Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zvětšil jsem už před tím ..... a nějak nic jsem neviděl Sad možná oční vada?
To je tím, že pro Jirku Šturmu jsou 6ti kilový včely v únoru normálka....nebo spíš ty ze slabších.Big Grin
On to Milan váží, jednu po druhé, ale neříká pravdu, minule to bylo 5,85kg, ale některé od té doby přibraly. Smile
(22.02.2017 18:56)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Už je tady těch úhynů moc a nálada není dobrá....tak něco na zlepšení. Tohle je jedno z mých velkých včelstev. Foceno dnes - venku 10°C.

Milane,konečne viem,kam zmizli všetky včely z úľov,čo včelári nachádzajú prázdne Wink
(22.02.2017 20:46)KaJi napsal(a): [ -> ]On to Milan váží, jednu po druhé, ale neříká pravdu, minule to bylo 5,85kg, ale některé od té doby přibraly. Smile

A kolik maj teď?
Už chápu proč se na tomto fóru nikdy nemǔžeme shodnout. Síla těch včelstev je obdivuhodná,ale tímto způsobem já nikdy včelařit nehodlám. Neříkám,že je to špatně,jen to není nic pro mě. Včely jsem si pořizoval pro opylování a pro radost a med je jen taková příjemná nadstavba pro rodinu a kamarády. Je jasné,že pro Milana a další budu podivín a možná nýmand co to prostě neumí a jen se vymlouvá,ale já to tak mám.
Neboj,ani podivín a ani nýmand....
Tak já taky budu ukazovat, jak šly do zimy. Obsedaly všechny nástavky. Teď tak 3 horní.

Tak ještě ta fotka.

[Obrázky: IMG_2423.jpg]
Ty fotky jsou z dneška.
Takto zimuji a po prvním proletu odebírám 1-2 spodní nástavky. Prý dle př. Ing. Cimaly v rozporu s celostátně platnou metodikou, že prý je nutno na konci léta zúžit prostor. Proto mi redakční rada Včelařství odmítla takovýto obrázek zveřejnit. Je prý v rozporu s oficiální metodikou. Smile
Můžete mi prosím poslat odkaz na onu celostátně platnou metodiku? Vím, že pan Cimala odebírá krajní rámky, protože ty krajní plesnivěly a ve Včelařství to také vysvětluje vzdušným zimováním. Sám jsem se letos přesvědčil, že to má i jiné důvody u ED. Ale o zužování prostoru před zimováním jsem nic nezaznamenal. Děkuji...
Zužování prostoru je zcela normální záležitost. Taky jsem zužoval ...ze sedmi Vn na čtyři.
Koukám, mám dojem, že ty Vaše královny mají kadenci ratatatata... Myšleno s respektem...
(22.02.2017 21:19)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Už chápu proč se na tomto fóru nikdy nemǔžeme shodnout. Síla těch včelstev je obdivuhodná,ale tímto způsobem já nikdy včelařit nehodlám. Neříkám,že je to špatně,jen to není nic pro mě. Včely jsem si pořizoval pro opylování a pro radost a med je jen taková příjemná nadstavba pro rodinu a kamarády. Je jasné,že pro Milana a další budu podivín a možná nýmand co to prostě neumí a jen se vymlouvá,ale já to tak mám.

Do oka jsme si, pravda, nepadli. Ovšem mám vlastně stejný názor, snad krom toho opylování, na zahradě máme jen pár ovocných stromů a ty by zvládly včely ze vsi za kopcem.
Za to vyznání pro mě rozhodně nejste ani nýmand a ani podivín. Naopak, malovčelař, nebo řekněme hobby včelař by to měl mít v první řadě jako vy a ne se snažit napodobovat velkovčelařské provozy.

