Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Druhové medy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Tento med jsem měl chuť má jako připálené přeslazené kafe,barvu je jako voda v zakalené louži.Já znám i chutnější medy,ale někdo mu dává přednost ale většina zákazníků tento med odmítá.Srovnal bych ho z medem ze starčeku který je jiný ale také ho zákazník moc nebere.
Pohankový med je mezi medy něco jako Pu Erh mezi čaji. Má spoustu odpůrců, ale těch pár příznivců, které má jej milují Smile
Krom toho je pohankový med výjimečný údajně obsahem většího množství hořčíku. Na webu se k němu dá najít spoustu chvály, ale jak bylo řečeno, zákazníci jej většinou pro jeho aroma asi budou odmítat, do čaje fakt není Smile
Velmi zajimave tema,

mam nektere zakazniky, kteri jsou trpelivy a cekaji az na prelom srpna a zari, kdy pohanku tocim. Jiny med uz nechteji. Ale vetsina ostatnich zakazniku ji ochutnala a uz ji vice nechteji.Big Grin

K te repce, moc diky p. Havelkovi. Je to presne tak, kdyz pujdete na pole s repkou, tak tam vcelu neuvidite. To same je i s vynosy, vyrazne vice mam na stanovistich, kde repka neni. Bohuzel tak jsme to dopracovali, zluto je vsude a med z toho temer zadny.

P.
Já byl u včel o víkendu, řepka za barákem už dokvétá a pole jen hučí včelami. Na počátku řepky si jí ani nevšimly, asi bylo jinde něco lepšího.
Nebo tam dříve byl repelent a deště už jej spláchly.
Len raz som mal pohankovy med a ked sme s otcom otvorili ule tak to smdelo az sme sa zlakli ci vcely nedostali nejaku hnilobu. Big Grin Aj chutovo a viskozitou to bolo strasne.
Odniesli sme do vykupu - keby sme to dali zakaznikom tak by si mysleli, ze predavame skazeny med.Surprised
jakou má chuť lipový med jak ho poznám?
Dej si do pusy porci víček z vidličky. Když nebudeš moci popadnout dech, tak to je on.
To bude platit jen v případě silné alergie na lipový pylCool
Já si myslel, že teď nosí z lípy, protože na listech v okolí toho bylo spousta a breberek taky, ale ta chuť byla jakási jiná (popsat chuť slovy neumím, omlouvám se ... Big Grin). Tak vlastně nevím, cdkud to vše teď nosí. Jsou to jak listnáče (javory, lípy ...), tak jehličnany, všeho je v okolí dost a snůška pokračuje a dá se i trochu směrovat. Takže u tohoto medovicového medu - kolomazi (Wink ) se zjevně o druhovosti nedá moc mluvit. Je to věru zajímavá perioda ...
Jiří
Teď jsem lipový vytočil a je to na chuť i vůní jako by jsi pil lipový čaj Smile. Škoda že je jen jednou za 6-8 let.
lipový med má "ocas" po kafru nebo mentolu.
(26.07.2013 12:10)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]To bude platit jen v případě silné alergie na lipový pylCool

Mně to dělá ten mentol.
(26.07.2013 13:19)Vlasatej napsal(a): [ -> ]lipový med má "ocas" po kafru nebo mentolu.

a víte že když sem med ochutnal cítil sem taky mentol jak větrový bonbon naposledy jsem vytáčel 1.7 chvilku na to začali kvect lípy a teď jsem po odkvětu líp vytočil med.
Kdysi výkup za příchuť lípy dával kačky dolů z ceny, letos jsem se doslechl, že lipový je o 10Kč dražší. Je vidět že sitauce na trhu je jak za války - mění se každou hodinu. - von Claussewitz a Švejk.
(25.07.2013 23:11)stemad napsal(a): [ -> ]jakou má chuť lipový med jak ho poznám?

Pokud nosí včely lipový nektar z květů,tak zejména v podvečer je cítit z úlů,kdy větrají,vůně jakoby thymolu,ale jemnější,než se používá na léčení.Pokud to míchají s medovicí,nebo nosí jen medovici,tak se vůně přiostří a není tak výrazná narozdíl od chutě.Letos se mi povedlo při vytáčení určitých včelstev na dvou stanovištích vytočit med,který byl "jak břitva",tak měl ostrou chuť,barva tmavší žlutohnědá.
Lipová medovice teď u nás jede,hlavně po ránu je slyšet v korunách lip hukot,ale díky vedrům v úlech moc nepřibývá,už točím načisto a začínám krmit.

S pozdravem Pavel
Kolik procent medu pocházející z jedné rostliny, musí med obsahovat, aby mohl být označen jako jednodruhový? Snažil jsem se něčeho dopídit, ale v tomhle případě strejda Google selhal. Nebo na to v Česku neexistuje norma? A předpokládám, že se to dá ověřit jedině rozborem.
Špatně položená otázka. Nezjišťuje se obsah nektaru z jednotlivých rostlin.... Jednodruhové medy se určují podle procentuálního složení pylových zrn obsažených v medu, tj.pylovou analýzou . Například za Akátový med se považuje ten, ve kterém je alespoň 35% pylových zrn akátu. Kdo stanovil, a kde se nechá sehnat procento pylu pro ostatní medy to netuším. Taky by mě to docela zajímalo.
A to ti prodejci, kteří mají takto označeny medy zjišťují jak nebo kde?
Lepší bude tuhle otázku směrovat na ty prodejce....Osobně tomu moc nevěřím, že medy deklarované jako jednodruhové jsou opravdu jednodruhové....Big Grin A když budou, tak stejně u nás ty kytky nerostou.....Big Grin A čínský znaky stejně nepřečteš....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's