Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plemenářský zákon
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
(22.12.2016 7:57)MartinP napsal(a): [ -> ]Na RV se nic v tomto smyslu neprojednávalo ani neschvalovalo.

Co se týká mého osobního názoru, tak nejsem zastáncem toho, aby se sem vozilo kde co. Pokud se zde vyskytují například v příhraničí i jiná plemena tak jde o přirozený výskyt, ale cíleně sem dovážet a rozchovávat jiná plemena včel než plemene kraňského nepodporuji.
Já jsem taky pro, netahat sem a nevyrábět jiná auta než škodovky. Vždyť jsme automobilkářská velmoc. Ještě nás ta konkurence pak bude tlačit k pokroku a zušlechťování našich produktů a naruší výsadní postavení na trhu.
(22.12.2016 7:57)MartinP napsal(a): [ -> ]Na RV se nic v tomto smyslu neprojednávalo ani neschvalovalo.
Co se týká mého osobního názoru, tak nejsem zastáncem toho, aby se sem vozilo kde co. Pokud se zde vyskytují například v příhraničí i jiná plemena tak jde o přirozený výskyt, ale cíleně sem dovážet a rozchovávat jiná plemena včel než plemene kraňského nepodporuji.
Martine, díky za otevřenou odpověď, vážím si toho.
Děsí mě ale to, že návrh byl inspirován ČSV, což navrhovatel přiznal, ale tak zásadní návrh neprojednal vrcholný orgán ČSV. Bude s tím RV něco dělat? Nebo si to necháte líbit?
Už jsem tu víckrát psal: tento návrh není o dovážení čehokoli do naší kotlinky. Je o bezprecedentním zneužití moci a lobbignu ve prospěch určité skupiny, která se zaštiťuje někým, který o tom vlastně neví (tedy kromě Milana - Milkyho ...). Je to o v Evropě naprosto unikátním zásahu vůči původnímu plemenu a diversitě genetických zdrojů, což u žádného jiného zvířete a v žádné zemi nenajdete.
A je zjevné, že za vším jsou ekonomické a dotační zájmy, zejména dotace pro UCHS).
Takže si dovolím se znova zeptat:
Bude nějak reagovat RV na to, že byl de facto obejit? No, vlastně mi do toho nic není, tak modifikace: budou se členové ČSV ptát, proč byl RV obejit?
Bude se zjišťovat, kdo z ČSV "navedl" předkladatele návrhu?
Budou nějak reagovat členové ČSV na to, že se s nimi o tom nikdo nebavil?
Jiří
(22.12.2016 13:44)JKL napsal(a): [ -> ]
(22.12.2016 7:57)MartinP napsal(a): [ -> ]Na RV se nic v tomto smyslu neprojednávalo ani neschvalovalo.

Co se týká mého osobního názoru, tak nejsem zastáncem toho, aby se sem vozilo kde co. Pokud se zde vyskytují například v příhraničí i jiná plemena tak jde o přirozený výskyt, ale cíleně sem dovážet a rozchovávat jiná plemena včel než plemene kraňského nepodporuji.
Já jsem taky pro, netahat sem a nevyrábět jiná auta než škodovky. Vždyť jsme automobilkářská velmoc. Ještě nás ta konkurence pak bude tlačit k pokroku a zušlechťování našich produktů a naruší výsadní postavení na trhu.

