jak sterilizujete vosk před dalším zpracováním? Existuje sterilizator vosku, ale cena je pro malochovatele nereálná. V čem ho ořívate hodinu na 117 st?
po přečtení vlákna o výrobě mezistěn uživatelem Pedro86 pokouším se znovu otevřít toto téma. Jak lze sterilizovat menší množství vosku jinak než v nějakém fritáku bez kontroly teploty? Jediné a nejmenší co jsem našel byl sterilizátor od p. Říhy na 30 lt. Existuje něco takového v menším provedení? děkuji
(25.02.2017 6:09)karelretik napsal(a): [ -> ]po přečtení vlákna o výrobě mezistěn uživatelem Pedro86 pokouším se znovu otevřít toto téma. Jak lze sterilizovat menší množství vosku jinak než v nějakém fritáku bez kontroly teploty? Jediné a nejmenší co jsem našel byl sterilizátor od p. Říhy na 30 lt. Existuje něco takového v menším provedení? děkuji
Videl som to má poľských stránkach a fungovalo to parádne len podtim majú veľký horák a majú okolo toho postavenú takú kocku 1x1 a zaizolovanu aby sa skorej dostal do tej teploti ak nájdem nik dám ho tu
Na ytube Tomek Miodek tretie video a a v predposlednom tiež o tom hovorí
Neviem či ten pretlak je nevyhnutný.
Na sterilizáciu vosku využívam teplovzdušný autokláv, čo sa používali na obvod. ambulanciách na sterilizáciu nástrojov. Obvoďáci už teraz nič nesterilizujú, tak sa dajú využiť ináč, napríklad i na tento účel. Potrebných 120 st. na sterilizáciu vosku sa varom v hrnci nedosiahne.
Dokonca v ňom sterilizujem i použité rámiky, po oškriabaní.
Potrebných 120 st. na sterilizáciu vosku sa varom v hrnci nedosiahne.
Já nevím, proč se zde píší naprosté nesmysly bez jakéhokoliv vyzkoušení. Na obyčejném vařiči, v obyčejném hrnci se dá teplota vystupňovat až k samovznícení a to je o dost víc než 120 st. Autokláv má význam jen u větších množství kde šetří energii, zajišťuje bezpečnost a zlepšuje pracovní prostředí. Doma se to dá v hrnci šmudlit docela normálně! Zdraví R. S.
Podľa toho, aké mám informácie, tak vosk sa v hrnci na peci nedá zohriať nad 100 st, lebo začne vrieť, kypieť. Pri tejto teplote je možno dezinfikovaný, ale nie sterilizovaný. Tu je na mieste, aby sa vyjadril niekto, kto s voskom a výrobou MS pracuje na profesionálnej úrovni. Lebo takto "jsou to len keci!"
"vriet kypiet" vosk zacne, pretoze obsahuje nejake percento vody. V momente, ked sa voda odpari, zacne aj teplota vosku rast nad 100°C a hladina vosku je ako sklo. Vtedy treba davat pozor na teplotu, aby prilis nevyskocila.
Subjektivne mi vsak pride bezpecnejsi dvojplastovy kotol s nepriamym ohrevom vosku.
Souhlas, už při 90°C začíná vřít a kolem 100°C vzniká utajený var. Někde jsem vyčetl, že se do hrnce na dno mají dát třeba skleněné kuličky aby se dosáhlo vyšší teploty bez varu. Nemám vyzkoušené, ale vyzkouším.
Pohybujete sa len v rovine nepresných čísel, odhadu. Aby bol vosk sterilizovaný, čiže s istotou zničené i spóry, tak teplota by mala byť minimálne 120 st. a minimálne pol hodiny. No nechcem to zamotávať. Vosk rozpúšťam v hrnci na peci. Rozpustený, čiže minimálne 70 st. teplý, potom dávam do autoklávu /obr. 1/, kde je hodinu pri konštantnej teplote 120-130 st. Pretože sa počas tejto doby tekutina nepohybuje ako pri varení v hrnci, pevné čiastočky sa usadia na dno, čiže vosk sa vyčíri. Potom teplotu prestavím na 95 st., pripravím lis a ide sa na to. Čiže pracujem s konštantnou teplotou vyčíreného vosku, "sajrajt" je usadený na dnes nádoby.
Príspevok berte ako info o mojom postupe, nie ako presadzovanie svojej pravdy. No fakt je ten, že MS potom vypadajú pekne, sú atraktívne pre včely, sú pravé a zdravé, úhľadné. viď foto2/. Podobne potom vypadá i na nich postavené dielo v úli. Včielky to už teraz nemajú ľahké, ba budú to mať čím ďalej ťažšie, tak prečo im to aspoň trochu neuľahčiť. Ak teda nie je včelárova priorita biznis, tak výroba MS z vlastného vosku je skrátka ezoterika...
vosk bez vody! lze bez problémů ohřívat vysoce nad 100°C bez nebezpečí v vzkypění.
suché koláče vosku vkládám do kotle s nerezovou vložkou a topím, teplotu měřím teplotním regulátorem omron E5CN, při dosažení 120°C mírním topení a měřím čas - 1h, teplota vyleze na 130° i více a po 1h vyhrabu žhavé z kotle a nechám být než teplota klesne pod 100°C, pak lze naprosto bez problému do vosku nalít studenou vodu, tak abych snížil teplotu na cca 70°C, poté odlévám desky pro válcování.