Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No uvidíme koncom marca(března) , tam sa "láme" u mňa situácia. Mám zopár slabších adeptov na zrušenie.
Tak se u mne začíná projevovat pozdní melicitozní snůška. U 4 včelstev jsem objevil pokálené podložky. Očekávám u nich rozvoj nosemy a úhyn.
To může být jen tou dlouhou bezletovou periodou nebo podchlazením. Drží se v místě plodování a kolem vyjedené zásoby.
Navíc jakékoliv vyrušení za takového stavu včetně blbého odběru měli může to kálení se všemi důsledky spustit.
Včera nádherné počasie, + 4°C v nm. 800 m, -1 na hlodavce a včelára - vyhryzený uzáver letáča. Včely vyberali zásoby v tenkostenných úľoch z čelnej prehriatej strany vrchného NN nad plodiskom.
Tak podle mých informací se konečně s odběrem měli objevily úhyny i tam, kde se o nich nevědělo. Začínají se objevovat i zprávy o úhynech na nedostatek zásob....a co horšīho - dva případy úhynů "dlouhodobě klīckovaných matek" ...u jednoho včelaře 6 z 11ti...u dalšího 8 z 10ti...
Před dvěma týdny při odběru měli se zdálo vše v pořádku. Dnes krásný slunečný den, byl jsem se jen tak podívat jak na slunci létají pro vodu, jen v jednom úle se nic nedělo tak jsem se tam mrknul a nebyly tam, zásob plno.
Snad to nebude pokračovat, po pozdní melecitózní snůšce jsem měl velké obavy, všechny ostatní vesele plodují snad už přijde brzy jaro.
(14.02.2017 21:03)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Tak podle mých informací se konečně s odběrem měli objevily úhyny i tam, kde se o nich nevědělo. Začínají se objevovat i zprávy o úhynech na nedostatek zásob....a co horšīho - dva případy úhynů "dlouhodobě klīckovaných matek" ...u jednoho včelaře 6 z 11ti...u dalšího 8 z 10ti...

Teď by se tu na tebe měli sesypat jak vzteklé vosy všichni odpůrci zimní měli, cos to řekl?Angry Ty se nestydíš takhle rouhat?
Proč? Aspoň včelař za státní peníze zjistí jestli má včely a nemusí čekat do proletů.
Tak abyste to i vy Kohoute pochopil Wink, Milan tu řekl, že odběr měli je dobrý k tomu, že se včelař aspoň obtěžuje v zimě ke včelám a přitom může zjistit v jakém stavu vč jsou. Když jsem to samé napsal já, pes by si vode mě kůrku nevzal jak mě tu znectili.
Tome, ale každá mince ma dvě strany. Ten odběr měli v chladnu, po dlouhé zimě bez proletu, má i stinné stránky a jednou je to, že to vyrušení včely přivede k aktivitě, rozlézají se, prochládají v chladnějších místech úlu kde hledají rušící element. Výsledkem je možné pokálení v úle a následné množení patogenů a úhyny timto vyvolané. Letošní dlouhá zima, tomu nahrává. Normální člověk by do nich lezl až nebo při prvnim proletu, aby se tomu nebezpečí pokálení uvnitř vyhnul.
Lepší se skutečnost o stavu dozvědět o 14 dní později než si je vlastním předčasným probuzením odpravit.
O smyslu vyšetření a vyhozených prostředcích je tu toho dost.
Jasně, chápu. Přesto si dovolím říct, že toto vaše tvrzení: "Normální člověk by do nich lezl až nebo při prvnim proletu, aby se tomu nebezpečí pokálení uvnitř vyhnul" je velmi odvážné, líp bych to neřeklBig Grin

Na druhou stranu, měl odebírám spoustu let a ještě se to pokálení nestalo ani mě ani nikomu koho znám a ani jsem o tom nikdy nečetl a tak se domnívám, že to nebezpečí přeceňujete.

A v té souvislosti připomenu jednu zdánlivou maličkost. Někteří včelaři (všimněte si nepíšu kteří hlavně) nic nečtou a nestudují a krmí hydrolyzáty či inverty pofiderního původu a nezajímají se, že tato krmiva jsou horší, stran přeplnění výkalových vaků včel než medovicový a dokonce melecitozní med. No ano, ti se nyní bojí právem a je potřeba toto takhle říct, že aby věděli tu souvislost a napříště těmi svinstvy nekrmili. Ne jen na zimu, ale vůbec během roku.
Myslím, že mnozí budou hledat chyby kdekoli, jen ne u sebe.
(14.02.2017 23:16)tom.50 napsal(a): [ -> ]Tak abyste to i vy Kohoute pochopil Wink, Milan tu řekl, že odběr měli je dobrý k tomu, že se včelař aspoň obtěžuje v zimě ke včelám a přitom může zjistit v jakém stavu vč jsou.
K tomu ale nemusí stát vyhazovat peníze daňových poplatníků.

