Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(28.11.2016 21:36)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Letošní sezona je velmi zvláštní. Úhyny jsou, ale málokdo o nich mluví, jakkoli jsou, jak se zdá, docela masivní. A často nejde vůbec o to, jestli někdo ošetřoval v klíčovém období, či čekal až na podzimní manévry. Tam často už nebylo co fumigovat ...
Úhyny jsou i tam, kde se chovatel se znalostí i praxí postaral v klíčovém období. Vir je sviňa, příznaky nevidíte a najednou včelstvo ještě před dvěma, třemi týdny na pohled vitální není ... Když máte tenhle pech, nepomůže vám mnohdy ani monitoring a načtená literatura. Resumuji takto i zprávy od kolegů, o nichž vím, že se dovedou postarat ... Škoda, že už tu není Karel, ten by mi to jistě potvrdil.
Jiří
Ono to není letos žádná novinka, je to známé již více let, loni jsem tu o tom psal, nechce se mi to však hledat.
Znám povíce příkladů (oblastí), kdy včelaři věnovali "léčení" spousty úsilí a přesto přišli o včely stejně jako ti vedle nich co léčili minimálně. Ta lavina plošných úhynů zasáhla v určité oblasti, až na výjimky všechny.
Přátelé vzpomenme si jak byl letosni rok snuskove podobny uhynovemu roku 2014. Kdo vytacel v kvetnu do sucha mel uhyny ( rok 2014) jak letos?
Včely zalezlé do buněk jsou typickým případem, že už neměly žádné zásoby. Pravděpodobně vyloupeny do sucha. Neměly olepená česna, to je neklamoucí příznak loupeže.
Hosi ctete si to poradne loupez je kravina jasne se pise ze mely jak dostatek pylovych tak mednych zasob.tohle je podobny jako nosema ale taky si myslim ze vir protoze v ule zustane minimum vcel a zasob kvanta zmizì i kdyz mrzne
(29.11.2016 7:15)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Přátelé vzpomenme si jak byl letosni rok snuskove podobny uhynovemu roku 2014. Kdo vytacel v kvetnu do sucha mel uhyny ( rok 2014) jak letos?

Snůškově chudé léto je zásadní pro míru úhynů. Srovnej bod 4. zde:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Ostatně úhynový rok 2007 měl taky tento průběh - tj. spoustu medu z řepky a potom hlad.
Letos ale bylo jen průměrně teplé předjaří. Kdyby bylo tak teplé jako v roce 2007 a 2014, byly by úhyny znovu katastrofické na úrovni 30-40 %.
Jiná otázka je, že už pořádný úhyn potřebujeme, protože při současné míře převčelení (675046 včelstev k 31.10.2016 http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-s...lstvi.html) hrozí nadprodukce a pád ceny medu v příští sezóně, pokud se jen průměrně urodí.

Berme ty úhyny pozitivně jako samoregulační mechanizmus českého včelařství, který má silné tendence k přemnožení včelařů a včelstev Smile
Teda Broňku, za takový očistný mechanismus a samoregulaci pěkně děkujiSmile
Prostě drsný jako sama příroda a trh s komoditami - realista. Nevidím na tom nic špatného.
Broněk napsal, co si zajisté dost včelařů potichu myslí, jen se to bojí nahlas vyslovit.
A pak si tu máme navzájem pomáhat Big Grin.
(29.11.2016 11:24)Sejra napsal(a): [ -> ]Teda Broňku, za takový očistný mechanismus a samoregulaci pěkně děkujiSmile
Neber to prosím osobně. Já sám taky letos nejsem beze ztrát, i když naštěstí jen na jednom stanovišti. Je důležité, co si z toho včelař vezme do budoucna. Letošní rok ukázal, že i podzim je důležité období pro sledování zdravotního stavu včelstev. V srpnu relativně dobrý, v říjnu prázdné úly. V září a v říjnu bylo mimořádně teplo a kleštík toho využil.

Na rozdíl od mnoha jiných si zatím stále myslím, že někde na počátku problémů je vždy kleštík. Když se to rozjede, tak už to jede samospádem a podíl kleštíka na dalších kolapsech se zdá být zanedbatelný.

