Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Automatické strhávání členských příspěvků ve spolcích
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Umožnit nezaplacení příspěvků v dobrovolném sdružení, to je fakt známka demokratury ... Wink Zejména, když si jeden přečte tento poněkud emotivní, nicméně hodně zaujatý ... tento ...:
(03.10.2016 18:09)NitraM napsal(a): [ -> ]Kdo by si vyzkoušel skutečně prakticky funkci pokladníka, toto by věděl. Stejně tak by mohl vyhodnotit, že vybrat příspěvky hned při výplatě dotace mu dost usnadňuje práci a že ani členové nejsou nijak pobouření a vlastně si na to nikdo nestěžuje, protože je to i pro něj příjemnější, než aby hledal posléze přesnou částku k zaplacení, nebo dokonce, že by musel tuto přesnou částku jít následně zaplatit po schůzi k pokladníkovi domů. Jaký by měl být časový odstup? Dva dny stačí, nebo třeba týden? Abychom nebyli osočeni, že třeba do týdne je člen ještě v rauši z balíku nabytých peněz a není schopen racionálně nahlédnout svoji situaci, že vlastně nechce v tom zpropadeném spolku nadále být.
Jinak bych si přál být muškou, která krouží na prvních schůzích spolku, který si založí JKL. Bylo by to myslím poučné, až se třeba jednou střetne teorie s praxí. Jak se každého člena zde budou ptát, jestli je ve spolku spokojen, protože by to mohla být osoba, která neumí dopředu (třeba při předání žádosti o dotaci) funkcionářům sdělit, že od příštího roku si nepřeje být členem.
A mimochodem: jsem členem 3 sdružení a vždy je to na dobrovolné bázi. V jednom jsem dokonce společně s JKL.
Jsou stanovy, členové osloveni, dán termín. Někdo zapomene, následuje upomínka. Většinou už s odezvou. A pak se řeší pokračování nebo ukončení členství. Vše korektně, žádné vrchnostenské praktiky. Pokladník je zde nikoli proto, aby si ulehčovat práci, ale je to služba členům.
Jiří
Je to skutečně zbytečné plkání. Kdo je pokladník tak ví o čem to je a jen klobouk dolú že to dělá a že s tím nesekne. Vyplatit celou dotaci a následně se u průserářů a i jen vlažných členů domáhat zaplacení členského příspěvku a 16kč pojištění na včelstvo je nepředstavitelné. Pravda to je , uskutečnitelné je to také ,ale? Kdo to bude uhánět, dělat a nervovat se s lidma. Já bych to teda nedělal. Lepší do toho nešťourat a 98% členům to vyhovuje. Těm kterým se to nelíbí tak ať dělají pokladníky , o dotace ať si nežádají a nemusí být členy čsv. Ono se to krytizuje když na to člověk kouká z povzdálí - chce to dělat pokladníka a ono by vás to vymejšlení přešlo.
P. S.: ty spolky, které jsem zmínil, mají totiž členy, kteří se sami rozhodli v nich být (nebo nebýt). Naprosto svobodně. Takže považují za svou věc, mít to vše vyřízené. Mnozí dokonce platí víc, než je minimální základ. To jsou věci ...
Pár rozumnejch intelekuálů to nevytrhne. Mně se také nelíbí jak to na svazu vedou ,tutlaj a šulej. Vezu se na vlně a nedělám si s tím těžkou hlavu.
Jasně, Zdeňku, vytrhnout to musí "většina". Té to ale, jak se zdá, vyhovuje. Nebo aspoň nevadí.
I tak si dovolím napsat, že je to podle mě špatně. Což je tak asi to jediné, co bych v té věci já tak mohl dělat. Ale nechci ani to. Jaké si to uděláte, takové to máte ... Není to můj problém.
Jiří
(03.10.2016 18:52)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Jirko,ty jsi členem ČSV?
Jak jsem již psal - bývalým. Tento automat ale byl i jedna z kapek, která mne utvrdila, že nezištné chování svazu není až tak nezištné.

Možná kdyby mne tam nechovali, kvůli většině, které se nikdo neptá, ale za to za ní jedná, tak bych i zůstal. Nakonec to lhaní kolem Včelpa byla poslední kapka.