Můžete třeba vyhlásit celosvazovou soutěž "Měl roku 2017". Na schůzích můžete hodnotit, kdo odevzdal měli nejvíc, kdo ji má nesvětlejší atd. Pokud dáte termín odevzdání k 1. lednu, budou vaši členové ještě o něco dříve vědět že už nemají včely.
Pane Gruno, proboha no tak! Máte tohle vy zapotřebí? Tohle je přece pod vaší úroveň.
(15.02.2017 0:29)tom.50 napsal(a): [ -> ]Někteří včelaři (všimněte si nepíšu kteří hlavně) nic nečtou a nestudují a krmí hydrolyzáty či inverty pofiderního původu a nezajímají se, že tato krmiva jsou horší, stran přeplnění výkalových vaků včel než medovicový a dokonce melecitozní med. No ano, ti se nyní bojí právem a je potřeba toto takhle říct, že aby věděli tu souvislost a napříště těmi svinstvy nekrmili.

Které značky (obchodní název) konkrétně jsou svinstva pofiderního původu?
Evidentně se Tom50tko té zimní šaškárny zastáváte. Proč si neprovedete demokratickým hlasováním průzkum, zda o to včelaři stojí a namítnete-li, že o tom plebs nemůže rozhodovat, tak mi představte odborníka, který by se mimo vás k tomuto nesmysluhlásil.

Celé léto nikoho spad roztoče nezajímá, nikdo na to nedá ani kačku a přitom je to to krizové období, kdy jde o včelstvu o život. ČSV a státem vnucovaný monitoring v lednu poslouží jen ke stanovení počtu ztrát a akreditované laboratoře zkoumají neodborně pořízené smetky, v mnoha případech i od uhynulých včelstev. Jsou i tací, co to, jestli včelstva žijí, nezkoumají.
Už patou sezónu u mne oddelky funguji po cely první rok na invertu z cukru. Od jejich vzniku do podzimu na invertnim těstu zakrmeni na zimu dělám tekutym invertem a ani v letošní bezproletové zimě nepozoruji problémy a to mám jedno stanoviště v 600 m. n. m. Vy mate osobně nějaké negativní zkušenosti ? A s jakým invertem? Nebo to je jedna paní povídala? Big Grin
Nemusí ani jedna pani povídat, stačí když to řekne Tom50 a přes to nejede vlak Cool
Co se týče invertů, všichni víme jaký mají například v Německu názor na invert v medu ve výkupu. Jedna zajímavá věc, která vzniká v při výrobě invertů (štěpení škrobů) jsou maltodextriny. Podle posledních studií tyto látky nějakým způsobem souvisejí s rakovinou. Nepochopím ty kdo při dnešních supr nízkých cenách cukru lejou do včel sirupy. Ale to je jedno...

Odběr měli nejsem schopen řádně zabezpečit, většinu včelstev zimuji na více než 2 nástavcích. Co se týče úhynů tak v zaznamenávám zvýšenou poptávku po oddělcích z důvodu padnutí včelstev. Sám mám z 90ti včelstev úhyn 10. Spad klešítka byl letos úplně jinde (horší) než předchozí roky.
Úhyn včelstiev je prevažne kde sú staré matky, u oddekou a výmeny matiek žiadne. Preto aby sa tomu predišlo treba tvoriť oddelky a meniť matky. Zníži sa tím populácia klieštika najmenej na polovicu. Po vyliahnutí plodu v oddelku treba zapáliť avartin alebo varidol. Tak isto aj roj, potom už žiaden problém z klieštikom. Zimné úhyny sú finančným problémom č. 1 a je to aj rast nákladov na vyprodukovaný med, peľ a propolis. Ešte mi nepadli včelstvá na klieštika ale u druhých v okolí to pozorujem na jar keď im padne 50 - 80% včelstiev, to je hotové neštastie.
Na stáří matek to fakt nezávisí.
Referenční URL's