Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plemenářský zákon
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
(19.12.2016 19:15)Mirek Vondryska napsal(a): [ -> ]
(19.12.2016 15:36)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Tak jako si můžu vybrat, jaké máme kozy či slepice nebo holuby na dvorku, tak si vyberu i včely.

Mňo a máme to.Co člověk to názor.
Tady přeci nejde o názor. To je neznalost. A opakuje se to tu asi podesáté pořád dokola.
Zatímco u slepic to platí - já mohu mít rodajlenky a soused indické bojovnice u včel to prostě nejde. Pokud se sousedovic a moje slepice budou pářit na stejném dvorečku co asi vznikne? Moje slepice nebudou nést vejce a sousedovic nebudou bojovat. A oba na sebe budeme naštvaný. U včelařů je to totéž. Pokud se nedomluvíme, budeme permanentně naštvaný. To není žádný rasismus, jen každý máme jiné chovatelské cíle. A těžko se to dá změnit zákonem.
Dovézt něco cizího je snadné. Až moc snadné. To vážně jsme tak neschopní, že nedokážeme chovat z toho co máme? Zatím to vypadá, že ano Sad.
V domluvě není problém na mé straně.Mně se nikdo neptal a pěkně si podstrčil něco do zákona, co se nejenom mně nelíbí. Navíc je to tak, že do zákona napsali, že můžeme chovat jen hedvábničky a přitom jsou plné dvorky všech možných plemen a čistou hedvábničky aby jsi pohledal. A mně je jedno, jak se moje včely jmenují a čemu se podobají, hlavně když nosí med. Myslím, že to tak chce většina z nás. Takže pokud mi dá soused včelař matky a já s nimi budu spokojený, nemám důvod tahat včely z dolních Rakous. Když ale budou všechny matky od něj potvory bodavé, budu hledat jinde, když sám nemám kvalitu, jakou si představuji. A taky se ti může stát, že se celé ty roky snažíš vychovat si schopné včelka a teď zjistíš, že jsou to stejné polokraňky,jako ty moje. Nejde o schopnost nebo neschopnost,jde o to mít možnost,kterou nám chce zřejmě někdo vzít.
To je asi o tom co si kdo pod výrazem rasista představuje, někteří za rasistu mají toho kdo si na ten dvoreček nechce pustit jinou rasu než tam je ta jediná, ale pro mě jsou největším ohrožením pro rasy právě ti multiplemenáři. Je to stejné jako když máte novou modelínu, na začátku je to pestré, barevné, ale jak z té modelíny tvoříte a jednotlivé barvy se vám spojují, tak vždy z toho nakonec vyjde barevně jakási jednotná hnědošedá a rozmanitost je pryč. U plemen to znamená nenávratně zničené, modelínu si můžete koupit novou.
(19.12.2016 21:52)Víťa Vydra napsal(a): [ -> ]Zatímco u slepic to platí - já mohu mít rodajlenky a soused indické bojovnice u včel to prostě nejde. Pokud se sousedovic a moje slepice budou pářit na stejném dvorečku co asi vznikne? Moje slepice nebudou nést vejce a sousedovic nebudou bojovat.
Zapomněl jste na chovatelskou novinku. Je to slepice, která bude bojovat a nést vejce. Co by jste říkal tomu, že by jich tam mohlo být cca 25%?
Představme si zajímavé případy. Je Chovatel čistokrevných slepic. které má na zahradě. Třeba vlašky. A vedle něho je druhý chovatel slepic ,ale s jiným plemenem. Od druhého chovatele uteče (přelétne kohout k prvnímu) a začne obskakovat slepičky. První chovatel náhodně onemocní a tudíž nezjistí přítomnost nevhodného kohouta a jeho práci za něj děla žena, a ta také si nevšimne cizího kohouta, neboť tomu moc nerozumí. A s klidným srdcem od chovává slepičky podle rad manžela, z vajec , které byly oplozeny jiným kohoutem. A prodává tyto kuřice, za vlašky. Co vy na to?
Druhý případ Chovatel psu, má čistokrevnou fenu, která je připravena k čistokrevnému krytí, a sousedův podvratak, se podhrabe k feně, protože utíká od souseda a volně pobíhá po vesnici, a s milou fenou se bude krýt. Co vy na to. Co by jste řekli ,kdyby tento chovatel nechal vytvořit zákon ,aby nemohli volně pobíhat psy. Co vy na to? A představte si také že jste zakaznici a první chovatel vám prodal vlašky nevlašky, a druhý chovatel vám prodal kratko nohé vlčáky, a to za plnou cenu, čistokrevných.
Jsem sám zvědav na Vaše odpovědi.
Sorry ale musim Alesi Molciku zase meles dojdi si koupit modelinu at vis jak to dnes je kdyz je promichas barvy kam se podivas ten hnedej blivajz bejval kdysi taky si to pamatuju ale klidne ti to poslu kluk si s ni uz nehraje at vidis tu duhu moulo.nekupuj modelinu u congu a navstiv toho pravnika a hrackarnu at konecne vis ze min.v tomhle se desne pletes.
Co se tyce plemene vcel zadnej zakon to tu nezmeni at chcete sebevic stejne tu bude smes vcely medonosne .debata o nicem
(19.12.2016 22:34)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]U plemen to znamená nenávratně zničené, modelínu si můžete koupit novou.
A to právě řeší plemenářský zákon a genobanka v něm. Vždy je drženo určité množství ověřených a testovaných zvířat na které se bere dotace. Tyto plemenná zvířata jsou právě použita v případě potřeby nakoupit opět danou čistou barvu modelíny, která je potřeba. U jiných druhů je těch zásobáren s různými barvami modelíny více a vlastník jedné zásobárny se nesnaží hodit bombu na druhou zásobárnu. U včel bohužel ano, a snaží se o to, aby děti mohly modelovat jenom šedou modelínou, kterou mají na skladě. V žádném případě nechtějí připustit žádný jiný dotovaný sklad černé nebo žluté modelíny, aby si děti mohli vybrat. Snaží se o výchovu děti v šedém světě bez možnosti si zkusit jak je svět barevný - a to z jediného důvodu - mít svůj monopol na dotovaný sklad se šedivou modelínou.
(19.12.2016 21:52)Víťa Vydra napsal(a): [ -> ]Dovézt něco cizího je snadné. Až moc snadné. To vážně jsme tak neschopní, že nedokážeme chovat z toho co máme? Zatím to vypadá, že ano Sad.

