Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Apidomek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Apidomek je hračka pro velké a asi bohaté děti. co roupama již neví co dělat.
(27.11.2021 9:31)František Němec napsal(a): [ -> ]Apidomek je hračka pro velké a asi bohaté děti. co roupama již neví co dělat.

A na to si přišel sám? Můžu tě upozornit že apidomky mají dlouhou tradici v zemích jako Ukrajina , Rusko a Rumunsko kde lidi měli a mají vysoko do žlabu a s dostupností lékařské peče to není taky zrovna růžový. O to víc je tam rozvinutý přírodní léčitelství a prostě to co lidi vypozorovali že funguje a je jim dostupné. A rozhodně to nemusí být honosné stavby za desetitisíce ( ale proč ne když na to mám) Ono stačí třeba lehátko ve včelínu nebo maringotce kde si dáš na hodinku šlofíka. Už si to vyzkoušel ? Ne? Tak do toho než napíšeš další soudy. Ona totiž zkušenost je nepřenosná....
Františku, tohle mne na Vas jako stareho praktika, ktereho si velmi vazim, moc mrzi, proc takhle?
Tomasi, u nas budou mit vcely v apidomku, stejne tak jako na vcelnici v zime klid, vyjma nejakych ozdravnych zasahu apod. Nas ,,pozorovaci,, ul je takovy, ze je tvoren na dva ramky rm, kterou mame v normalnich ulech, takze nebude problem vcelstvicko v podleti vyuzit bud jako zaloha nebo pridanim, spojenim s jinym vcelstvem apod.
V zime bude apidomek proste zavreny podobne jako vcelin.
Apidomky fungují ale pouze na efektu placeba něco jako sugesce, není žádná léčivá bioenergie, záření nebo vibrace včel. Když se najdou lidi kteří jsou ochotni za tu "zázračnou" terapii zaplatit, je to jejich věc. Že prý jsme nejateističtější země ale ve skutečnosti má každý nějakou tu svoji víru.
Abaddón a ešte si zabudol napísať že mäd je len obyčajne sladidlo ako cukor.SurprisedSurprised
(27.11.2021 10:17)Bady napsal(a): [ -> ]
(27.11.2021 9:31)František Němec napsal(a): [ -> ]Apidomek je hračka pro velké a asi bohaté děti. co roupama již neví co dělat.

A na to si přišel sám? Můžu tě upozornit že apidomky mají dlouhou tradici v zemích jako Ukrajina , Rusko a Rumunsko kde lidi měli a mají vysoko do žlabu a s dostupností lékařské peče to není taky zrovna růžový. O to víc je tam rozvinutý přírodní léčitelství a prostě to co lidi vypozorovali že funguje a je jim dostupné. A rozhodně to nemusí být honosné stavby za desetitisíce ( ale proč ne když na to mám) Ono stačí třeba lehátko ve včelínu nebo maringotce kde si dáš na hodinku šlofíka. Už si to vyzkoušel ? Ne? Tak do toho než napíšeš další soudy. Ona totiž zkušenost je nepřenosná....

Nejsem dokonalý a jsem často velký vůl. A o tom apidomku slyším prvně. Ale soudíl jsem tak z vlastního života, že bych na to neměl čas a prostředy jsem investoval jinak. Urazit jsem nikoho nemínil, ale to již tak bývá, že se tak zákonitě stane. Vysoko do žlabu se často užívá pro mnohé země, ale byl jsem v takové zemi - SSSR - na 10 dní v Kurgapoli a žlab byl všude plný. V restauracích, jídelnách, obchodech i u čtyř hostitelů (rok 1986-Černobyl). Pokud se týká lehátka ve včelínu nebo sedátka, mám je, ale mnoho jsem tam toho nenaseděl ani nenaléhál. Takže asi tak. A sám jsem přišel, spodivem, na jiné věci. Všem přání zdraví a radost ze včelaření a života vůbec.
Abaddón, s Tvým názorem se ztotožňuji (vibrace a záření), ale na druhou stranu věřím na léčivé účinky úlového vzduchu, který obsahuje propolis a jiné včelí produkty. Kvůli tomu vzduchu bych si rád udělal apidomek taky.
(27.11.2021 16:58)Abaddón napsal(a): [ -> ]Apidomky fungují ale pouze na efektu placeba něco jako sugesce, není žádná léčivá bioenergie, záření nebo vibrace včel. Když se najdou lidi kteří jsou ochotni za tu "zázračnou" terapii zaplatit, je to jejich věc. Že prý jsme nejateističtější země ale ve skutečnosti má každý nějakou tu svoji víru.