Ale máš pravdu, může mi být buřt, jak si nějaká cizí organizace váží svých členů a jak je automaticky ždíme, když jim to oboum vyhovuje.
V rámci předvolební euforie je jen nutno dodat - že člen společenství má takové zástupce, jaké si svou volbou zaslouží.
(03.10.2016 14:56)Mlha napsal(a): [ -> ]... Podle mého příspěvek do naší ZO by měl odvést každý kdo po naší ZO chce jakoukoliv službu, tedy jak řádný člen, tak registrovaný člen, tak i neregistrovaný včelař, který žádá naší ZO o léčiva či o vyřízení 1D dotace či o potvrzení o umístění včelstev. Je to tak, nebo jsou zde nějaké jiné pravidla? Jak vymůžeme tento příspěvek z neregistrovaných či neorganizovaných?

Miloši, za administraci dotace 1.D náleží ČSV, z.s. 5 % z její výše (t.j. celkem cca 4 miliony Kč). Tedy za tuto "službu" už váš spolek zaplaceno dostal, resp. má platbu jistou (přislíbenou) - bez ohledu na členství včelařů na "jeho území" apod. Navíc má jistou i celou "zakázku" - nekoná se na ni žádné výběrové řízení, nesoutěží se cena, neexistuje alternativa apod. Není ani závislá na tom, kolik včelařů o dotaci požádá - protože se vypočítává z celkové částky určené na dotaci (cca 80 milionů). (I když teoretickým limitem je zde - nikdy myslím nedosažený - strop 180 Kč/včelstvo.)

Vše jen pro doplnění - nevyjadřuji tím nijak souhlas či nesouhlas s tématem jako takovým.
Jirko Matle, představ si, že v naší ZO CSV jsou také lidé úplně dobrovolně a nikdo je nenutí.
Pokud někomu nevyhovuje systém výplaty dotace či úhrady příspěvků, tak se může s námi dohodnout na jiném způsobu např. přes účet.
Pokud někdo nemá uhrazeno tak mu zavolám a dotáži se, zda chce být členem spolku i v dalším roce. Pokud ano tak ať zaplatí, pokud ne tak se přátelsky rozejdeme a já mu členství k poslednímu dni v roce ukončím.
Světe div se, ale nám členů stále přibývá i když každému novému říkám, že členství ve svazu není povinnost.
Celá tato diskuse by měla smysl, kdyby o tom diskutovali jen členové CSV. Dost nerozumím tomu, proč toto téma diskutují lidé, kteří nejsou členy CSV, protože výběr členských příspěvků CSV je jen a pouze věc jejich členů a nikoli široké veřejnosti.
Martine, udělal jsi mi radost a fandím Tobě, vám a vašemu přístupu. To je pak v pohodě. Ačkoli tento přístup není jistě většinový ...
Ale souhlasím, "éto váše ďélo" - vaše věc. To ale neznamená, že by se k tomu nemohl vyjadřovat nikdo jiný, si myslím ... Někdy i podnět zvenčí může být inspirací ...
Snad se nikdo nevyjádřil nekorektně. Já už řekl, co jsem řekl. Finis. A díky za reakci.
Jiří
A on by někdo ze svazu byl ochoten se ptát a diskutovat o aspektech příspěvkového automatu?

Třeba to bude inspirace pro váš časopis, kde můžete poděkovat členům za věrnost a vysvětlit jak automat ulehčuje práci poplatníkům.
Jirko KL, ale to je právě ono. Drtivé většině to vyhovuje, je to pro ně nejjednodušší.A ti kterým to nevyhovuje (jednotlivci) mají možnost se u své ZO domluvit na jiném formátu.
Další diskuse o tomto je myslím úplně zbytečná.
Drtivé většiny se nikdo neptal. Opět jde o sebejisté prohlášení.
Kolik bylo humbuku, když se mluvilo o posílání 1D na účet.
Asi máš pravdu, děkovat za věrnost a přízeň v časopise je zbytečné, vždyť automat co se předjímá, že všem vyhovuje vlastně řeší vše, tak o čem diskutovat.