Smiřte se s tím, že původ většiny prodávaných Kraněk je z dovozu.
Chovat z toho co máme, bychom dokázali. Je to stejné jako z toho, co se dovezeBig Grin. Problém je v tom, že bez objektivní testace se nemůžeme nikdy dozvědět, jaké matky pro další chov použít. Proto je tak masivní dovoz. A neochota vést plemennou knihu pro Kraňku, potažmo zveřejnit původy. Kdyby někoho zajímalo, jak chovatelé BF zveřejňují původy matek, jejichž potomstvo dodávají, je to na:
http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/,
Ale s dovozy buďte v klidu. Pokud projde PZ senátem. Nebudou dovozy u plemenného materiálu včel možné. Je tam totiž povinnost ověřit původ. To ale možné není. Dokáže si někdo představit ověření původu u potomka, který má potenciálně víc jak deset otců a všichni jsou mrtví?
Jediné řešení je dát čestný pionýrský, že ten původ na papíře je v pořádkuAngel.

(19.12.2016 22:53)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Představme si zajímavé případy. Je Chovatel čistokrevných slepic. které má na zahradě. Třeba vlašky. A vedle něho je druhý chovatel slepic ,ale s jiným plemenem. Od druhého chovatele uteče (přelétne kohout k prvnímu) a začne obskakovat slepičky. První chovatel náhodně onemocní a tudíž nezjistí přítomnost nevhodného kohouta a jeho práci za něj děla žena, a ta také si nevšimne cizího kohouta, neboť tomu moc nerozumí. A s klidným srdcem od chovává slepičky podle rad manžela, z vajec , které byly oplozeny jiným kohoutem. A prodává tyto kuřice, za vlašky. Co vy na to?
Druhý případ Chovatel psu, má čistokrevnou fenu, která je připravena k čistokrevnému krytí, a sousedův podvratak, se podhrabe k feně, protože utíká od souseda a volně pobíhá po vesnici, a s milou fenou se bude krýt. Co vy na to. Co by jste řekli ,kdyby tento chovatel nechal vytvořit zákon ,aby nemohli volně pobíhat psy. Co vy na to? A představte si také že jste zakaznici a první chovatel vám prodal vlašky nevlašky, a druhý chovatel vám prodal kratko nohé vlčáky, a to za plnou cenu, čistokrevných.
Jsem sám zvědav na Vaše odpovědi.

