Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V tomto případě, podle způsobu ošetření a sledování, bych viděl za příčinou i Homo sapiens. Undecided
Mohl by jste popsat co udělal Sejra špatně???
Jiří, nevím, jak často Ty sleduješ situaci ve svých včelstvech (a je mi to určitě jedno), ale já mám rád, když vím, co se v nich právě děje.

citace: - Na produkční včelstva jsem neměl odvahu se dojít podívat... - mne nenechává na pochybách, že tu není úplně vše v poho.

Když mám problém s jedním (v tomto případě s několika včelstvy), zkontroluji celé stanoviště, včetně produkčních, které beru jako "vlajkovou loď".
Asi máš na to jiný názor a já ho plně respektuji. Wink

... ještě ..... že ..... bych .... sapiens .... myslíš? Big Grin
Já se zase držím zásady, že do včelstev zbytečně nechodím. Čili pokud jsem před cca měsícem viděl na česnech oddělků čilý provoz, neměl jsem důvod do nich lézt (kromě zběžné kontroly podložek, kde jsem také neviděl nic divného, ale nemám moc zkušeností, zkušený včelař by třeba něco zpozoroval). A navíc, jak píši, mám produkční včelstva jinde a v půl pátý, kdy již byla tma, bych v úlech stejně moc neviděl. Pokud mají stejný problém produkční včelstva, kam se dojdu podívat dnes (pokud mne z práce pustí před čtvrtou) stejně už s tím nic nezmohuSad
Spíše ocením radu do příští sezónyCool
Vloni jsem oddělky ošetřil poměrně razantně kys. mravenčí a žádný problém nebyl. Třeba by to byla cesta, výše v komentech se takový názor vyskytuje.
NC je možná (to chce testy), podle mého jde ale spíš o akutní problémy s virózami. Spíš paralýza než DWV. Je toho teď spousta a příznaky totožné. Jen se o tom moc nemluví. Těžko se to testuje a model odebírání vzorků na podrobnější analýzy na viry je nastaven tak, že to v praxi běžný včelař nedá ... Nefunguje ani model Milanův (Milky), protože v tomto případě v praxi nic vlastně nevidíte. A za dva týdny je úl prázdný.
Jiří
Standardně se řeší problémy tím, že se kategorizují a ty počty v kategoriích se vynesou do Paretova diagramu. Poté se identifikuje do jakých kategorií spadá 70% problémů a ty se začnou řešit.
Bohužel u problémů se včelstvy (úhyny) se toto nedělá a SVS se defakto nimrá v nesmyslech - resp. v těch možná 5%-30% co jsou v kategorie MVP, varróza. Těch 70% je spíše neidentifikovaných nebo z pohledu na potřebné rozbory a znalostí nevybaveného včelaře neidentifikovatelné.
Není zatím patřičná vůle věnovat patřičné prostředky a zdroje na lepší sběr informací o úhynech a jejich kategorizování.
Takže - si stěžujte a nimrejte se. Bude vám to k ...
Ti akčnější alespoň experimerimentují (napoloslepo). Pořád lepší než slepě věřit tomu, kdo sice neví, ale vše řídí dle již dávno zastaralých pouček, které s vývojem a migrací dalších organismů přestaly platit a možná jsou v jistém smyslu i kontraproduktivní.
Je velká škoda, že včelaři, kterých se úhyny týkají, nemají odvahu své zkušenosti zveřejnit.
V mém okolí, z dostupných informací vím, že velký problém mají včelaři, kteří nepoužili Formidol - kyselinu mravenčí.

Jak je to u Vás?

Ošetřoval Sejra kyselinou mravenčí?
Jen nejlepší zkušenosti s Formidolem,hned po vytočení.Ti co použili Gabon začínají počítat ztráty. F.V.
To by pak tedy spis ukazovalo na viry. Pripadnou detekci NC vidim spis jako jejich nasledek.
Gabon jsem použil v průběhu srpna při dosažení hranice denního spadu 3-5ks VD/den, výsledky a účinnost velmi dobrá, loni i předloni nebylo třeba použít dlouhodobý nosič, ale v letošním roce bylo napadení velmi vysoké, podle kumulovaného spadu po Gabonech v řádu tisíců ks už v srpnu, přepočet u plodujícího včelstva v srpnu je podle mých pozorování 300-500 ( ve včelstvu je 300-500 x násobek kleštíka než je přirozený spad v této době ), po první fumigaci koncem října už toho až tak moc nepadalo, ale bez zásahu v srpnu by asi bylo zle.
(28.11.2016 18:14)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Je velká škoda, že včelaři, kterých se úhyny týkají, nemají odvahu své zkušenosti zveřejnit.
A Vy se divíte? V atmosféře, která u nás panuje? Často i na tomto foru?
Jiří
(28.11.2016 18:14)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]... nemají odvahu své zkušenosti zveřejnit ...