Vedu si podrobné záznamy a tak tuším, kde mám slabé místo a co příště udělám jinak. Je třeba přijmout, že včelaření nebude pro každého. Začíná tu být nepřiměřeně husto (včel a včelařů) a někdo bude muset skončit. Darwin je nejlepší učitel - krutý ale spravedlivý - jak sama příroda. Bohužel není snadné najít chybu u sebe, natož radit na dálku. Rozhodně doporučuji, pokud jsou problémy s úhyny, tak rozložit rizika, tj. nechovat jen jeden genetický materiál, nemít jen jedno stanoviště a hlavně tvořit rezervy (oddělky).

Bohužel je tu masa včelařů, kteří chtějí věřit, že systém centrálního rozhodování podle zimní měli funguje a všichni vystačíme s jedinou správnou metodikou ošetřování, jen ji pořádně dodržovat. Někde to jde samo, ale jsou roky a stanoviště, kdy je třeba zapojit všechny znalosti a schopnosti. Tady se svým jednoduchým viděním světa neobstojí. Budou opakovaně platit za nová včelstva dokud neskončí, nebo nepochopí.

(29.11.2016 12:05)joseff napsal(a): [ -> ]Broněk napsal, co si zajisté dost včelařů potichu myslí, jen se to bojí nahlas vyslovit.
A pak si tu máme navzájem pomáhat Big Grin.
Já si skutečně myslím, že si máme pomáhat. Nikoliv nařizováním a dozorem, ale sdílením informací a vzděláváním. Proto třeba spolupořádám setkání uživatelů VMS. Nevadí mě v sousedství vzdělaný a schopný včelař. Vadí mě negramotná a důvěřivá masa. Tento segment včelařství bude muset z kola ven. Čím dřív to bude, tím lépe pro rovnováhu a stabilitu v oboru.

Bohužel tato skupina včelařů, kteří nejsou schopni samostatně včelařit, zejména udržet vitální včelstva a prodat vyprodukovaný med, jsou privilegovanou skupinou, protože jsou důležitým pilířem moci spolku, který se snaží udržet vedoucí úlohu ve včelařství.
V podstatě souhlas. U nás se za 6 let zvednul počet včelstev o 100% a začíná to být znát. Je to zatím dobře patrné na spadech v místech s nejvyšší koncentrací včelstev. Až se k tomu něco přidá, bude to celkem zajímavé. U mě zatím beze ztrát, ale do jara daleko. V okolí údajně padla dvě celá stanoviště, jinak nevím. Příčina jasná - nově postavený vysílač. Málokdo to přizná, každý je supervčelař, těm nic nepadá.. Závěr si udělejte sami. Příroda si to bude regulovat sama. To nešťastné spoléhání na Gabon taky.
Broňek to napsal úplně přesně. Důležité je ale stanovit, kdo je hlavním viníkem. Podle mě jsou důvody dva. První jsou naprosto nesmyslné dotace pro začínající, kteří jsou hlavním důvodem tohoto šíleného převčelení. Druhým důvodem je nadbytečný rozsah školících zařízení která produkují nové včelaře jak na běžícím pásu. Žel zde vyniká PSNV která na tom má hlavní zásluhy. A o hodně vzadu je ČSV s Nasavrky. Takže hlavními viníky zdravotních potíží našich včelstev a silné převčelenosti české kotliny jsou nesmyslné až zvrácené dotace a vzdělávací systém PSNV. No nekamenujte mě všichni! Už se těším na lehce hysterickou odpověď př. Matla kterému jsem právě rozšlapal jeho oblíbený kyblíček. Zdraví R. S.
Broňku.
Já si myslím, že kdybychom jen včelařili (myslím tím nás dva) a nedělali do "politiky" Wink, tak si budeme velice rozumět. Tedy souhlas.
(29.11.2016 14:14)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]..Já si skutečně myslím, že si máme pomáhat. Nikoliv nařizováním a dozorem, ale sdílením informací a vzděláváním. Proto třeba spolupořádám setkání uživatelů VMS. Nevadí mě v sousedství vzdělaný a schopný včelař. Vadí mě negramotná a důvěřivá masa. Tento segment včelařství bude muset z kola ven. Čím dřív to bude, tím lépe pro rovnováhu a stabilitu v oboru.