Prostě stroze - jsi člen, jseš. Dal sis žádost o ukončení členství? Ne. Tak si to strhneme a jsi členem dále a hotovo. Není co řešit.
I tak se do dá pojmout. Proč ne?
(03.10.2016 21:27)JKL napsal(a): [ -> ]Kolik bylo humbuku, když se mluvilo o posílání 1D na účet.
Hmm ....., já ten humbuk kolem zasílání na účet viděl jenom zde na tomto fóru (pokud vynechám KaJiho na včelařské konferenciSmile). Podle mne to vadí nečlenům ČSV, od člena jsem to jaksi nezaregistroval. U nás v ZO o něj nikdo nezažádal. Dokonce ani včelaři nevypisují jejich čísla účtu na žádosti o dotaci.
Pro nás (výbor ZO) je jednodušší hotovost . Pokud zašleme peníze přes účet, musíme ještě poštou zaslat "Sdělení o rozhodnutí o poskytnutí dotace 1.D.. Je to tedy pracnější a dražší než hotovost.

(03.10.2016 21:27)JKL napsal(a): [ -> ]Prostě stroze - jsi člen, jseš. Dal sis žádost o ukončení členství? Ne. Tak si to strhneme a jsi členem dále a hotovo. Není co řešit.
Ono to není tak jednoduché. Peníze za dotaci musíme předat a nechat si podepsat, nemůžeme si to svévolně strhávat. Pokud by tedy již dále nechtěl být někdo členem, nedá nám peníze na členský příspěvek a nechá si vyplatit dotaci celou.

Nebude to tak strašné jak zde někteří píší, naše ZO je zase početnější.
Tak ano. Stržení nebo odečtení příspěvků a nákladů za léčivo je jem hříčka se slovíčky.
Ono to mnohým vyjde, že stejně doplácí a po zvednutí příspěvků následující rok to bude ještě u většího počtu včelařů.
To, že se ta výplata dotace a zaplacení příspěvků a poskytnutého servisu časově shoduje pak ovšem z dotace za opylení dělá dotací na udržení organizovanosti a na dokrytí nedostatečné dotace na léčiva.
Samozřejmě je to jen a pouze otázka papírové a praktické interpretace.
Skutečnost je jen několik podpisů a jedna obálka.
(04.10.2016 6:31)JKL napsal(a): [ -> ]Skutečnost je jen několik podpisů a jedna obálka.
A jak by jsi to dělal ty, zbytečně komplikovaně a složitě, když to jde udělat jednoduše?
Už ve škole nás učili, že máme dělat věci racionálně, tedy jednoduše. Chceš snad, aby jsme se kvůli pár drobným scházeli několikrát do roka? Vždyť by si o nás všichni "něco" mysleli, i zde na diskusi bychom se pak zajisté dočkali různých "posměchů", pravděpodobně i od tebe. Těžko se některým lidem zavděčit!
Já bych byl pro rozeslání dotace na účty a to přímo z ústředí, když už si tolik za tu administraci účtuje.
Platba léčiv bezprostředně při předání (stejně jako se platí u oficiálních distributorů třeba v lékárnách) a to včetně účtenky.
Platba členských příspěvků převodem na účet.
Myslím, že by to bylo racionálnější a efektivnější, doložitelné, auditovatelné.

Žádný důvěrník ani pokladník by si zbytečně nemuseli honit triko. Jejich blbost, když to při současných možnostech dělají ručně, rozpočítávají, létají pro peníze, obálkují a uhánějí členy a to vše za hubičku - možná za metál.
Platby na konto členských příspěvků a pojištění 16kč na včelstvo by nepřišla od dvou třetin členů a celé by se to sesipalo jak domeček z karet. Nervy chaos zmatek všichni by sekli s funkcema ,ani léčivo by nikdo neplánoval ,neobědnával a nevydával. Včelaři by nikde nescháněli veterynáře který by jim napsal recept a prostě by neléčily ,celý by se to posralo uplně totálně.
To je to tak chatrné? Proč to udržovat?
Což není ironie, jen důvod k zamyšlení zda nezačít chystat hladké přistání.
Protože když toto prdne, tak pak bude 5 let vše v háji, pak se to vytříbí a pojede to co bude životaschopné. Spolky i včelaři, tedy že budou spolky těch co chtějí, třeba ZO ale těch co chtějí. Takže pak to zase bude lepší.
Není někdy lepší nechat neživotaschopné včas odpadnout než aby to sebou stáhlo i to zdravé?
O veterináři a receptu jsem nepsal.
Nějaká fóbie?