S "chorobou" vyjsť na svetlo?
Tu by som skorej očakával skúsenosti veterinárov, nie chovateľov predávajúcich med a produkty.

Musím podotknúť že je veľká množina "potenciálnych" spotrebiteľov čo majú peniaze a nemajú rozum ľahko urobia človeku negatívnu reklamu. O konkurencii ani nehovorím.

Tak ma napadlo (návrh na zlepšenie fóra) anonymizovať niektoré (svoje) príspevky.
Chcel by som napríklad popísať svoje "problémy" a nemám odvahu prosto zverejniť svoju identitu len pod týmto jediným príspevkom...
(28.11.2016 20:07)misan napsal(a): [ -> ]S "chorobou" vyjsť na svetlo?

S chorobou není třeba, stačí podělit se o úhyny a popsat ošetřování.
Pak mohou ostatní udělat nějaké závěry a nedělat možné chyby.

Pokud jde o chorobu, jako hobby včelař ji řešit nehodlám, od toho jsou výzkumné ústavy a v tomto směru vzdělaní lidé.
(28.11.2016 19:43)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(28.11.2016 18:14)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Je velká škoda, že včelaři, kterých se úhyny týkají, nemají odvahu své zkušenosti zveřejnit.
A Vy se divíte? V atmosféře, která u nás panuje? Často i na tomto foru?
Jiří
A nebo se bojí aby nějak neporušili etický kodex.
(28.11.2016 19:43)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A Vy se divíte? V atmosféře, která u nás panuje? Často i na tomto foru?
Jiří

Osobně bych neměl potíž to tady zveřejnit.
Momentálně nemám problém.
Zatím jsem přišel o jedno včelstvo - zřejmě ztráta matky - trubčice - postupné zeslábnutí a konec.
Letošní sezona je velmi zvláštní. Úhyny jsou, ale málokdo o nich mluví, jakkoli jsou, jak se zdá, docela masivní. A často nejde vůbec o to, jestli někdo ošetřoval v klíčovém období, či čekal až na podzimní manévry. Tam často už nebylo co fumigovat ...
Úhyny jsou i tam, kde se chovatel se znalostí i praxí postaral v klíčovém období. Vir je sviňa, příznaky nevidíte a najednou včelstvo ještě před dvěma, třemi týdny na pohled vitální není ... Když máte tenhle pech, nepomůže vám mnohdy ani monitoring a načtená literatura. Resumuji takto i zprávy od kolegů, o nichž vím, že se dovedou postarat ... Škoda, že už tu není Karel, ten by mi to jistě potvrdil.
Jiří
Pokud by nebyla použita kyselina mléčná jako jediné ošetření jak je psáno zde nechalo by se diskutovat o zvláštních úhynech, takhle stačí pročíst vlákno o léčení touto kyselinou mléčnou a špatně ji namíchat.
Ano, už v září jsou úly prázdné a podzimní manévry - fumigace, už je na nic.

(28.11.2016 20:07)misan napsal(a): [ -> ]Tak ma napadlo (návrh na zlepšenie fóra) anonymizovať niektoré (svoje) príspevky.
Chcel by som napríklad popísať svoje "problémy" a nemám odvahu prosto zverejniť svoju identitu len pod týmto jediným príspevkom...
Pokud nechci z nějakého důvodu přiznat vlastní úhyny tak je možno napsat například:
" kolega má tuto zkušenost ....."

Není nutno dělat změny fora.
mám z poslední doby uplně stejný úhyn..........letošní první oddělek, kterej jsem i točil, silný včelstvo, ještě 14 dní předtim jsem léčil štavelkou a bylo jich tam dost, za dva týdny prázdný úl.....a to nebyl žádný letový den.....takže nevim jestli vylítnou ven i v zimě?......
akože oficiálne klamanie

Najväčší trapas klamára je, keď zabudne čo kedy klamal. A zasa sme mimo témy.
Referenční URL's