Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja som preliečoval Varidolom po vytočení včelstiev v septembri 3 x a dosť, posledok bolo pár klieštikov, som bez úhynov. Ale v mojom okolí je to katastrofa lebo padli čisto staré včelstvá a pritom som im hovoril aby robili oddelky, ostali hluchý okrem mojej tety kde jej syn robil oddelky a pomenil všetky matky. Tomu tiež nič nepadlo. Cool
(16.02.2017 20:30)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja som preliečoval Varidolom po vytočení včelstiev v septembri 3 x a dosť, posledok bolo pár klieštikov, som bez úhynov. Ale v mojom okolí je to katastrofa lebo padli čisto staré včelstvá a pritom som im hovoril aby robili oddelky, ostali hluchý okrem mojej tety kde jej syn robil oddelky a pomenil všetky matky. Tomu tiež nič nepadlo. Cool

k oddělkům - dělám jich ročně 60 pro sebe, jako nová včelstva co náhrady do celkového počtu 180 - 200 včelstev na zazimování. A padly tak, že jsem je nenašel. jb
-------------------
Litomyšl, 39/24, 180 v na 10 stan
(16.02.2017 20:12)tom.50 napsal(a): [ -> ]Vůbec nechápu o jaké "mojí jedině správné" metodice píšete.

To je v pořádku že to nechápete. Nikdo totiž o "vaší jedině správné" metodice nepíše.

Proč se furt nasíráte? Pak je to s vámi těžké.
(16.02.2017 15:25)stefanos689 napsal(a): [ -> ]
(16.02.2017 10:40)tom.50 napsal(a): [ -> ]Velmi správná otázka a už celkem dlouho čekám, kdo jí konečně položí.

Já bych se zeptal ještě jinak na upřesnění primární otázky: Co je dnes jinak než ještě před pár lety?

Ja prave cekal, ze odpovite vy jakozto obhajce jedine spravne a universalní metodiky. Proc ma kolega MatesP, ktery tuto metodiku dusledne dodrzuje takove problemy, zatimco ja ji nedodrzuju vubec, delam si to podle sebe a jsem bez uhynu?

Muzeme probirat faktory zleva zprava, ale zamyslete se i nad tim zda proste nechceme po vcelach vic nez nam muzou dat...

Tom50 nechápe proč jsem dal červený palec...

Dal jsem červený palec, protože o Matesovè situaci vím. A jsem si docela jistej, že u něj nejde vůbec o dodržení nebo nedodržení Metodiky. Tam není problém kvůli VD.
(16.02.2017 19:48)vlcek napsal(a): [ -> ]Bavíte se o změnách.Jaký je rozdíl dříve a dnes.
Čekal jsem kdo ze starších to napíše /myslel jsem na Toma,zklamal,nebo již nepamatuje?/
S tím co jste vypsali souhlas.
Jen že jsou tu dvě věci které se změnili od základu a co je hlavní - může za to jenom včelař - nikdo jiný,i když částečně i dotace.
První věc - každý mění matky jak na běžícím páse.Což by ani nevadilo.
Zádrhel je v jiné věci - 5 matek vezme z Dolu,dalších 5 matek vymění p. Kašpar.Slyšel jsem,že má dobré p. Sedláček
tak ještě vezmu od něj dalších 5 kousků. Mám 30 včelstev tak paráda.
Neberte jména,jen mi tak napadla ,je to jen příklad .Jde o něco úplně jiného - je to z celé republiky.Přitom mám včely
v 500 metrech.
Druhá věc která se za mých začátků neděla: Včelař začínal dvěma způsoby - buď dědil,to znamená včely ani nestěhoval
a nebo od kamaráda v místě /většinou/dostal roj nebo oddělek.To znamená stále místní
Včely.A to nebylo nikdy více jak 1-2 kousky.A pak se s nimi seznamoval ,rozchovával.........
Dnes v tom lepším případě začne s deseti.Pět jich vezme z jižní Moravy /víc jich nedostal/ tak další si objedná z čech.
Zde nemluvím o liniích ať je to kraňka nebo třeba BF.
Jenom chci ukázat to co dříve nebylo - přesouvání oddělků na velké vzdálenosti ,nákupy, ne na osvěžení krve,ale doslova masově.Čím více tím lépe.
Tím jsou vlastně včelstva stresována,nemají šanci bojovat s čímkoliv. Šlechtí se vlastně roztoči, viry....
A když se k tomu přidá to co jste popsali výše,včely nemají šanci.
Tak ,že ty dotace na to mají ten vliv též /úmrtnost /,vzpomeňte na ten rok kdy ČSV vyplácelo včelařům peníze za uhynulé včelstva.
Nastal bům oddělků a nezáleželo odkud byli.V jakém stavu.A dotované matky to samé - z dotací 10 nebo i 20.Bez dotace 1 maximálně 2.
Teď jsem zvědav, kdo mně za to co jsem napsal zepsuje. F.V.