Na Slovensku se to sesypalo?
Obávám se, že je to tak trochu strach z neznáma. Pokud však nepovažujete včelaře za pouhá hovada a dáte jim možnost volně dýchat - možná by jste se divily jak by byly samostatní a pečliví. Pokud si je vychováte jako hovada - vše pod nos, jen konzumovat - pak se nedivte, že se tak jeví a chovají - je to výplod vaší starostlivosti.
Je docela zajímavé pozorovat, jak se takový chovatele těchto ... začnou vztekat, když by přišli o svou důležitost, práci a hrozí katastrofami.

Ano, pár jedinců dle hororového scénáře by se určitě objevilo - nic masového s čím by se SVS nedokázala vypořádat.

Být podělaný ze změn předem a reálně přemýšlet o aspektech nějakých změn svědčí o flexibilitě osoby je její důvěře, že se změna podaří. Nadřízení pak většinou takových zarytých konzervativců zbavují. Není divu, když s nimi nejde hnout a jsou tvrdě zabetonovaní.
Kéž by se MZe a SVS stal schopným manažerem v oblasti včelařství. Nakročeno má dobře. Jen si přestat nechat našeptávat a plně využít svých kompetencí a své hlavy.

Aneb. Byli jste někdy v situaci, kdy vám podřízený na jakýkoliv návrh změny říkal - Ne to nejde. Me to není možné. Tak jak to děláme je jediné možná cesta. Neexistuje. Ne Ne Ne. Ne tudy cesta nevede. Přitom váš nadřízený z nějakých důvodů opravdu po vás zařízení změny požadoval.
Co uděláte - v podstatě máte dvě možnosti - odejít nebo nechat odejít záporáře a najít si někoho flexibilnějšího.
Nechci MZe radit, ale ... řekněme, nebylo by to od věci. A jak píše Karel "To je to tak chatrné? Proč to udržovat?"
(03.10.2016 18:09)NitraM napsal(a): [ -> ]...vybrat příspěvky hned při výplatě dotace mu dost usnadňuje práci a že ani členové nejsou nijak pobouření a vlastně si na to nikdo nestěžuje, protože je to i pro něj příjemnější, než aby hledal posléze přesnou částku k zaplacení, nebo dokonce, že by musel tuto přesnou částku jít následně zaplatit po schůzi k pokladníkovi domů.
Mám pocit, že zde všichni ustrnuli asi tak před 100 lety, kdy pokladníci běhali po schůzích s velkým měšcem a doufali, že je cestou nikdo nepřepadne, peníze neztratí, neslepí se jim bankovky a že na schůzi budou mít dost drobných na vracení. Dnes v době bankovních účtů je naštěstí tato praxe dávnou minulostí... A pokud se v budoucnu změní administrátor dotace, tak se pro členy vlastně nic nezmění, jen mu 1D dotaci pošlou z jiného účtu a on zaplatí ostatní platby jak byl doposud zvyklý.
Bohužel pak je ale vidět, kolik skutečně odvádíte, když jsem si to sám spočítal tak jsem se docela podivil. Možná by nebylo od věci to členům říci, předtím než si odhlasujete zvýšení členských příspěvků na 300Kč.

(03.10.2016 18:14)MartinP napsal(a): [ -> ]Jen dodám k tomu výčtu co se hradí z těch 16Kč na včelstvo jde ještě 7Kč do svépomocného fondu.
to je ten fond ze kterého se platí špatně spočítané DPH, pokuty a ostatní průšvihy?

(03.10.2016 20:21)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]...za administraci dotace 1.D náleží ČSV, z.s. 5 % z její výše (t.j. celkem cca 4 miliony Kč). Tedy za tuto "službu" už váš spolek zaplaceno dostal,...
Ano máš pravdu, většina peněz za administraci 1D dotace, díky novému rozhodnutí RV, do ZO stejně nejde, přesto, že za administraci dotace pro jednoho člověka to vychází asi 100Kč. To ale nemusí neorganizované včelaře zajímat, jak spravedlivě si tyto prostředky ČSV mezi sebou rozděli.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's