Řešení je jednoduché. Od každého živočišného druhu povolit chovat jen jedno plemeno. A ten co choval vlčáky, tak se bude muset spokojit s ratlíkem.
Nemusím si kupovat krátkonohé vlčáky. Zajdu do útulku a vezmu si podvraťáka, mnohem zdravějšího, chytřejšího než papíráka, který trpí na klouby, je polohluchý a poloslepý a pro další chov nepoužitelný. A ani všichni čistokrevní psi nemají rodokmen. Rodiče papíráci a přitom jejich potomci jsou sice zapsaní v plemenné knize, ale nemohou být připouštěni třeba jen proto, že neprodělali zkoušky. Jsou snad špatnější?
Chovatel, který si nedokáže uhlídat 14 dní fenu, si může nadávat tak jenom sám na sebe. A taky potomci této feny, nebudou zapsáni v plemenné knize.
Na rozdíl od šlechtitele včelích matek, kterému se papírová (?) matka spáří s trubci se žlutou prdelkou a on potomky prodává jako vyšlechtěný materiál.
Srovnávat křížení vlašek nemocného chovatele a čistokrevnou fenu (už to je vopruz) s chovem včel, to je jen fabulace.
Tak to je zatím dost slabota. Čekal jsem, že se vyjádří nějaká persona, no a zdá se, že se nechají reprezentovat Alešem a Jindřichem.
KTM-nevím co prodávají vietnamci, asi máš v tomhle lepší přehled. Moji kluci mají z toho vždy šedivou, zřejmě jsou pečlivější.

JKL- já se monopolu s šedivou nebojím, já ji kupovat nemusím. Nakonec z toho stejně bude šedivá a děti si nevyberou.

Pavel Holub-vyjádřit by jsi se mohl i ty co PSNV za těch 200 tisíc zjistila, nebo je to tajemnější než hrad v Karpatech?
No třeba budou i školky, kde se bude žlutá barvička dětem více líbit a ponurou šeď oželí.
Kterej nemocnej chovatel krizi vlasky??
Asi takhle tady u ne zajem o chov matek 0 to co jsem dostal super ani tolik nepichali ale totalne utikali po plastu a z kazdyho ulu tekly jak mliko ani par let zkouseni jinych matek nebylo pro me ono takze stejne jako jini jsem sahnul po hotovem to ze to tady vetsina nedokazala ale jen tahala lowe neni muj problem,ted zcela urcite precisluju trubce v okoli protoze je zamerne chovam nastesti ostatni ne a i poctem vcelstev v mem okoli je precislim takze asi tak ..takze uz i tady meme krasny zluty kranky co jsou skoro nerojivy a mirny jen se tomu obcas nekdo podivy coze to maj za barvu ty moje potvory.takze zalezi misto od mista o co komu jde ale pokud tady s nekym mluvim jde mu o to jaky ty vcely jsou nez jak se spravne jmenujou

Spis mas modelinu vis na co ani ve skolce ji nedokazou promichat na sedivou a nenech ty deti patlat mesic modelinu a kup jim neco novejsiho modelina uz neni nic moc a ano mam prehled co maj vetnamci na kramu zajima me jak chces tu sedivou dostat sem tady vede zluta .
(20.12.2016 0:03)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]...
Pavel Holub-vyjádřit by jsi se mohl i ty co PSNV za těch 200 tisíc zjistila, nebo je to tajemnější než hrad v Karpatech?
Kdybyste aspoň o trochu méně exhiboval tady na VF, tak při Vašich dvou hlavách byste jistě snadno našel informace, které hledáte. Tedy pokud je skutečně hledáte a pokud jen neprudíte, což je podle mého názoru bližší pravdě. Tak do toho! Stačí i jedna hlava ...
Co třeba takhle moderní včelař? Např. 2010, 2015? Abych Vám pomohl ve Vaší nejistotě ...
Jiří
Páni majú pravdu že sliepky nie sú včely ,aj tak by to nemal riešiť senát či ústredný výbor ,to je pozostatok totalitného režimu myslím a to je to čo tu odporcov nasiera . Ako v normálnej krajine by som povedal takmer rozprávkovej by si to mali riešiť členovia združenia v danej lokalite , aj by si tak sami prišli na to čo sa chovať oplatí a aké to má dôsledky na kríženie aj komu povolia nakočovať na územie spolku .Akurát neviem na koľko % je to blbosť ,alebo to dakde aj tak funguje .A samozrejme to by si nemohli komančovia tak vycvičiť ľudí že len pritakávajú na včelárskych schôdzach a kde chodí niekto ohurovať a polka ľudí tam chodí ako do kostola na písmo sväté . Takto to odklepne dáke ústredie ako pred rokom 89 a skúmať môže asi tiež len niekto komu to odklepne ústredie ,divný svet zvlášť ak už tam tie cudzie včely sú a nikto si nevšimol problém . Toto je presne ono , keby sa dalo tak ústredie šíry kraňku čo vyprodukuje do celého sveta aby im nič nekazilo líniu či kšeft .
(19.12.2016 22:53)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Je Chovatel čistokrevných slepic. které má na zahradě. Třeba vlašky.

Teď to vypadá, že vlašky jsou nežádoucíCool.