Já po Milanově přednášce chci zkusit, jestli bych vůbec uměl takové supervčelstvo vytvořit. Pochybuju.
(01.01.2017 0:50)Maky II napsal(a): [ -> ]Přesné údaje sem hodím až v únoru, to budu mít čas studovat záznamy.
Maky, byly to jen lokální úhyny nebo se to v této oblasti více rozšířilo ?
(22.02.2017 21:52)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]Tak já taky budu ukazovat, jak šly do zimy. Obsedaly všechny nástavky. Teď tak 3 horní.

Tak ještě ta fotka.

[Obrázky: IMG_2423.jpg]

Prečo nemáte normálne kovové stojany pod včelstvami ?
Mám tam dřevěné trámky přes kusy pražců.
To je špatná zpráva pro kovožrouty. Smile
(22.02.2017 7:30)MatesP napsal(a): [ -> ]
(22.02.2017 0:26)tom.50 napsal(a): [ -> ]Třeba jste to tu už psal, omlouvám se, nezachytil jsem to nebo jsem to zapomněl.

Čím jste nakrmil a kdy a v jakých dávkách? Pokud cukrem v jaké koncentraci?
Čím jste ničil VD a kdy?
Jaké jste měl snůšky, co jste vytočil (ne kolik, do toho nikomu nic není).

Dobrý den,
krmil jsem do poloviny srpna a to 5x4l invertu apivital.
Některá včelstva na medné komoře z květové snůšky z jara. Ale mezi těmito včelstvy není žádný rozdíl. Cukrem jsem krmil roky předtím 3:2, ale už loni mi padlo jedno včelstvo pokálené a pak dalších 10. Letos jsme kvůli tomu podal invert, ale už se to asi nedalo odvrátit. VD jsem ničil na jaře nátěrem KM v létě, dle spadu. Když byly spady značné, do těchto včelstev jsem dal ještě gabon. Pak klasicky 3 fumigace.
Snůška květová, medovicová, lípa+svazenka.

Vzal jsem si dceru včelaře, který včelaří nejméně 40let a má kolem 40 včelstev. Takže každý den se o všem bavíme a diskutujeme. Hledáme možnou příčinu.
Včera další včelař z vesnice hlásí pokálená včelstva a neustále přibývají další.

TAkže na tom je vidět, že ačkoliv každý z nás krmí jindy, jinak a něčím jiným, výsledkem jsou i tak pokálená oslabená včelstva. U někoho jenom slaboši bez pokálení. Každý taky jinak léči a jindy. Já KM, oni gabon a zase to bylo jedno. Někdo má uteplené úly, jiný ne a zase žádný rozdíl

Snad Vám to trochu pomůže. S pozdravem

Tak se vracím k vašemu příspěvku, slíbil jsem že se pokusím na něco přijít.

Popravdě nejsem z toho moudrý. Ale dnes dopoledne, při psaní příspěvku ve vláknu o Eurodadantu číslo 649 píšu jednu z možností vašich problémů s úhyny. Teplo.

Přečtěte si to a já to tady rozvedu, tam jsem nechtěl to téma plevelit tímto.

Škodlivých vlivů je mnoho a každý sám či souběh několika ještě vč přežijí. Ovšem souběh mnoha nepřežijí a pak se to může jevit jako bez příčiny. O mnohém se tu mnohokrát psalo a já se vám tu posnažím vysvětlit, jak uvažuju já. Současně tím netvrdím, že mám pravdu jedině já. To bych si nedovolil. Ale nikdy mi v zimě neuhynulo včelstvo a tak něco na mých, asi mechanických návycích a způsobu uvažování může být.

Vždy když mám problém se snažím uvažovat co je nyní jinak než dřív. Opakuju, každý jeden dílek sám o sobě nevadí a nebo nevadí zdánlivě, V součtu dojde je katastrofě.

Dřív rozhodně nikdo neměl místo dna síto. Ne jen v zimě, ale nikdy. Pak se nelíhnou včely v teple či v "klimatu", jaký by si včely vytvořily uvnitř úlu, kdyby to bylo na nich. Nic na nich vidět není, ale...