Jirko promiň, ale to tvoje přirovnání kulhá na obě nohy. Srovnávat živé tvory s volným pohybem schopné vzájemného křížení s auty - to mi hlava opravdu nebere.
Martine - pořád říkám, kříží se tam kde není opravdový zájem, aby se nekřížilo. Tam kde se dávají dotace a provádí plemenitba se nekříží a udržuje plemeno a je možné ho namnožit a prodat těm kdo o to mají zájem. Plemeno ohroženo není a tedy není ho potřeba uzákoňovat.
Problém je ale v tom, když se uzákoní, že pak může tento fakt vést k honu na čarodejnice pokud se nějakému příliš horlivému Bobligovi dají volné ruce. Navíc to omezení konkurence uspí šlechtitele, kteří pak vlastně nic nemusí - stačí jen udržovat a ne šlechtit. No a pokud se někde objeví opravdu plemeno, které bude mít jakousi varoatoleranci a jeho nasazením se omezí nutnost chemie, pak budeme jen závistivě koukat na včelaře v okolních zemích.
Ano chápal bych omezení výběru v případě, že by se objevily opravdu agresivní a invazní modifikace jako jsou afrikanizované včely. To se neděje a výskyt těch bodavějších je +- stejné jako u normálních neudržovaných chovů kraňky a není to nic invazního co by brakováním nešlo potlačit. Navíc začíná být i moderní chovat ostřejší včely a to i kraňky jako opatření proti krádeži na stanovištích ve volné přírodě.
Z tohoto pohledu opravdu není zapotřebí vyvolávat uměle strach z kříženců. Kdo včelaří, brakuje, selektuje, přilévá čisté krve dle potřeby. Kdo drží včely ten jen meduje, roznáší nemoci a je mu jedno co drží.
Pořád mi ta úprava v zákoně vychází jen na udřžení monopolu, dotací a možnost buzerace odpůrců a nemotivuje k pokroku ve šlechtění. Tato snaha o monopolizaci, výsadní postavení a potlačení konkurence je shodná jak pro výrobce automobilů určité značky tak pro chovatele plemene hospodářského zvířete - a to je důvod proč se to dá srovnávat. Nesrovnávám tu tedy živé tvory s mechanickými vehikly jak mi podsouváš, ale srovnávám monopolně se chovající firmy - v tomto případě automobilovou a chovatelskou, tak to prosím takto chápej a ještě jednou si pozorně přečti mou poslední větu co jsi citoval.
Nema cenu to tesit zadna dlouha platnost tohodle nesmyslu nebude a uz se tesim jak budou nova slechtitelska sdruzeni nez jen pro penize zijici CSV to ze to tam par lidi mysli dobre a chce neco menit je kapka v mori a monopol CSV bude nabouran copak nevidite jak se zuby nehty brani cemukoli s cim nemaji neco spolecneho???
Bež si vzít prášek.
Jednou je zde uznané chovatelské sdružení a to má větší pravomoc než jakýkoliv spolek nebo jednotlivý chovatel a může do zákona tedy navrhovat a ta pravomoc podle tohoto zákona platí šestnáct let a nebyla žádnou současnou úpravou pozměněna. Že jste z toho celý vystrašení až teď? Zatím není nic jiného než strach z toho, že vám někdo může šáhnout na vaše neoprávněné dovozy. Žádné dobročiní pro včelaře v tom od vás není, jen vaše soukromé zájmy.
Navrhl bych volby, ať si včelaři vyberou a většina rozhodne jestli kraňka nebo všechno. Ale protože jste podělaní až za ušima nikdy na způsob demokratické většinové volby nepřistoupíte.
a muzes zde vysvetlit z ceho mame byt podelany???

vis vubec o tom že už je rok 2016 a že něco jako naše právo skončilo pádem Komoušů???

a až do toho někdo začne tahat právo a ustavu tak si to povíme,občas se podívej co dokážou rozhodnout soudy
Ty prášky si vem raději dva jestli nevíš, že právo je zastoupeno zákonem a nauč se číst a vnímat, nebudeš mít potom zbytečný otázky.
Jinak Jirko Matle, když už jsi v tématu, šly by jste ( PSNV) do volby o uzákonění plemen v ČR? Uvědom si, že to že zde je kraňka, je práce obyčejných včelařů, takže tahle volba patří jim. Nebo jim možnost volby a následné zakotvení v zákonu, aby nedocházelo ke přím a byla stanovena jasná pravidla, chcete upřít?
ty jsi fakt tragég co nemá o zákonech absolutní šajnu proto debata stebou je o ničem.

seš chytrej jak rádio,uzákoněný muže bejt buřta přečti si koho se to týká a vrat se do reality tohle v životě nebude platit pro všechny takže stejně jako máš právo ty mám i já a pokud by šlo o uzákonění jednoho plemene včely pro CHOVATELE včel v ČR tak jsem si jistej že by to tak lehce a jednoznačně nedopadlo takže debata o volbě o uzákonění jednoho plemene je ABSURDNÍ.

