Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Smrtící vosk
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Trefa přímo na hlavičku.Big GrinBig Grin
Já si myslím, že s Tomem je potřeba být trpělivý. Konec konců, když mu argumentujeme, tak vlastně vzděláváme i ostatní.
On sem občas zabrousí i nějaký ten veterinář nebo i někdo z MZe. Mají alespoň možnost posoudit aternativce a klasicky svazo-vprsa-bijce. To srovnání způsobů argumentace jim něco napoví. Takže buď nereagovat nebo trpělivě, věcně a slušně.
Znemožnit se tu může kdokoliv, tak ať to je alespoň poučné.
To už se stalo a víc už by bylo moc. Také se přikláním k tomu na něj a podobné vůbec nereagovat.
Pane Tom, nechci předbíhat událostem, může přijít brzská doba, kdy budete nucen použít kyselinu i vy. Totiž, žádný schválený dolský přípravek na potlačení virů není účinný (kromě Formidolů) a já vás mohu ubezpečit, že KM to umí. Pokud budete vidět, jak jedno včelstvo po druhém kolabuje, pak po ní šáhnete, a rád (pokud se včelami cítíte). Já včely pro dobro věci trávím již několik let a pořád prosím je jaksi nemohu otrávit. Jsou oblasti, kde se objevují viry více jinde méně. Je tu vlákno o vosku a s voskem to má společné jen to, že Gabonem vosk nekontaminuji. Víc reagovat na vás nebudu.
OK, máte pravdu, je to tu o smrtícím vosku.

Vrátil jsem se na začátek a co tam nečtu od pana Gruny, vašeho poloboha, dohady, nařčení, cituju:

Je to umělý čínský vosk. Prodává se levně v přístavu v Hamburku a přimíchává do německého vosku (video čas cca 3:30).

Věřili byste že něco podobného pravděpodobně prodává svým důvěřivým ovečkám i svazový podnik Včelpo? Podrobnosti najdete v mém článku v Moderním včelaři:
http://www.modernivcelar.eu/clanky/zahra...oskem.html
Zase asi soukromý kšeft několika vyvolených, kde si škody budou muset řešit důvěřiví včelaři sami.
Svéprávný včelař si zajistí uzavřený oběh vosku.


Svéprávný Gruna je jako Bible, ta taky jako důkazy svých tvrzení uvádí sama sebe a Gruna dává odkaz do svého článku jako potvrzení vznesených obvinění. No to nemá chybu!!!!

Co Matl, že nechce důkazy? Ode mě je chce na všechno, od Freye a dalších taky, je dotěrněj jak štěnice, ale jak napíše takováto obvinění Gruna, ticho. To je báječné, tohle bych si já nikdy nedovolil.

Zase jsem se zesměšnil JKL, že ano, chápu.
Ani ne. Pokládáš správné dotazy na nějaké konkrétnější důkazy jen poněkud agresivnějším tónem. Je pravda, že čísla cosi naznačují, ale potvrzení to není. Na druhé straně Včelpo těžko ukáže faktury za nákup a při nedostatku vosku pravděpodobnost, že ta spekulace je pravdivá je hodně vysoká. Je zvláštní, že se tu občas zlobíš, jak neoliberálové si dělají co chcou a teď se zastáváš Včelpa, které již ukázalo s tím medem jak si to dělá po svém a předpokládáš, že nyní i se stejným ředitelem je čisté jak křišťál.
V každém případě to je jakési upozornění či varování na nebezpečí, které se může skrývat v mezistěnách jakéhokoliv výrobce.
Jinak mě to až tak nepálí, neboť od letoška jsem najel na výhradně svůj vosk nanášený na plastové rámky nebo jen jako základ volné stavby a tedy voskové mezistěny vůbec nepotřebuji ani si je vyrábět nemusím.
Zbavil jsem se starostí, kde kupovat, problémů se strháváním za neexistující nečistoty a přemýšlením o původu vosku. Vřele doporučuji .
Ve většině toho, co říkáte (vykámBig Grin) se s vámi umím shodnout. Do plastů nepůjdu, umím si dělat rámky, baví mě truhlat, mám kde, mám na čem a mám z čeho (na několik životů) a taky dřevo, no, jak to říct, prostě dřevo je život...