Bohužel tato skupina včelařů, kteří nejsou schopni samostatně včelařit, zejména udržet vitální včelstva a prodat vyprodukovaný med, jsou privilegovanou skupinou, protože jsou důležitým pilířem moci spolku, který se snaží udržet vedoucí úlohu ve včelařství.
Ano - sdílet informace, pomáhat si - třeba i prostřednictvím tohoto fóra, které v mnohém nahrazuje sdělování informací na nějakých schůzích dělaných s donucení pod záminkou výplaty 1D, výběru měli, rozdání léčiv. Tam si to většina (ne ale ve všech ZO) jen odsedí a vykoná svou a něčí potřebu.

Ano - nepřizpůsobiví, co nechápou dynamiku vývoje přírody (kleštíka, virů, ostatních patogenů a včely jako takové), klimatu, informačních technologií které čím dál více lezou i do včelařiny, tak tito zůstávají naopak v bludném kole zacykleni. Ven z kolečka připomínajícího dvorek s vězni na procházce střeženými strážemi shora co dávají nařízení se vymaňují ti schopnější a ti nově moderněji vzdělaní (co vidí i jak se včelaří za hranicemi) a svobodněji uvažující jedinci, co sice úhyny také mají, ale berou je nikoli jako katastrofu, ale jako výzvu. Výzvu hledat další informace, lepší geny, lepší způsob ošetřování - prostě i úhyn je zdroj informací a zásah přírodní selekce.

Rudo asi máš pravdu, PSNV se svými kurzy produkuje nové včelaře - já doufám včelaře s hlavou otevřenou a ne s hlavou v konzervě. Podíl kolik nových včelařů vzniká díky kurzům PSNV a kolik nevzdělaných včelařů vzniká jen díky dotacím nikde nemohu najít. Taková statistika by se docela hodila. V každém případě s povděkem kvituji, že jak píšeš, více těchto včelařů vzniká v kurzech PSNV než v Nasavrkách, kde se některé informace asi nenosí.

Jinak já úhyny také mám - u oddělků. Ale ne kvůli nemocem, kvůli zkušenostem Angel Wink (Thymol dokáže své když se oteplí.) Obligátní Game over mi, ale v úle nenapsaly. Vlastně jsem rád, že nezvyšuji převčelení které je u nás 12vč/km2.
Podle mě je taky přehlížený výběr dobrého stanoviště.Já jsem hledal 4 roky zatím mám 2 super místa třetí se mi v mnou dane vzdalenosti nedari najit,jsem daleko od ostatnich vcelnic,na druhem stanovišti o neco bliz ale uz urcite vim kde hledat.smiseny les s pasekama a klidne hluboko a tam kde se to zda divny ze by vcely mohly existovat a dari se jim tam naramne takze za me ja uz mizim z oci do hloubek lesu....
Příspěvky kolem vzdělávání včelařů jsem přesunul di tématu Vzdělávání a samovzdělávání včelařů
Prosím pokračujte v tomto tématu.
Každoročné úhyny sú 10% čo je normálne. Dôvod je: Melicitozny med v zimných zásobách uhyn matky, vymena matky, úhyn vdaka hlodavcom a ftakom.Cool,
(29.11.2016 15:08)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Broňek to napsal úplně přesně. Důležité je ale stanovit, kdo je hlavním viníkem. Podle mě jsou důvody dva. První jsou naprosto nesmyslné dotace pro začínající, kteří jsou hlavním důvodem tohoto šíleného převčelení. Druhým důvodem je nadbytečný rozsah školících zařízení která produkují nové včelaře jak na běžícím pásu. Žel zde vyniká PSNV která na tom má hlavní zásluhy. A o hodně vzadu je ČSV s Nasavrky. Takže hlavními viníky zdravotních potíží našich včelstev a silné převčelenosti české kotliny jsou nesmyslné až zvrácené dotace a vzdělávací systém PSNV...