A za koho ty mluvíš chceš se vnášet do debaty a schovávaš se za Nick,chudáku.
Až příjde sestřička, tak jí řekni, že ty prášky jsou k ničemu, ať ti pan doktor předepíše jiné. Já tu nový nejsem a už jsem se představil, takže ti co si pamatují ví a ti co si nepamatují jejich věc.
to nic nemení na tom že nemáš vyplněnej profil,holt né každej dokáže být hrdina nejen na internetu a stát si za názorem i osobně,navíc ty se nezapomen probrat a prečti si tu debatu zpět protože se naslo i dost normalnich lidi kteri chovaji Kranku a jsou proti tomuto zakonu tak jak je nastaven.
Já jsem si to prošel a dost jsem se pobavil. Nejvíc u příspěvku s poslancem, který neví sice co je to kraňka a myslí si. A těch zelených palců pod panem ErudouBig Grin. A to jsou ti normální včelaři co neví, ale myslí siBig GrinBig Grin.

No tak pánové, co ta demokratická volba, půjdete do toho nebo zbaběle budete mlčet.
Gulivere,když chci něco naučit vnoučka /nekouřit,pít s Mírou......./ musím prvně začít u sebe.A jít mu jako vzor.....
Dobře,máme tu povolené chovatelské sdružení,souhlas.
Je to šlechtitelské,udržuje genofond? -Ještě jsem neviděl nikde testovací stanice i ten hlavní,aspoń si to myslí,dováží......
A mohu ti říci to, co jsem od nich koupil za materiál tak víc jak polovinu jsem měnil v prvním roce.
Nebo je to množitelské?Ale to by měli mít v názvu - Množitelské sdružení.....
Tak že mne nezajímá co mám doma - pro mne je základ všeho aby to byla Fčela.A jestli má prdelku žlutou,šedou,černou a i třeba
bílou - hlavní aby tam neměla ......
A když někomu nějakou matku přenechám,je to jen mezi mnou a kupcem.
A kde si doplňuji novou krev - potom je každému .......
Ono se to totiž dělá jinak,ne zákonem - přesvěč mne,že kraňka kterou sdružení nabízí je nej!!!!!!!!!!!
Nerojí se,nejvíc medu,oddolná nemocem,spotřebuje nejmíň zásob,večer mi vrní do ouška když jí jdu dát dobrou noc........
Ten zákon to už je jenom křeč tohoto sdružení ...............kdy už neví kudy kam.
To mi připomíná podobné - Může se používat jenom Varidol,Formidol.......
Jseš přesvědčen ,že je to pravda? Že se to děje?Jak si tohle sdružení přeje?
Tak,že si ten prášek vem preventivně ty - zákon se dá ohýbat jak do prava tak do leva.I celý se dá otočit.
Jak to vidíš v téhle republice - stačí jen jedna medová večeře v poslanecké kantýně .........F.V.
Gulivere klidne se te demokracie chop osobne alw vazne ti prijde normalni chtit tu odpoved do dvou hodin??mas pocit ze tu vsichni sedi furt??

Jsem zvedavej jestli do rana udelas hlasovani aspon tady pro zacatek.
Františku Vlčku, to že si můžeš vyměnit matku s kýmkoliv dle své vůle, na tom nic tento současný zákon nemění. Tento zákon ti nenařizuje, že si musíš kupovat matky z Dolu nebo od kohokoliv ze svazu. Můžeš dál pokračovat ve směně jak si zvyklý. Kdyby platila varianta, že povolená jsou všechna plemena tak by jsme se dostaly do stavu, že by se možnost této lidové směny podstatně snížila vlivem překřížení jiných plemen.
Pokud jde o dovoz kraňky, i kdyby se zavedlo jakékoliv jiné plemeno pořád by jsme byly nuceni ho dovézt. Naše původní plemeno bylo překřížením zničeno. Já svým vnoučatům se vzorem snažím být, snažím se je učit uvažovat logicky a to všechno ostatní už na to navazuje.

Hele KTMko, vzhledem k rychlosti palcování jsem si jistý, že tu sedíBig GrinBig Grin
(22.12.2016 19:16)Guliver napsal(a): [ -> ]Já jsem si to prošel a dost jsem se pobavil. Nejvíc u příspěvku s poslancem, který neví sice co je to kraňka a myslí si. A těch zelených palců pod panem ErudouBig Grin. A to jsou ti normální včelaři co neví, ale myslí siBig GrinBig Grin.

No tak pánové, co ta demokratická volba, půjdete do toho nebo zbaběle budete mlčet.