Nicméně, z donucení jsem (nemoc) vyzkoušel N rámky bez drátků jen se "špejlí" a la KaJi a ono to funguje super! Nějaký Slovák tu má někde fotky jak má "špejli" (dřevěný hranolek, u mě cca 10x4-5) v rámku B jen jeden a říká, že to funguje a tak to letos taky zkusím u vysokých rámků. Dokonce vyzkouším (zase a la KaJi) jen obřezat špejle, nevyvářet rámky, prostě je "recyklovat" tím nenepracnějším způsobem jak to jen jde.

A Včelpo? Já to vidím jinak. Hele (už tykám), roztahovali se tu bolševici a taky jsem zůstal své zemi věrný. No a vidíte (už zase vykám, mě to tykání ňák neleze z kláves), komouši jsou v řiti, ale já tu jsem ještě furt. A zrovna tak Včelpo, vybudoval ho Kodoň, komunista jako prase a přesto si ho vážím a byl to slušný chlap, který dokázal makat i s lopatou když se to stavělo! Za něj a jenom díky jeho nedemokratickým způsobům to vzniklo a pro české včelaře, tehdy československé nikdo nikdy neudělal a už neudělá víc!!!!!!
Včelpo tu bude, v nějaké formě přežije a když ho někdo ukradne, tedy zprivatizuje, co nadělám? Včelpo se jen chovalo tržně, úplně stejně, jako ostatní velké firmy. Akorát u nich to všichni berete jako konkurenční boj a snahu se udržet na výsluní, jen Včelpo v demokratickokapitalistické džungli mělo podle vás asi na svou činnost doplácet.

Hele (zase tykám), co když je to tak, že ho někdo chce koupit, tak nalil sračky do medu a poslal kontrolu aby to prasklo a pak bude ten co zachrání Svaz a bude tak hodnej, že to za hubičku koupí? Kdo ví jak to je a co je za tím? To je kapitalizmus, co na tom koho překvapuje?
Mě na tom překvapuje, že ti prokletí kapitalisti s nekalými úmysly se dostali do vedení společenských organizací a jejích dobrovolným členům nevadí ze sebe dělat hlupáky a ty kapitalisty podporovatWink ba co víc - přispívat na ně.
Ale kdo ví co je zatím - uměle udržována nesamostatnost, nebo ti kapitalisté co je ovládají?
A nějaký problém s voskem to rozhodně nezbourá.
Za tykání se omlouvám - jsem tu zvyklý tykat. Na výjimečné osoby si však budu muset dát větší pozor.
Klid JKL, mám pro vás slabost, všim jste si?Wink

S váma je to jak u rybářů, jednou berou, jindy (většinou) neberou.
Jednou jste vstřícný, div ne k zulíbání a jindy (většinou) jak psí čumák a někdy dokonce protivný jak ženská v periodě. Kdo se má ve vás vyznat JKL?

Hele co je na kapitalistech pro vás prokletého? To je tu všude kolem nás, překrucujete, já jen říkám, že drtivá většina z vás jste donekonečna ochotní držet hubu když vás krmí párkama bez masa, ale jakmile to samé udělá Včelpo, vosypali byste se hnusem. Tak to prostě je, to je kapitalizmus a žádný kapitalizmus s lidskou tváří není, nebyl a být nemůže.
Co se tedy po nás jako včelařích očekává, když se ví jak funguje tržní mechanismus v medu a podobně i ve vosku?

Takové kolapsové zprávy jsou dobré akorát na dvě věci ... , jakože aby se nezapomnělo že Obora se chová tak tržně, že míchá medy z různých zdrojů v jednom skladě a dodává je do tržní sítě jako český a přitom se ví že nakupuje kde se dá jako každý jiný obchodník.

To samé s voskem, dělá si zásoby a míchá v jednu jakousi standardní surovinu pro výrobu mezistěn.