Naprostý souhlas s nesmyslnými dotacemi pro začínající včelaře. Respektive s nesmyslným nastavením. Dotace dostane v podstatě každý, kdo má představu o včelaření takovou, že dá do bedny včely a bere jim med. A to je špatně. Na dotace by měl mít nárok ten, kdo má určité dispozice je smysluplně využít. Tedy určité vzdělaný včelař. Nevzdělaný včelař je nebezpečný pro svoje okolí a i sám sobě. Proto stoprocentně souhlasím s tím, co napsal Broněk.
Na druhé straně nechápu názor, že důvod převčelení naší krajiny je fungující vzdělávací systém PSNV. To je trochu mimo téma. Napadat něco co funguje, je nefér. Byl jsem na všech letních školách pořádaných v Krušlově i jinde. Znám složení účastníků. Začátečníků tam určitě nebyla většina. A i kdyby byla. Zkuste se podívat do Včelařství, co včelařů odešlo na druhý břeh. Kolik jich je třeba doplnit. A kolik začínajících se zúčastnilo vzdělávacích akcí PSNV.
Byl jsem u začátků PSNV. A zažil jsem ledacos. Od nařčení z rozvracení ČSV (pro upřesnění, většina z nás jsou členové ČSV), po zištné cíle… Ale určení viníka zdravotních potíží dobře fungující vzdělávací systém PSNV, to je opravdu k popukání.
Hlavní viník zdravotních problémů je podle mého názoru nevzdělaný včelař. Na vině je také nemístný důraz na léčení včelstev a opomíjený plemenný výběr včelstev s přirozenou dispozicí nemocem odolávat. V ČR neexistuje objektivní testování těchto vlastností.
Asi by bylo opravdu lepší více podporovat a školit stávající včelaře než nováčky. Problém je v tom, že mnoho letitých včelařů o nějaké vzdělávání nemá vůbec zájem.
Buďme proto rádi, že je zájem o vzdělávání ze strany nově začínajících včelařů.