Samozřejmě že neexistujeWink Stejně jako neexistuje hipo nebo canis terapie a jiné "pavědy". A to vůbec nemluvím o medu, mateří kašičce a jedu. No dr. Terč by se asi divil. A proč hned píšeš o penězích.? Ale i kdybych někoho nechal přespat u včel za úplatu a on pak odcházel odpočatý a v dobré náladě necitil bych se že bych ho podvedl. Tohle si musí každý vyzkoušet nejlépe sám na sobě a potom vynášet soudy

František Němec - v pohoděShy ani já jsem nechtěl nikoho urazit. A s tím že to třeba v Rusku není zase tak jak se nám místní media a eurohujeři snaží nacpat do hlav s tebou naprosto souhlasím. A já osobně kdybych měl možnost jet na"" včelařskou zkušenou" tak určitě bych jel na východ a ne na západ.Cool Mám k tomu nějak blíž.
(27.11.2021 18:01)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]... věřím na léčivé účinky úlového vzduchu, který obsahuje propolis a jiné včelí produkty. Kvůli tomu vzduchu bych si rád udělal apidomek taky.

„Žiadne relevantné vedecké údaje o zdravotnom účinku dýchania úľového vzduchu nie sú,“ vraví vedúci laboratória molekulárnej apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV Ing. Juraj Majtán, PhD. „Úľový vzduch vďaka prchavým látkam z propolisu môže pomáhať hlavne pri ochoreniach dýchacích ciest, ale otázkou ostáva, koľko vzduchu je v úľovej zostave a určite už po pár minútach nedýchate úľový vzduch,“ dodáva.
Durínsky regionálny úrad pre verejné zdravie v Nemecku zakázal používať úľový vzduch na liečebné účely pod hrozbou pokuty, pretože prišiel k záveru, že hrozí riziko ohrozenia zdravia aj života. „Je tu veľké riziko ohrozenia zdravia najmä kvôli rôznym bakteriálnym spóram alebo plesniam, ktoré sa môžu vdychovaním úľového vzduchu dostať do ľudského organizmu,“ upozorňuje Ing. Majtán. Podľa nemeckých úradov obsahuje tento vzduch alergény a samotní lekári upozorňujú, že môžu vyvolať alergické komplikácie aj u doteraz zdravých ľudí.
https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/v...e-nachytat
Citace z ruske literatury:
,,Vědci experimentálně prokázali, že biorytmy včel a zdravého člověka jsou totožné. Tělo nemocného člověka v prostoru včelstva s obrovskou bioenergetikou se tomuto standardu přizpůsobí a nemoc ustoupí. Díky malým otvorům pronikají z úlu do domečku éterické oleje, vůně medu, propolisu, pylu a květinových fytoncidů. Vytvářejí speciální mikroklima a dezinfikují atmosféru kolem včelína v okruhu 200 metrů. Takové inhalace mají příznivý účinek na dýchací systém a na lidské tělo jako celek, zabíjejí infekce a patogenní bakterie v něm.

Samotné mikrovibrace z mávání hmyzích křídel mají léčivé vlastnosti. Monotónní hučení včel má terapeutický akustický účinek. Relaxační a harmonizační účinky vyrovnávají psychoemocionální stav člověka.,,
Tak ja ted nejak nevim... Wink
měl bych další otázku...bylo by nějak na závadu, kdybych si udělal "apistan", tj. místo domku postavil stan? Nečetl jste o takové alternativě někdo? Nezkoušel jste to někdo?.....nevím přesně jak, ale snad bych našel na trhu nějaký stan, který by se dal použít místo apidomku. Tj. snadněji (nejsem žádný kutil, měl jsem na základce pracovní výchovuSmile ) by se to dalo postavit než apidomek, myslím, že i co do umístění na zahradě by to bylo flexibilnější, na zimu by se apistan složil a zase rozložil na jaře.