Co se tedy od nás (včelařů) očekává? Jak reagovat na dopady takového podniku?

Prodat, lépe řečeno nejen vosku, ale i Obory, zbavit se těch věcí a hodit ho trhovcům, protože ten podnik i vosk kazí jméno ČSV a dělá problémy celému byznysu jako antireklama?

Jaké problémy? Co myslíte že dělá po takové době s medem s ATB SVS? Hledá vytrvale a stále dodavatele medu do výkupu, (tedy ne u prodejců medu ze dvora) který dává ATB do medu. Takže probíhají sneustále investice do rozborů medu na ATB aby našli viníka, a to je reakce na SVS na celou záležitost s Oborou.

Co čekáte že se stane s takovou informací zde na fóru okolo vosku, že nějakej němec na videu co tu dala v prvním příspěvku Debora a nějakej známej včelař zde uveřejní obavy s uváděním dovozovýho vosku pro výrobu českých mezistěn???

Nic se dít nebude! A když, tak .... se, zase budou odebírat pro SVS po všech výrobnách vzorky vykoupených vosků a vosků z výměn, jestli včelaři nedodávají do oběhu vosk nadstavenej čínskými náhražkami.

Tak to totiž unás v Česku funguje a to prokazatelně.

Takže co stímto tematem? Já bych o uzamkl stím že je jako zadání nebo otázka nevyřešitelné! A také funguje jako antireklama a je proti oboru, protože je to hrabání ve smradlavých výměšcích českého včelařství.
To jsou drobný pro Dol, proč to sem dáváš? Když se začteš dál tak to zjištíš, že to nemá nic společného s realitou, ale jsou to akce pro splnění podmínek a závazků EU.

Edit: Resp. Prostě taková výzva je pro Dol, který si s výsledkem takového díla zajístí legalizaci výroby a prodeje svých produktů a zajistí si tak svou opodstatněnost a existenci. To je běžná praktika a spolupráce mezi MZe a výzkumem, nejen ve včelařství jako oboru, nejen unás v ČR.
ktovie z akého vosku sú tieto,nemáte skúsenosti niekto ? ešte aj doprava zdarma.. https://zvirata.bazos.cz/inzerat/66522540/Mezisteny.php
Podle ceny a mista,ze by podobnost ciste nahodna s pecickovym belenym voskem na drevo? Tusim ,ze podobny inzerat byl zhruba pred 14 dny,pak rychle zmizel.
Pro tom.50:
Hlavně za ten závěr děkuji. "A už vůbec nejsme in a jsme volové, že nahráváme Kamlerovi a jeho kámošům kšefty"
Podle mne ta výzva jen dokazuje, že na MZe nevědí o varoáze prakticky nic nebo jsou někým ovlivněni tak, že vypisují něco, co vyhovuje pouze jednomu, předem určenému. Určitě chtějí pomoci, ale nevědí jak a s kým.
Už jen to, že si pod tzv. varoázou může každý představit dnes cokoli.
Měli by tedy definovat přesně co mají na mysli, protože byly úhyny stovek včelstev u jednotlivých včelařů a souvislost s V.d. se nezjistila, viz Kolomý¨a VÚD nezjistil vlastně nic, jen přítomnost 5 ti virů, neonikotinoidy, ale V.d skoro žádný. Mimochodem, i VÚD a některé jeho stanice , profíci pod jejich přímým dohledem měli loni fatální úhyny, které se nelišily od svazového průměru. Očekával bych, že to v rámci vědeckého přístupu zveřejní a nebudou zatloukat.
Podle mne je roztoč podružná záležitost proti N.ceranae, neonikotinoidům, glyfosátům......byť se to často míchá. Celý svět řeší úhyny včel, CCD, ale pro nás je to po dlouhá léta jen varroáza a kleštík. Ptám se proč? Vždyť i přítomnost N.ceranae přiznáváme snad posledních 5 let a přitom už cca od r. 2000 byla zjištěna všude kolem nás, včetně Slovenska. Jen my jsme si nalhávali, bylo nám nalháváno, že jsme ten ostrůvek, kde to funguje a N.c není. Nefunguje, stále častější úhyny plošné i ty regionální ukazují na systémovou chybu, vyplývající i z té metodiky, která se vyvinula z původní diagnostiky a proto stojí na vodě. Jde totiž obrovský rozdíl třeba v období někdy a nějak diagnostikovat a pak umět zakročit ve správnou dobu správným prostředkem. Jenže jak to má třeba SVS, MZe vědět, když čerpají informace jen z jednoho zdroje??? Mají zájem o zdroje jiné, třeba z vysokých škol???
Proto ti zde pomlouvaní alternativci mají mnohem menší úhyny než ta velká sročka, profíci, protože dokáží zasáhnout včas i bez chemie. TO NEJDE DĚLAT PLOŠTĚ, ale s místní znalostí věci, k tomu je třeba mít alternativy ošetřování, tlumení nemocí a hlavně vést k tomu včelaře. Jenže to nepůjde, pokud někdo bude podporovat tu organizovanou nevědomost. Zde má MVDr. Peroutka pravdu, když říká, že umění včelaře je v tom, že pozná, co včelstvo potřebuje a umožnit mu to udělat a ne jen něco vnucovat. Jenže ta stávající metodika, přístup ČSV i VÚD je právě jen vnucování, protože plošný přístup nic jiného není. 90% chemie je vydáváno zbytečně, je používána v nevhodnou dobu, protože se vychází jen ze zkreslených údajů zimní měli. Jak rozdílné pohledy mohou být na stejnou věc.

