím, ani přidání oddělku mnohdy nic neřeší. Z toho jsem vyrostl už dva roky po 2008.

Jak jsem ostatně již před válkou přednášel Smile, je to kumulativní, něco se v těch včelstvech hromadí a jednou podlehne. Lepší je omlazovat "stádo", nejlépe i nemíchat oddělky mezi starší včelstva. Nejlepší je založit si o kus dál stranou nové stanoviště z oddělků.

A taky se lépe pozná odolné včelstvo - dožije se nejvíce let.

Měl jsem letos jeden takový ukázkový případ. Zlikvidovat včelstvo by bylo správné, ale pojal jsem to jako výzvu, zda je možné takové včelstvo před smrtí vzkřísit. Bylo totálně vyloupené, čas cca polovina srpna. Vyměnil jsem matku a nasadil cukr. Láhev byla do druhého dne prázdná a loupež přes všechna aplikovaná babská kouzla pokračovala (přesun o sto metrů do křoví a česno opatřeno všemožnými doporučenými nesmysly). Další den další láhev prázdná, matka klade ale není síla pro vychování plodu. Provedl jsem přesun o 5 km, přidal jsem líhnoucí se plod. Situace se jen zmírnila, čelily velkému tlaku lupiček. Česno bylo staženo na jednu včelu. Ještě měsíc do úlu dorážely lupičky až do chvíle, kdy pozici na česně převzaly včely od nové matky. Pozoroval jsem česno dvakrát denně. Najednou, jak mávnutím kouzelného proutku, lupičky po měsíci zmizely. Už ani jeden souboj na česně, žádné oblétávání. Včelstvo se rozjelo.
To včelstvo bylo extrémně mírné, po převzetí vlády nad česnem novou generací jsem k mému překvapení hned na uvítání, bez varování, schytal pozdrav do obočí. Za ta léta, co včelařím, mám tu zkušenost, že ostřejší včelstva mají méně problémů, než ta mírná.
Lonského a letošního roku měním část nových matek postupně k zjištění kdy je výměna pro mne nejpříhodnější tedy i za většího slídění. Není problém na tři dny včelstvo zrušit, a vytvořit nové, nebo přesunout jiný úl za vylupovaný, většinou si zaviní každý sám přesměrováním přínosu, takto jsou vylupována kmenová včelstva slabými oddělky. Vše je na zkušenosti včelaře a ne na bodavých včelách.P.246
Jarek255: Mohl byste to prosím trošku upřesnit? Co myslíte pod: "na tři dny včelstvo zrušit, a vytvořit nové"? a pod: "přesměrováním přínosu"?
Děkuji za vysvětlení.
Ač jsem se dost snažil, tak jsem tě Jarku nepochopil.

Včely lupičky a vosy spolehlivě poznají, kde je a kde není problém. Ony jsou skvělým indikátorem, stačí se jenom dobře dívat. O zdravé včelstvo ani vzdáleně neprojeví zájem, ani se nesnaží dorážet na česně. Tam, kde už se na česně perou, tam už to není moc dobrý, je to výzva ke kontrole.
Zrušení omést rámky plod rozdělit do jiných včelstev, složení kdy zlodějky přestanou otevřený úl navštěvovat osadit oddělkem a rozšiřovat vybíhajícím plodem bez včel. Včelstvo střeží česno odkud veškerý nektar je přinesen, to se ale změní kdy roztok cukru je ve vrchním nástavku, pak se podílí i oddělky na jeho přenosu ovšem pro sebe, někdy stačí krmení odebrat k uklidnění nebo dát méně co včelstvo stačí odebrat do rána. P. 248
To ale o nápravě postiženého včelstva moc není...
(16.10.2016 20:01)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]No, tak pánové, psal jsem tu jak se mě ptal kolega jak to padá a já byl v pohodě. Ráno jsem udělal u pana mately objednávku nástavků a rámků za 70 tis. s vidinou jak příští rok budu rozšiřovat. V poledne jsem se jel po 14 dnech podívat jak jsem to letos hezky včas zaléčil, zakrmil a zazimoval. Přijdu na stanoviště u lesa. Poklepu na první úl, ticho, druhý ticho, třetí ticho, čtvrtý - zašuměly, pátý ticho.... 7 ze 13 včelstev pryč... U baráku 800 metrů od lesa 8 z 8 v pohodě. Takže jsem se šel podívat s malou do kina na lichožrouty a k večeru svážel k baráku prázdný úly. Teď jsem zrušil objednávku u Mately a budu se modlit. O bezesných nocích můžu přemýšlet co udělám příště jinak. Zatím fakt nevím. Oddělky a roje se jeví v pohodě. Starší produkční včelstva - K.O.