Jen nevím, jak by to bylo se schopností stanu udržet "pod střechou" všechny ty vůně, které se z úlů linou, tím plátnem by to asi utíkalo ven o dost rychleji než nějakou ventilací v apidomku.
ALi to super nápad, Ten kdo má místo muže mít api přímo doma.
Akorát tam v zimě nebude moct topit.
Pavle právě si mysli že to bude izolovaný a oddělený od zbytku místnosti.
Případně muže úly za izolovat - oddělit.
V minulosti som mal na konci dvora včelín a v ňom 5 ležanov. Ako stropovky som mal sklené tabuľky prekryté filcom. Najlepšie som si odpočinul v tom včelíne. Filc som odložil a mal som to ako stolík pod šálku kávy, pod noviny a divadlo v priamom prenose. "Kontroloval som" ako pracujú. Big Grin Mačke sa tam tiež veľmi páčilo. Spávala na tom filci.

Neviem či mám veriť nejakému liečivému vyžarovaniu včelstiev, ale napríklad dokážem nájsť s prútikom pod zemou vodu, kábel, dutinu ... Neviem ako to funguje a vedci tiež nevedia. Big Grin
Mým myškám se tam v tom filcu taky moc líbí.
(27.11.2021 21:45)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mým myškám se tam v tom filcu taky moc líbí.
??? Kde ho máš?
(27.11.2021 20:50)Ali napsal(a): [ -> ]A co tak upravit třeba https://www.vercajk-pardubice.cz/finska-...gJdZPD_BwE

Ahoj, to znamena ale nevratne vrtani do obvodove zdi domu, abys vytvoril cesna
Potom by tam muselo byt okno pro vylet vcel pri (po) prohlidkach ci manipulaci.
A co se tyka topeni/netopeni, videl jsem zrovna vcera video, kdy vcelar takto vcely na zimu prendal ven do normalnich ulu.
(27.11.2021 21:39)misan napsal(a): [ -> ]Neviem či mám veriť nejakému liečivému vyžarovaniu včelstiev, ale napríklad dokážem nájsť s prútikom pod zemou vodu, kábel, dutinu ... Neviem ako to funguje a vedci tiež nevedia. Big Grin

V roku 1948 sa v New Zealand Journal of Science and Technology objavilo vyhodnotenie výskumu vedeného P. A. Ongleym. Ten otestoval schopnosť prútikárov po zaslepení označiť pomocou virgule to isté miesto ako s otvorenými očami, rozoznať, či pochované fľaše obsahovali vodu alebo nie, prípadne predviesť iné demonštrácie údajných mimoriadnych schopností. 58 prútikárov predviedlo úspešnosť zodpovedajúcu náhode.

Americká spoločnosť pre parapsychologický výskum (ASPR) v auguste 1949 sponzorovala sériu testov 27 prútikárov a dvoch vedcov (inžinier a geológ, bez prútikov) na poli v americkom Maine. Účastníci mali nájsť podzemnú vodu. Najprv označili miesta údajne najvhodnejšie pre studne, a potom sa pokúsili na tieto miesta vrátiť so zaviazanými očami. Každý účastník tiež odhadoval hĺbku a kvalitu vody. Vedci boli oveľa úspešnejší. „Ani jedného z našich prútikárov by ste si nepomýlil s expertom,“ uviedol report publikovaný o dva roky neskôr v žurnále ASPR. „Nevideli sme nič, čo by spochybnilo prevládajúci názor, že máme dočinenia s nevedomou svalovou aktivitou.“

V roku 1975 zorganizoval veľký experiment britský časopis New Scientist. Zapojilo sa doňho tisíc amerických a tisíc britských vojakov a niekoľko sto anglických dobrovoľníkov. Poslali ich do terénu, ktorý nepoznali. Pokusné vrty predtým určili, kde sa nachádza spodná voda, pričom experimentátori okrem toho do zeme zakopali oceľové rúry, kryštály a ďalšie predmety. Pokusné osoby mali len určiť miesta, kde ich virguľa reaguje. Predmety nemuseli identifikovať. Pokus sa niekoľkokrát zopakoval a z pohľadu prútikárov vždy dopadol ako úplné fiasko. Úspešnosť zodpovedala náhode.

V roku 1990 sa v meste Kassel uskutočnil trojdňový dvojito zaslepený experiment vykonaný nemeckou Spoločnosťou pre vedecký výskum paravied. Prútikári súhlasili, že jeho prevedenie je férové, pričom legendárny kúzelník a lovec šarlatánov James Randi ponúkol 10-tisíc dolárov každému jednému, ktorý uspeje. Prútikári mali identifikovať, či v plastových potrubiach zahrabaných pol metra pod povrchom poľa tečie voda. Hoci očakávali 100 % úspešnosť, v skutočnosti sa im darilo zhruba rovnako, ako keby len tipovali.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's