A mezi námi bude určitě víc těch naštvaných než dovozců.
Jiří Matl-ty dva články v Moderním včelaři jsem četl, to je také to jediné co mají uvedené chovatelé tmavé včely na webu kromě stanov. V těch článcích je jen povídání o tmavé a žádné konkrétní údaje. Informačně bezcenné. PSNV na webu při zadání včela tmavá do vyhledavače má odkaz na wikipedii. Takže tohle má být všechno za 200 tisíc??
Mě to zajímá, protože já jsem se v pátrání po naší původní včele vydal jiným směrem a chtěl bych to porovnat. A vydal jsem se hledat "fosilie" to je zapomenuté včelíny, školní sbírky, které sloužily jako učební pomůcky a už to tak chodí, kdo se snaží najde. A tomu celkový můj zájem o tmavou a spolupráce se zahraničními včelaři při určování jednotlivých populací Včely tmavé, v tomto jsem se jen připojil, protože ti zahraniční chovatelé tyto údaje mají. Takže jsem se dostal k celkem slušné sbírce informací. Kromě Česka, tady mám jen to co jsem fyzicky někde oprášil.
(20.12.2016 7:27)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]
(19.12.2016 22:53)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Je Chovatel čistokrevných slepic. které má na zahradě. Třeba vlašky.

Teď to vypadá, že vlašky jsou nežádoucíCool.

A mezi námi bude určitě víc těch naštvaných než dovozců.

Honzo vytrhovat z kontextu je fajn, Tak to lze jedinečně manipulovat, se slovy, oponenta. Mohu jen dodat, že jsem očekával nějaké lepší odpovědi. Měl jsem připravené pro Vás další otázky, snad zajímavé otázky. Chápu ovšem, že při své naivnosti to nemá smysl. Některým jde hold o Fčely a druhým o byznys.
Hlavou zeď neprobořím, akorát mě bude bolet hlava. Jdu ji radši přelézt, aspoň se přitom nejdřív rozhlednu co je opravdu za ní a zda to stoji vůbec za řeč. Přeji pěkné Vánoční svátky.
Jindřichu,
vysvětluješ si to špatně. Z mé strany nejde o manipulaci, ale o takové malé podrýpnutí. Ten příklad z vlaškou od tebe byla prostě nahrávka na smeč. Bráníš kraňku zuby nehty a buch - vlaška. Příklad od Víti ve mně nic takového nevyvolal Wink.
Větu o "naštvaných" taky pro vysvětlení rozvedu - určitě je na druhé straně barikády než jsi ty, Aleš, Víťa atd. více těch, kteří jsou naštvaní kvůli způsobu "protlačení" omezení do zákona bez diskuze, téměř tajně, než těch, kteří proti této změně PZ brojí ze zištných důvodů.
Tvoje poznámka o byznysu, jestli je myšlená na mně, mě neštve, protože mně neznáš. Chováme doma nějakou tu havěť a kdybych to dělal jen pro byznys, žádal bych dotace na chov českých hus, slovenské oravky bych vyměnil za české kropenky, novozélandské bílé za české strakáče, kozy by jsme měli taky jiné, a na vše bych si ty dotace bez problémů ze státu vytáhl. Dostat ze státu kačky není zas tak velké umění. Na druhou stranu se chovatelství snažíme dělat tak, aby jsme neokrádali vlastní rodinu - nějak se nám alespoň část vložených peněz vrací v mase, vajíčkách, mléku, sýrech. A stejně tak děláme i včelky. A v tomto se myslím nelišíme - chceš od nich taky nějaký ten med.
No a pokud PZ zůstane ve schváleném znění? Bude pro vás, ochránce jediné možné, situace možná ještě horší.
" Aj dyž máme šecí co máme v dědině kozu od našého starosty nakázané chodit enom k obecnímu kozlovi, dyž sa kozenka začne prskat, večer vemu dva půlčíky domácí meruně, Lízu a vyrazím do vedlejší dědiny k Fankovi Lůčkovi, protože po jeho prkovi sů dycky lepší dojky než po tem našem obecním. Za skok a za to, že to nikemu neřekne, dostane Fanek půlčík. No a po cestě dom sa stavím u Jožana, u kerého stójí náš obecní kozel, Jožan ně dá štempal na lejstro, že sem byl z kozů u něho, já mu nechám ten druhý půlčík a doma to lejstro přibiju Lízince na chlévek, aby ho pan starosta dobře viděli, až dondů na kontrolu. Tož tak."
Cela tahle debata je NAPROSTO stejna jako debata o nejvhodnejsi tamkove mire a ulu.

Kdy nam zavedete jednotny ul a ram.miru a hlavne doufam ze bude jedina spravna barva Cervena a nejakej ten pokrivenej kriz to bude chtit pak snad budete spokojeni.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's