Přesně takhle jsem to měl já. Starý včelstva KO a nový uplně v klidu........ted po fumigaci kleštíka všude stejně.......nic jinýho, než že starší matky jsou na viry víc háklivý mě nenapadá
No vidis. A ani moc nevidis. Je tu, silne vcelstvo, chovas z neho, chovas v nem a pak ztrati chut k zivotu a je to. Nahle tu neni.
A to jeste jsou pripady, ze jsou Vanoce a vcely zacnou slabnout. A na jare je to bud prazdny ul, nebo triramkovy slaboch.

A nejenom klestik, nejenom viry. Muze tam byt dost dalsich veci, co se ve vcelstvu naakumulovaly.
Pro Louky -
To si myslím i já a proto jsem udělal jeden pokus – do včelstva, kterému se nepovedla tichá výměna, jsem přidal matku ze včelstva, které mělo mezerovitost v srpnu s tím, že matku jsem použil do tohoto včelstva a plod přidal do zdravého oddělku, abych se mohl přesvědčit, zda a která složka problému se přenese dále do dalšího roku. Slibuji si od toho minimálně potvrzení, jestli jedna nebo obě složky přenáší nákazu a kdy začne problém být ve včelstvech patrný. Až budu znát nějaký výsledek tak to sem dám.
Když ony jsou možné obě varianty ...
Jiří
Jirko právě proto ten pokus.
Vsechny ctyri jsou mozne.
(17.10.2016 16:17)Louky napsal(a): [ -> ]...
Přesně takhle jsem to měl já. Starý včelstva KO a nový uplně v klidu........ted po fumigaci kleštíka všude stejně.......nic jinýho, než že starší matky jsou na viry víc háklivý mě nenapadá

(17.10.2016 17:17)KaJi napsal(a): [ -> ]No vidis. A ani moc nevidis. Je tu, silne vcelstvo, chovas z neho, chovas v nem a pak ztrati chut k zivotu a je to. Nahle tu neni.
A to jeste jsou pripady, ze jsou Vanoce a vcely zacnou slabnout. A na jare je to bud prazdny ul, nebo triramkovy slaboch.

A nejenom klestik, nejenom viry. Muze tam byt dost dalsich veci, co se ve vcelstvu naakumulovaly.

A teraz sa z toho má človek "vysomáriť". Čo je vlastne staré (produkčné) včelstvo a čo je mladé? V priebehu roka včelstvu vymením matku (alebo sa vyrojí). Komplet vymením dielo. Pridám alebo odoberiem napríklad plod... Vymením dno aj nástavky. "Staré" faktický zostane iba to stanovište, a pri kočovaní ani to nie.
Zustanou ti tam stare vcely.
No a pokud vymenis vsechno, tak ti tam stale zustane infekcni tlak pri nakladech a jeste vice prace nez na nove vcelstvo.

Myslis ze ve vcelach nejsou zadne patogeny? Ty ti tam zustavajo stale.
Myslíš, že patogeny tvorbou čistých oddělků obejdeš? Jenom posuneš problém. O rok, dva. Lepší je jít problému naproti.
Podle mých zkušeností se do dalšího roku virové onemocnění nepřenese a po zakladení buněk po nemocném plodu se líhne plod normální, pokud se odstraní příčina, poškozené včely a roztoč. Samotné ošetření kouřem odstraní roztoče, pokud tam není plod, ale neodstraní poškozené včely, které se starají o plod, ne všechny skončí před úlem pak by bylo možné, že se problém prodlouží. Při třetím ošetření kde se použije Aceton je možno pozorovat po otevření úlu vyletující včely, je možné že i tato látka dokáže poškozené včely odstranit, když ostatním to zas tak moc nevadí.
Referenční URL's