Dám aktuální příklad. Okres Jičín získal peníze na vyšetření na MVP. Měl mají odevzdat do konce listopadu. No a funkcionáři nutí tamní včelaře k fumigacím již od začátku října. Mylně spojují měl na MVP s zimní měli a tzv. varoázou. Budou odevzdávat měl 2x a přitom ta první by mohla být odebrána z dvojitých podložek ihned a bez zbytečné fumigace. Přitom ing. Titěra všude říká, že první ošetření fumigací je nesmírně důležité a mělo by se provést v období bez plodu. Tak nějak se ta doporučení tlučou. Tak, kde jsou ti lajdáci o kterých pan Kamler neustále hovoří??

Do tohoto zveřejněného projektu by se mohlo přihlásit sdružení včelařských spolků, které není s ČSV a VÚD nijak spojeno, aby to bylo objektivní.
Osobně mohu pomoci s porovnání stávající metodiky s metodikou ošetřování zcela bez jedů, pardon. léčiv. Jenže pro mne je to již krok zpět, vím, že to jde a jak a tak mi nezbude to jen učit ostatní.

Aby tenhle nebo podobný projekt měl vůbec nějaký smysl, musel by trvat min. 3 roky a je třeba přesně specifikovat i výstupy, třeba i rezidua v medu a další.

Např. stávající metodika zcela fatálně ovlivnila selekci včel u nás a tak se zase po 35 ti létech vracíme k izolaci na zimu. Přitom tak plodné materiály, jako jsme za 35 let vyselektovali, dříve nebyly. Tato současná metodika jde kleštíkovi prostě na ruku. Jen tak od boku. Jedna ze strategií, které se prosazují při včelaření bez chemie (nebo nadměrného), je právě včasné ukončení plodování s dlouhou zimní pauzou (+ 3-4 další faktroy), plodové přestávky. Hodně z věcí, které včely umějí, lze navodit metodikou ošetřování, pokud ještě nemáme včelstva, která to zvládají sama.

Podle mne by byla třeba konference těch, kteří se varoázou nějak zabývají a chtějí ji řešit a pak vypsat nějakou soutěž, grand.
Pochybuji ale, že je vůbec někdo ochoten toto zorganizovat z různých důvodů. Podle mne by mělo být iniciátorem ministerstvo nebo SVS ale především včelaři. Tady ten hegemon nějak nefunguje.
Rozvlačný príspevok a malo zrozumiteľný.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's