Pojdmě udělat stejnou demokratickou volbu jakou nabízíteSmile))dvoum generacím včelařů se povinně nakáže celou republiku zamořit BF , dvě generace se bude všude a vždy psát o jejích super výhodách (bez ohledu na relevantnost v tomto nic nehodnotím) a všichni se povinně stanou členové uznaného chovatelského sdružení BF. Po 50ti letech se uspořádá "demokratická volba" a na výsledek bych si počkalSmile)))) tak asi takovou váhu má ta super nabídka......

Chápu , že přirovnání s jedním typem aut není nevhodnější ale dává větší smysl než svazácké direktivy. Aby to ale bylo srovnatelný a relevantní se systémem kde zachovávání genobanky funguje velice dobře. Dovolím si ten systém představit.

Dokážete si představit , že by do ČR byla přivezena nová odrůda jablek jedním zahradnickým sdružením? To by si zajistilo exkluzivitu a donutilo v době totality sázet pouze tuto odrůdu? Všechny původní ale i dovezené a osvědčené odrůdy by bylo nakázané zlikvidovat a vyklučit? Po 50ti letech by stejné sdružení pojistilo svůj monopol v dovozu té jedné odrůdy jablek zákonem. Že Vám to příjde přitažený za vlasy? Ani omylem to přesně se děje se včelama.........

PS: pokuste si představit (roubování a očkování = inseminace ; volné opylování a zasazení semínka = volné páření matky) ve skutečnosti ovocné stromy a větrosnubní rostliny jsou si s problematikou včel daleko blíž než výše zmiňovaní savci žijící v chlívcích

Vůbec nejde o kraňku, BF, AMM nebo další plemena .......jde jen o byznys, a z toho sdružení co vzešlo z totality a prosazuje nadále svojí exkluzivitu ( stejnými prostředky) i když se mu docela daří např. Včela Předboj, Včelpo , prachy na účtu v NASA a další fajnovosti vypadávaj skutečný perly.......

Zákon, který řízeně vytváří monopol v daném oboru, je docela mazec. A masakr je , že to ještě někdo obhajuje a dovolí se ohánět demokracii a ústavní svobodouSmile)))

A znovu připomínám mám kraňky a další matky od kamaráda co tvrdí že mu DAWINO vychází přes 90% znaků kraňky, a nehodlám měnit ale štve mě arogance moci a její vlastní hloupost v poroučení větru dešti.........
Co je demokraticka volba v podani CSV? To by mne teda zajimalo???
Proč v podání ČSV? Jíra Přesličků tu píše o tom, že ČSV svým návrhem a prosazením v PZ kraňky nezastupuje většinu, protože to neprojednaly v RV. Tak ať ta slova dokáže volbou pro všechny včelaře jinak lže. A klidně ať se toho ujme PSNV. Než proběhne volba můžou členové PSNV prosazovat výhody BF, bez ohledu na relevantnost, jak píše isek3. Jenomže ono to není o kraňce a buckfast ono je to o tom jestli kraňka nebo všechno. A ani do té buckfast nejde přimíchat všechno bez následků. Zatím těží z heterozního efektu s kraňkou. Takže zdůrazňuji je to o tom jestli kraňka nebo všechno.
Co si má o tom myslet člen ČSV? Jestliže neexistuje žádné usnesení ČSV k tomuto zákonu, tak by se mělo vedení ČSV od tohoto zákona distancovat a veřejně prohlásit, že ČSV nic takového nemá schváleno. Jak může někdo mluvit za ČSV a při tom to není nikde schváleno jakoukoli radou, vedením apod. ????? Ten kdo jednal s poslanci o znění nového zákona za ČSV se tedy dopustil podvodu? To jako kdokoli může přijít a říct: Jednám v zájmu ČSV a chtěl bych toto a toto přijmout a páni poslanci, jednáme za minimálně 54 000 včelařů!!! Big Grin Krásnej bordel ve vedení ČSV. Ten koho se to týká, (chovatel matek) a má větší škodu než 5000kč, tak by měl podat tr. oznámení. Není prostě normální, aby za ČSV jednal člověk bez mandátu ČSV. A k zákonu: Ač nejsem zastáncem dovozu matek, tak co se stane, když se náhodou vyšlechtí včela odolná proti varroa a nebude to kraňka?
Prohlásí jí manifestačně kraňkou.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's