Já matku nikdy nikde nekupoval, vše mám už 15 let svoje, ve vsi je ještě jeden včelař a je to samé a přesto úhyny máme. Každej si na to dělá svůj názor, ale ve finále je všechno uplně jinak, proto si myslim, že Colosos je moc obecná věc a nepomůže něčemu, může se z toho vydedukovat, že nejhorší je to a to a přestane se to používat a přesto jsem přesvědčen, že někomu to pomůže a jinde budou včelstva hynout dál. Prostě těch věcí co to ovlivní je strašně moc a člověk se s tim musí dokola prát a snažit se dělat věci třeba jinak, nebo něco vyzkoušet jinak atd. Ale nevěřim tomu, že by někdo našel univerzální lék pro všechny. Jeden hájí kyseliny, pro druhýho to jsou největší svinstva atd. A včely hynou těm i těm atd.
(16.02.2017 21:46)Louky napsal(a): [ -> ]A včely hynou těm i těm atd.

Buďme rádi, že si toho konečně čím dál víc lidí všimne. Wink
Protože, pokud nezačneme vědomě vyhledávat ty odolnější a rozchovávat je, potom na úhyn je tu cca 95% včelstev. To přece víme z pokusů, které v cizině probíhají.

A my tu místo toho brečíme, když nám konečně příroda ukáže, že chováme včelstva, která nedokážou přežít ani s chemií, natož bez chemie.Rolleyes

Jen víc a houšť dokud se většině nerozsvítí.
Za mě ještě jeden poznatek a to je lonskej extrémně rojivej rok. V přírodě musí po lonsku bejt strašně moc divokejch rojů a tim pádem se převčelení krajiny ještě zvětšilo a možná proto si to příroda vrací do srávnejch mezí.
Jeden včelař ošetřuje stále stejně. Má dvě stanoviště. Na prvním vše OK a na druhém přijde skoro o všechny. Matky rozchovává svoje. Jak to chcete rozlousknout? To je opravdu jen loterie.
(16.02.2017 21:30)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Dal jsem červený palec, protože o Matesovè situaci vím. A jsem si docela jistej, že u něj nejde vůbec o dodržení nebo nedodržení Metodiky. Tam není problém kvůli VD.
Tam je problém proč?
(14.02.2017 21:22)Petr Střelec napsal(a): [ -> ]Já matku nikdy nikde nekupoval, vše mám už 15 let svoje, ve vsi je ještě jeden včelař a je to samé a přesto úhyny máme. Každej si na to dělá svůj názor, ale ve finále je všechno uplně jinak, proto si myslim, že Colosos je moc obecná věc a nepomůže něčemu, může se z toho vydedukovat, že nejhorší je to a to a přestane se to používat a přesto jsem přesvědčen, že někomu to pomůže a jinde budou včelstva hynout dál. Prostě těch věcí co to ovlivní je strašně moc a člověk se s tim musí dokola prát a snažit se dělat věci třeba jinak, nebo něco vyzkoušet jinak atd. Ale nevěřim tomu, že by někdo našel univerzální lék pro všechny. Jeden hájí kyseliny, pro druhýho to jsou největší svinstva atd. A včely hynou těm i těm atd.

Že COLOSS přímo nepomůže běžnému včelaři nezpochybňuji, ale pro vědu je to nesmírně cenná aktivita. Kdyby varrooza byla záležitostí jednotlivého včelstva, asi by i pro vědu nebyl tak důležitý. Vědci by si nastudovali a nasimulovali na včelstvu vše co potřebují a výsledky by se dostavily snadno a rychle. Varrooza je parazitální onemocnění včelstev, velké skupiny včelstev a spolupůsobí s ní další infekce a negativní vlivy (počasí, potrava, zemědělská činnost, ošetřující prostředky včel, chovatelské návyky, genetika, ....). Mechanismy spolupůsobení jsou velmi komplikované a je třeba je rozplétat z více konců. Statistika doprovodných jevů je jedním z nich. I laická pozorování v masivním měřítku mají svou hodnotu (pokud je uchopí schopný vědec). Přimlouvámse tedy, aby každý z nás pomohl, je to pomoc nám.
(16.02.2017 20:39)Kohout napsal(a): [ -> ]
(16.02.2017 20:12)tom.50 napsal(a): [ -> ]Vůbec nechápu o jaké "mojí jedině správné" metodice píšete.

