Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Apidomek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Mám apidomek od minulého roku. Je dvoulůžkový na na ležanech. Nemá to chybu mimo toho, že se mi rodina bojí včel a tak je absolutně nevyužitý. Pokud máte někdo zájem tak se určitě domluvíme.
Úle do apidomčeka :
[attachment=5484][attachment=5485]
Čo to je? Nagy Boczonády? Zrovna som 2 - 22 rámikové spravil, ešte 2 a bude z toho pohodlná posteľ 2000x850 mm
Takto to vyzerá
Apidomek interier.

[Obrázky: WP-20190516-16-53-52-Pro.jpg]

[Obrázky: WP-20190516-16-55-03-Pro.jpg]

[Obrázky: WP-20190503-18-16-23-Pro.jpg]

Bolo to fotené večer.
Merkuri máš tam len štyri úle? Jedno lôžko?Wink
2 ležany, B 22 rámikové na studenú stavbu.
Vďaka. Máš to pekne.Wink
Ahoj,

premyslam nad stavbou apidomceka a skusam najst nejaku legislativu, alebo zakon, ktory by sa na to vztahoval.
Zaujimaju ma podrobnosti, co musi domcek splnat (hygienicke normy, ...), aby bolo mozne vyberat za pobyt poplatok.
Ma s tymto niekto skusenosti?

Dakujem.
Ahoj Rudo, už máš apidomek hotový?

Georgo, určitě by tam mělo být čisto a zdravo. Napadá mne, že když to někdo staví s primárním zamerem na tom vydělávat, mel by taky v legislativě hledat, jak z toho pak odvede na daních ?, když a tak taky b... Ja mam v plánu apidomek už dávno, ale pokud bych nekdy v budoucnu řešil jakési zpoplatnění, tak třeba krabičkou ve tvaru apidomku s cedulkou, že pokud se vám u nás líbilo, můžete nás podpořit... Jinak se to zařadí na roveň léčitele, který lidem naslibuje horydolycernejles, jen kdyz dostane koruny a od toho dál. Nakrasne se taky může stát, ze tam na kuzko polozis paní a az si reknes o penize, pokud to nebudes mir vedeno jako podnikani, ze misto penezenky vytahne sluzebak z financaku... To at si radeji koupi med, tam na tebe nemůže... Nic ve zlem prosim, jen nazor..
Hezkej den Honza
Ahoj Honzo, z kolotoče, skluzavky, pískoviště, bazénu a sauny v rámci ubytování extra nevybíráš a extra nezdaňuješ, klient zaplatí ubytování a to zdaníš. Je to jen další podobná atrakce, která přiláká klientelu do tvého penzionu. Když ho nemáš, tak si tu atrakci pro své hosty u tebe může koupit místní hotel či penzión a podle výše příjmu to zdaníš.
Ahoj Pavle,
tak jak to pises, to jedině... Nemyslel jsem to nijak spatne a navic jsem nevedel ze ma Georgo pension.. Nebo ho mas Ty? Abych se v tom vyznal Smile... A samozrejme souhlasim, apidomek je svym způsobem atrakce... My bydlime v domku se zahradou v malé vesničce pod Hazmburkem, chtel bych domek pro nas doma a přátele, dál se uvidí.
Hezkej vecer
Honza
No neni to krasa??? Apidomek kdesi Slovinsko.
[Obrázky: Screenshot-20211007-192101-2.png]
(20.04.2019 1:11)Andrej napsal(a): [ -> ]Čo to je? Nagy Boczonády? Zrovna som 2 - 22 rámikové spravil, ešte 2 a bude z toho pohodlná posteľ 2000x850 mm
Prepáč že až teraz odpovedám , ale fakt som tu dlho nebol , tie úle s tým sitom sú B , na 22 rámikov ,teplá stavba . Ten ťahokov dávam preto že na vrch rámikov ide sieťka na zber propolisu a uteplivka , napr. starý koberec , všetka vôňa , nadbytočná voda z úľa ide do apidomčeka , vonkajšia dĺžka úľa je tuším 85 ? cm , vojde pod lehátko , pod jedno lehátko 2 m dlhé vojdú 4 úle , pri teplej stavbe idú na jar včeličky do rýchleho rozvoja , zároveň sa do maxima využíva priestor pod lehátkom , samozrejme čím silnejšie včelstvo , tým väčšie biopole ktoré tvoria včely .
Podobne som to spravil aj ja. Ramik 4/3 Langstroth, jednu postel tvoria 4 ule na teplu stavbu, v kazdom je miesto pre 25 ramikov. Sirka postele je tak cca 1m.
Strop je z jednotlivych dosticiek sirokych asi 10cm, na tom bude este plachta z hrubsej bavlny, ale malo by to byt cele priedusne, zospodu sito.
Ako to bude fungovat v praxi uvidim az na jar, povodny plan zazimovat tam vcely nevysiel, este treba v apidomceku dorobit kopu detailov a nechcel som ich zbytocne vyrusovat buchanim.
Podelis se prosim o fotky??? Dekujuu!
Ahoj, tu je linka na album. Je tam zmes fotiek z tejto vcelarskej sezony, ale su tam aj fotky zo stavby apidomceka:

https://photos.app.goo.gl/crN6LJxtoupd32Xc7
Iceage - ty jsi truhlář nebo ti s tím pomáhal někdo. Klobouk dolů, moc pěkné, hlavně ta čelní stěna je povedený nápad.
Všiml jsem si, že ti po stanovišti nelítaj jen včelySmile)
Nie, ja som z IT ... Drevo, zelezo a najma vcely mam na odreagovanie Smile Staviam to prakticky cele sam. Netvrdim, ze je to vsetko navrhnute spravne, prax resp. vcely ukazu, co som mal spravit inak Smile
Tak to teda smekam!!! Ta predni stena je vazne genialni, to byl skvelej napad! A to stanoviste jakbysmet, krasne misto. My ten nas budeme osazovat take az na jare. Jsem moc zvedav na zkusenosti. Budeme tam jedno luzko ze sesti ulu na rm 30x43,5 ukovysoke ramky, kterych uz mame take nekolik doma a moc hezky se v tom vcelari. Tak hodne stesti a at apidomek dlouho a spokojene slouzi!!

Druhe luzko bude pravdepodobne bez vcel, ne kazdy snese tak intenzivni energii, ktetou vcely vytvareji, ale pobyt v apidomku a aktivni odpocinek bude mozny prave i pro ty, kteri se budou chtit jen tak ,,natahnout,, Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's