Mám vyzkoušeno, že očka kdykoli v roce jsou škodlivá. Umožňují průvan a ten vadí všemu živému. V kombinaci s varroadnem je to kombinace vražedná. Představte si ve svém domě klimatizaci, když by vám někdo odstranil podlahy v celém baráku a furt otvíral okna. Musel byste jí vypnout a nějak to přežít.

KM je sice přírodní látka, ovšem v koncentracích, jak jí dáváme my, je nesmírně škodlivá. Každý hmyz, kdyby měl na vybranou tak by ze zamořené zóny prchnul. Včely nemůžou, mají tam plod. Lidi by taky naopustili kojence a batolata proto, že je dům zamořený nějakým plynem, dokud by to, sice s vědomím, že je to nevratně poškodí je samotné, dokázali nějak vydržet.

Vůbec neznám nátěr KM. A už vůbec ne zjara. Zjara smíte, pokud to nařídí SVS udělat nátěr plodu jiným prostředkem než KM. Ale třeba se pletu já a ani tento progresivní způsob neznám.

Invertu, jak jsem byl nedávno poučen, jsou dva základní druhy - hydrolyzáty škrobů a nebo uměle invertovaná sacharoza. Oba typy jsou podle mě vždy pro včely špatné. Nikdy se v přírodě nevyskytovaly a když je v přírodě sacharoza invertovaná, nikdy ne uměle, ale jen pomocí enzymu - med.
Ano, chemicky to může být totéž, "přírodně" rozhodně ne. Hydrolyzáty škrobu pak mají tolik balastních látek, že takové krmivo může přeplňovat výkalové vaky víc, než melecitoza. Jo a že vy a tchán (asi, nevím to) krmíte už několik let inverty a ok? No ano, už několik let nebyla normální zima a včelstva se mohla každý měsíc proletět a tedy vyprázdnit výkalové vaky. Až přišla zima normální!

No a koncentrace cukru. Lidi v domnění, že aby včely nemusely odpařovat moc vody dávají nepřirozeně husté roztoky. Já dávám 1:1 i když je to pro mě víc práce a i když je to (možná) víc práce pro včely. Nikdo neví a nebo já neznám žádnou práci, kde by se to řešilo a když něco nevím jak funguje, nemyslím za včely, ale snažím se jim napodobit přírodu. Napadlo mě totiž, že možná, aby včely dokonale zinvertovaly cukr, musejí hustý roztok možná naředit a tak dobrý úmysl chlapa za úlem je kontraproduktivní. Už jen přirozená lidská zkušenost potvrzuje stále znovu odvěkou pravdu, že cesta do pekla je dlážděná mnohými dobrými úmysly.

Jen vy víte, jak to u vás bylo a je na vás, abyste vzal v úvahu všechno, co vám tu já ale i ostatní kolegové píšeme a udělal si z toho závěr.
Celý život se řídím základní myšlenkou. Zkouším pokrok, ale s pomocí selského rozumu vždy, když narazím, tak se vrátím na výchozí "startovní čáru" a zeptám se, co je nyní jinak než dřív, za našich předků, kteří to asi dělali zastarale, česky, neamericky a neněmecky, ale včely měli.

Co se stalo už nevrátíte. Možná ale neuděláte příště stejnou chybu a nebo spíš sérii chyb, které, jak píšu výš, každá jedna nic neznamená. Co lejou po polích sedláci, ani průběh počasí neovlivníte, tím se nezabývejte. Ten druhý okruh věcí, které ovlivnit můžete, změňte a pak to půjde, věřte mi.

Ať se vám daří.
(23.02.2017 13:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Představte si ve svém domě klimatizaci, když by vám někdo odstranil podlahy v celém baráku a furt otvíral okna.

Tohle přirovnání mi furt nějak nesedí.
Referenční URL's