To je v pořádku že to nechápete. Nikdo totiž o "vaší jedině správné" metodice nepíše.

Proč se furt nasíráte? Pak je to s vámi těžké.

Nenasírám se Kohoute, co to melete? Stefanos reje a já nechápu o čem to mluví.

Naopak, vstřícnější příspěvek jsem nenapsal už dlouho, jenže je moc dlouhý a tak ho málokdo četl celý a tak se nedozvěděl kde dělá většina chybu. Asi. Já jen, že všichni mí známí, kteří mají podobný názor jako já včely mají a ve skvělé formě. Ale ať si dělá kdo co a jak umí a jak tam píšu, kdo si nedá poradit, tomu není pomoci.

Jo a Kohoute, dokonce tam myslím píšu, že je situace tak vážná, že bychom nyní měli přestat s žabomyšárnama. Tak nepruďte a nesnažte se být vtipný za každou cenu, fakt už to přestala být sranda!
(16.02.2017 21:58)maci01 napsal(a): [ -> ]Jeden včelař ošetřuje stále stejně. Má dvě stanoviště. Na prvním vše OK a na druhém přijde skoro o všechny. Matky rozchovává svoje. Jak to chcete rozlousknout? To je opravdu jen loterie.
Musíme si uvědomit, že to nezávisí jen na našich včelách, ale na tom, co chovají i ostatní včelaři v okolí. Když má někdo priority posunuty podle PZ a jiný zase musí do včel v plavkách, tak hold matka příroda z toho pěkně zblbne, neví, čemu má vyhovět. Moc by mne zajímalo, kdybychom my tady na fóru měli tu úžasnou možnost společně namixovat vlatnosti té nejlepší včely, přičemž každá pozitivní vlastnost by byla vykoupena jinou negativní. Co by asi vzniklo za monstrum. V kolektivním včelaření je to podobné.
(16.02.2017 22:12)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jo a Kohoute, dokonce tam myslím píšu, že je situace tak vážná, že bychom nyní měli přestat s žabomyšárnama. Tak nepruďte a nesnažte se být vtipný za každou cenu, fakt už to přestala být sranda!

Pod tím si představuješ,že všichni přistoupí na tvé názory a budou bezvýhradně tolerovat tvé stupidní chování.
Tak to asi půjde těžko.
(16.02.2017 21:58)maci01 napsal(a): [ -> ]Jeden včelař ošetřuje stále stejně. Má dvě stanoviště. Na prvním vše OK a na druhém přijde skoro o všechny. Matky rozchovává svoje. Jak to chcete rozlousknout? To je opravdu jen loterie.

Problém nemusí být v osetrení ale spíš ve stanovišti
spíš ve stanovišti - stanoviště můžeme změnit, ale já chci včelařit u mě a asi to nepomůže. Další návrhy? 2014 jsem přežil, protože jsem měl vše nové. Nechal jsem jim i nějaký med na zimování. Kolem skoro vše padlo. Letos jsou znova špatné zprávy. No zatím žijí, ale asi bude i má první ztráta.
Zajímej se jak se projevovaly úhyny v okolí, požádej o možnost vidět jak se jeví takový úhyn. To je zkušenost k nezaplacení. Ptej se na historii včelstva. Ale hlavně to co vidíš je vždy nejlepší. Nečekej až to zažiješ sám. Víc si všímej všeho i nepodstatného na první pohled ve svých včelách.
A čo tak pred úľe rozhádzať pálené vápno? to je istá dezinfekcia, ja to tak robím pravideľne na jar keď včely vynesú von mrtvolky uhynutých včiel .
To už jsi dozajista za vodou.
(16.02.2017 23:06)Merkuri napsal(a): [ -> ]A čo tak pred úľe rozhádzať pálené vápno? to je istá dezinfekcia, ja to tak robím pravideľne na jar keď včely vynesú von mrtvolky uhynutých včiel .

Také to dělám každoročně po každém prvém jarním proletu, již 15 roků. Je to dobrá desinfekce zvláště na stálém stanovišti.
JK
Když něco nevím, zeptám se.

Co je dnes nehašené vápno.

Neublíží včelám, když některá usedne na zem, kde je agresivní vápno? Párkrát jsem to poházel normálním vápnem, co se koupí do malty, ale neměl jsem úplně dobrý pocit, netušil jsem, co to udělá.
Referenční URL's