PS: To, že Nasavrky jsou hodně vzadu, s tím souhlasím.
Pri už takmer pravidelnom každoročnom čítaní témy "úhyny včelstiev" sa zamýšľam, kde je pravda a čo sú ich skutočné príčiny (aby som sa hlavne učil na chybách iných).
Bilancujem siedmy rok môjho včelárenia a ak ma pamäť neklame, tak mi za toto obdobie uhynuli tri včelstvá. Jedno sa mi počas zimy odtrhlo od zásob a v r. 2014 mi uhynuly 2 včelstvá (mám dve včelnice a na každej včelnici mi uhynulo jedno), tak že na konci októbra (řijna) som našiel dva úle plné zásob ale bez včiel, pričom dva týždne dozadu boli plné včiel.
Dodnes neviem na 100 % prečo uhynuli ale asi za tým bol nakoniec klieštik možno s kombináciou vírusov, ním prenášaných. Pre informáciu, obidve včelstvá boli najsilnejšie na včelnici a s najväčším medným výnosom. Skrátka z ničoho nič som našiel len úl plný zásob ale bez včiel ak si odmyslím tých možno 50 mŕtvoliek na úľovom dne. Žiadne varovné signály ako deformované včely som nezaznamenal, žiaden viditeľne väčší spad klieštika oproti iným úlom, skrátka na jar som z jedného z nich plánoval chovať matky (druhé bolo na môj vkus viac bodavé). Zimujem každoročne cez 20 včelstiev rovnomerne na dvoch včelniciach, takže v r. 2014 som mal 10 % stratu. V ten rok však okolo mňa padali celé včelnice (najmä na druhom stanovisku - obec pri lese).
Tento rok som zatiaľ bez straty aj keď jedno včelstvo malo na konci októbra väčšie množstvo mŕtvoliek na dne a myslím, že ešte nemá do jari svoj boj o život vyhratý, tak si myslím, že môžem byť relatívne spokojný.
Priznám sa, neviem či mám toľko šťastia alebo je to metodika, že mám úhyny pod kontrolou. Myslím, že včelár a jeho starostlivosť o včelstvá však tvorí vždy určité percento rizika úhynu, ktoré sa prejaví najmä v rokoch kedy kombinácia ostatných faktorov vyvoláva tlak na liečenie ale aj prevenciu chorôb.
Počas celej doby včelárenia viacmenej liečim len kys. mravenčou po poslednom vytáčaní (Formidol alebo vlastné odparovače), fumigácia Amitrazom (Varidol) podľa počasia okolo konca októbra (říjen) a buď ešte jedna fumigácia Amitrazom na konci novembra (listopad) alebo v rovnakom čase sublimácia kyseliny šťavelovej. Výsledok je taký, že si myslím, že včelstvá idú po mojom treťom liečení do novej sezóny so stavom klieštika väčšinou 0 ks. Asi dva krát som v rokoch kedy som mal po kyseline mravčej väčší spad aplikoval preventívnu odľahčujúcu fumigáciu Varidolom na začiatku septembra (září) (aj v r. 2014). Ešte k prevencii chorôb. Každoročne obmením tretinu diela, vyváram v roztoku hydroxidu sodného všetky vytavené rámiky a raz za tri roky prejdu parafinom aj nástavky.
Moja skúsenosť je, niektorým včelárom včelstvá hynuly, hynú a asi aj budú hynúť. Aký podiel viny má na tom ich starostlivosť si netrúfam povedať ale je zvláštne, že v mojom okolí sú to stále tí istí, a pokiaľ ich bude baviť "včeláriť", tak na jar budú opäť chcieť pomôcť oddelkami.
(29.11.2016 15:08)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Broňek to napsal úplně přesně. Důležité je ale stanovit, kdo je hlavním viníkem. Podle mě jsou důvody dva. První jsou naprosto nesmyslné dotace pro začínající, kteří jsou hlavním důvodem tohoto šíleného převčelení. Druhým důvodem je nadbytečný rozsah školících zařízení která produkují nové včelaře jak na běžícím pásu. Žel zde vyniká PSNV která na tom má hlavní zásluhy. A o hodně vzadu je ČSV s Nasavrky. Takže hlavními viníky zdravotních potíží našich včelstev a silné převčelenosti české kotliny jsou nesmyslné až zvrácené dotace a vzdělávací systém PSNV. No nekamenujte mě všichni! Už se těším na lehce hysterickou odpověď př. Matla kterému jsem právě rozšlapal jeho oblíbený kyblíček. Zdraví R. S.

A to já s tebou, Rudo, narozdíl od Jirky Přesličky do jisté míry souhlasím. Pikantní je, že jsme spolu v dané záležitosti diskutovali u Jirky na zahradě - ten nám v tu chvíli šel pro vychlazenou "dvanáctku", takže to asi ani neví. Nicméně tůj názor vnímám jako částečně pravdivý. Ovšem pozor, v současné době se názoroví odpůrci v PSNV označují jako kazišukové, takže zvaž, zda chceš být ve stejné "žumpě", jako jsem třeba já...
(29.11.2016 15:08)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Broňek to napsal úplně přesně. Důležité je ale stanovit, kdo je hlavním viníkem. Podle mě jsou důvody dva. První jsou naprosto nesmyslné dotace pro začínající, kteří jsou hlavním důvodem tohoto šíleného převčelení. Druhým důvodem je nadbytečný rozsah školících zařízení která produkují nové včelaře jak na běžícím pásu. Žel zde vyniká PSNV která na tom má hlavní zásluhy. A o hodně vzadu je ČSV s Nasavrky. Takže hlavními viníky zdravotních potíží našich včelstev a silné převčelenosti české kotliny jsou nesmyslné až zvrácené dotace a vzdělávací systém PSNV. No nekamenujte mě všichni! Už se těším na lehce hysterickou odpověď př. Matla kterému jsem právě rozšlapal jeho oblíbený kyblíček. Zdraví R. S.
Díky vzdělávacímu systému PSNV , jsem mohl začít včelařit, naučil jsem se chovat zdravé včelstvo (nebo se alespoń snažit) , vychovat matku , udělat oddělek, to vše v prvím roce včelaření . Převčelení nemají na svědomí začínající včelaři a dotace pro začínající včelaře, tato krácená dotace stačí maximálně na pokrytí DPH investice.
Referenční URL's