Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je na demokracii to krásné.
(07.03.2017 16:11)patko79 napsal(a): [ -> ]Páni, zamyslite sa nad jednou vecou. Ako je možné, že niekomu včelstvá v jednej oblasti v pravidelných intervaloch hynú a druhý včelári prakticky bez strát???

Tvůj případ patří podle mne do bodu 1.
Dělím to na dva druhy:
1. V mém okolí jsou včelaři s pravidelnými velkými úhyny i včelaři téměř bez úhynů. Podle mne za to může včelař.
2. Znám lokality s plošnými úhyny, bylo téměř jedno jak se starali (léčili). Zde najít viníka není jednoduché, to je již pro odborníky.
Taky jsem býval toho názoru, že si za to může včelař. Ono tomu tak často opravdu je. Avšak letos mi masivně hyne jedno stanoviště a ostatní tři jsou v pohodě. A to je u všech stejná metodika, stejné ošetřování... Každopádně spousta práce a dobrá zkušenost do budoucna.
Jakou si chceš vzít zkušenost do budoucna, když nerozpoznáš začátek problému. Nebo jsi si vědom kdy to začalo? Možná jsem byl v trochu podobné situaci, ale již loni v srpnu jsem to řešil. Celé stanoviště se mi podařilo zachránit, protože jsem nechtěl jen přihlížet jak se s tím včely poperou.
To je krásná pozitivní informace, ale nám méně zkušeným chybí, alespoň základní info jak jsi to ohrožené stanoviště zachránil.
O všem jsem se tu už zmínil. Stačí si přečíst moje příspěvky od srpna. Je to použití tolik podceňované KM proti virům.
Díky za info, podívám se dál do historie tohoto vlákna.
Kdyz slo o viry,jake bylo napadeni VD v dobe pred aplikaci KM?
Nejdůležitější je viróza včas rozpoznat a určit si kdy je třeba začít zasahovat. První varovné příznaky se objeví již v dubnu, květnu a víte kde? Na TRUBCÍCH!! Vytazene trubčí larvy, trubci s poškozenými křídly, trubci co nelétají tady už je třeba zbystrit. Nemusí se hned zasahovat, na trubcich probíhá vlastně přirozený výběr a ti odolni se dokazi množit. Jen to ukazuje , ze infekce je přítomna. Mnohdy se to objeví jen na trubcich a nic se neděje. No a prvních par poškozených včel na cesne nebo mezi mladuskam na plastech je signál k okamžitému zásahu. Nejlíp odstranit všechen plod !! A prelecit KM. Je to brutální ale účinné chcete li zachránit včelstvo . Samozřejmě při první příležitosti vyměnit matku genetika s klinickymi příznaky víroz na vcelach nemá na vcelnici co dělat. Jinak od objevení prvních poškozených včel do totálního kolapsu zbývá 8-10 týdnu. Vcely s poškozením se objevují nejčastěji konec června,červenec ....první...mužů poslat fotku jestli chcete
Ja se ptal proto,jestli se da dat do souvislosti propuknuti viroz ve vztahu k pravdepodobnemu mnozstvi roztocu,napr.pri prirozenem spadu v ramci monitoringu VD.
Ano větší napadeni roztočem přináší s sebou vyšší pravděpodobnost viroz. Ale u citlivých populacích včel umí viróza řádit i s naprostým minimem roztočů a nakažené včel přenáší viry na plod peroralni cestou. Část včel se lihne viditelné poškozených část jen nakažených a ty roznasi infekci na další generace plodu. Někdy se začátek infekce na vcelstvu projeví změnou chování, začnou být, ač původně mírné , ostřejší
Jirka Marx mne předběhl.
Je to intenzifikační faktor ten VD, ale viry se mohou šířit i bez něho. A to se tu ještě nebavíme o nosemách. NC se objevuje po snůšce v určitých lokalitách intenzivněji a asi postupuje "plíživě" směrem na východ republiky. NA se vždy dříve objevovala v souvislosti s pozdní snůškou. Pokálené rámky jsou jasný znak NA. Zkusil jsem to řešit v podletí pelyňkem a mám NA ve vzorcích minimálně.

Ještě bych doplnil otázka trubců je velice dobré téma. Z minulosti je známo, že vymizení zvápenatění plodu bylo způsobeno také genetikou, avšak za malého přispění včelařů. Tím chci naznačit, že to byli právě trubci, kteří hráli rozhodující roli ve vymizení zvápenatění plodu. Pářili se jen ti zdraví a nemocní se nedožili možnosti vůbec dospět. Takže ne jen matky, ale i trubci musí být zdraví aby mohli toto zdraví předat dále. Takže víte kde se oplozují vaše matky, nebo to neřešíte. Vybírejte si pečlivě odkud oplozené matky kupujete. Přestane se vadný materiál dále rozšiřovat do širokého okolí vinou lehkovážných včelařů? Teď už nejde o to jestli je zde kraňka nebo jiná rasa. Jde nám především o zdraví našich včel. Toto musí mít na mysli každý včelař než začne zkoumat zda jsou jeho včelstva v pořádku.
(07.03.2017 16:38)KaJi napsal(a): [ -> ][/i]
http://www.vcelarstvi.cz/files/uhyny/inf...8-2015.pdf

Tak jsem se podíval na tenhle odkaz a zjistil jsem info, o kterých jsem neměl tušení. Včelařím v severovýchodním konci okr BN. Celý okr BN měl v r 2014 úhyny 52%, do okr KO to mám 10 km a tam byly úhyny 78% a do okr KH to mám asi 2 km a tam padlo 77% vč. Na hranici okr TA to mám asi 35 km, tam padlo 40% a na hranici okr PE asi 30 km a tam padlo jen 33%. Mě nepadlo nic.

Možná by mnohým napovědělo podívat se na tyhle info.

Karle vám za tenhle odkaz děkuju.
A ted se podivejte Tome na okres Prostejov,cisla az do letosni zimy pomerne konstantni.Letos je vsechno jinak.
OK, jak tu píšu o pár článků výš, myslíte, že by jste se uměl popídit u kámošů kde zemědělci u vás, od jaké firmy nakupují převážně chemii? Třeba jsem úplně vedle a dominuje tu na celém území jeden monopol a zemědělské chemické prostředky jsou na celém území republiky stejné, ale třeba by se přišlo na nějaké vodítko, na něco, čeho by se dalo chytit.

Jak tam píšu o té firmě co dodává chemii tady, tak je na východním okraji velkého okr BN, ještě 10 km od Vlašimi na východ a pro mě jsou ta čísla ohromující, vůbec jsem nevěděl, že okr BN jako celek měl v r 2014 tak ohromné úhyny. A je nutno podotknout, že okr BN se skládá z někdejších okresů Votice, Benešov a Vlašim. A co já vím tak na Vlašimsku = východ okresu BN - byly úhyny nevýznamné. A nebo o úhynech na Vlašimsku nevím, nezajímal jsem se o to a pokusím se zítra obvolat známé a poptat se.

Na druhou stranu od Benešova je už od bývalého ACHP taková vzdálenost, že to od BN na západ možná zásobuje jiná firma a nabízí na totéž jinou chemii. Je zajímavé, že od zmíněného achp je nejblíž okr PE, tedy jeho západní konec a celý okr PE měl úhyny menší. Výrazně menší než jak jsem uvedl.


Nechci se furt vracet k té své myšlence abych tím nenasíral, je to složité a možná nemožné. Ale napadá mě, že některá firma s chemií nabízí nějaké prostředky a konkurenční firma v jiném regionu jiné a zemědělci hledí na náklady na dopravu a tak nakupují v místě kde hospodaří. A když by se přišlo na nějakou souvislost, že třeba hlavním dodavatelem chemie je firma XX a na jejím teritoriu vč nepadají a sousední region se ztrátami zásobuje chemií firma XZ, a pokud by se totéž objevilo i někde jinde, bylo by kam napřít pozornost a hlídat to.
(07.03.2017 20:55)Jiří V. napsal(a): [ -> ]
Ještě bych doplnil otázka trubců je velice dobré téma. Z minulosti je známo, že vymizení zvápenatění plodu bylo způsobeno také genetikou, avšak za malého přispění včelařů.

Ja s vami čiastočne súhlasím, akurát hore uvedená informácia ma trochu zmiatla.. Zvápenatenie plodu má mykotický pôvod a ak sa toto ochorenie dostalo na ústup tak by som to moc nepripisoval genetike, skôr klimatickým zmenám na ktoré je táto huba dosť háklivá,/preto sa ochorenie zo včelstiev v časoch veľmi suchého a teplého počasia vytráca/, používaniu KM a do istej miery imunite včelstiev. Ascospheaera je mojou srdcovou záležitosťou - ak sa to dá tak nazvať, nakoľko som sa istý čas zaujímal o huby. Je to zrejme jediná včely ohrozujúca huba, ktorej mycélie obsahujú antimikrobiálne substancie, ktoré údajne dokážu tlmiť Paenibacillus. Ak si to dobre pamätám tak účinnou látkou produkovanou touto hubou mala byť kyselina linolová..ale to len tak na okraj..
(07.03.2017 17:49)Ivík napsal(a): [ -> ]Taky jsem býval toho názoru, že si za to může včelař. Ono tomu tak často opravdu je. Avšak letos mi masivně hyne jedno stanoviště a ostatní tři jsou v pohodě. A to je u všech stejná metodika, stejné ošetřování... Každopádně spousta práce a dobrá zkušenost do budoucna.
Ahoj Ivíku.
Nevím odkud opravdu jsi, pokud se nepletu, tak by mne zajímalo. Je to tvé stanoviště s masivními úhyny blízko Vrbice a ty ostatní dál od Vrbice? Díky.
Pokud by tomu tak bylo, může se jednat o oba druhy úhynů, mnou výše uvedené.
Ahoj Josefe,

ano, to stanoviště je blízko Vrbice, ale další je taktéž blízko Vrbice a tam je to v pohodě. Vidím možné příčiny - podle mě se vždy jedná o kombinaci více faktorů, třeba to někomu pomůže:
a) virózy - DWV, na to jsem ihned aplikoval KM, která viry řeší, ale dá včelstvům zabrat
b) úly, které mi dal kamarád, jenž končil a kterému neustále dokola hynuly úly - může to být něco, o čem píše KaJi (možná NC) - moje chyba, že jsem přijal (o tom jsem zde již psal)
c) nové stanoviště dalšího včelaře nedaleko, kterého neznám (třeba někdo přivezl úly z úhynové Vrbice) - vyšší zavčelení, možnost méně potravy především v podletí
d) ptačí rezervace - časté nálety hejna vlh, které se ládovalo před zimou

I úhyny jsou různorodé - některé pokálené, některé čisté prázdné úly se všemi zásobami, někde celé včelstvo na podložce a zásob dost apod. Nemám jednotný scénář. Stanoviště izoluji, rámky vyvářím a uvažuji, že ho úplně opustím. Zatím 50% ztráty, ale předpokládám, že některé ještě půjdou...
Ta KM na DWV. Já tedy deformovaná křídla neviděl několik let - i když to o DWV nic neznamená.
Takže to nemohu vyzkoušet.
Ta likviduje virus nebo jen zlikviduje nemocné včely aby to dál nešířily?
Referenční URL's